Boka Sherpa 2021 1:75 => 1:50

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Eugène, 17 okt 2021.

  1. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    Even Voorstellen: Mijn naam is Eugène, weg en waterbouwer, 54 jaar. 30 jaar geleden kocht ik van mijn eerste salaris de Smit Londen van BB. Zonder beslag set: die vond ik te duur. Het is een mooi varend model geworden dat ik 10 jaar terug aan de vaargroep Epe heb geschonken samen met een Taklift 4, waar ik ooit aan begonnen was, maar dat een te groot project bleek. Beetje spijt heb ik daar wel van....
    Na lang wikken en wegen en ongeveer alle Fairmount-fora te hebben doorgebladerd en gelezen, is de kogel door de kerk: het moment was een nieuwe draadje waarop een Fairmount in Boskalis kleuren te zien was van Luc wanneer ik mij goed herinner.

    Ik twijfelde tussen de mooi rompvorm van de Smit Rotterdam en de nieuwere Fairmount. Alleen de kleuren stonden me tegen. Hoewel een opvallende verschijning vind ik groen met blauw niet heel mooi. Maar sinds Boskalis ze heeft overgenomen en in haar bedrijfskleuren heeft overgespoten is het een ander verhaal geworden.

    Ik twijfel nog wel tussen zelfbouw 1:50 of de hanteerbare schaal 1:75 van de bouwdoos van BB. Om er weer in te komen lijkt de bouwdoos van BB natuurlijk wel makkelijker, hoewel mijn ogen inmiddels wel achter glas zitten. :jan:

    Om vast in de sfeer te komen hier wat plaatjes. De Sherpa is nog niet helemaal af, de kranen zijn nog wit en de borstwering op het achterdek (heet vast anders, bulwark of zo ;-)) is nog fel oranje. Het laat wel mooi de transformatie zien: .
    Mochten jullie foto's van de nieuwe kleurstelling tegen komen :zoeken:, ik hou me aanbevolen!
     
    Laatst bewerkt: 18 okt 2021
  2. Bootjebouwer 2

    Bootjebouwer 2

    Lid geworden:
    23 jul 2019
    Berichten:
    1.399
    Locatie:
    Het noorden van Drenthe
    Hallo ex-collega.
    Leuk!
    Eindelijk eens een projectje uit de bagger hoek, al is het zijdelings.
    Zelf heb ik de Geopotes 14, waar ik zelf op gewerkt heb, tot RC omgebouwd en ik moet zeggen dat ik een kit wel uiterst prettig vind, hoor.
    Die Scratch bouw, hoe voldoening gevend ook, betekent wel een hoop gereken en Gemert, wat met een kit niet hoeft.

    Je eerste volger heb je al.
     
    Eugène vindt dit leuk.
  3. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    Ik ga mijn best doen, te boeien en te binden. Een doos is wel makkelijk ja, maar de 1:75 schaal....1:50 is toch mooier en geeft volgens mij ook een mooier vaarbeeld. En een model van 1,5 meter heeft ook lekker veel ruimte binnen. Kun je toevallig aan kleurnummers van Boskalis komen?:zoeken:
     
  4. Bootjebouwer 2

    Bootjebouwer 2

    Lid geworden:
    23 jul 2019
    Berichten:
    1.399
    Locatie:
    Het noorden van Drenthe
    Ik zou zeggen waag er eens een mailtje aan naar BoKa.
    Ik heb er geen ingang, dus heb net zoveel kans op een antwoord als jij.

    Mijn ervaring is dat als je verteld dat je een model aan het bouwen bent, ze doorgaans best genegen zijn om RAL nummers te geven.
     
  5. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    Heerlijk zo'n :worship: forum. Ga gelijk de kleuren opzoeken. Dat Mosgrijs is een mooie kleur. Het zandgeel R1018 minder. Het lijkt of de kranen meer richting citroengeel gaan...maar goed zo ver is het nog lang niet. We bewaren dus de RAL nummer voor de Boka en verwijderen de rest om wille van de leesbaarheid.
    [​IMG][​IMG] [​IMG]

    Blijft wel de vraag waar de 2 kleuren grijs voor zijn gebruikt....Heb al wel een idee het groene wordt lichtgrijs en de blauwe vlakken donkergrijs...
     
    Laatst bewerkt: 21 okt 2021
  6. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    Nou het is gelukt met verschalen van de bouwtekeningen van BB. :bier:
    Na een eerste mislukte poging bij de drukker, kwam ik er achter waar de fout zat: de afdrukken in de catalogus/bouwbeschrijving van BB zijn in hoogte/breedte verhouding niet schaalvast!
    Door per plaat te werk te gaan en van de grootste spanten de maten te controleren en te vergelijk met de breedte maat van het model hebben we de eerste drie bouwplaten nu op juiste schaal.
    Bekend is natuurlijk dat het origineel 18m breed is dus via de spanten kon dat worden gecontroleerd.
    Verder zijn alle houten bouwplaten in de kit exact 25cm breed en 85 cm lang. Alle maten keer 1,5 levert een bouwplaat op van 37,50 x 127,50. Omdat dat kader zichtbaar is in de catalogus was dit een mooie referentie.

    Morgen naar de drukker om ze op dik papier te laten drukken dan kan de bouw van een 1:50 model beginnen.
    Ik overweeg de spanten van 9 mm berken multiplex te maken. Mooi vlak en stijf materiaal. Omdat de uitsparingen in de kielbalk opgeschaald maar 7,5 mm zijn. Zal hier dus wat extra aftekenwerk nodig zijn. Wanneer je onderstaande bestanden schaal 100% op A0 laat afdrukken heb je de spanten 1:50.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 20 okt 2021
  7. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    Eén opmerking bij het verschalen van de BB tekeningen. Zowel het model van BB schaal 1:75 als mijn model krijgen een huid van 2 mm dikte. De spanten van BB geven bij die huiddikte een schip met een breedte van 18m. Om mijn schip even dit te krijgen zal ik dus de huiddikte ook met een factor 1,5 moeten vermenigvuldigen, dus 3 mm. Of de spanten iets ruimer uitzagen....Tja het blijft rekenen wanneer je van scratch af bouwt.
    Heeft iemand een suggestie voor een makkelijk tekenprogramma? Autocad is veuls te uitgebreid.
     
  8. PdeZet

    PdeZet

    Lid geworden:
    11 jul 2021
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Yerseke
    Van de Boka zijn er evt. ook polyester rompen in de schaal 1:50 te koop dacht ik.
     
  9. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    Dat weet ik. Bert Kroeze doet dat van diverse modellen zelfs. Maar de voldoening van een eigen romp opbouwen is niet te koop, maar dank voor je tip:thumbsup:
     
  10. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    Kun je een linkje sturen, ik heb wel gezocht op je profiel maar kan zo snel niet bij je bouwverslag oid terechtkomen.:hammer: Ben dus wel benieuwd ;-)
     
  11. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    We zijn van de kant. Om het model te leren kennen en er weer een beetje in te komen, ga ik toch de BB kit in elkaar zetten. De kielbalk, het hekdeel en de boeg zijn verlijmd en een bouwplank aangeschaft. Om de kielbalk zuiver recht te houden gebruik ik een festool rij als aanslag. En heb ik inmiddels de 1e spanten verlijmd. Te laat nagedacht dat verticale foto's op het forum liggend worden geplaatst....:hammer:Dus alleen wat liggende...
    20211021_164412.jpg
    20211021_164409.jpg

    Met de zaagtafel wat haakse blokjes gezaagd om als aanslag te dienen om de as van het schip zuiver vertikaal te houden: 20211022_125651.jpg
     
    Herby63 vindt dit leuk.
  12. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    Al bouwende en lezende op dit forum heb ik besloten ook dit model varende te gaan maken, om in ieder geval niks uit te sluiten moet ik er dus goeie schroefassen in zetten. Om de lengte te bepalen even een proef opstelling. Ik wil 55mm afgetopte 4 blad-schroeven van Raboesch. Die komen denk ik in het midden van de schroefstraalbuizen te hangen. Het spant waar de schroefas door heen moet is 17 cm.
    20211025_123145.jpg

    Uit de tabel van Raboesch kan ik kiezen uit schroeven met m4 of m5 draad...wat te doen? Ik denk dat het beter is dat het dezelfde maat als de as van de motor is. Ik moet dus eerst weten welke motoren ik nodig heb...Na veel lezen op het forum een excelsheet gevonden. Ik moet om de juiste schaalsnelheid te bereiken en gegeven mijn schroeven een motor hebben die maar 2500-2750 RPM draait:
    20211025_123145.jpg tabel schroefas Raboesch.png Motorcalc V12.png
    De motoren die in de Fairmount draadjes worden genoemd op dit forum zijn niet meer te krijgen. Dus het wordt zoeken naar een goed alternatief. Volgens mij hebben de 4 blad schroeven een behoorlijke spoed, dus heel veel toeren zal niet nodig zijn.
    Als er ideeën zijn hoor ik ze graag.
     
    Laatst bewerkt: 26 okt 2021
  13. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.040
    Locatie:
    Oostvoorne
    De spoed van de schroeven is iets meer als de diameter. Kijk eens naar deze motor. Draait wel iets meer toeren, maar geeft wat extra trekkracht om te slepen. Heeft een 5 mm as. Raad je aan om cardankoppelingen te gebruiken. Loopt soepel en niet kritisch met uitlijnen. En met een goede regelaar is ook langzaam te varen. Kijk maar of het iets voor je is. Gr. Klaas.
    https://www.rc-point.nl/rc-electron...2v-boot-truck-nr-4491-pakket/a-10197-20000271

    https://www.modellbau-regler.de/shop/product_info.php?products_id=91
     
    Laatst bewerkt: 26 okt 2021
    Eugène, Gerrit-Jan en Herby63 vinden dit leuk.
  14. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    Volgens de bouwbeschrijving van BB moeten na alle spanten nu eerst de dekken er op. Wat is wijs? Zodra ik het voordek er op maak kan ik nergens meer bij wanneer straks de huid er op
    Dank je Klaas! het blijft een uitdaging wanneer je er na zoveel jaren weer instapt. De decaperms en hecta perms zijn inmiddels vervangen door tig motoren en door internet krijg je bijna keuze stress. :confused:
    De grootste uitdaging zit hem voor mij in motoren die zowel stapvoets kunnen draaien om bijvoorbeeld het manouvreren voor de kade natuurgetrouw uit te beelden en mooie filmpjes te kunnen schieten, als een palet door het water kunnen trekken en dus veel trekkracht :yes:nodig hebben.
    Hoe langzaam kunnen de motoren draaien met deze regelaars? Heeft iemand daar ervaring mee toevallig?
     
    Laatst bewerkt: 27 okt 2021
  15. M.Osinga

    M.Osinga

    Lid geworden:
    5 nov 2016
    Berichten:
    212
    Locatie:
    Friesland
    Hallo Eugene,

    Ik ben bezig met een model van de Alice L Moran, zie mijn bouw overzicht.
    Nu heb ik Raboesch schroeven 55 mm , nr 156-11 en 156-12 gekocht.
    Dus moet ik nog motoren erbij zoeken.
    Kun je mij de link sturen waar het Excelbestand staat, dan kan ik motoren bepalen.
    Veel succes nog met de bouw van Boka Summit.
    Al mijn modellen , 13 stuks , zijn schaal 1:75 en de meesten zijn RC.
    Zelfs de Furie is ook voorzien van motor , stuurservo , ontvanger e.d.
    Ik blijf bij 1:75 , vind ik persoonlijk mooie schaal.

    Gr. Menne
     
  16. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.040
    Locatie:
    Oostvoorne
    Eugene, Die Volksreglers zijn prima en laten je motoren lekker langzaam draaien. Helemaal niet erg als ze onbelast 6.000 toeren lopen. Heb je een zender met een dual rate functie dan regel je het zo dat je op dual rate minder uitsturing hebt en schaalsnelheid vaart. Door een schakelaar om te zetten valt dual rate weg en heb je het volle vermogen om te slepen. Gr. Klaas.
     
  17. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    Ondertussen de roerkoningen in model geschuurd en geveild. En de dekken pasklaar gemaakt. Daarnaast de ankergaten in de boeg en het forecastledeck compleet verlijmd. De bouwkit voorziet niet in werkende ankers, dan wel ankergaten. Dit wil ik er wil in maken. Mijn voorraadje messingbuizen voorziet helaas niet in de juiste diameter. Wordt nog even uitvinden waar die tegenwoordig te krijgen zijn. het lijkt me mooi om water van het voordek door de ankergaten naar buiten kunnen zien lopen als we slecht waar gaan varen:eek: ....dat is nog ver weg, maar foto's komen zeker nog.
    20211026_143337.jpg
    20211026_150801.jpg
     
    Herby63 vindt dit leuk.
  18. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    En dank zij Sjoerd een enorme hulp gekregen bij de juiste kleurstelling, tot en met de hoogte van de antifouling aan toe! Met zijn toestemming deel ik dit graag, mochten Boskalis elkaar ergens treffen, dan wordt dat gelijk een mooi homogeen beeld! Nog ver weg. Maar je kunt het maar vast hebben. Dank Sjoerd!:thumbsup: Kleuren werkelijk.png Kleurenschema Boka.png
     
    Gerrit-Jan vindt dit leuk.
  19. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.040
    Locatie:
    Oostvoorne
  20. Eugène

    Eugène

    Lid geworden:
    16 okt 2021
    Berichten:
    128
    Locatie:
    Epe
    https://www.modelbouwforum.nl/threads/modelberekeningen-gewicht-snelheid-vermogen.121395/
     

Deel Deze Pagina