battlebots

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Woltergraaf, 27 okt 2021.

  1. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Goedemorgen heren,

    Laat ik mijzelf eerst maar eens voorstellen. Ik ben Wolter Graaf een 20 jarige student uit Ermelo.
    de meeste die mij kennen zullen mij kennen vanuit de schepen. dit project ligt al even stil wegens andere verplichtingen.

    Om op het onderwerp uit te komen. Voor school ben ik met 2 klasgenoten bezig met een project. Dit project is het maken van een battle bot (ik weet niet of jullie er bekend mee zijn maar zoek het maar eens op).

    Tot op heden lopen wij vast op een paar aspecten. Namelijk de aandrijving van het zogenaamde ''wapen''. wij hebben ervoor gekozen de robot zo simpel mogelijk te maken en dus een simpele molen te maken die rond draait aan de voorkant van onze robot. omdat onze robot vrij weinig ruimte heeft (vanwege de mega componenten voor de basis die we van school krijgen) moeten we alle ruimte zo subtiel mogelijk benutten.

    na zoveel uitgelegd te hebben heb uk volgens mij nog steeds niks getypt over de vraag.
    Waar wij tegenaan lopen is de motor, welke motoren hebben we nodig om zoveel mogelijk kracht en snelheid in ons wapen te krijgen? de wieken die aangedreven word zit ergens aan de voorkant buiten de robot geschroefd tussen twee kokers met een tandwiel aan de wieken om deze d.m.v. een ketting aan te drijven.
    De motor komt dus plat en zal d.m.v. een paar tandwielen horizontaal moeten komen te staan zodat die wieken aangedreven kan worden, tenzij de motor erg klein is en we deze verticaal kunnen plaatsen dan kunnen de tandwielen 1:1 elkaar aandrijven.

    mijn excuus voor mijn onduidelijke gebrabbel, mochten jullie het begrijpen en ons verder kunnen helpen dan hoor ik het graag. Ik zal nog even kijken of ik een aantal tekeningen vanuit solidworks hier kan plaatsen.

    Met vriendelijke groet,

    Wolter Graaf
     
  2. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
  3. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.523
    Locatie:
    Nieuwegein
    Tandwielen zou ik niet doen eerder een motorfiets ketting dan demp je ook de klappen op de aandrijving.

    Maar heb je iets van afmetingen wat je kwijt kan, zijn er regels waar je je aan moet houden? Hoe zit het met veiligheid?
     
  4. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.354
    Locatie:
    Woerden
    Je kan waarschijnlijk beter een stevige borstelloze motor nemen, een zogenaamde buitenloper. Daar kan je de "wieken" direct aan monteren net als een propeller. Dat is compacter, lichter en je hebt geen overbrenging die energie kost en ook kapot kan gaan.
     
  5. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    3.354
    Locatie:
    Gavere/Belgiƫ
    Ik meende dat net een overbrenging met een slipper een beter idee zou zijn? Rechtstreeks op een motor vangt deze dan toch meteen alle klappen op? Plus dat rechtstreeks op een motor wel veel toeren kan maken, maar weinig kracht heeft? Bij impact staat de motor instant stil waardoor het weer wat kost om op toeren te geraken?
    Enfin allemaal in ideale omstandigheden...
     
    Cnn vindt dit leuk.
  6. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Goedemorgen,

    Hartelijk dank voor uw reactie. Betreft de afmetingen.
    Vooral de hoogte lijkt mij van belang. Tussen de kokers die je kunt zien op de tekeningen zit ruim 60mm ruimte, ik kan eventueel het een en ander aanpassen dat zouden we ruim 100mm kunnen creƫren. Dat is ook gelijk de ruimte in de hoogte. Wanneer je op het boven aanzicht kijkt zie je twee blokken aan de voorkant van ons ontwerp, dit zijn de regelaars die we toegediend krijgen (ja ze zijn mega) de ruimte die we hier over houden is 67mm.
    Ik zal even kijken of ik een snelle werktekening kan maken van de samenstelling misschien dat dit zorgt voor meer duidelijkheid.
     
  7. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Beste Ernst, hartelijk dank voor uw reactie, zelf had ik mijn klasgenoten inderdaad voorgesteld een dronemotor te gebruiken. deze zijn compact licht en erg snel. de snelheid is mogelijk niet van belang omdat je vooral sterk wil zijn (natuurlijk moet er wel wat snelheid in zitten) zelf waren ze er niet echt fan van omdat hij hoge snelheid maakt maar twijfelen aan hoe sterk deze is vanwege het gewicht van de wieken (nog onbekend hoeveel)
     

Deel Deze Pagina