Adrian Page Gee Bee R2 schaal 1/5

Discussie in 'Vliegende schaalmodellen' gestart door Kjel Postema, 9 jan 2022.

  1. Kjel Postema

    Kjel Postema Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    6 jan 2021
    Berichten:
    425
    Locatie:
    Ede
    Na een kleine bouwpauze na het afronden van mijn Fokker F.VIIb is het weer tijd om wat te gaan bouwen. Dit keer geen eigen ontwerp, maar de 1/5 Gee Bee R2 van Adrian Page. Zolang ik aan modelbouw doe ben ik al gefascineerd door de Gee Bee's. Nu moet het er maar eens van komen om er ook een te bouwen. De versie van Adrian Page heeft een lichte constructie en zou een goed vliegend model opleveren, terwijl de vormgeving wel schaal gehouden is. Ik zal de constructie iets aanpassen omdat ik electro vlieg, maar verder zal hij in grote lijnen gebouwd worden zoals Page hem ontworpen heeft. Ik zal de tekening van Page in mijn Cad programma zetten zodat ik makkelijk de aanpassingen kan ontwerpen en de uiteindelijke onderdelen kan laten frezen. Het enige puntje van kritiek dat ik heb kunnen vinden op de verschillende fora over de Gee Bee van Page is het landignsgestel. Dit is een simpel draad landingsgestel dat bij landingen nog al een voor problemen wil zorgen. Ik heb daarom besloten om een enigszins schaal verend landingsgestel te maken.
    Ik ben met de bouw met dit landingsgestel begonnen. Als me dat niet lukt om te maken heeft het ook geen zin om de rest te bouwen.
    Ik ga het bij deze bouw wel wat rustig aan doen, dus er zullen geen dagelijkse of wekelijkse updates komen.
    Ik heb de tekening van Page in mijn CAD-programma geladen en daaroverheen mijn landingsgestel ontworpen. En dit is dan het ontwerp.


    Het hoofdframe zal gemaakt worden van 5mm rvs buis. De vorken zal ik maken van glasvezel en epoxy en voor de veerpoot zal ik een veerpoot van Hobby King aanpassen. In het buizenframe van het landingsgestel zal 4mm verenstaal gestoken worden, die in de juiste hoeken is gebogen en in de landingsgestel blokken in de vleugel zal worden gestoken. De "flying wires" voor het landingsgestel zullen functioneel zijn om het landingsgestel stabiel te houden.

    Ik ben begonnen met het maken van twee malletjes voor het maken van de vorken. Daarop heb ik tien lagen 110 grams glasmat gelamineerd.




    Nadat de epoxy uitgehard was het overtollige glasvezel verwijderd en de vorken afgetekend en uitgezaagd.


    Toen de veerpoot aangepast. Ik heb m4 draad in de lengterichting van de poot getapt voor het bevestigen van de vork. Het deel van de veerpoot waar oorspronkelijk de as gemonteerd moet worden heb ik eraf gezaagd.



    Vervolgens heb ik de beslag delen, de bevestiging voor veerpoot/vleugel en de bevestiging voor de "flying wires", uitgezaagd uit 0,5 mm gegalvaniseerd staal.


    Toen was het frame aan de beurt om gemaakt te worden. Alle benodigde stukken 5mm rvs buis op maat gezaagd en gevijld totdat ze praktisch naadloos op elkaar aan sluiten. Ik heb met het solderen gemerkt dat hoe naadlozer de buizen op elkaar aansluiten hoe makkelijker en mooier ze te solderen zijn. Voor het solderen heb ik een malletje gemaakt zodat alle buizen in de goede positie en goed tegen elkaar gehouden worden. Toen alle soldeervlakken geschuurd en ontvet en de onderdelen in de mal gelegd. Het solderen kan beginnen. Dit ging bijzonder goed en mooi. Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Het is me alleen niet gelukt om een deel van mijn mal niet in de hens te zetten. Het goedkope liteply van de gamma wilde maar al te graag vlam vatten.




    Het begint al wat te lijken.


    Het schoonmaken van de soldeerpunten kost nog best wat tijd, maar het eindresultaat ziet er mooi uit. Al zeg ik het zelf


    Toen heb ik de bevestigingspunten voor de veerpoot/vleugel gesoldeerd.


    Voor de bevestig van de veerpoot heb ik een stukje 4mm messing buis afgezaagd die een fractie langer is dan het 5mm stukje rvs buis aan de veerpoot zodat de 3mm bout wel strak aangedraaid kan worden en de veerpoot toch vrij kan scharnieren. Het enige probleem was dat de rvs buis dunwandig is en de 4mm messing buis dus wat speling heeft wat niet moet. Dit heb ik opgevangen door aluminiumtape over de 4mm messing buis te plakken zodat die speling vrij in de 5mm rvs buis past.



    En toen kon het landingsgestel in elkaar gezet worden. Ook bij de liggende vork zit een 4mm messing buisje die fractie langer is dan de rvs buis van het frame zodat de bout wel strak aangedraaid kan worden maar de vork nog vrij kan scharnieren. Ook hier had ik een hoop ongewenste speling door het verschil in buiten en binnendiameter van de messing en rvs buis. Dit is op dezelfde mannier als bij de veerpoot opgevangen met alu-tape. De tijd zal het leren hoe slijtvast dit tape is, maar het is makkelijk te vernieuwen mocht dat ter zijner tijd nodig zijn.


    Toen het landingstel in elkaar zat bleken de glasvezel vorken toch wat te flexibel te zijn. Ik heb deze toen opnieuw gemaakt maar dan in plaats van 10 lagen 110 grams, heb ik 12 lagen 163 grams glasmat toegepast. Nu zijn de vorken mooi stijf.


    En dan het eindresultaat. Ik heb de vorken nog een likje verf gegeven voor het uiterlijk.


    Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat. De volgende stap is het maken van de mallen voor de wielkappen en moterkap.

    gr kjel
     
    freekt, willum, Henri Kaper en 3 anderen vinden dit leuk.
  2. strutter

    strutter PH-SAM

    Lid geworden:
    17 sep 2006
    Berichten:
    4.467
    Locatie:
    Haarlem
    Heel fraai gemaakt Kjel!
    Goede keuze ook pas de beslissing te maken om het project doorgang te geven nadat je het moeilijkste stuk getackeld hebt :thumbsup:
    Over welke spanwijdte hebben we het in schaal 1:5?

    Groeten, Ralf
     
  3. pascall

    pascall

    Lid geworden:
    8 mrt 2008
    Berichten:
    1.539
    Locatie:
    zeeuws-vlaanderen
    Prachtig zeg!

    Dat solderen van het RvS doe je dat met hartsoldeer?

    Is een prachtig model de Gee Bee, tientallen filmpjes van gezien, maar even zoveel ook slechte landingen.
    Schijnt nogal een dingetje te zijn om goed aan de grond te zetten.
    Ik ben benieuwd hoe deze het gaat doen, succes met de bouw, ga het volgen!

    Mvg,

    Pascal.
     
  4. Kjel Postema

    Kjel Postema Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    6 jan 2021
    Berichten:
    425
    Locatie:
    Ede
    De spanwijdte zal 152,5 cm zijn.


    Ja, het rvs is met silver hardsoldeer gesoldeerd.

    gr kjel
     
  5. raptor117

    raptor117

    Lid geworden:
    2 jan 2010
    Berichten:
    562
    Locatie:
    Brabant of omgeving
    Heb er een gehad van page schaal 1:5. Vloog geweldig , maar bij landen meteen over de kop op gras , pootjes naar voren zetten helpt wel
    Wat maar ziet er minder uit .
     
  6. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    Heel mooi gemaakt.
    Wil ik eigenlijk ook graag kunnen, maar metaal bewerken is bij lange niet mijn specialiteit.

    Te weinig kennis/inzicht.
    Een beetje buigen, zagen, vijlen en een keertje draad tappen wil nog wel lukken.
    Een simpel vormpje draaien uit aluminium wil ook nog wel eens lukken.

    Toch eens gaan proberen.
    Gebruik je "gewoon" te verkrijgen RVS buisjes die bij de modelbouwwinkels te koop zijn?
     
    ramses vindt dit leuk.
  7. Kjel Postema

    Kjel Postema Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    6 jan 2021
    Berichten:
    425
    Locatie:
    Ede
    Dat was inderdaad de kritiek die ik ook op andere fora over de Page Gee Bee tegen kwam. Men weet dit aan het draad landingsgestel dat tijdens landing, met name op gras, ook zijwaarts bewoog waardoor de wielen tegen de wielkappen kwamen en afgeremd werden. Met een voorwaartse salto als resultaat. Een verend landingsgestel in combinatie met een driepuntslanding zou de oplossing zijn. Maar goed, we gaan het merken als hij klaar is.

    Mijn RVS buisjes komen inderdaad bij de modelbouwwinkels vandaan. Verder ben ik ook geen metaalbewerker hoor. Voor het maken van deze landingsgestellen heb ik mijn elektrische figuurzaag, kolomboor, dremel en een setje vijltjes gebruikt. Over het algemeen gereedschap dat bij de meeste modelbouwers wel aanwezig is. Die dunwandige RVS buisjes laten zich overigens zeer goed en moeiteloos met handvijltjes op maat vijlen.
     
    Laatst bewerkt: 9 jan 2022
    ramses vindt dit leuk.
  8. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    Ah ok. Tot op dat niveau moet me dat lukken :).

    Waarmee doe jij hardsolderen?
    Zo'n kleine Dremel gasbrander?
    Vloeimiddel?
    Welk materiaal om mee te solderen?
     
    ramses vindt dit leuk.
  9. Kjel Postema

    Kjel Postema Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    6 jan 2021
    Berichten:
    425
    Locatie:
    Ede
    Voor het hardsolderen heb ik nu deze gasbrander van Skandia gebruikt, werkt goed voor als je genoeg ruimte hebt. Het heeft een beetje grote en brede vlam.
    https://www.houkematools.nl/gasbran...MI3vq5kLOl9QIVZfx3Ch3fBQHQEAQYASABEgJfSPD_BwE

    Ik heb ook nog een brander met aparte gas en zuurstoffles met verschillende opzetstukken voor grotere of kleinere vlam voor het precisie werk, maar ik geloof dat daar mijn zuurstoffles bijna van op is.
    https://www.hbm-machines.com/produc...ix-sf-3100-autogeen-las-en-hardsoldeertoestel

    Als vloeimiddel gebruik ik Flux-6. Ooit eens in de jaren negentig aangeschaft voor mijn eerste hardsoldeer projectes. Het potje is nog steeds niet leeg. Het grote potje op de afbeelding van de link.
    https://www.hbm-machines.com/producten/lassen/soldeer/flux-6-zilver-harsoldeerpoeder

    En als materiaal gebruik ik een staaf zilver hardsoldeer.
    https://www.hbm-machines.com/producten/hbm-zilversoldeer
     
    ramses vindt dit leuk.
  10. Kjel Postema

    Kjel Postema Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    6 jan 2021
    Berichten:
    425
    Locatie:
    Ede
    Even het landingsgestel op de tekening gelegd.


    Bij deze zal ik even wat meer gegevens van de Page Gee Bee R2 geven. De spanwijdte is 152,4cm (60") om precies te zijn. Lengte is 94 cm (37") en het gewicht zal rond de 3000 gram zijn (hoop ik). Oorspronkelijk bedoeld voor 10cc tweetakt of 15cc viertakt. Ik zal er kwa motorisering een Turnigy SK2 4250 500kv op zetten op 5s 5200 mAh in combinatie met een 14"x10" APC-E propeller. Op het moment vlieg ik ook met de kleine Black Horse Wedell Williams 44 in de Gilmore Red Lion kleurenschema. Trouwens een heerlijk kistje om mee te vliegen, alleen was het oorspronkelijke chinese draadlandingsgestel een drama. Dit heb ik vervangen door een veerpoot (iets minder geavanceerd dan ik nu voor de Gee Bee gemaakt heb) waarbij de wielkappen aan de veerpoot bevestigd zijn en dus met het wiel mee veren. Nu zijn de landingen bij dit toestel geen probleem meer. Deze heeft een spanwijdte van 147cm en weegt nu ongeveer 3500 gram. Eerst heb ik daar een OS 65AX op gehad wat prima vloog. Nadat de coating van de cilinderwand los begon te laten ben over gestapt op elektrisch. Hij vliegt nu op dezelfde setup die ik ook van plan ben te gebruiken voor de Gee Bee. Hij vliegt daar overtuigen op, dus ik ga ervan uit dat de Gee Bee daar ook op moet vliegen. En volgens e-calc klopt dat ook.



    gr kjel
     
    MicropropSport, ramses en strutter vinden dit leuk.
  11. Henri Kaper

    Henri Kaper verslagschrijvers

    Lid geworden:
    25 nov 2006
    Berichten:
    3.243
    Locatie:
    Den Haag
    Moet je een Gee Bee juist niet met snelheid landen?
     
  12. Kjel Postema

    Kjel Postema Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    6 jan 2021
    Berichten:
    425
    Locatie:
    Ede
    Dat zou dus het “speciale” zijn aan de Page Gee Bee. Hij zou een lagere vleugelbelasting hebben dan het gemiddelde Gee Bee model en daardoor ook nog bij lage snelheid goede vliegeigenschappen hebben. Adrian Page adviseert op zijn site een driepuntslanding. Maar we zullen het beleven als hij klaar is.
     
  13. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.565
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    Heb deze ook nog aan het plafond hangen... is idd een "lichte" gee bee voor zijn grootte... echter heb ik de motor eruit, en was het de bedoeling naar ombouw elektro, maar is er nooit van gekomen. mss toch maar eens terug over nadenken voor een passende setup. 6s lipo's heb ik liggen . Hmmm
     
  14. jan brilman

    jan brilman PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 sep 2002
    Berichten:
    12.498
    Locatie:
    groningen
    Geen washout in de vleugels?


    jan.
     
  15. ramses

    ramses Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    21 sep 2008
    Berichten:
    5.122
    Locatie:
    N. Brabant
    Volgens de geplaatste bouwtekening wel...

    [​IMG]

    .
    Erg gaaf en uitdagend project Kjel :thumbsup:
    Mooie aanpak weer, ik blijf het graag volgen.
    Bouwze!

    Groeten, Ramses
    .
     
  16. Kjel Postema

    Kjel Postema Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    6 jan 2021
    Berichten:
    425
    Locatie:
    Ede
    Ramses is me voor geweest :p. Maar er wordt inderdaad washout ingebouwd. Page doet dat door de achterkant van de tiprib op te hogen voordat de D-box gesloten wordt.
     
    ramses vindt dit leuk.
  17. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    Dank je.
    Ik heb vandaag gelijk e.a. besteld bij HBM (flux, zilversoldeer, nieuw setje boortjes 1-6mm/0,1mm)

    Dit setje had ik al upload_2022-1-10_19-45-45.png Van de zomer geleerd dat je daar geen geen grote stukken ijzer mee kunt smeden :oops:

    Ik blijf je draadje volgen van dit vliegtuig (wat volgens mij eigenlijk niet zou kunnen (mogen) vliegen :p)
    Succes.!
     
    MicropropSport, ramses en Kjel Postema vinden dit leuk.
  18. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    6.317
    Locatie:
    Hell
    Maar wel gaaf natuurlijk.
     
    Smokie, ramses, Kjel Postema en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  19. Kjel Postema

    Kjel Postema Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    6 jan 2021
    Berichten:
    425
    Locatie:
    Ede
    Het is inderdaad een vliegtuig dat tot de verbeelding spreekt. Net zoals de Gee Bee Z.
     
  20. bipeflyer

    bipeflyer

    Lid geworden:
    18 apr 2012
    Berichten:
    1.011
    Locatie:
    Nederland
    Gaaf project Kjel! De R2 staat ook hoog op mijn verlanglijstje, spreekt inderdaad enorm tot de verbeelding, en je kunt hem in redelijk grote schaal vliegen zonder dat het onhandig groot wordt... maar de vliegeigenschappen houden me nog wat tegen. Ben erg benieuwd naar je bevindingen.

    Het landingsgestel is prachtig gelukt, mooi vakwerk, dat belooft weer veel moois in dit draadje :worship:
     

Deel Deze Pagina