Wat voor shock olie is het beste

Discussie in 'Electro offroad' gestart door seiran, 2 jul 2022.

  1. seiran

    seiran

    Lid geworden:
    23 jun 2012
    Berichten:
    92
    Locatie:
    Joure
    Hallo,

    Ik wil graag weten welke shock olie ik in mijn geval het beste kan gebruiken.

    Mijn rc auto is een heavy modded 4wd brushless 1/10 scale offroad met 2 shocks per wishbone/draagarm. Shocks zijn als het goed is 100mm lang.
    110mm banden.

    Alleen voorwielen gestuurd. Bezit buitenom de esc servo en motor en accu's. (accu's is tussen de 350 en 500 gram) Fpv camera met osd, power module, boordcomputer, lidar, 433mhz module, 600mw 5.8ghz vtx, pagoda vtx antenne.

    Om te zorgen dat met name de 600mw vtx niet too hot wordt heeft de auto ook een 90 mm koelings fan die gevoed wordt door zijn eigen power supply (geeft ook extra "koele" lucht naar de motor en esc)
    Al met al tussen de 800 gram en 1.2 kg aan gewicht (inclusief motor esc etc)

    Ik doe geen extreme stunts of top speed.
    Jump hoogte zou denk ik een gemiddelde stoeprand hoog zijn.
     
  2. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Dat is heel moeilijk te zeggen, je zit namelijk ook met de diameter van de demper en de diameter gaatjes in de zuiger en niet te vergeten het soort ondergrond.

    Kijk wat er standaard is aanbevolen door de fabrikant, daarmee kan je er al niet veel maast zitten. Daarom hebben racers ook meerdere olién bij hun want per circuit kan het zijn dat je dat moet aanpassen.
     
    seiran en Tazman vinden dit leuk.
  3. seiran

    seiran

    Lid geworden:
    23 jun 2012
    Berichten:
    92
    Locatie:
    Joure
    Er is niets meer standaard aan mijn auto.
    Dus deze vlieger gaat niet op.

    Maar bedankt voor uw reactie
     
  4. Tamaniac

    Tamaniac

    Lid geworden:
    2 aug 2008
    Berichten:
    1.839
    Locatie:
    West-Vlaanderen
    Je hebt meer gewicht aan boord dan standaard, dan zou ik 1 a 2 stappen dikkere olie nemen en de veren ietsje harder opspannen? Of moet je voor je camera net zeer soepele vering hebben?

    Bij wedstrijden hangt olie inderdaad af van de ondergrond, aantal jumps,... Om een maximale grip/grondcontact te behouden.

    Of begin eens met de shocks netjes (zonder luchtbellen) te vullen met een standaard olie, en oordeel dan eens wat je wensen zijn: te hard, te zacht, te traag, ... misschien een beter uitgangspunt.
     
    Laatst bewerkt: 3 jul 2022
    seiran vindt dit leuk.
  5. seiran

    seiran

    Lid geworden:
    23 jun 2012
    Berichten:
    92
    Locatie:
    Joure
    Dat is juist soort dingen wat ik wil uitproberen, persoonlijk lijkt het me niet fijn om lang naar een stuiterend beeld te kijken zeker niet met een fpv bril op je knar.

    De standaard olie tsja dat is dus ff de vraag.
    Geen idee eerlijk gezegd. Deze heb auto heb ik overgenomen met de reden dat het goedkoper was om hem volledig 2de hands te nemen met 75% van de aluminium upgrades, op de shocktower en draag armen na is deze volledig aluminium, inclusief brushless motor en esc.
    Dan alles zelf los kopen in aluminium upgrade vorm. Met wat ik er allemaal heb op gezet en nog gaat komen leek mij aluminium beter dan plastic.

    Voor dit projectje ga ik geen traxxas niveau auto "slopen" dan wel dus danig verbouwen.
    Het is gewoon simpel weg het op maken van oude drone/vliegtuig onderdelen in combinatie met een rc auto. In de trend van niet omdat het moet maar omdat het kan.

    Daarom races is niet de bedoeling en high jumps tsja wanneer ik er "klaar" mee ben bestaat de kans groot dat hij wel eindigd met een high jump als ie zich zelf a niet kapot gereden heeft bestuurd met lidar:yes:

    Gezien de prijs echt geen traxxas is ga ik van uit en verwacht ook niet anders dan dat deze auto van oorsprong iets van aliexpress heeft of 1 van de goedkoopste rc autos van een nederlandse webshop.

    Zal vanavond eens een poging wagen of ik hem kan vinden. Gezien er allemaal aluminium upgrade onderdelen opzitten en de bodemtray ook een "aftermarket" 1 is ga ik alleen zoeken of ik de shocks weet te vinden en of ik de standaard olie kan vinden.

    Maar kunt u mij misschien wel vertellen welke merken olie in de rc wereld noemens waardig zijn en welke ik beter van weg kan blijven?
     
  6. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.478
    Locatie:
    Sassenheim
    Het gaat on siliconen olie en welk merk maakt niet uit omdat de viscociteit een standaard is.

    Veel dempers hebben een 400 tot 800cst nodig, meestal lijkt t600 wel een goed startpunt te zijn.
     
  7. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    3.354
    Locatie:
    Gavere/België
    Ik zou zeggen gezien de eisen eigenlijk niet torenhoog zijn, het niet zo nauw steekt. Gezien de hogere rijhoogte al de bodem niet snel tegen de grond bokken. Als je nu echt stuitert zou ik de veren vooral wat slapper ztten.
    Demperolie verandert veel, daar niet van. Maar iets van demping is al veel bter dan geen door gebrek aan olie of net heel harde. Ik ging ook gokken iets van 500, dus ligt wel in de lijn van wat gezegd is.
    De echte rijders hier zullen me wel als ketter aanzien, maar wanneer ik bij mij te zacht of te hard merk, dop ik vaak een beetje van de olie eruit om dan bij te vullen met een extreem hardere of zachtere. Op zich weet je niet wat er dan van mengsel in zit, maar gewoon proberen tot het ok is zonder telkens alle llie te vervangen.
     
  8. seiran

    seiran

    Lid geworden:
    23 jun 2012
    Berichten:
    92
    Locatie:
    Joure
    GEVONDEN!!

    De originele auto schijnt een hsp/himoto 1/10 scale truck achtig iets te zijn.

    Monstercars . NL verkoopt hem maar het is niets anders dan een aliexpressje.
    Vele onderdelen al gevonden en de prijs verschil is ook gigantisch

    De veren/shocks zijn zonder olie maar kunnen gevuld worden echter ook op de aliexpress lees ik veel klachten over dat ze lekken

    Artnummer : 108004 shock absorbers
    Website nl https://www.monstercars.nl/product_info.php?products_id=1241


    De rc donor auto had/heeft 8 in totaal 2 per arm.
     
  9. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    3.354
    Locatie:
    Gavere/België
    Die zijn er wss onder vele merken. Heb ook zo in die genre ene. Ideaal voor onderdelen toch? Je kunt ze proberen vullen hé. Zelf nog geen lekken gehad.
     
  10. seiran

    seiran

    Lid geworden:
    23 jun 2012
    Berichten:
    92
    Locatie:
    Joure
    Voor mijn projectje maakt het geen bal uit nee of de onderdelen van traxxas zijn of van een heel goedkoop merk persoonlijk lijkt mij het juist beter in dit projectje hoe goedkoper de onderdelen des te beter. (Dan kun je nog eens wat verprutsen om het zo maar te zeggen)

    Enige nadeel van chinees is natuurlijk de lange wachttijd. Maar ja zoals bij de aluminium shock towers die hier in nederland 23 eu kosten excl verzend en bij de chinees net geen 4 euro, kun je wel een paar extra bestellen voor het zelfde bedrag. Keuzes keuzes keuzes.

    Efin terug te komen op de shocks.
    Ja vullen is geen probleem (ervaring mee, kost me nu al bijna een jaar lang veel geld aan luiers) mochten ze wel gaan lekken is dat eventueel op te lossen met andere o-ringetjes binnen in deze shocks? ik heb ze nog niet uit elkaar gehaald, voor dat ik dat wou doen wou ik eerst wat meer info over olie die ik nu inmiddels heb gekregen van jullie lieve forum reageerders maar nog niet de tijd gehad om verder te sleutelen.
     
  11. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    27.922
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Daar ga je toch niet aan ontkomen, want hoe goed je shocks ook zijn, stuiteren gaat het: als de shocks stug genoeg zijn om doorslaan te voorkomen, gaat het beeld stuiteren, en als ze zacht genoeg zijn om het beeld stil te houden, zijn ze zo zacht dat ze gaan doorslaan bij het minste of gerignste en stuitert het alsnog... Dat los je alleen maar op met beeldstabilisatie, OF door uitsluitend op glad asfalt te blijven.
     

Deel Deze Pagina