Hulp gevraagd bij kiezen elektronica voor boot (ESC's en aanturing LED's)

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Danny Mulders, 10 jun 2022.

  1. pkboo

    pkboo

    Lid geworden:
    4 jan 2007
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Almere
    Hoi Danny, ik ben een S38 aan het bouwen en ik heb alle functionaliteiten die ik in de romp wou aanbrengen aangebracht en getest, zie .

    Motoren: 3 brushless outrunners van 1600Kv's, de ESC's zijn 45a. A-symetrisch gemonteerd. --> mooie verdeling van je gewicht plus ruimte gebruik, het romp is uiteindelijk heel smal vergeleken met de PT boten.
    Batterijen: 7.4V of 11.1V --> voordeel snelheid vs. vaartijd maar met de 11.1V kun je mooi het lürssen effect zien.
    Assen: RVS 4M in een messing buis, 2 buitenste zijn 40cm lang, middelste is 30cm. --> let op vibraties, ondanks ik geen kardaan koppelaar gebruik heb ik geen enkel vibratie. Ik heb de originele doorvoeringen van het boot gebruikt, geen aanpassingen op het romp behalve voor het middelste schroef.
    Roer: Lürssen gemonteerde sleede met 3 servo's, je zou ook 2 servo's kunnen gebuiken met deze constructie --> hij doet het maar je moet meer dan schaal snelheid zien te krijgen.
    Schroeven: 40mm 2 bladig speedschroeven.
    Radio: 6 kanalen waarvan één een schakkelaar (torpedo deuren!).

    Er komen nog lichten in de cabine plus navigatie, de mitrailleurs en draaikoepel zullen het doen. Het enig probleem wat ik heb is dat de verf niet op het romp wil blijven zitten, aanbevelingen hierop zijn welkom.

    Mocht je vragen hebben zie ik het wel!

    Grt's Boo!
     
  2. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.105
    Locatie:
    Oostvoorne
    Hallo Boo, Leuke boot + techniek. Even v.w.b. je verf die niet wil blijven zitten. Zou het kunnen zijn dat de romp nog iets vettig is van het losmiddel dat is gebruikt? Roel van Essen wast het plastic af met een vaatwas middel. Mijn schepen heb ik voor het schilderen ontvet met wasbenzine en daarna is er Revell of Humbrol op gegaan. Bij mijn Bugsier 3 met ABS romp zit die verf er al 45+ jaar op. Nooit iet van los gekomen. Bij mijn laatste model met epoxy-romp zit alle verf er ook vast op. Dat scheepje is uit 2015. Wat heb je gebruikt om de romp te ontvetten en welke soort verf zit er op? Gr. Klaas.
     
  3. pkboo

    pkboo

    Lid geworden:
    4 jan 2007
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Almere
    Hee Klaas, dank je!

    Ik heb de boot eerst met vaatwas middel schoon gemaakt en daarna met ammoniak. Nadat het hiermee niet gelukt was, zoveel mogelijk verf weggehaald en met white spirit gedaan, was weer niet gelukt .....heb ik zowel een ABS primer en een verf promotor gebruikt... er zit nu een laag verf op te drogen... zeg maar ....gister toegepast! Ik gebruik verf van de Praxis voor grote gedeeltes, altijd al... en airbrush voor de middel- en kleine oppervlaktes, voor kleinere dingen gewoon acrylic van de potjes, .....die blijven zitten!

    Grt, Boo!
     
  4. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.105
    Locatie:
    Oostvoorne
    Hier alles met penseel geschilderd en geen primer gebruikt. Wel twee lagen lak over elkaar opgebracht. Gr. Klaas.
     
  5. Herby63

    Herby63

    Lid geworden:
    6 aug 2009
    Berichten:
    4.036
    Locatie:
    Brugge
    het huismerk? Ik gebruik voor grote oppervlakken Motip Primer (rood) dan is het onderwaterschip meteen in de rode antifouling, daarover gewoon de kleur voor het bovenwater gedeelte(acryl of enamel).
    Ik heb tot nu toe nog maar éénmaal last gehad van "sinaasappelhuid" :)
    Oplossing: dunne laagjes aanbrengen en tussen de lagen goed laten uitdampen, zodat de thinner de onderliggende laag niet week kan maken.
    Dat je geen acryl over alkyd of omgekeerd mag zetten is een "urban legend".
    Bij het weatheren gaan ze precies dat doen, omdat het oplosmiddel van de ene de onderliggende laag dan niet aantast.
    Dus liever 5 zeer dunne laagjes, dan 1 x te dik.
     
  6. pkboo

    pkboo

    Lid geworden:
    4 jan 2007
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Almere
    Voor de aansturing van de lampen van de cabine, navigatie en machine geweren heb ik twee simpele systemen gebruikt, een dubbele flashing light (van de internet geplukt!) en een turnigy (HK) vliegtuig systeem voor de cabine en navigatie lampen, plus heb ik een extra aansluiting op de ESC's mocht ik die nodig hebben. Sommige servo's heb ik aangepast om een grotere rotatie te maken, de machine geweer en kanon zullen 360 graden kunnen roteren en kunnen schieten. Omdat ik zo weinig kanallen heb moet ik sommige dubbel gebruiken, de machine geweer zit op de roer kanaal bijv. Inmiddels is het systeem voor de machine geweer klaar, Ik stuur ze mechanisch aan met microswitches. Voor de cabine ga ik een schuif tuimel schakkelaar gebruiken dan kan ik ze aan laten staan zonder verdere aansturing. Zie ook mijn laatste video.

    Let op je gewicht, de plastic is al zwaar genoeg, hou tussen de 2 en 2,5 kilos aan zou ik aanbevelen.

    Grt, Boo
     
    Danny Mulders vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina