Een eerste kennismaking met luchtvaart, het FAI Rookie project

Discussie in 'Beginners' gestart door specialpainter.nl, 5 aug 2022.

  1. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
    Om kids te enthousiasmeren is er nu een speciale kit verkrijgbaar, de Rookie. Een bouwbeschrijving en handleiding voor begeleiders kan men via deze link bekijken;https://www.fai.org/rookieproject
    of ;https://www.knvvl.nl/nieuws/nu-in-de-webshop-de-knvvl-rookie

    Inmiddels verkrijgbaar via diverse kanalen, waaronder de knvvl en mijn eigen webshop.
    https://knvvl.rfxwebshop.nl/
    https://www.aviationtoys.nl/a-61162400/products/rookie/

    Het project is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal fenomeen en de FAI ondersteund het nu, iets waar we erg blij mee zijn!

    Stuur gerust een pb wanneer je vragen of suggesties hebt.

    Vriendelijke groet, Vincent Merlijn
     

    Bijgevoegde bestanden:

    M.l.v.Doesburg, Hans V, Jonkje en 3 anderen vinden dit leuk.
  2. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.869
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Goed initiatief!!

    GJ
     
    specialpainter.nl vindt dit leuk.
  3. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
    denemarken kids&rookies1.jpg In Denemarken pakt men de zaken stevig aan; teach the teachers to teach aviation to kids, aldus Erik Dahl Christensen. De eerste groepen kids zijn al lekker bezig geweest, super!
     
    Laatst bewerkt: 13 aug 2022
    M.l.v.Doesburg vindt dit leuk.
  4. Peter Den

    Peter Den PH-SAM

    Lid geworden:
    2 dec 2005
    Berichten:
    1.677
    Locatie:
    Voorburg
    Sympathiek initiatief,maar toch ben ik minder enthousiast.
    Mijn vraag is: wat wil men hiermee nu eigenlijk bereiken oftewel wat is het doel?
    Als het doel is, kinderen van een jaar of 8 even leuk bezig te houden, no mather what, ja dan klopt het wel, maar je maakt het ze wel (te) makkelijk. (het kan ook met bootjes, vliegers, autotjes enz.)
    Is het doel belangstelling te wekken voor techniek, luchtvaart of modelvliegen, vergeet het maar.
    Voor ik als notoire zwartkijker wordt afgeserveerd: ik heb wel enige ervaring in het enthousiasmeren van jonge kinderen, op deze manier: kansloos.
    Dus; wat is het doel van ditinitiatief?

    (terzijde, volgens de huidige regelgeving mag een kind pas vanaf 16 jaar zelfstandig modelvliegen, dus wat als er onverhoopt toch iemand enthousiast wordt en zelf wat wil?).
     
  5. Roy.nl

    Roy.nl

    Lid geworden:
    23 jul 2016
    Berichten:
    49
    Locatie:
    Gelderland
    Mij lijkt dit initiatief in ieder geval beter dan niets doen.
    Van iemand met ervaring in het enthousiasmeren mis ik toch op zijn minst een hint hoe het dan wel zou moeten.
     
    specialpainter.nl vindt dit leuk.
  6. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.278
    Locatie:
    Boskoop
    Oh mensen, laten we asjeblieft die discussie niet hier gaan voeren, maar gewoon genieten van een stel kinderen die zich kennelijk goed vermaken. Als het wat oplevert is dat voor hier een leuke bijvangst. Ik vind het leuk om te volgen in ieder geval..

    Max.
     
    Maarten-Corsair en specialpainter.nl vinden dit leuk.
  7. Peter Den

    Peter Den PH-SAM

    Lid geworden:
    2 dec 2005
    Berichten:
    1.677
    Locatie:
    Voorburg
    Nog steeds: wat is het doel dan?
    Als het inderdaad is: kinderen een beetje leuk bezig te houden, prima, maar heb dan verder geen ilusie dat het wat opleverd.
    Ik denk dat mijn vraag relevant is: de vereniging geeft meermaals aan armlastig te zijn en dan lijkt, als er geld uitgegeven gaat worden enig nadenken over de effectiviteit daarvan niet overbodig.
    @Roy.nl een hint? een serieus project vraagt wel om meer dan een hint en vooral eerst een analyse van wat men eigenlijk wil en wat haalbaar is.
    Mijn pogingen die ik gedaan heb om over dit soort onderwerpen iets vlot te trekken bij de vereniging zijn tot op heden vruchteloos gebleken en dat ga ik niet met '' minstens een hint'' even oplossen.
    Ik ben het echter met @max z eens: een discussie over wat ik vind, ervaren hebt en hoe het wel zou moeten gaat dit draadje niet leuker maken.
    Ik laat het dan ook maar bij de constatering dat ik, persoonlijk, minder enthousiast ben en voor een echt serieuze dialoog kan men altijd bij mij via een conversatie terecht.
     
  8. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
    Peter, jammer om te lezen dat jouw inspanningen op niets zijn uitgelopen, geloof me, die frustratie ken ik. Ik beantwoord liever motiverende reacties, maar begrijp dat een kritische noot geen kwaad kan.

    De vereniging heeft budget, maar dat terzijde.

    ik heb ervaren dat vanuit nationale structuren het erg lastig blijkt te zijn om zo'n project op te zetten en van onder naar boven te werken, vaak komt het dan allemaal op 1 persoon aan. Ook geldt dit voor mij, mijn beredenering was dat als ik er dan toch zoveel tijd aan kwijt ben....dan maar groot. Vandaar dat ik het gehele project inclusief ontwerp, productie en distributie heb aan geboden bij de FAI. Na maanden overleg, sparren en diverse commissies die erover gestemd hebben is het dan toch eindelijk gelukt, het FAI Rookie project. En nee, van budget vanuit de knvvl en of FAI was er tijdens dit traject uiteraard geen sprake... Het heeft goed uitgepakt, maar ik was eigenlijk knetterzot dat ik alles zelf heb gefinancierd. Het was of zo of geen project, ik neem aan dat hier het punt is bereikt waar iedereen afhaakt.

    Het doel is het verschaffen van een eerste leuke ervaring met luchtvaart. Dit bij jeugd die anders een zeer geringe kans heeft uberhaupt kennis te maken met de modelvlieg hobby/sport/vaart Uiteraard hebben we via de educatie sc vd CIAM en FAI een wereldwijde postal opgezet. Op deze manier worden ze in de ''vereniging'' gebonden en worden voorzien van meer info. Deze taak ligt natuurlijk bij de FAI en nationale bonden. Hier jouw/ons pijnpunt. In Nederland ben ik slechts de enige die zich actief voor dit project inzet. Laten we zeggen dat er qua educatie/werving van jeugdleden nog eea gestructureerd moet worden willen we ook hier succes hebben. In andere landen echter werkt het top. De verhouding tussen nationale luchtvaartbonden en scholen lijkt daar tot een gemakkelijke samenwerking te leiden.

    Kansloos vindt ik niet terecht, wellicht ligt het aan de manier van aanpak, presentatie, productie, maar in Duitsland, Polen,Zwitserland, Denemarken, Zweden, Frankrijk en de UK denken ze er anders over. We zouden eens moeten kijken naar die bonden, hoe ze dergelijke projecten gepresenteerd vanuit de FAi oppakken en uitvoeren. Ook hier wil ik een steen bijdragen, maar ik kan niet alles alleen, dus open oproep aan een ieder die zich wil inzetten, we kunnen wel wat hulp gebruiken!

    In totaal zijn er dit seizoen ongeveer 5000 kids in aanraking gekomen met het Rookie project, de ranking voor de wereldwijde postal wordt verwerkt, loopt nog. Er zijn in totaal meer dan 100 ''workshops'' gegeven op scholen, jeugdkampen en clubs. In Nederland moet eea nog wat op gang komen, wordt aan gewerkt.

    Ondanks ook mijn mindere ervaringen en alle waarschuwingen vooraf, en geloof me, ik heb wat ge**l moeten verdragen om me niet uit het lood te laten slaan, wil ik toch mensen aansporen om je vooral wel in te zetten voor onze mooie hobby. Garanties zijn er niet, maar ik heb alles in elk geval geprobeerd, dat ansich geeft mij genoeg voldoening om door te zetten.

    Vriendelijke groet en share the fun!

    Vincent
     
    Laatst bewerkt: 13 aug 2022
    freekt, Vale Ouwe en Jonkje vinden dit leuk.
  9. Jonkje

    Jonkje

    Lid geworden:
    29 jun 2009
    Berichten:
    4.501
    Locatie:
    Heerenveen
    Iemand z'n zwembad met azijn gevuld? VM, prachtig succesvol project, hier ligt ook de Rookie voor de kleine man, en de F104 nog in de verpakking voor pa zelf
     
    specialpainter.nl vindt dit leuk.
  10. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
    De goed gevonden opmerkingen over azijnbaden ed. hebben gelukkig nog een gezond gehalte humor, maar toch...Ondanks dat de reactie van Peter niet erg motiverend was, legt het wel bloot wat er ten grondslag ligt aan de teleurstellende ervaringen van Peter. Ik twijfel er niet aan dat zijn intenties zuiver waren/zijn namelijk. Als ik het goed begrijp zit de teleurstelling vooral in het feit dat alle moeite die je doet verdampt omdat er geen goede structuur in de landelijke organisatie is. Waar moeten die kids heen nadat ze enthousiast zijn geworden? De moeite gedaan, verdamping gebeurd en mensen die bijspringen niet gezien...ja logisch dat je dan het nut er niet meer van inziet. Peter, correct me if i am wrong;) Het lijkt mij de kunst om iemand zoals Peter, die duidelijk aangeeft ervaring te hebben op dit vlak, juist weer te motiveren, te laten zien dat het wel kan. Uiteraard is dit niet zo simpel, het kan, maar daar zal nog behoorlijk voor gewerkt moeten worden. Voor dit werk kunnen we nog wel positieve en ervaren mensen gebruiken.

    Als je meer info wil, neem gerust contact op via email; info@aviationtoys.nl

    Vriendelijke groet, Vincent Merlijn
     
  11. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
  12. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
    rookie workshop bso t strand 2022 1.JPG Nika&Dad.JPG
     
    max z vindt dit leuk.
  13. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
  14. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
  15. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
  16. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
  17. Peter Den

    Peter Den PH-SAM

    Lid geworden:
    2 dec 2005
    Berichten:
    1.677
    Locatie:
    Voorburg
    @specialpainter.nl Vincent,
    Bedankt voor je toelichting en ik moet zeggen, ik ben onder de indruk van wat je bereikt hebt.
    Je formuleerd ten minste een bescheiden doelstelling en daar kan ik me wel in vinden.

    Met een paar opmerkingen over jouw inschatting van mijn ervaringen, vooral met betrekking tot de landelijke vereniging sla je de spijker op zijn kop: dat had ik niet verwacht.

    Kennelijk heb je een work-around route gevonden wat op zich al bewonderingswaardig is.

    dus nee, je hebt helemaal gelijk.

    Azijn: vertaal het maar als frustratie en in mijn traject heb ik nogal wat gefrustreerde mede-enthousiastelingen ontmoet die ook uiteindelijk zijn doodgelopen op onwil , onbegrip of protectie van een eigen positie.

    Overigens, waarom azijn zo’n slechte reputatie heeft: het kan een heel hoogwaardig product zijn: van schoonmaakmiddel tot in de verfijnde keuken.

    Dus Vincent, zelfs ik ben een beetje ‘’om’’ en wens je veel succes.:)
     
    specialpainter.nl vindt dit leuk.
  18. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
    Lovenswaardige reactie Peter, dank je!

    Ik probeer juist dat te doorbreken wat jou en vele andere frustreert, als ik mensen die eerder ''gebroken'' zijn kan inspireren om weer actief te worden op dit vlak....Jullie zijn meer dan welkom om een klein steentje bij te dragen!
     
    Peter Den vindt dit leuk.
  19. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    16.869
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Hier in Duitsland heeft men nog iets als handarbeid op school, volgens mij bestaat dat niet meer in Nederland.
    Ik weet van diverse projecten van verschillende fabrikantjes die bouwdoosjes aan duitse scholen gegeven hebben.
    Wat een goed vervolg zou zijn is dan met de klas, of school, een modelvliegveld in de buurt bezoeken en meerdere aspecten van het modelvliegen laten zien en dan ook, met leraar/leerling, de kinderen laten vliegen.
    Op mijn oude club bij Alkmaar hadden we een open dag en daar lieten we ook mensen vliegen met een model.
    Dat heeft vrij veel leden opgeleverd.
    Ik weet nog van mezelf, we waren op vakantie onderweg door Duitsland en ik zag een modelvliegtuig vliegen.
    We zijn daar gaan kijken en sinds die dag wilde ik modelvliegen.
    Dus terug in Nederland wat catalogi gehaald bij Boon speelgoed en in de Graupner catalogus zag ik ook het model dat ik in Duitsland had zien vliegen, de Jodel Robin.
    Ik kreeg toen voor mijn rapport een electrische Mardave auto met de legergroene Robbe Kompakt zender en vanaf toen was ik verslaafd.
    Pas jaren later bouwde ik mijn eerste Charter, ik zal toen 14 geweest zijn.

    Maar het geeft maar aan hoeveel indruk het op sommige mensen kan maken en elke nieuwe modelvlieger is er 1.
    Er is nu vergrijzing en veel mensen die mij dingen hebben geleerd zijn door ouderdom overleden.
    Dat moet op de een of andere manier aangevuld worden.
    Wat betreft dat officieel men 16 moet zijn om te mogen modelvliegen..
    Ik ben bij genoeg modelvliegshows geweest waar papa en zoon samen vlogen en zoonlief vloog vaak beter dan papa.
    Zoontje was dan tussen 7 en 12 jaar oud.
    En daar werd niet moeilijk over gedaan.
    Onder toezicht mag men volgens mij gewoon vliegen.
    Ik hield ook toezicht op mijn leerlingen.
    Als ze wat verder waren zat ik op het terras met een cola toezicht te houden.
    Beetje rond de regeltjes werken moet kunnen.

    Maar ik blijf het een goed initiatief vinden.
    Jullie zouden eens contact kunnen zoeken met een tv programma als Klokhuis.
    Of breng het op het Jeugdjournaal.

    GJ
     
  20. specialpainter.nl

    specialpainter.nl

    Lid geworden:
    24 mrt 2012
    Berichten:
    2.449
    Locatie:
    Elst gld.
    @gvjo, bedankt voor je reactie. Ik ben ook geinspireerd geraakt in Duitsland, als ik zie hoe ze het daar over het algemeen voor elkaar hebben in onze hobby..

    Maar terug naar ons landje, hier is het anders, vader-zoon koppels zie ik gelukkig nog wel maar dat begint een uitzondering te worden. Ik geloof dat ''men'' (vrijwilligers) best tijd en energie wil besteden aan dit thema, maar complete projecten verzinnen is te veel gevraagd. Mij lijkt het daarom een goed idee om bepaalde projecten landelijk en zelfs internationaal aan te bieden. Het Rookie project is wat dat betreft pas de 1e trede van deze ''rode lijn''. aan vervolg stappen wordt bij de ciam/fai educaties commissies gesleuteld, overlegd etc. het zelfde traject als voor het rookie project. Stap 2 kan bijvoorbeeld een programma zijn voor lokale clubs. Dit moet hen dan helpen wanneer er ineens een jochie van 9 bij de club staat met z'n Rookie. Er is nu geen landelijk iets waarmee we de clubs kunnen helpen om jeugd dan ook in de club te krijgen. Het lijkt er toch wel op dat bij de CIAM en de FAI een lamp is gaan branden voor wat betreft educatie, jeugd en ons algemeen belang daarin.

    Feit is dat zoiets in de volgende stappen moet resulteren;
    1 jeugd enthousiasmeren
    2 jeugd in de clubs krijgen en vasthouden met vervolg project op Rookie.
    3 inmiddels jong volwassenen die ook wedstrijden gaan vliegen.

    Hier kan middels vele projecten gekomen worden, maar enige vorm van handvaten/rode lijn voor organisaties en clubs om aan vast te houden is zeer wenselijk, de FAI heeft hier expliciet om gevraagd en we zijn er zeer,zeer druk mee.

    Dus ja, je suggesties zijn zeer bruikbaar maar tis denk ik nog even te vroeg om nu al alles naar buiten te gooien, er moet nog wat werk gedaan worden;)

    Dank allen voor de getoonde interesse en share the fun!

    Vriendelijke groet, Vincent
     

Deel Deze Pagina