Een (touw)lus met een touwkous maken

Discussie in 'Schipperscafé' gestart door EUSIV, 16 aug 2022.

Tags:
  1. EUSIV

    EUSIV Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    5 mei 2021
    Berichten:
    250
    Locatie:
    Nootdorp
    Voor de bouw van mijn houtzaagmolen (schaal 1:87), waarvan ik op dit forum een bouwverslag maak, moest ik een touwkous maken. Zie ook: https://www.modelbouwforum.nl/threa...gmolen-schaal-1-87-plastic-hout.277681/page-9

    Naar aanleiding hiervan ben ik gevraagd door Henk (“Stoompomp”) om hier mijn ervaring te delen c.q. nadere uitleg te geven hoe ik deze heb gemaakt. Ik heb trouwens geen enkele ervaring op het gebied van scheepsbouw, dus het begrip touwkous moest ik ook eerst opzoeken.

    Ik had maar één touwkous gemaakt, dus voor deze uitleg heb ik er nog drie gemaakt (niet allemaal perfect) met gebruik van drie verschillende soorten masking tape (Paars-Action sensitive / Blauw-Tesa / Geel-Tamiya). De rest van de gebruikte materialen staan op Foto-1.

    Foto-1
    upload_2022-8-16_15-59-2.jpeg

    Stap 1
    Maak van touw/draad een lus, die je nodig hebt voor de schaalgrootte (ik gebruik hier vliegertouw) en verlijm deze met houtlijm (Foto-2). Aan de binnenzijde van de lus ook een beetje houtlijm aanbrengen en in de juiste vorm brengen. Laat dit dan goed drogen/uitharden.

    Foto-2
    upload_2022-8-16_15-59-33.jpeg

    Stap 2
    Na uitharding waar nodig nog een beetje houtlijm aanbrengen bij de twee uiteinden zodat het een geheel wordt (Foto-3). Het geheel weer laten drogen.

    Foto-3
    upload_2022-8-16_16-0-2.jpeg

    Stap 3
    Als alles goed droog is een touw/draad schuin afknippen en indien nodig het uiteinde nog met een beetje houtlijm verlijmen (Foto-4). Voor alle stappen geldt, gebruik zo min mogelijk houtlijm om het reliëf van het touw waar wenselijk te behouden.

    Foto-4
    upload_2022-8-16_16-0-23.jpeg

    Stap 4
    Snij dunne reepjes van het masking tape op de juiste breedte (iets breder dan het touw) en lengte (hier geldt oefening baart kunst) en met behulp van pincet, hobbymes en cocktail prikker bevestig je dit aan de binnenzijde van de lus (Foto 5-6). Op zich plakt tape van zichzelf en mijn ervaring met de gele masking tape is tot nu toe de beste. Later heb ik nog houtlijm aan de randen (tussen touw en touwkous) aangebracht met het puntje van een cocktail prikker (speld kan ook).

    Foto-5
    upload_2022-8-16_16-0-48.jpeg

    Foto-6
    upload_2022-8-16_16-1-2.jpeg

    Stap 5 (slot)
    Zie Foto-7. Mijn touwkous had ik lichtgrijs geschilderd en tevens had ik het touw zelf van een kleurtje voorzien. Bij de drie extra exemplaren heb ik alleen de touwkous licht grijs geschilderd. Verder had ik bij mijn exemplaar nog met dun draad een versteviging aangebracht. Ook dit weer met een beetje houtlijm bevestigd.

    Foto-7
    upload_2022-8-16_16-1-23.jpeg
     
  2. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.106
    Locatie:
    Oostvoorne
    Knap gedaan hoor Eugene! Altijd leuk om te zien hoe anderen een "probleem" aanpakken. De kous zou ik proberen te maken van een stukje alu uit de cup van een waxinelichtje. Één mm dik 3 strengs touw lukt me nog om daarin een oogsplits te maken. Daartoe bind ik 2 mm van het eind een dun stukje naaigaren om het touw. Het eind afsmelten en voorzichtig de 3 tieren loshalen. 2 tieren kleur ik rood en blauw. Van 3 cocktailprikkers ook twee rood en blauw kleuren. Die als splitspen gebruiken en op de gwenste plaats onder de tieren doorhalen. Met een beetje handigheid haal je een geleurde prikker weg en steekt daar de corresponderend gekleurde tier door. Zo steek je alle tieren 3 keer door. De splits even tussen je vingers rollen. Daarna resterende einden afsnijden en bij kunststof voorzichtig afsmelten. Hieronder een link naar een instructie voor een oogslplits. Gr. Klaas.
    https://nl.scoutwiki.org/Oogsplits
     
    Laatst bewerkt: 16 aug 2022
    Zeiler, Gerrit-Jan, P Voogt en 2 anderen vinden dit leuk.
  3. Benjamin 1951

    Benjamin 1951

    Lid geworden:
    4 mrt 2022
    Berichten:
    14
    Locatie:
    Zoetermeer
    Knap hoor om het op deze wijze te doen, splitsen is natuurlijk ook leuk, maar in die mini maatjes haast niet te doen, ik waag mij er in ieder geval niet aan. Het ontaard dan snel in een opfris cursus oud Nederland vloeken.
     

Deel Deze Pagina