HowTo gevraagd: Repro onderdelen vintage modellen

Discussie in 'Verlijming & constructie' gestart door rvandenb, 26 sep 2022.

  1. rvandenb

    rvandenb

    Lid geworden:
    26 sep 2022
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Amsterdam
    Dit is mijn eerste discussie topic bijdrage op dit forum. Ik kom uit Amsterdam en bouw al heel wat jaartjes met veel plezier plastic automodellen van racewagen (GT, Prototype, Formule 1, etc) uit de jaren '60 en '70. Die hebben voor mij de 'race charme' van weleer. Dit betekent dat ik meestal op zoek moet naar een vintage bouwdoos uit die tijd. Met dat soort bouwdozen ontbreken nogal eens een paar onderdelen. Onderdelen die ik op zich kan namaken met behulp van een origineel. Tot nu toe maakte ik er dan een malletje van met vloeibaar natuurrubber en vulde dat op met een geschikt vulmateriaal (bv 2 componentenlijm) dat hard wordt en gelijmd kan worden. Het is allemaal erg bewerkelijk en kost veel tijd. Zijn er forumleden die beter, snellere, slimmere andere methoden gebruiken voor het namaken van onderdelen? Ik ben benieuwd naar ervaringen met 3D printen maar ook resin casten.
     
  2. Mugen MRX-3

    Mugen MRX-3

    Lid geworden:
    21 jan 2004
    Berichten:
    3.100
    Locatie:
    Thuis
    veel sneller en handiger dan van natuurrubber of siliconenrubber een malletje maken en gieten is er niet echt... printen kan maar dan moet je een tekening of scan hebben en vervolgens omzetten naar een printfile..
    misschien kan je ipv 2k lijm beter een 2k pu giethars nemen, deze harden snel uit zodat je snel een repro hebt..
    ik maak ook wel eens wat na, dan pak ik een siliconenrubber met potlife van 3 minuten, zodat ik na 15 minuten al een mal heb, vervolgens met een snelle pu (ook 3 minuten) en binnen een uur het ik een mal en een product
     
  3. rvandenb

    rvandenb

    Lid geworden:
    26 sep 2022
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Amsterdam
    Dankjewel voor de leuke reactie. Het maken van een mal met siliconenrubber en het gieten van hars is dus wel degelijk een stuk sneller te doen! Ik ben erg nieuwsgierig of het mij zou lukken om bv een autoruitje na te maken met transparant resin of autobanden met zwart siliconen of rubber. Ik zoek ook nog iemand die het leuk vind om een experiment te doen met het printen van onderdelen. Soms is iets heel erg lastig nog in originele staat te vinden. Hoe maak je zo'n tekening of scan. Welke materialen kun je gebruiken voor het printen? Is er iemand die mij zou kunnen en willen helpen?
     
  4. Mugen MRX-3

    Mugen MRX-3

    Lid geworden:
    21 jan 2004
    Berichten:
    3.100
    Locatie:
    Thuis
    Klein en gedetaileerd printen doe je met een resin printer, voor normale dingen kan je met pla al hele mooie resultaten halen.
    Malletjes met veel detail vraagt om een siliconen die wat langzamer uithard om goed te kunnen uitgieten en ook alle details te reproduceren.
    Met een flexibele pu of evt een zwart gepigmenteerde siliconen kan je weer bandjes gieten…
    Hou er wel heel goed rekening mee dat als je de bandjes van zachte siliconen wilt gieten dat je de mal van PU maakt, want siliconen op siliconen vraagt om een losmiddel anders zit het muurvast !
    Ik zou een simpele (goedkope) polycondensatie siliconen gebruiken, deze is iets minder duurzaam dan Polyadditie siliconen maar minder gevoelig voor inhibitie …. Excuses voor de moeilijke termen, dit is mijn vakgebied en weet er wel iets vanaf :rolleyes:

    transparante raampjes kan je zelf heel goed gieten, een goeie gladde mal is daarvoor essentieel, heb je een spiegelglad gepolijst voorbeeld dan is dat goed te reproduceren

    voor hulp moet je even verder zoeken, ik ga over 2 weken verhuizen en mijn printer staat al ingepakt en komt er waarschijnlijk pas rond de kerst weer uit

    voor de juiste materialen kan ik je wel de nodige adressjes of producten aanraden,
     
  5. rvandenb

    rvandenb

    Lid geworden:
    26 sep 2022
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Amsterdam
    Bedankt voor je verdere uitleg. Ik ben niet zo bekend met al die termen.

    Jij schreef "Ik zou een simpele (goedkope) polycondensatie siliconen gebruiken, deze is iets minder duurzaam dan Polyadditie siliconen maar minder gevoelig voor inhibitie …. Excuses voor de moeilijke termen, dit is mijn vakgebied en weet er wel iets vanaf :rolleyes:"

    Bedoel je met inhibitie soms het krimpen van de mal? Slijt een mal van polycondensatie siliconen soms eerder na zoveel keren gebruik? Als je veel moeite hebt gedaan voor een mal dan wil je er liefst meerdere keren gebruik van maken toch?

    upload_2022-10-3_16-7-26.png

    Dit is het onderdeel. Het is een onderdeel van een vintage slotcar chassis van Tamiya uit de jaren 60. Het origineel is van gegoten aluminium en is ongeveer 5 cm lang. Ik ga eerst eens proberen het te gieten met PU hars verstevigd met vulmiddel. Het moet wel tegen een stootje kunnen.

    Adresjes voor materialen zijn uiteraard zeer welkom.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  6. Mugen MRX-3

    Mugen MRX-3

    Lid geworden:
    21 jan 2004
    Berichten:
    3.100
    Locatie:
    Thuis
    Met inhibitie bedoel ik het slecht uitharden door contact met een bepaalde stof.
    Voorbeeldje, je maakt een bekisting waarin je siliconen gaat gieten, om de hoekjes af te dichten gebruik je een modeleerklei, die klei kan inhibitie veroorzaken, daar waar de siliconen in contact komt met de siliconen zal de uitharding van de siliconen aan het contactvlak slecht verlopen waardoor er een plakkende laag ontstaat tpv het contact met de klei.. een zwavel vrije klei is hiervoor het meest geschikt, Nakiplast van Pelican is een veel gebruikte modeleerklei en werkt perfect en is goed verkrijgbaar/betaalbaar.

    90% van de 2 componenten siliconen die je voor de hobby koopt is allemaal het minder duurzame spul wat minder gevoelig is…dit materiaal zal rond de 1% krimp geven wat vrijwel niet merkbaar is.
    de professional die beroepsmatig een mal maakt wil wel het meest duurzame materiaal zonder krimp.

    bij zaken zoals poly service en polyestershoppen vind je vrijwel alles wat je nodig bent.
    En neem wel even je tijd om je mal goed voor te bereiden, het is balen als je na uitharding merkt dat je product muurvast in de mal zit, de mal moet je kunnen delen en daarnaast moet je ook zorgen dat beide delen goed gepositioneerd op elkaar liggen als je de mal sluit
     
  7. rvandenb

    rvandenb

    Lid geworden:
    26 sep 2022
    Berichten:
    4
    Locatie:
    Amsterdam
    Dit is erg nuttige informatie. Dankjewel daarvoor. Ik ga eens inventariseren wat ik allemaal nodig heb en dan beginnen met een goede mal te maken. Is er misschien nog iemand die praktisch zou kunnen helpen met een proef het onderdeel te printen met een 3D printer?
     

Deel Deze Pagina