Geluids module voor model

Discussie in 'Model elektronica' gestart door seiran, 7 okt 2022.

  1. seiran

    seiran

    Lid geworden:
    23 jun 2012
    Berichten:
    92
    Locatie:
    Joure
    Hallo,

    Ik vroeg me af of het mogelijk is om net als bij sommige speelgoed dat via een rc controlertje dan wel knopjes op een object geluid kan maken.

    Met name wat ben je hier voor nodig?

    Mijn zoontje (1.5 jaar) had een speelgoedje waar hij dol op was ( soort van auto met paar druk knopjes dat geluid geeft) echter is die verdwenen en het was al een oudje kan geen vergelijkbare 1 vinden althans wat ik tot nu toe gevonden heb vind ie niet leuk.

    Nu heb ik een vergelijkbare auto-tje gevonden maar deze heeft geen geluid.

    Ik heb veel zoek termen geprobeerd op google maar ik kan niets vinden wat er op lijkt, waarschijnlijk door verkeerde zoektermen maar er is vast wel iemand hier die weet hoe zo iets gemaakt wordt.

    En wat je er voor nodig bent. De zelfde geluiden heb ik al gevonden staan op me computer als wav. Ik ben alleen opzoek naar hoe ik dat kan afspelen wanneer hij op 1 van de knopjes drukt.

    Solderen is geen probleem.

    Zou iemand mij in de juiste directie kunnen duwen

    Vriendelijk bedankt
     
  2. piet

    piet

    Lid geworden:
    29 jul 2004
    Berichten:
    1.528
    Locatie:
    zaandijk
    HF electronics in Haarlem verkoopt een kleine MP3 speler, hierin past een kleine SD card, de knopjes op de print zijn met wat handigheid makkelijk te verlengen.
    groet Piet
     
  3. seiran

    seiran

    Lid geworden:
    23 jun 2012
    Berichten:
    92
    Locatie:
    Joure
    Okay maar dat bekend dat je als je 3 verschillende geluidjes hebt je telkens "het juiste" geluidje moet opzoeken en afspelen neem ik aan? Want dat is niet wat ik zoek namelijk.

    Dan eerder zou ik nog zo'n speelgoed module van een andere afslopen maar ja de vraag is dan kun je de geluidjes er ook op zetten/veranderen
     
  4. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.117
    Locatie:
    Oostvoorne
    Je kunt de geluidsfragmenten zo programmeren dat ze continue afspelen. Had indertijd een klein MP3 spelertje gekoppeld aan een geluidssetje van een PC. De voeding daarvan had ik via een gelijkrichtcel gekoppeld aan de aandrijfmotor. De MP3 speler stond toerloos af te spelen en pas als de motor draaide hoorde je geluid. De gelijricht- of brugcel was nodig om zowel bij vooruit als achteruit de juiste polariteit aan de versterker te leveren. Voor een kleiner scheepje had ik bij de Acti.. een MPs speler met luidspreker gekocht en de geluidsfragmenten op een micro SD kaartje gezet. Nadeel daarvan was dat het geluid onafhankelijk van de motor doorspeelde. Dus met een beetje inventiviteit is er wel iets te knutselen. Geluiden zijn wel binnen te halen via Youtube en een MP3 converter. Succes ermee! Gr. Klaas.
    https://www.bol.com/nl/nl/p/mini-mp...m=Affiliates&utm_campaign=CPS&utm_content=txl
     
    Laatst bewerkt: 7 okt 2022
  5. seiran

    seiran

    Lid geworden:
    23 jun 2012
    Berichten:
    92
    Locatie:
    Joure
    Laat ik het anders stellen, ik heb namelijk de indruk dat hier 2 verschillende dingen worden belicht maar dat kan ook aan mij liggen.

    1. Neem een basic "intertoys" kinder speelgoedje dat zijn eigen sound heeft.

    2. Zo'n speelgoedje heeft geen mp3 speler maar een simpele printplaatje dat gevoed wordt door de accu die de rest ook voed.

    Zo'n speelgoedje heeft 1 2 3 of soms nog meer druk knopjes elke knopje heeft zijn eigen sound. Voorbeeldje:

    Knopje 1 : stop politie, knopje 2 : dit is de politie en knopje 3 : sirene geluid. Word afgespeeld via mono speakertje.

    Waar kan ik zo'n print plaatje kopen/vinden
    Althans hoe heten die dat bedoel ik met verkeerde zoektermen ze hebben een bepaalde naam maar ik kan er niet op komen en zelfs google suggesties helpen mij hier niet bij om op die naam te komen.

    Zo'n speakertje heb ik nog wel ergens liggen in een verdwaalde computer kast.

    Het gaat me puur om zo'n print plaatje. Dat als audio speler dient. Die je kunt "programmeren" / sounds kunt op uploaden. En dan 3 druk knopjes aan kunt solderen en dan heb je een audio device wat ik bedoel.

    Mp3 speler heb ik zelf ook aan zitten te denken. Echter een kind van 1.5 jaar oud snapt net dat knopje 1 dat geluid is knopje 2 dat geluid 3 dat geluid niet dat knopje 1 next of prev is knopje 2 play en knopje 3 next of prev.

    Wat ik bedoel zal vast wel ergens via een ali baba achtige site, amazon of met geluk hier in nl bij een electrowebshop te vinden maar ja dan moet je wel weten hoe het heet.

    De druk knoppen heb ik ook al gevonden (letterlijk de zelfde zelfs na 25 jaar of zo hoe oud het ding ook nocht wezen) dus dan zou dat print plaatje toch ook ergens te vinden zijn. Lijkt me niet dat er in die cheap ass intertoys /acti-on achtige speelgoed elk een mp3 speler zit met 32 gb opslag capiciteit.

    Bedoel er zijn duizend soorten kinderspeelgoed waar tiefus herrie uit komt met druk knopjes:hammer::D. Waar helaas vaak geen volume knop op zit en elke knop speelt gelijk zijn herrie af.
    Jullie weten heus wel wat ik bedoel.

    Daar zit een veel simpelere techniek in dan een mp3 speler.

    Mp3 speler is simpel weg nu in dit stadium van mijn zoektocht een easy way out dat eigenlijks 33-1/3 doet van het zou moeten doen (1 van de 3 knopjes doet dan wat het hoort te doen en 2 niet hebben een andere functie bij zo'n mp3 spelertje dus 33-1/3):offtopic::rofl:


    Bescherm uw oren tegen de "tiefus" herrie:jan::rofl:
     
    Laatst bewerkt: 8 okt 2022

Deel Deze Pagina