Wie weet de geschiedenis van deze mijnenveger?

Discussie in 'Algemeen scheepsbouw' gestart door Robin Hartogevsld, 3 mrt 2023.

  1. Robin Hartogevsld

    Robin Hartogevsld

    Lid geworden:
    3 mrt 2023
    Berichten:
    12
    Locatie:
    Sibculo
    Ik ben nieuw op dit forum en zal me even voorstellen. Robin Hartogsveld, in april eigenaar van dit prachtige model: een mijnenveger van de Dokkumklasse in schaal 1:33. Ooit omgebouwd naar een jager. Ik heb als dienstplichtig zeedienstofficier gevaren op de Hr. Ms. Sittard in de jaren 90. Ik ben blij eindelijk dit model gevonden te hebben, zodat ik hem kan ombouwen naar de mijnenveger in de uitvoering zoals ik hem bevaren heb. Maar is er toevallig iemand die dit model herkent van heel lang geleden? Ik zoek de geschiedenis namelijk. Ik koop hem van iemand, die hem weer van een Belgische modelbouwer heeft gekocht, die hem in 2007 in een Vlaamse kazerne (Lt. Coppenskazerne in Brasschaat) heeft gevonden. En verder kom ik niet. Het model moet NA 1970 zijn gebouwd. Iemand die me meer kan vertellen of zich vaag iets herinnerd?

    IMG-20230207-WA0020.jpg
    IMG-20230207-WA0015.jpg
     
    Gerrit-Jan vindt dit leuk.
  2. rins

    rins

    Lid geworden:
    29 mei 2007
    Berichten:
    390
    Locatie:
    zeeland
    Dit is de Dokkum
     
    Robin Hartogevsld vindt dit leuk.
  3. Robin Hartogevsld

    Robin Hartogevsld

    Lid geworden:
    3 mrt 2023
    Berichten:
    12
    Locatie:
    Sibculo
    Klopt dat is me bekend. Ik zoek de geschiedenis van het model zelf. Dus wie heeft hem ooit gebouwd en wanneer. Daar hoop ik achter te komen.
     
  4. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.878
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
  5. Marc w

    Marc w

    Lid geworden:
    10 feb 2013
    Berichten:
    3.281
    Locatie:
    Turnhout belgie
    als ik verder lees dan enkel de 1ste foto merk ik dat dit een bouwpakket is van een NL firma. Dit schip is dus meerdere malen gebouwd door verschillende bouwers. vrees dat de oorsprong moeilijk te achterhalen zal zijn. Maar wie weet.....
     
  6. Robin Hartogevsld

    Robin Hartogevsld

    Lid geworden:
    3 mrt 2023
    Berichten:
    12
    Locatie:
    Sibculo
    Het bouwpakket waar over gesproken wordt is een 1:50 model geweest, daar heb ik jaren geleden ook naar gezocht maar die zijn niet meer te vinden. Mijn model is op schaal 1:33, wat hem anderhalve meter lang maakt. Het moet wel zelfbouw zijn. Ik hoop nog steeds dat iemand een keer zegt: Hee, die heb ik eerder gezien in 19...Dus alle tips nog steeds welkom.
     
  7. Tbird2

    Tbird2

    Lid geworden:
    7 nov 2008
    Berichten:
    714
    Locatie:
    Doesburg
    Dit is zeker een zeer mooi en bijzonder model.
    We hebben zelf de M820 Woeden, met open brug (1:50).
    https://www.modelbouwforum.nl/threads/bouwdoos-houten-mijnevegers-dokkumklasse.223840/page-2

    Omdat dit een 1;33 is zal het wellicht een volledig "scratch bouw" zijn, ik neem aan dat de romp hout is?
    Duidelijk dat het u om de geschiedenis van dit specifiek model gaat, en in mindere mate de geschiedenis van de M801 specifiek, of het 1;50 model Hr Ms Gemert van de Dokkum klasse boot.
    Mbt wanneer het model gebouwd is (u geeft aan na 1970), vaak geven de gebruikte elektronische componenten de beste hint, motoren, servos, regelaars.

    Gezien het moedel uiteindelijk via de Lt. Coppenskazerne in prive handen is gekomen, lijkt het mogenlijk dat de geschiedenis van het model toch binnen defensie ligt, eerder als van de reguliere modelbouw.
    Mijn zoektocht naar de geschiedenis zou dan ook beginen via ex opvarenden van de Dokkum M801.
    Zoals u als ex marine man wel zult weten zijn er vaak nog reunies van ex-opvarenden, er zijn wat face-book pagina's en verschillende internet sites, voorbeeld van de Woerden:
    http://www.hrmswoerden.nl/
    https://onzemarinevloot.weebly.com/hrms-woerden-m-820.html
    Ik zou het eens via dergelijke sites proberen.

    Ik ben benieuwd, zou leuk zijn om de voortgang te kunnen volgen.
    Succes met de onbouw en de zoektocht.
     
  8. Robin Hartogevsld

    Robin Hartogevsld

    Lid geworden:
    3 mrt 2023
    Berichten:
    12
    Locatie:
    Sibculo
    Goede tips. Inderdaad is hij gebouwd als statisch model. Ik ben erachter wie de motoren ed heeft ingebouwd (degene die het model heeft gevonden op de kazerne).
     
  9. Tbird2

    Tbird2

    Lid geworden:
    7 nov 2008
    Berichten:
    714
    Locatie:
    Doesburg
    Kijk, maar dan ben je al aardig op weg.
    De electronika is dus relatief nieuw, en ingebouwd door de laatste eigenaar, dit verteld dus niets over de geschiedenis.
    Het is dus een statisch model omgebouwd naar RC.

    In dat geval zou ik zeker contact zoeken met oud opvarenden, er is een grote kans dat het model in opdracht is gebouwd voor diplay, wellicht zelfs altijd in eigendom geweest van defensie.
    Des-te leuker om de geschiedenis te achterhalen.
     
  10. Robin Hartogevsld

    Robin Hartogevsld

    Lid geworden:
    3 mrt 2023
    Berichten:
    12
    Locatie:
    Sibculo
    Precies, nogmaals bedankt voor de tips.
     
  11. jan1966

    jan1966

    Lid geworden:
    3 aug 2005
    Berichten:
    219
    Locatie:
    Kop van Noord-Holland
    Zeker een mooi model.

    Ik heb zelf de bouwdoos van een Dokkum klasse mijnenveger met plastic romp liggen. Ben er ooit aan begonnen, maar heb er de laatste jaren niets meer aan gedaan. Mogelijk geeft dit mij weer een zetje ;-)

    Overigens heb ik ook als ARO SDZ mijn dienstplicht vervuld. Was van jan.1986 tot jan. 1987 jongste officier op de M823 (Hr.Ms.Naarden)

    Succes met je zoektocht.

    Gr. Jan
     
  12. Robin Hartogevsld

    Robin Hartogevsld

    Lid geworden:
    3 mrt 2023
    Berichten:
    12
    Locatie:
    Sibculo
    Komt vast goed, ik ben 30 verder na mijn eerste idee om.een model te maken. 1:50 is een mooie schaal trouwens.
     
  13. Connie van Beelen

    Connie van Beelen

    Lid geworden:
    13 apr 2023
    Berichten:
    3
    Locatie:
    Katwijk
    Goedemiddag, ik heb me recent ingeschreven omdat na overlijden van een fervent bouwer we een aantal modellen hebben staan waaronder de M801. [​IMG]
    https://www.marktplaats.nl/seller/view/m1966230780
    Ook de bouwtekening is er nog bij. We zijn reeds in overleg met een modelbouwer in Den Helder, waar we de fregatten (F 827, F804 en deze M 801) het liefst op zijn plek zien komen. Maar was nu toch nieuwsgierig naar de bijzonderheid van dit model n.a.v. o.a. deze reacties op de topic schrijver.
     
  14. Robin Hartogevsld

    Robin Hartogevsld

    Lid geworden:
    3 mrt 2023
    Berichten:
    12
    Locatie:
    Sibculo
    Hoi Connie, het bijzondere van het model wat ik sinds kort in mijn bezit heb is de schaal, 1:33 (1,5 meter lang). Dat zie je niet vaak en hij is enorm goed gedetailleerd. Mijn vraag in dit topic was vooral om te achterhalen waar mijn schaalmodel vandaan komt. Dus niet zozeer de geschiedenis van de echte M801. Aangezien ik hem ga ombouwen naar de M830. Als het gaat om de M801 zelf weet iemand anders misschien meer dan ik, maar ik kan je dit vertellen: De mijnenvegers waren van de Dokkum (en Wildervank) klasse. Jouw mijnenveger is de Hr.Ms. Dokkum, in de uitvoering toen het nog een mijnenveger was. Het was de eerste mijnenveger in deze klasse die werd opgeleverd. De Dokkum is later omgebouwd naar een jager (de uitvoering die ik nu heb. Ik ga er echter weer een veger van maken). Hier vind je meer info over Hr. Ms. Dokkum: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hr.Ms._Dokkum_(1955)

    Hier zie je originele foto's van de indienst stelling. Dit lijkt de uitvoering van jouw model: https://maritiemdigitaal.nl/index.cfm?event=search.getdetail&id=103003475


    Je zegt dat je niet weet of je modellen kunnen varen. Je kan kijken of er onderdelen zoals de brug of de opbouw aan de achterkant, losgehaald kunnen worden. Als ze varend/radiografisch zijn gemaakt, is dit mogelijk en zie je binnenin motoren, bedrading, schroefassen, servo's, etc.
     
    Laatst bewerkt: 14 apr 2023
  15. Connie van Beelen

    Connie van Beelen

    Lid geworden:
    13 apr 2023
    Berichten:
    3
    Locatie:
    Katwijk
    Heel erg bedankt voor uw reactie!
     
    Robin Hartogevsld vindt dit leuk.
  16. FRANS DE COURT

    FRANS DE COURT

    Lid geworden:
    7 okt 2021
    Berichten:
    16
    Locatie:
    Nieuw Zeeland
    Hallo en vooral Robin en Jan (1966), wat een prachtig model heb je daar met de M801. Zelf ben ik niet bij de marine geweest, maar wel de mariniers en heb een jaar in Curacao gediend (1971). Onze familie werkte bij Smit en de N.R.S. vandaar mijn interesse in sleepboten en andere 'klassieke' schepen. Ik kreeg recentelijk een doos van een vriend, die er 40 jaar geleden aan begonnen was, maar er niet verder mee kwam. Het is de schaal 1:50 M812 Dokkum Klasse Hr.Ms.Gemert . Het schip heeft een plastic romp en de bovenbouw verder van hout . Ik heb de tekeningen voor de romp, maar niet die van "het tweede gedeelte van de bouwbeschrijving van de bovenbouw". Zou iemand die toevallig hebben of weten waar of hoe te krijgen?
    Groeten vanuit een nat en stormachtig Auckland, New Zealand.
     
  17. Robin Hartogevsld

    Robin Hartogevsld

    Lid geworden:
    3 mrt 2023
    Berichten:
    12
    Locatie:
    Sibculo
    @frans: Nou, ik denk dat je mazzel hebt: ik heb zojuist via via de originele tekeningen van een veger in schaal 1:50 in mijn bezit. Iemand vroeg me of ik iemand wist, maar toen dacht ik dat ik ze zelf ook wel wil hebben. Het zijn alleen tekeningen in A1 formaat, dus heel groot. Maar dat moet vast goed komen. Stuur me even een prive mail naar rhartogsveld@gmail.com, dan kletsen we daar verder. Dan kan ik je wat foto's sturen van de tekeningen en als dat is wat je nodig hebt kijken we wel hoe we dat gaan fixen.

    Overigens is het geen bouwbeschrijving, maar maat tekeningen van het hele schip bedoeltd voor de 1:50 versie. Heb je daar wat aan?
     
  18. Wouter0517

    Wouter0517

    Lid geworden:
    14 sep 2022
    Berichten:
    1
    Locatie:
    Harlingen
    Goedemiddag Robin,

    wat leuk zo’n 1:33 dokkumklasser. Ik heb zelf een 1:50 Sittard die op museumkwaliteit statisch gebouwd is, zoals het schip eind jaren ‘70 als veger was. Met gesloten brug en zonder kippenhok.
    Dit najaar heb ik 1:50 Gemert gekocht, maar deze is niet uit de kit gebouwd, maar uit hout vanaf tekening. Deze ben ik aan het ombouwen naar een RC model wat is zoals de Sittard nu is, in gebruik bij de Zeekadetten.

    Toeval wil dat ik daar in mijn vrije tijd vrijwilliger ben, dus als je eens aan boord wil kijken in Harlingen op je oude schip, van harte welkom!

    IMG_0036.jpeg

    7708806D-1A83-4930-85D6-383210D05EB5.jpeg
     
    Laatst bewerkt: 25 dec 2023
    Gerrit-Jan vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina