Vraagje over SMD weerstanden

Discussie in 'Model elektronica' gestart door ruudxd, 5 mrt 2023.

  1. ruudxd

    ruudxd Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 nov 2007
    Berichten:
    6.339
    Locatie:
    Zwolle
    Hallo,

    Ik heb een vraagje, niet over modelbouw maar wel over elektronica.
    Ik heb een New Holland schranklader, en van het dashboard werken een aantal lampjes niet van de brandstofmeter en van de nummers bovenin.
    Ik heb de printplaat los gehaald en zag wat volgens mij doorgebrande weerstanden zijn.
    Daarna heb ik de sporen van die weerstanden gevolgd en die gaan inderdaad naar de onderdelen die niet branden.
    Ik kan alleen niet meer zien wat de waardes van die weerstanden is, en ik kan ook geen schema vinden.
    Kan ik er vanuit gaan dat die weerstanden dezelfde waardes hadden als de goede weerstanden die er nog tussen zitten?
    En hoe zou het kunnen komen dat er enkele weerstanden zijn doorgebrand en de rest nog wel goed is?
    Je zou zeggen dat als er kortsluiting of een te hoge spanning is geweest ze allemaal stuk zouden zijn gegaan.
    Of zou het ook door vocht kunnen komen?

    WhatsApp Image 2023-03-05 at 20.21.53 (2).jpeg

    WhatsApp Image 2023-03-05 at 20.21.53 (1).jpeg

    WhatsApp Image 2023-03-05 at 20.21.53.jpeg
     
  2. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    De foto's zijn helaas nogal onscherp dus lang niet alles is goed te zien. Wat ik er van kan maken is dat er op de weerstanden 122 staat. De weerstandswaarde is dan een 1 daarna een 2 en daarna nog 2 nullen. Resultaat is dus 1200 Ohm. Zou er 124 op staan dan is de waarde dus 120000 Ohm. Zo simpel is het. Pas op er kunnen ook 4 cijfers op staan. Het laatste cijfer is altijd het aantal nullen dat achter, in dat geval, de eerste 3 cijfers komt.
    Die 1200 Ohm kan ook geschreven worden als 1k2 of 1,2kOhm dit betekend allemaal hetzelfde.
    Waarom die weerstanden kapot zijn gegaan kan ik helaas ook niet verklaren. Door kortsluiting is nagenoeg onmogelijk. Als je de volle 12V over zo'n weerstand zet loopt er maximaal 10mA. het vermogen is dan 12V x 0,01A x 0,01A = 0,0012W. Dit soort weerstanden kan meestal tot wel 0,1W verwerken dus geen kans op doorbranden.
    Daarnaast lijkt het mij alsof de weerstanden niet doorgebrand zijn. Het is niet goed te zien op de foto's maar ik heb het idee dat ze eerder mechanisch beschadigd zijn. Alsof er iemand met een schroevendraaier of zo overheen is gegaan. De print is voor zo ver het te zien is niet beschadigd dus dat is waarschijnlijk ook niet het geval.
    Een (veel) te hoge spanning? Dat zou kunnen maar waar moet die vandaan komen? Het zou blikseminslag kunnen zijn. Dat is heel onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk. Maar zou dat het geval zijn dan zou je toch meer schade verwachten en zou je ook "brandplekken" op de print moeten zien. Voor zo ver ik het kan zien zijn die er niet.
    Blijft corrosie over. Dat zou best de oorzaak kunnen zijn. De omstandigheden in zo'n machine zijn niet echt de vriendelijkste voor elektronica. Meestal worden de printen daarom van een beschermende coating voorzien. Deze print heeft die volgens mij niet. De soldeer punten zijn het meest kwetsbaar voor corrosie. Het metalen soldeervlakje aan de weerstand wordt aangetast waardoor uiteindelijk de verbinding intern onderbroken raakt. Dit is een werkelijk scenario maar ik kan niet goed zien of dat in dit geval ook zo is.
    Je kan iemand vragen of die de print voor je kan nakijken. De verbindingen zijn waarschijnlijk niet al te moeilijk na te lopen en als verder alles goed is kan de print goed schoongemaakt worden en de weerstanden vervangen. Daarna werkt hopelijk alles weer naar behoren. De print voor inbouwen van een beschermende coating voorzien lijkt me ook een goed idee.
     
  3. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.523
    Locatie:
    Nieuwegein
    Het lijkt haast wel of ze ergens door aangetast zijn. Zoals ernst al aangaf is overbelasting vrijwel uitgesloten en weerstanden zijn heel dom en een van de robuuste componenten die er zijn.

    Ik heb dit in al mijn jaren van elektronica nog niet eerder gezien. Scherpere fotos zou helpen en je zou de print met alcohol eens schoon kunnen maken om te zien of het niet gewoon vuil is. De kans dat de lampjes en leds stuk zijn is veel groter dan dat weerstanden stuk gaan.
     
  4. ruudxd

    ruudxd Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 nov 2007
    Berichten:
    6.339
    Locatie:
    Zwolle
    Bedankt voor de info!
    Ik wist niet of het eventueel ook door een kapotte spanningregelaar van de dynamo zou kunnen komen, maar dat is dus niet zo.
    De laadspanning is wel gewoon 14 volt.

    De linker kant van de print glimt wel veel meer dan deze kant, dus het lijkt wel of daar een coating zit.
    Ik ga de printplaat binnenkort even weer loshalen en wat betere foto's maken.
    Er zit geen deur in de machine dus de plaat zit wel in de buitenlucht, maar er zitten niet echt groene oxidatie plekken op de plaat.
    Zou het verstandig zijn om de plaat na het nakijken en eventueel repareren in zo'n soort coating te zetten?

    https://www.allekabels.nl/spray/731...MIvuDRo4_I_QIVjZntCh32KgAQEAQYASABEgLFnfD_BwE
     
  5. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    Als er ledjes niet meer aan gaan is het nodig dat de print wordt nagekeken. Voor zover ik het kan bekijken is het niet zo'n ingewikkelde print dus nakijken / meten zou niet zo heel moeilijk moeten zijn. Het is niet op de foto's te zien maar als er IC's (ook wel chips genoemd) op de print zitten kunnen die ook nog kapot zijn. Dan wordt repareren misschien lastiger. Als het makkelijk verkrijgbare IC's zijn valt dat mee maar het kunnen ook "moeilijke" IC's zijn. Of het is niet te bepalen welke IC's het zijn. Sommige van die print fabrikanten slijpen het typenummer van de behuizing om namaken te bemoeilijken.
    De print kan je heel goed schoon maken met isopropyl alcohol en een zachte tandenborstel. Niet te hard duwen want je moet de onderdelen en niet af poetsen. Als laatste de hele print goed afspoelen met isopropyl alcohol en heel goed laten drogen. Daarna een laagje coating er op.
    Die spray is prima geschikt om de print te beschermen. Plak alles af waar je geen lak op wilt hebben zoals de displays. Spuit er een dun laagje lak over en laat dat drogen. Geef het echt de tijd om goed te drogen, denk gerust aan een uur of misschien wel langer. Spuit er dan weer een dun laagje overheen. Herhaal dit eventueel nog een keer of een paar keer. Pas op dat je er niet te veel in één keer op spuit want dan lost de eerdere laag weer op. Het probleem is dan dat de lak samen gaat trekken tegen bv de componenten. Zo krijg je op bepaalde plaatsen een dikke laag en elders een heel dunne laag. Twee of nog meer dunne laagjes is veel beter. Het kost wat meer tijd maar dan heb je ook wat. ;)
     
  6. ruudxd

    ruudxd Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 nov 2007
    Berichten:
    6.339
    Locatie:
    Zwolle
    Bedankt voor de reacties.
    Ik heb de weerstanden een beetje schoon gemaakt met alcohol en een doekje en het leek wel of ik het zwarte er toch wat af kon poetsen.
    Klopt het dat als ik over de weerstanden heen meet met een multimeter ik dan weerstand moet meten als de weerstanden nog heel zijn?
    Er zitten wel een paar IC's op, ook 2x UCN5833EP 9641 M641336APA waarvan de sporen naar de weerstanden lijken te gaan.
    Ik vind het apart dat het zwarte op willekeurige weerstanden lijkt te zitten, sommige naast elkaar, maar ook één een stuk verder op de print.

    WhatsApp Image 2023-03-09 at 22.30.55 (1).jpeg

    WhatsApp Image 2023-03-09 at 22.30.54 (3).jpeg
    WhatsApp Image 2023-03-09 at 22.30.54 (2).jpeg
     
  7. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    29.484
    Locatie:
    Sassenheim
    Als je er een hard borsteltje met wat alcohol er overheen poetst wrijf je de aanslag denk ik zo weg. Het lijkt wel fluxresten of misschien nog wel resten soldeerpasta.
     
  8. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    De weerstanden op de print door meten zal niet altijd helemaal goed gaan. Het probleem is dat er nog meer onderdelen met die weerstand verbonden zijn. Die meet je ook mee. Over het algemeen zal je wel een waarde meten maar in de meeste gevallen zal die lager zijn dan de waarde van de weerstand werkelijk is. Dat komt door die andere onderdelen. Soms gaat het wel goed en meet je wel de juiste waarde. Helaas valt dat niet te voorspellen zonder dat ik een schema heb om dat te controleren.
    Als je meet en je meet een veel hogere waarde dan zal meestal de weerstand die je meet kapot zijn. Er kan ook ergens een condensator "verstopt" zitten die nog opgeladen is. De spanning van die condensator kan de meting in de war sturen, de weerstand zou in dat geval best nog goed kunnen zijn.
    Nu je de boel wat beter schoon hebt gemaakt, of zijn de foto's alleen scherper, ziet het er allemaal niet zo heel erg uit. De aanslag of wat het ook is ziet er niet uit als brandresten. Het zouden inderdaad fluxresten kunnen zijn. Resten van soldeerpasta denk ik niet want dat zou veel eerder en grotere problemen opleveren. Het kunnen ook resten zijn van een coating die er op heeft gezeten of nog zit. Het is helaas erg moeilijk te zeggen wat het precies is.
    De UCN5833EP is een latch/driver. Je zou het als een soort van geheugen kunnen zien dat de ledjes rechtstreeks kan aansturen. De computer stuurt een reeks data naar die chip(s). Dan geeft hij een commando aan die chip(s) waardoor die chip(s) de data vast houd(en). Daarna wordt die data doorgegeven aan het driver deel dat de ledjes aanstuurt. De computer kan daarna doorgaan met z'n werk en de ledjes blijven keurig aan of uit zoals de computer de data naar de chips heeft gestuurd. Pas als de computer de volgende serie data naar de latches stuurt veranderd er iets.
    Die chip(s) zou kapot kunnen zijn. Elke chip kan 32 ledjes aansturen en als één of meerdere uitgangen niet meer werken doen die ledjes natuurlijk niets meer. Jammer dat Zwolle niet naast de deur is anders zou ik zeggen breng die print eens langs of ik kom eens langs.
     
  9. ruudxd

    ruudxd Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 nov 2007
    Berichten:
    6.339
    Locatie:
    Zwolle
    Bedankt voor de info.
    Ik heb de print inderdaad geprobeerd schoon te maken met een tandenborstel en alcohol, ik durf er niet echt harder op te poetsen.
    Als ik er redelijk wat alcohol op gebruik begint te print iets te plakken, dus ik denk dat er al wel een coating overheen zit/zat.
    Kan het dan kloppen dat de driver de ledjes aanstuurt via zo'n weerstand of levert de driver gelijk de goede spanning?
    Wat ik mij ook nog afvroeg, is de pinout van de 7 digit displays altijd hetzelfde?
    Anders zou ik misschien met een labvoeding de losse pennen kunnen voeden om de ledjes te testen?
    Of voed ik dan ook spanning "terug" in de drivers?
    Ik probeer binnenkort langs een elektronicazaak hier in de buurt te gaan om te vragen of zij er wat mee kunnen/willen en om de coating te halen.
    Ik zal hier even laten weten wat daar uit komt, bedankt voor alle info en hulp in ieder geval!
     
  10. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    13.368
    Locatie:
    Woerden
    Die ledjes worden altijd via een weerstand met deze driver verbonden. Je moet die driver feitelijk zien als een aan/uit schakelaar die door de computer wordt bedient. De weerstand is dus echt noodzakelijk.
    Helaas hebben de 7 segment displays niet allemaal de zelfde aansluitingen, was het maar waar. Er zijn ook verschillende soorten displays waar je rekening mee moet houden. Common anode en common kathode.
    Je kan de displays met een labvoeding testen maar pas daar wel heel goed mee op. Je MOET echt een weerstand gebruiken anders blaas je de ledjes op, dat is zeker!
    De uitgang van de driver is een transistor die naar de min schakelt. Dat betekend dat de led displays bijna zeker common anode displays zijn. Je kan de voeding op de print aansluiten. De plus op de + en de min op de -. Pas op, niet verwisselen, als je dat doet is het poefff!
    Om de ledjes te testen kan je dan de kant van de weerstand die naar de driver gaat met een draadje verbinden met de min. Pas op de kant van de weerstand die met de driver is verbonden! Als het ledje dan aan gaat weet je dat het ledje en de weerstand beide in orde zijn. De driver heeft hier geen problemen mee, je zal niets opblazen. Maar nogmaals let goed op dat je de juist kant van de weerstand met de min verbindt. Als je de andere kant met de min verbindt zal de led even heel veel licht geven en daarna nooit meer.
    Succes.
     
  11. ruudxd

    ruudxd Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 nov 2007
    Berichten:
    6.339
    Locatie:
    Zwolle
    Als ik het zo hoor ga ik mooi even langs de elektronica zaak hier in de buurt :)
    Bedankt voor de info!
     

Deel Deze Pagina