Welke naalddikte

Discussie in 'De Spuitcabine' gestart door Pensionada, 8 mrt 2023.

  1. Pensionada

    Pensionada

    Lid geworden:
    2 mrt 2023
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Delft
    Goedenavond iedereen,

    Ik ben Hans nieuw op het forum en ben sinds eind vorig jaar met pensioen en weer begonnen met mijn hobby van ruim 40 jaar geleden! Ik ben begonnen met de Banckert, ABS romp en ik loop nu zo'n beetje tegen de tijd aan dat ik het een en ander een kleurtje moet gaan geven. Hiervoor heb ik een airbrush set aangeschaft (helemaal nieuw voor mij) en heb wat dingetjes in de primer gezet en dat ging na een beetje oefenen wel aardig.
    Mijn vraag is nu gezien de fijne straal ( ik gebruik nu een 0.30 mm naald ) zat ik te denken voor de romp een 0.50 naald te gaan gebruiken graag jullie advies hierover, voor de rest zijn alle tips welkom aangezien ik helemaal van scratch begin met airbrushen.

    Alvast bedankt voor jullie reacties,

    mvg, Hans
     
  2. JDS73

    JDS73 Moderator team

    Lid geworden:
    15 apr 2020
    Berichten:
    874
    Locatie:
    Den Bosch
    Hoi Hans welkom op het forum.
    Ik ben ook geen pro met de airbrush maar heb wel aardig wat ervaring.
    In mijn optiek is een 0.4mm naald voldoende om een romp te spuiten. 0.5mm kan ook, alleen moet je er toerekening mee houden dat hoe groter de nozzle en naald zijn hoe meer nevel en verf uit de airbrush komt. En je behoorlijk wat afstand moet gaan houden van je object.
    Als je dat geen probleem vind is dat natuurlijk prima.
    Maar ik geef zelf de voorkeur aan een 0.2mm voor het wat fijnere werk en 0.4mm aan de wat grotere oppervlaktes.

    Het kan natuurlijk geen kwaad om beide aan te schaffen en te kijken welke naald en nozzle voor jou werk het fijnste werkt.

    Heel veel plezier met je project.
     
  3. Pensionada

    Pensionada

    Lid geworden:
    2 mrt 2023
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Delft
    Hoi JDS73,

    Bedankt voor je snelle reactie, ik zat ook al te denken dat dit iets persoonlijks is wat voor jou gevoel het beste werkt, dus gewoon uitproberen.

    Groet,
    Hans
     
  4. Mugen MRX-3

    Mugen MRX-3

    Lid geworden:
    21 jan 2004
    Berichten:
    3.105
    Locatie:
    Thuis
  5. Pensionada

    Pensionada

    Lid geworden:
    2 mrt 2023
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Delft
    Hallo Mugen,
    Dank voor je reactie, je optie om het met het mini bekerspuitje te proberen klinkt wel aantrekkelijk. Alleen weet ik niet of de capaciteit van mijn compressortje
    toereikend is. Het bekertje vraagt 3 bar en mijn Fengda FD-186 gaat tot 4 bar met een re-start bij 3 bar denk je niet dat dit teveel drukwisselingen zou geven?
    Groet,
    Hans
     
  6. Mugen MRX-3

    Mugen MRX-3

    Lid geworden:
    21 jan 2004
    Berichten:
    3.105
    Locatie:
    Thuis
    de mini bekerspuit gaat bij mij heel goed met een airbrush compressor, ik heb zelf gewoon een koelkastmotor met een klein tankje van 1 liter
    wat je kan doen is de drukregelaar van je compressor iets onder de 3 bar zetten
    een gewone grote bekerspuit heeft wel veel meer lucht (liters per minuut) nodig en vraagt om een dikke compressor,
     
  7. Mugen MRX-3

    Mugen MRX-3

    Lid geworden:
    21 jan 2004
    Berichten:
    3.105
    Locatie:
    Thuis
    belangrijk bij spuiten is de viscositeit van de verf, bij airbrush is dat nog belangrijker omdat het zo klein is en de verf dun moet zijn omdat het anders snel gaat sputteren, teveel verdunning geeft een waterige verf die overal vanaf zeikt, de juiste combinatie van verf en soort verdunning heeft veel invloed op het resultaat, dit betekend dat je vooral in het begin heel veel moet proberen om een goede mix te vinden..... ik spuit veel watergedragen verf van Vallejo, ik haal hele goede resultaten met Vallejo premium en die kan je eigenlijk alleen maar verdunnen met de verdunning van Vallejo zelf.... velen zullen roepen dat water of goedkopere verdunning van een ander merk ook werkt... niet doen !! levert veel frustratie op
    een bootromp zal je eerder met een terpentine verdunde verf gaan spuiten dan met een watergedragen verf lijkt me, in die terpentine verdunde verf kan je spelen door terpentine en wasbenzine te mixen, de wasbenzine zal sneller verdampen waardoor je minder snel zakkers zal spuiten. verdun je volledig met wasbenzine dan kan je verf te weinig gaan vloeien en kan je sinaasappelhuid krijgen,
    de hoeveelheid verdunning is afhankelijk van type verf en nozzle maat, voor airbrush met 0,3 nozzle is een dikte als volle melk perfect, een bekerspuitje mag iets dikker.
    als laatste advies wil ik je meegeven dat je beste kan werken met 1 soort/type verf, helemaal als je begint loopt je geregeld te klooien met instelling van je spuit en verfdikte, heb je een fijne afstelling en je gaat naar een ander soort verf dan kan je opnieuw beginnen en voor je het weet haal je vanalles door elkaar en word het een gezeik van heb ik jouw daar en beland alles in de prullebak.......

    grijp in het begin ook niet gelijk naar professioneel spul, ik heb zelf bijvoorbeeld naast Vallejo Premium ook Createx auto-air, createx color, createx Wicked, allen van Createx maar vragen allen om een andere verdunning en aanpak.... verkeerde verdunning en je hebt een spuit vol klonten :mad:
    neem dan Vallejo met de Vallejo verdunning en airbrush cleaner, hechting is prima, kan een 2K blanke lak overheen, en de kleuren zijn fantastisch en ook onderling te mixen naar een gewenste kleur.... bordeuarood met wat donker bruin maakt bv de bekende bankert onderwater roestrode kleur.... altijd met de lichte kleur beginnen en donker bijmengen tot je er bijna bent... is je mix te donker dan opnieuw beginnen of je eindigt met idioot veel te donkere kleur.

    wil je meer tips of advies dan gewoon vragen en ik probeer je zo veel als ik kan te helpen..
     
    Edwin Lievaart vindt dit leuk.
  8. Pensionada

    Pensionada

    Lid geworden:
    2 mrt 2023
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Delft
    Hallo Mugen,

    Bedankt voor je heldere uitleg over al deze zaken, heel leuk dat er zo gereageerd wordt op vragen van een beginner.
    Ik heb de airbrush set bij een hobbyshop gekocht niet online omdat ik goede uitleg wilde (en die ook gekregen heb voorzover ik kan beoordelen van Sjaak's hobbyshop in Voorhout).
    De boot die ik aan het bouwen ben blijft als statisch model dus ga er niet mee varen. Bij Sjaak heb ik ook de verf op zijn aanraden meegenomen van Vallejo type model air dit is een kant en klare acryl verf die direct zonder verdunnen gespoten kan worden (kan wel verdund worden), heb een paar proefstukjes gedaan en dat werkt goed.
    Als primer voor deze verf heeft hij me de Revell primer aangeraden waarmee ik nu de dek opbouw in de primer aan het zetten ben. Wat jou advies over het aflakpistool aangaat dit ga ik zeker opvolgen en denk zo meteen direct bestellen ff kijken nog waar ik het goedkoopst uit ben;) .
    In ieder geval bedankt voor je uitleg tot nu toe en je aanbod om mij met tips en advies bij te staan.

    Mvg. Hans
     
  9. Mugen MRX-3

    Mugen MRX-3

    Lid geworden:
    21 jan 2004
    Berichten:
    3.105
    Locatie:
    Thuis
    dag Hans,

    Vallejo model air ga je geen spijt van krijgen, gebruik wel uitsluitend Vallejo verdunning en airbrush cleaner…. Werkt gewoon het beste met Vallejo verf.
    Rompje van de bankert kan je er ook wel mee spuiten maar omdat je met de airbrush een kleine ronde straal spuit krijg je snel strepen, als je wat handigheid hebt lukt het wel om een net resultaat te halen, persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan een bekerspuitje, ik zal eens wat voorbeeldjes opzoeken en plaatsen

    D972067B-25D0-483B-B0A4-E7278DBBC7CD.jpeg CA8C5610-8A50-4180-9E40-E6FC9EE3969D.jpeg
     
  10. Pensionada

    Pensionada

    Lid geworden:
    2 mrt 2023
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Delft
    Hallo Mugen,

    Zo dat ziet er strak uit zeg. Ben een beetje druk geweest maar in de tussentijd een bekerspuitje aangeschaft zelfde als jij adviseerde bij Airgoo 15 euro.
    Ben nu gedeelte van de dek opbouw in de primer aan het spuiten en dat gaat vooralsnog wel aardig volgens mij. Schrok wel een beetje want je ziet echt ALLES als er primer op zit.
    Dus wel wat plamuur en schuurwerk aan het verrichten. Bij het bekerspuitje zit ook een zeefje vlgs. mij komt dat onder de beker met het pennetje zeg maar naar beneden?
    Zodra ik de laklaag ga spuiten en nog vragen heb kom ik graag even bij je terug. Alvast bedankt weer zover.

    Groet,
    Hans
     

Deel Deze Pagina