Hoi iedereen, Voordat ik begin over het bouwverslag zelf, zal ik mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Wouter, ik ben zestien jaar, kom uit Groningen en doe nu ongeveer zes jaar aan modelbouw. Eigenlijk vind ik alles op het gebied van schaalmodellen interessant, van plastic modelbouw tot RC vliegtuigen, maar de 1/35, 1/48 en 1/72 tanks zijn wel echt mijn passie. Ik vind mezelf niet fantastisch in modelbouw, maar ik vind mezelf ook niet slecht: Dus tips en suggesties zijn altijd welkom! Dan nu waar dit topic echt over gaat: De 'Challenger 2' in 1/35 van Ryefield Model (RFM). Deze kit is een nieuwe tool uit 2020 en kost ongeveer 55 euro. Ik zal geen aftermarket dingen gaan toevoegen, omdat deze kit al gedetailleerd genoeg is van zichzelf. Wel zal ik natuurlijk kleinigheden aanpassen als uit foto's blijkt dat de kit niet klopt of iets mist. Nadat ik de bouwdoos mee naar huis genomen had en open had gemaakt, werd ik wel aangenaam verrast. Vanwege de nieuwe tooling en de prijs, had ik wel goede kwaliteit verwacht, maar het niveau aan detail is echt super! Zo is overal op de tank de lasnaad structuur heel mooi nagemaakt en zijn dingen zoals het machinegeweer en de sprocket heel fijn gedetailleerd. (Zie foto's) Of alle onderdelen ook naadloos op elkaar passen kom ik de komende tijd achter, maar ik heb goede hoop. De kit komt, naast natuurlijk de plastic onderdelen, ook met een gebruiksaanwijzing in kleur, een simpel photo-etch setje, rubberen onderdelen en volledig werkende rupsbanden. Mijn plan voor de camouflage is de zogenaamde 'Berlin camouflage'. Dit is een Brits camouflage patroon voor in stedelijk gebied. Oorspronkelijk werden Britse Chieftains zo beschilderd, maar tegenwoordig hebben ook een aantal Challenger 2's deze camouflage voor oefeningen. (Nog een leuk filmpje (Vanaf 40.35): ) Ik zal alvast wat foto's delen van de doos en de mooie details en ik hoop dat ik snel wat foto's kan delen van mijn vooruitgang. Tot nu toe heb ik een deel van de 'lower-hull' gemonteerd, maar dat is nog niet echt spannend.
Op een Engelstalig forum was er toevallig iemand met dezelfde kit met hetzelfde idee: https://forums.kitmaker.net/t/rfm-challenger-2-oob-berlin-camo-finished/3896/86
Ik ben inmiddels al weer een stukje verder gekomen met alle details die op de lower hull moeten komen. Qua detailering ziet het er allemaal mooi uit, maar op de onderdelen zitten wel veel seam lines, waardoor het best lang duurt voordat alle onderdelen er netjes uitzien. Zo hebben bijvoorbeeld alle twaalf de cylinder vormige onderdelen bij de suspensie (zie foto) allemaal een seam line over de gehele lengte. Voordat ik alles netjes had bijgevijld, was ik al weer een uur verder... Maar ja, 'slow but steady' zeggen ze dan hè
Vandaag ben ik verder gegaan met de loopwielen etc. Normaalgesproken loopt er een prominente lijn over het midden van de wielen heen en dat is erg veel werk om bij te schuren. Echter, bij deze kit is de mal zo gemaakt dat deze lijn er niet is waardoor de running gear veel minder werk is. Bij de paar wielen waar wel een lijn overheen liep heb ik deze wielen in een accuboor geklemd en op deze manier alles bijgeschuurd.
Dit weekend heb ik de aftermarket metalen rupsbanden van Friulmodel in elkaar gezet. Alles bij elkaar duurde dit aardig lang, omdat de meeste gaten in de schakels moesten worden uitgeboord. Alhoewel het wat tijd kostte, was het zeker de moeite waard voor het realistische effect van deze rupsbanden. De rubberen pads (foto 3) spuit ik los van de rest van de rupsbanden, zodat ik niet 320 onderdelen los met een penseel hoef te schilderen.
friul tracks moet je altijd opboren. zeggen ze zelf ook volgens mij. heb ze sinds kort ook maar ben benieuwd hoe jij ze gaat spuiten
Ik ben van plan om ze goed af te wassen en dan primer en verf met de airbrush. Eventueel wou ik VMS Black Track Pro gaan gebruiken als de verf niet goed blijkt te hechten .
ben bang dat dit topic gestopt is. maar goed ik heb uiteindelijk mijn tracks gestraald met glasparels en nu blijft de verf WEL zitten
De tracks stralen had ik zelf nooit aan gedacht. Ik vraag me wel af hoe je dat hebt gedaan met die glasparels, is dat hetzelfde concept als zandstralen?
Ik ben niet met het topic gestopt, maar had het druk met school. Ook moest ik wat nieuwe spullen regelen om goed met de PE te kunnen werken (Bender, secondelijm en debonder). De romp is nu vrijwel klaar en begin nu met alle delicate onderdelen op de koepel.
mooi. glasparelen is inderdaad het zelfde als zandstralen maar dan met fijner straal middel. daarna geprimerd met tamiya primer en daarna met de lucht kwast mig-0041 er op gespoten. met tamiya xf 1 lichte nevel er op en daar ben ik best happy mee. pe delen ben ik zelf pas mee begonnen maar is wel mooier en best makkelijk te spuiten en te lijmen. een bender heb ik trouwens bij marks miniatures gekocht.
Afgelopen tijd heb ik weer verder gewerkt aan alle details op de koepel. Ik heb een aantal rookpotten uitgeboord, zodat het lijkt alsof er al één rooksalvo is afgevuurd. Ook heb ik aan de achterkant van de koepel de plastic handvatten vervangen door zelfgemaakte metalen exemplaren. Voordat alles in de primer kan, moet ik nog wat naden opvullen en de FN MAG bouwen.
Inmiddels zit bijna de hele tank in de zwarte primer. Er zijn nu al wat plekken zichtbaar waar wat beter gevuld en geschuurd moet worden, maar geen grote noemenswaardige dingen die door de primer zichtbaar zijn geworden.
Nou, dat is al weer even geleden... Inmiddels zit de eerste van de drie kleuren erop. Voor de andere twee kleuren zal ik nog een hoop afplaktape moeten gebruiken, maar het wordt ook een uniek camouflage patroon.
Inmiddels zitten alle 3 de camouflagekleuren erop en zijn alle details geschilderd. Ik zal binnenkort de vernis er overheen doen en dan alles assembleren, zodat ik een paar mooie foto's kan nemen van het geheel.