20 jaar oud vliegtuig

Discussie in 'Verlijming & constructie' gestart door bosreus, 15 dec 2019.

 1. bosreus

  bosreus

  Lid geworden:
  19 okt 2003
  Berichten:
  1.549
  Locatie:
  de Kempen
  Ik heb een 2e hands vliegtuig op t oog op marktplaats , echter hij heeft nooit gevlogen maar is wel 20 jaar oud. Het is een houtbouw kit.
  Nu heb ik mijn twijfels of na zoveel jaren de lijm verbindingen nog wel oké zijn, en dat het vliegtuig binnen de kortste keren uit elkaar valt. Wat is jullie ervaring.
  Hans
   
  Laatst bewerkt: 15 dec 2019
 2. Mr. Tucano

  Mr. Tucano

  Lid geworden:
  17 apr 2008
  Berichten:
  332
  Locatie:
  België
  Hangt ervan af met welke zorg alles is gemaakt indertijd, maar op zich als de bouwer wist waar hij mee bezig was kan die 20 jaar geen probleem zijn
  Heb verschillende kisten gevlogen en zien vliegen die 20 jaar en ouder waren.
   
 3. Ernst Grundmann

  Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2002
  Berichten:
  12.127
  Locatie:
  Woerden
  Met een 45 jaar oud toestel hebben we in 2016 de Simplonpas in Zwitserland over gevlogen, zie HIER.
  In 2018 is die zelfde kist van Calais naar Dover gevlogen en terug, zie HIER
  Tijdens die laatste vlucht is hij vlak bij het strand van Calais in het water beland. Sindsdien is de kist geheel gestript, schoongemaakt en nagekeken. Er zijn een paar kleine reparaties aan gedaan (rompbodem en landingsgestel), een klein beetje omgebouwd ("bommenluik" verwijderd) en opnieuw bekleed. Aan de oorspronkelijke constructie is niets veranderd en was ook geen enkele reparatie noodzakelijk. De kist is nu weer 100% in orde en kan weer vele vlieguren gaan maken.
   
 4. flymax

  flymax The First Aviators

  Lid geworden:
  11 jan 2009
  Berichten:
  1.527
  Locatie:
  Onder de rook van Zwolle
  Mijn oudste zwever heb ik ook al 36 jaar in bezit. Lijmverbindingen zijn nog 100% in tact, maar het balsa wordt wel brosser. Dat betekent vooral dat ik hem wel op de goed plekken moet beetpakken. Dus op een spant, of ligger, en niet op de vlakken daar tussen. Nou geldt dat ook voor een nieuw vliegtuig, maar je merkt wel dat hij er nu gevoeliger voor is. Maar verder dus geen enkel probleem!
   
 5. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  22.209
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Mijn ervaring is dat de gebruikte lijm een rol speelt. Witte houtlijm, mits goed aangebracht natuurlijk, blijft hecht en sterk totdat het hout uit elkaar valt.
  Secondenlijm, en in mindere mate lijmen zoals UHU Hart, worden na verloop van tijd brosser dan het hout zelf, en dan falen de lijmverbindingen.

  Een goed gelijmd toestel, zou moeiteloos 30 tot 40 jaar mee moeten kunnen.
  Mijn Big Lift is er eentje van de eerste serie (begin jaren 80?), en de romp is nog met papier en spanlak afgewerkt. Is nog helemaal in orde, die kist! Niet eens zompig om de neus.
   

Deel Deze Pagina