3 blad rotorkop instellingen

Vraagje !!??

Wie kan mij helpen¿?

Wie weet er meer van:
Het afstellen van 'n 3 blad rotorkop, hij is gemonteerd op een Robbe Futura. 10 cc methanol, links draaiend.
De instellingen op de zender (tuimelschijf verdraaing plus of min aantal graden).
Is het zo dat je tuimelschijf scheef komt te staan als hij recht opstijgd.

:D Fred
 
Links draaiende rotor dus staart moet heli linksom compenseren. Is kracht naar rechts, heli wil dus tengevolgde van staartrotor naar rechts driften. Dit compenseer je door hoofdrotor naar links te trimmen. Kijk maar eens bij modellen en grote heli's, de skids raken nooit tegelijkertijd de grond, hoogstens bij dwarswind.
 
Akkoord, dat onderdeel snap ik. door de tuimelschijf scheef te plaatsen is het driften op te lossen. en door het mechaniek scheef te plaatsen in het model komen de skids tergelijk op de grond!!.

Het probleem is dus nu. als de rotor draait, en ik nick of rol, draait de schijf (draaiende rotor) niet naar voor of naar opzei, maar diagonaal beweegt. en bijna de heli omgooit. dus niet te vliegen!! door de tuimelschijf verdraaing te geven is dit op te heffen. De vraag is hoe veel is dit??

De futura is mechaniesch gemixed en vier punts aangestuurd
 
ik denk dat je het verkeerde soort SWASH-type gebruikt.

Ik kan nu wel enkel spreken voor Futaba.
Bij mijn zender (FF8) Moet je het swashtype instellen.
Als je dit natuurlijk verkeerd instelt krijg je rare dingen.
Vb:
Je gebruikt een mechanische mix in je heli maar stelt de zender
op een elektronische (CCPM) in. In dat geval zou je inderdaad
een swashplate hebben die diagonaal beweegt...
 
Fred, ik heb een futura met een gewone 2bladskop en ik heb heli swash 1 ingesteld, zodoende stuurt de tuimelschijf de wieken ongeveer 45 graden eerder aan. Het effect hiervan is dat als je recht naar vooruitstuurt, dat gaat de heli ook recht vooruit ( heeft iets met traagheidsmoment te maken). Een aansturing zonder die verdraaiing heeft de neiging de kant op te gaan waar de rotor heen draait. Snap je het nog? En dan nog, met zo'n 3-blads ben ik niet bekend en ik weet ook niet of nier de zelfde natuurkundige wetten van toepassing zijn.
succes en laat even horen als je eruit bent, is wel een interesant onderwerp.
Jeroen
 
Voor een drie-blads (dus rigid) kop moet de tuimelschijf iets verdraaid worden. Kan bereikt worden door de meenemer los te maken en over het gewenste aantal graden te verdraaien, mits niet te extreem. Hoeveel? Weet ik niet. Als we er hier niet uitkomen, probeer het dan eens in dit specifieke heliforum:
http://heli.pruts.nl

@Jeroen
Wat jij beschrijft is iets anders. De Futura heeft standaard geen rigid-kop. Even uit mijn blote hoofd, bij de Futura zitten de tuimelschijf/servo aansluitingen niet links/rechts en voor/achter maar 45 graden verdraaid. Dat moet je weer compenseren in je zender. Elke rotorkop moet 90 graden verdraaid aangestuurd worden.
 
bedoel je niet 45 graden Ron? Of bedoel je dat bij een rigid head?
Jeroen
Heb hier ook geen ervaring mee, ben toch wel benieuwd hoe het precies werkt, want als je rigid vliegt vlieg je dus echt zoals in het echie.
Jeroen
 
heb iets gevonden, moest idd 90graden zijn:
Auteur: Elwin
Datum: 05-14-03 09:09

Hallo

Ik kan het wel proberen,

Een verschil is er eigenlijk niet. Een beetje gelijk aan de links/rechts draaiend discussie. Maar beide heeft zo zijn voordelen.

Boven wil zeggen dat de paddelstang niet door de rotorkop heen hoeft. Geeft een eenvoudigere constructie van de rotorkop.
Onder wil zeggen dat de aanstuurstangen korter kunnen zijn. Dit geeft een stijvere aansturing.

Het idee van de paddels is inderdaad meer beturing en meer stabiliteit.
Een rotor die ronddraaid heeft het principe van een tol in zich. Een grote massa die ronddraaid stabiliseerd zichzelf (heet giroscopisch effect, aangrijpende kracht werkt 90 graden tegen draairichting in)
Echter de aerodynamische krachten op het profiel van het rotorblad verpesten het principe enorm, door het geven van demping.

Een slimme man, Bell, is er met vliegproeven achtergekomen (uiteraart met een model ;) )
Dat als je bij een twee bladerige rotor 90 graden verder een as met gewichtjes hangt (dus zonder de aerodinamische demping), je een veel stabieler vliegend toestel krijgt. Echter in real life bleek het TE stabiel en bleek het toestel niet meer vooruit te branden. Met mechanische dempers op de 'paddel stang' is dit probleem opgelost voor de Bell 212.

Nu heeft een andere slimme man ons geholpen door het probleem verder te ontwikkelen. Meneer Hiller had bedacht dat de paddelstang ook anders gebruikt kan worden. Door er een klein profieltje op te zetten kan de paddel de rotorbladen aansturen.
Een kleine paddel draaien in de luchtstroom gaat namenlijk eenvoudiger en met minder kracht dan een lang groot rotorblad.
Als de padelstang omhoog of omlaag beweegt door de hoek verdraaing, kan deze het daadwerkelijke rotorblad aansturen.

Van dit principe maakt de modelbouw al jaren dankbaar gebruik.

Dus;
meer gewicht op paddelstang => meer stabiliteit
meer profiel/ minder gewicht geeft fellere reacties paddelstang => meer besturing

Ik hoop dat dit wat heeft opgehelderd, anders was het zonde van mijn tijd ;)


Vriendelijke Groeten,
 
Bij bewegingen in rechte lijn is er sprake van traagheid ten gevolge van massa, bij roterende bewingen is er sprake van een gyroscopisch moment tengevolge van de grootheid I (= traagheidsmoment = massa * (straal)^2, au, dat was lang geleden :D). Bij rigid koppen, dus zonder hulpstuurrotor, is het nuttig om iets meer(of minder?) te verdraaien. Ik weet niet hoeveel, de reden ken ik ook niet.

Jouw tuimelschijfaansturing is een beetje een buitenbeentje Jeroen. Een deel van die 90 verdraaiing, 45 graden, komt bij jou uit de opstelling van de servo's, de resterende 45 graden wordt verzorgd door je elektronische tuimelschijfmixer in je zender:
http://www.helifun.info/Rubrieken/rubrieken09.htm

Het is een goede site, meer rubrieken hier:
http://www.helifun.info/Rubrieken/

Als dat nog niet genoeg is, kun je hier nog e.e.a. lezen over gyroscopische effecten:
http://www.tm.wb.utwente.nl/~geijs/ruimtevaart.pdf
 
Inderdaad dat het een buitenbeentje is dat had ik al eerder gemerkt, Bedankt voor de sites ga ze zeker bekijken, nu niet want ik mot weer naar bed.
Morgen weer werken
jeroen
 
Paddelstang op een drieblad !!??????

Nog steeds geen bevredigend antwoord??? Op mijn vraag, of misschien heb ik het wel gelezen maar niet gesnapt in al die teksten over paddelstangen en dampers. Maar goed, ik ben ook niet heel erg ……. !! Maar met testen en proberen zijn we al weer een stukje verder. Bij een MC 24 Zender is die optie van tuimelschijf verdraaiing, heel gemakkelijk te verstellen tijdens het oppakken van de heli. Zo kom je toch nog tot een resultaat. Alleen dat de tuimel schijf zo scheef moet staan bij een drieblad vind ik toch maar vreemd.
 
Ik ben er uit!!!

De drieblad vliegt!!

Geen tuimelschijf verdraaing 0 graden.
Geen scheefstelling van Tuimelschijf. Alles op 0.

Gewoon, heel voorzichtig geprobeerd hem op te pakken. Net zolang getrimt tot dat hij rechtstandig omhoog kwam.
En hij vliegt als een trainer!!!

Toch bedankt voor jullie goed bedoelde adviezen¿

Groetjes Fred.
 
Het probleem was, dat hij in eerste instantie niet te vliegen was. Hij viel extreem naar rechts weg. Daar was ik door geschrokken en had het idee dat door de overgang van 2- naar 3 blad de voorloop anders werd. En dacht eerst maar eens advies in winnen bij de kenners! Maar helaas, weet niemand iets van driebladen! Er zijn er ook niet veel die er mee vliegen!
Maar uit eindelijk is het beste advies, ZELF proberen, met kleine beetjes, zolang het goed gaat. En vertrouwen hebben in je eigen verstand van Heli's. Logies na denken en combineren van feiten en daarop anticiperen. Nu ik zeker weet dat het goed is kan ik weer verder met bouwen!

Fred
 
Het resultaat mag er wezen alfred! :o


ik had dat stukje geplaatst op heli.pruts.nl en kom het maanden later weer hier tegen.
 
Back
Top