3D print perikelen rond de truckbouw van Rolf

Discussie in 'Model truckers' gestart door trialrolf, 18 dec 2019.

 1. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.443
  Locatie:
  Achterhoek
  Octoprint heb ik geen ervaring mee. Die BL Touch vind ik persoonlijk wat overgewaardeerd want ik heb hem eigenlijk niet nodig. Ik level mijn bed sneller dan een BL Touch doet en heb goede resultaten....dus.....

  Minder goede resultaten heb ik met de glasplaat als printbed. Of heb ik TE goede resultaten......Ik krijg mijn werkstukken er namelijk niet meer af. Ik heb veel gelezen en gezien over mensen die problemen hadden met de hechting op de glasplaat. Ze gebruikten sprays, lijmstiften en andere huis tuin en keuken middelen om juist hechting te creëren.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Het zit zo gruwelijk vast dat ik het er alleen kapot af krijg. 2 objecten heb ik er wel af gekregen omdat deze dun waren en een beetje flexibel. Het maakt daarbij ook niet uit of de glasplaat koud of warm is.

  Ik dacht laat ik eens wat groters printen misschien dat langdurige verwarming van de glasplaat de hechtlaag een beetje oplost...... 22 uur printen dus...

  [​IMG]

  Ik ben even klaar met de glasplaat. Dit was een gereedschaphouder voor op de 3D printer. Na mezelf pijn te hebben gedaan aan mijn handen na wringen en 2 vuistslagen had ik uiteindelijk 3 ferme klappen met een hamer nodig om hem van de plaat te krijgen. De impactgaten zijn op de foto zichtbaar. Deze lag op kop op de plaat ca 12 cm x 9 cm.

  Nu dus eerst maar eens de oude mat er weer opgelegd. Al wat overleg gehad hier en daar. Is natuurlijk van Ali dus mogelijk of zelfs zeker imitatie. Eerst maar eens vergelijken met de glasplaat die James gebruikt en die er zeer tevreden over is. Ik heb trouwens die knop op de foto's ook nog een keer op het originele bed geprint maar het verschil in oppervlakte is minimaal.

  Moet dus nog even oefenen....
   
  modelbouwer vindt dit leuk.
 2. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.962
  Locatie:
  Drenthe
  Dat is even schrikken Rolf: ik heb pas de Ender 3 V2 besteld, en daar zit die galasplaat bij, en ik denk dus dat die 'goede oude trouwe" magneetplaat er niet meer bij zit.
  Ik weet dat er hechtingsmiddelen zijn (weke gebruikte jij?) , maar of er ook onthechtings middelen zijn?
  Heb wel gelezen dat je het onderwerp makkelijker van de glasplaat af krijgt als je hem eerst helemaal kous laat worden, maar aan je verhaal te zien, is dat wel gebeurd, lijkt me?
  Cor
   
 3. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.443
  Locatie:
  Achterhoek
  Het hoeft niet te betekenen dat jij dezelfde glasplaat krijgt als ik Cor. Zal zeker niet. Zoals ik al schrijf heb ik er eentje van Aliexpress. Die magneetplaat zal er trouwens ook wel weer voor de V2 zijn.

  Zoals beschreven heb ik geen hechtingsmiddelen gebruikt. Op de magneetplaat ook niet. Alleen goed schoonmaken met isopropanol was tot nog toe voldoende.

  Ik heb het verwijderen met zowel koude als warme glasplaat gedaan. Resultaat was hetzelfde. Nader onderzoek volgt dus nog,
   
 4. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.443
  Locatie:
  Achterhoek
  Het is hier ook al weer even wat stiller. Na het glasplaatdebacle wel weer wat dingetjes geprint maar de glasplaat nog even niet aangeraakt. Wel ben ik met iets anders bezig geweest. De Bruder trailer voor achter mijn Arocs kieper moest een nieuwe triangel. In het bouwverslag heb ik er al het e.e.a. over vermeld.

  [​IMG]

  Even een ploatje voor de fans. Simpel apparaat gemaakt in Tinkercad en eigenlijk bestaand uit een aantal blokken aan en in elkaar geschoven.

  Nu moet dit geheel niet een geweld aan krachten uitstaan maar ik wil een trek-oog monteren en het geheel moet aan de trailer vastkomen.

  Nu volg ik op YouTube Chuck Hellebuyck van CHEP met filament friday. Hij heeft veel filmpjes gemaakt over de Ender 3 printer maar ook veel tips in Cura beschreven. Ik vind zijn uitleg altijd duidelijk en eenvoudig. Er zijn andere en misschien betere techneuten zoals "Teaching Tech" maar die gaan ook vaak weer aanpassingen in de software doen en dat is mij een brug te ver.

  Bij veel aanpassingen en experimenten zijn de resultaten vaak ook niet beter dan de originele af fabriek instellingen van de Ender 3.

  Wat wil ik nu? De infill wil ik op verschillende plaatsen massief hebben en op andere plaatsen niet. Ik had al eens een film hierover gezien. Opgezocht en gevonden. De link zet ik hier bij.  Let wel dit gaat over een oudere versie van Cura. Het ziet er inmiddels iets anders uit. In Cura kun je dus ook plug ins downloaden. Dit kan onder de knop Market place.

  Na een beetje rommelen omdat het in mijn huidige Cura er net even anders uitziet heb ik dit resultaat in Cura.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Hier dus het blok waarbinnen je de waarden dus kunt aanpassen. Niet alleen de infill maar alle waarden eigenlijk. Zo zou je dus ook een gedeelte met een dikkere wand kunnen maken....of juist een dunnere.

  [​IMG]

  Hier tot slot het duidelijke verschil bij de preview. Het voorste gedeelte bij de triangel is massief en de rest gewoon 30% in dit geval.
  Vannacht gaat de print lopen. 15 uur.... lekker uitslapen.
   
  ozy, andre van der weide, Mark300 en 4 anderen vinden dit leuk.
 5. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.443
  Locatie:
  Achterhoek
  En dat was dus een mooie puinzooi zeg........

  [​IMG]

  [​IMG]

  Under extrusion heet dat. Dat kan verschillende oorzaken hebben maar het komt erop neer dat er te weinig filament toegevoerd kan worden. Dit kan doordat je bijvoorbeeld te snel wilt printen of op een andere manier de toevoer geblokkeerd hebt.

  Ik heb dus weer even YouTube bekeken en daarna mijn printer. Ik kwam er al snel achter waar het euvel lag. Heb het apparaat al vaker schoon gemaakt maar dit ligt toch een beetje verscholen.

  [​IMG]

  Dit is de extruder steppenmotor en deze voert het filament toe. Hierop zit een "tandwiel" en een geleide lager.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Eigenlijk pas als je ze eraf haalt zie je hoeveel schade ze eigenlijk al hebben, slijtage gewoon dus. Hier moet dus nodig wat nieuws op. Een messing wieltje had ik nog van een miskoop. Bij Banggood heb ik maar meteen een complete extruderset gekocht voor € 12,00.
  In de toekomst dus ook een keer als losse onderdelen op voorraad nemen.

  Ook heb ik nu een andere aanpassing gemaakt. Ook van die Chuck Hellebuyck. Hieronder zijn filmpje. Dat kan hij veel beter uitleggen dan ik.  Nu loopt een print van 1,5 uur en vannacht de triangel maar weer.....fingers crossed.
   
 6. VOLVO FH 16 750

  VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

  Lid geworden:
  26 jan 2008
  Berichten:
  8.853
  Locatie:
  Haren (Ems) Deutschland
  Hallo Rolf,

  Wat een pech zeg !
  Uithuilen en opnieuw beginnen.
  SMILEY HUILEN - kopie.jpg

  Als ik het allemaal zo zie en lees, is er best veel onderhoud en slijtage aan een 3 D printer, of .................is dit "normaal" onderhoud ?
  SMILEY SLEUTELEN (2).jpg
   
  andre van der weide vindt dit leuk.
 7. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.962
  Locatie:
  Drenthe
  Die aandruk rol op de laatste foto Rolf, is dat holletje daarin zo verder gesleten dan de normale diepte? Dat houd je toch niet voor mogelijk?
  Heb je de maat vergeleken, met de 'nieuwe' rol die uit die plastic set kwam die je in het begin had gekocht?
  Het lijkt me wel dat het eigenlijke 'transport' wiel, dat getande deel dus, de reden is; heb je al gekeken of daarvoor geen stalen 'tandwielen' zijn, want dat lijkt me dan veel slijtvaster.

  Wat dat filmpje betreft, die Capricorn buis is dus geen fix voor alle issues, je schijnt er dus nieuwe problemen voor in de plaats te (kunnen) krijgen.
  Ik heb al eens een 'all-metal' extruder gezien ergens op het web, waarbij de 2 hoofdcomponenten aan elkaar gekoppeld waren met een titanium bus. Titaan is slecht warmte geleidend; maar of dat op zo'n klein, kort onderdeel wat uitmaakt? Lijkt me niet.
  Maar de reden daarvan was, dat er een geheel metalen geleiding voor het filament was, want de tube ging ook alleen maar in de klem koppeling, en niet er door heen. Als ik me goed herinner was dit met name een aanbeveling als je met hogere smelttemperaturen werkt dan 200-210*C voor LPA.
  Succes met de volgende triangel vannacht, en slaap ze lekker!
  Edit:
  Maar jij had toch al die Capricorn buis op de machine? heb jij nu deze fix aangebracht, en de originele tube weer geïnstalleerd?

  Edit 2 ; hier is nog een filmpje dat die extruder duidelijk vergroot laat zien

  Cor
   
  Laatst bewerkt: 9 okt 2020
  andre van der weide vindt dit leuk.
 8. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.443
  Locatie:
  Achterhoek
  Wat is best veel Pieter..... onderhoudsvrij zijn ze niet maar met honderden uren printen eens wat van een paar euro vervangen val toch mee? Waar wrijving en draaiende delen zijn van verschillende soorten materiaal is meestal ook ergens slijtage.

  Inderdaad Cor dat rolletje is ingesleten. Op zich krijg je met de capricorn tube geen nieuwe problemen. De oude originele had er meer. De tube is ook niet het probleem, meer hoe die zich in het hot-end houdt. Hij werkte zich beetje los en lekte dan in het hot end.
  Ik heb nu de hele tube capricorn omdat ik de oude ook niet meer heb geloof ik. De set die ik heb besteld kan weer even uurtje of duizend mee denk ik. In de tussentijd eens naar ander drukrolletje zoeken. Ik heb ook de klembout op het hot end waar de tube in zit nu vervangen.

  Er zijn inderdaad andere hot ends. Jij doelt op die van Swiss denk ik. Mooi spul maar ook duurder en niet speciaal beter. Mogelijk bij veel abs of petg printen en veel hoge temperaturen? Is echter buiten mijn budget ook en geeft voor mij geen echte verbetering of besparing denk ik.
   
  VOLVO FH 16 750 vindt dit leuk.
 9. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.443
  Locatie:
  Achterhoek
  Even nog een korte update. Op zich werkt de printer nu weer prima. Toch is mijn triangel weer mislukt. Het heeft eigenlijk te maken met de overgang van de ondersteuning/support naar de triangel.

  Op de foto's al van elkaar af maar de bodemlaag van de triangel moet worden "begonnen" op de open structuur van de support. Dit kan eigenlijk niet goed gaan. De support is in te stellen maar maak is deze te ruim/groot/dik dan verbruik ik meer materiaal maar krijg ik het ook niet meer goed van het model af. Dan krijg ik daar weer schade aan. In het verleden ook al gehad.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Ik heb met de half afgeprinte en defecte triangels echter wat proefjes gedaan en heb besloten hem aan te passen. Ik ga hem voor aan de trailer maken en kan hem dus gewoon vlak liggend printen. Nog iets meer infill voor de zekerheid en dan moet ie eigenlijk net zo sterk zijn als de trailer zelf......
   
 10. sebastiaanvonk

  sebastiaanvonk

  Lid geworden:
  7 nov 2014
  Berichten:
  94
  Probeer is hem om te draaien in cura of wat je ook gebruikt. Dat je support onder het andere deel komt en je triangel op de plaat start.
   
 11. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.962
  Locatie:
  Drenthe
  Is de conclusie dan, dat die 'supports' alleen maar nuttig zijn als je iets, steeds verder gaat "uitbouwen" , zodat je al een begin van een stevige basis hebt?; en dat losse stuk, wat nu op tafel ligt, is dat van dat bovenliggende deel, dat nog wel van achteren vast zit, af gekomen, en zat onder aan dat dunne deel vast?
  Ik snap het niet helemaal...
   
 12. trialrolf

  trialrolf

  Lid geworden:
  23 mrt 2015
  Berichten:
  1.443
  Locatie:
  Achterhoek
  Ik heb inderdaad een andere oplossing gevonden Sebastiaan. Omdraaien was misschien ook een mogelijkheid geweest omdat dan de support op een andere minder zichtbare plek was gekomen. Rechtop zetten heb ik ook nog overwogen maar het risico was me te groot dat ie om zou vallen.

  Cor, weet niet of dat de conclusie moet zijn. Supports moet je gebruiken omdat ze nodig zijn, niet anders. Iets dat je wilt maken maar dat niet in de vrije ruimte geprint kan worden. Neem een beeld van een griekse god bijvoorbeeld....Maar dan met armen. Dan zul je die moeten steunen. Alleen je hebt meerdere vormen van support en de juiste vinden en instellen is de truuk. Ook wat Sebastiaan aangeeft is soms een oplossing. Je object op kop zetten, zijkant en soms zelfs 45 graden in de lucht. Dat is de ervaring die je moet opdoen en dat wat je leert door naar anderen te kijken. Soms ben je echter ook zo voor jezelf bezig dat je op de verkeerde weg zit en er niet zomaar afkomt!.

  Wat je op de foto op tafel ziet is de support Cor. Deze is al van het object af. Het dunne rode erboven met de draadjes is de eigenlijke triangel maar ik heb de print afgebroken omdat ik het al fout zag gaan.

  uiteindelijk heb ik nu gewoon een losse triangel gemaakt.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Deze is nu aan de voorkant tegen de trailer gebout. Ik denk dat dit voor de Bruder trailer voldoende sterk is.

  Ik heb bij deze uiteindelijk print ook in Cura de instelling voor "ironing" gebruikt. Hiermee zou het oppervlakte van de print aan de bovenzijde gladder moeten worden zodat je eventueel minder zou moeten schuren/plamuren. Het is inderdaad in totaal iets gladder en werkt dus wel.

  Ook had ik de kop van de triangel massief geprint. Dit met de gedachte dat ik dan de juiste maat kon nemen voor de plek van het trekoog. Dit omdat ik de aanhanger in de vangmuilkoppeling op afstand wil aan- en afkoppelen. Ik wilde dus in het massief geprinte deel een gaatje boren met een accuboor......
  Dat ging maar net goed. Dus altijd in de boorkolom doen!!!! Je boor zakt weg in het kunststof dus. Net een goedkoop gipswandje.

  De gaten voor de bevestiging aan de trailer had ik wel in de print opgenomen gelukkig. Dat ging ook goed.

  Tip van de dag dus......Als je weet waar de gaten moeten komen teken ze dan meteen in. Weet je het niet begin dan met een kleinere boor en gebruik een boorkolom of statief!

  Tot de volgende
   
  ozy, arm1948 en VOLVO FH 16 750 vinden dit leuk.
 13. Helicor

  Helicor

  Lid geworden:
  28 aug 2009
  Berichten:
  1.962
  Locatie:
  Drenthe
  Ahhh, nou snap ik het, ik had niet in de gaten dat het onderste deel de support is, bedankt voor de toelichting!
  Cor
   
  trialrolf vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina