4 modellen “Authentic Models Holland”

Ja ik was ook al aan het kijken. Ik maar klunzen met elastiekjes en klemmetjes, houtjes etc.. maar het kan makkelijker.
Dag Stephan, Ik was inderdaad jou naam nog niet eerder tegengekomen en zag dat je 5 juli 2019 lid bent geworden, Welkom.
Er staan dus meer dan genoeg Tips op dit forum. En ook genoeg leden die jou met goede tips&tricks op weg kunnen helpen. Wil me zelf niet de hemel in prijzen maar alles wat ik hier op het forum zet heb ik ook zeer zeker te danken aan de kundigheid van deze Heren.
In mijn vorige project heb ik misschien ook nog wat handige tips voor jou staan dus als je nog wat verloren tijd hebt. >>> zie Link:
https://www.modelbouwforum.nl/threa...nnoniera-olandese-nr-2-mantua-art-797.256708/
Veel succes. A3
 
Laatst bewerkt:
Dek 2 in 1 Paint.jpg

Voor de duidelijkheid heb ik de volgende te plaatsen onderdelen nog niet gebeitst, het is nogal veel (leuk) priegelwerk om de afzonderlijke onderdelen op hun plaats te krijgen maar alles is duidelijk op de beide meegeleverde tekeningen aangeven.
tekening dek.jpg

Toch nog even een paar aandachtspunten er uitgelicht: Om te beginnen met de beide Bolders (16) die in de vorige bijdrage geplaatst zijn. Op de tekening wordt aangegeven om de bolderpin te maken van 1 enkele spijker?, tja ik neem altijd de moeite om er twee spijkerkoppen te plaatsen (zie rode cirkel).
Vergeet niet om voor het verlijmen de twee ringen alvast te plaatsen, later kun je er onmogelijk bij. De twee zwaarden heb ik voor de ‘leuk’ voorzien van twee koperen strippen en vergeet vooral niet de lichte zaagsnede er op aan te brengen voordat je de Zwaardklamp (28) aanbrengt. Plaats de Bun (26) als laatste vanwege de ruimte om de overloop (31) te kunnen verlijmen. De Aanvaarklamp (23) dient ter bescherming van de beide zwaarden om deze bij het voorwaarts aanmeren er niet af te varen.
Voor de liefhebber: Ik kreeg gisteren nog van Marktplaats een alarm meldig dat er weer een Marker Visser MK 65 aangeboden wordt, er is al 20 Euro voor geboden:
https://www.marktplaats.nl/a/hobby-...4e03ae2528df01038ea9fdce70644&previousPage=lr
 
Laatst bewerkt:
Adri, je maakt er toch weer een leuk verslag van:thumbsup:
Dank je Piet, ik moet me gewoon inhouden want er een verslag van maken vind ik misschien net zo leuk als het bouwen zelf maar jij kunt als geen ander weten hoeveel tijd daar in gaat zitten. Trouwens dit keer heb ik de beide ringen toch maar gesoldeerd, al was het alleen maar om het drama met de Kanonneerboot-Juffers te voorkomen.:hammer:

solderen.JPG
 
Laatst bewerkt:
Het is wat dat betreft jammer dat het model nauwelijks/niet meer te koop is, want een bouwer zal zeker voordeel hebben van je uitgebreide verslag. :)
Ik heb deze denk ik 20 jaar geleden gebouwd, maar herken eigenlijk alles gelijk weer - dat is altijd leuk om te zien.
 
Dank je Piet, ik moet me gewoon inhouden want er een verslag van maken vind ik misschien net zo leuk als het bouwen zelf maar jij kunt als geen ander weten hoeveel tijd daar in gaat zitten. Trouwens dit keer heb ik de beide ringen toch maar gesoldeerd, al was het alleen maar om het drama met de Kanonneerboot-Juffers te voorkomen.:hammer:

Bekijk bijlage 336860
Altijd beter om even de soldeerbout er bij te nemen, de kans op breuk word dan aanzienlijk kleiner;)
 
En dan kan de romp gebeitst/geverfd worden; al mijn modellen worden hoofdzakelijk gebeitst met 3 kleuren RAMBO interieur lak (blank nr. 701/rustiek eiken nr. 765/warm walnoot nr.772) dit om er nog enige kleurnuance in aan te brengen. Deze lak is een water gedragen lak die als groot voordeel heeft dat je de kwasten gewoon even onder de kraan met lauw warm water schoon kunt spoelen. Verder breng ik summier enige kleur vlakken aan en hiervoor gebruik ik alleen maar die potjes van “Admiralty Paints” omdat ik helemaal weg ben van die ‘oude’ historische kleuren.
In het midden van de kuil zien we de “Bun” dit is een ruimte op een Vissersschip die in directe verbinding staat met het water buiten het schip om de gevangen vis in op te slaan. Deze “Bun” wordt standaard voorbewerkt als trapeziumvormig blok meegeleverd, je zou die zo kunnen verven maar ik heb deze nog een beetje opgepimpt door de staande zijkanten eerst te fineren en de 3 groene deksels te omlijsten met een hardhouten lijst van 2x3 mm.
Om de Romp te beitsen moet deze stevig en redelijk vlak liggen, om dit te bereiken, met een wiebelig Dek-vlak, gebruik ik al jaren een schuimblok van het merk “Oasis”, deze zijn voor 1,50 Euro p/st te verkrijgen bij ieder tuincentrum voor het bloemschikken. Ik druk gewoon het Dek-vlak omgekeerd in het schuim en het ligt als een ‘huis’( bij langere boten gebruik je 2 blokken dwars). Ik gebruik dit blok ook als ik kleine onderdelen geverfd heb om ze te laten drogen, ik spies ze gewoon op een snijmes/scalpel en steek deze in het schuim. (zie foto)

2 in 1 Beitsen.jpg
 
Nu kun je het Roer aanbrengen zoals de foto op de doos voorstelt: gewoon als een plat stuk meubelplaat en als beginner die zo’n doos gekregen heeft kan ik mij voorstellen dat je daar al genoeg moeite voor moet doen, maar het is me ‘een eer te na’ om daar niet 6 uurtjes voor vrij te maken om daar mijn eigen gevoel aan toe te voegen.
Hieronder even de doosfoto:
1)doos foto.jpg


Ik mis namelijk 2 dingen: de onderlinge plank verdeling en de koperen verstevigings-strippen over het roerblad

2) 4 in 1.jpg

Als eerste breng ik de 3 haakse pinnen zonder lijm!! in het roerblad en bepaal waar de ogen in de achtersteven moet komen en lijm deze ogen vast (haakse pinnen lijm ik als allerlaatste vast (zie A), dan zet twee lijnen daar waar de helm stok straks komt te zitten en boor tussen deze lijnen 2 x 0,8 mm gaatjes en sla met 2 spijkertjes het roerblad vast op mijn werktafel. Daarna teken ik de afzonderlijke planken van het roer en vijl deze met een 3 kant-vijl licht in (zie B) daarna breng ik met veel geduld de 3x 2 mm brede koperen verbindings-strippen aan (spijkers inkorten!!) En als laatste breng ik het geheel in positie en dan pas verlijm ik met secondelijm de pin en oog verbinding in zijn geheel.
Tip: gebruik zowel bij A en C even een vlak latje die je achter het achtersteven klemt om beiden recht en vlak te kunnen positioneren.
>> doe bij het afhangen ook even een druppel houtlijm tussen de onderkant van de helmstok en de top van het achtersteven om de stevigheid van de verbinding niet alleen maar tussen de ogen en pinnen af te laten hangen. (zie blauwe pijl op foto A)
Nb. het zwart geteerde gedeelte onder de waterlijn wordt door mij niet aangebracht omdat ik dat persoonlijk zelf niet zo mooi vind op mijn modellen.
3) 2 in 1.jpg
 
Laatst bewerkt:
pin +Lat.JPG

Toen ik vanmorgen verder wilde gaan keek ik nog even naar het Roer en dacht meteen : hier mist nog wat!!
Nog even naar de foto boven gekeken en ja hoor, bij de eerste de beste wending van de Botter zou de Helmstok overboord slaan :rolleyes:.
Er mist een aan beide kanten van het Roer een ondersteunings-lat en de Helmstok was aan de bovenkant niet geborgd. De Ketting is ook een leuk detail maar die breng ik pas op het eind aan. Het was een detail die me stoorde dus maar vlug even opgelost.
 
Omdat veel van de detail handelingen van de Kluiverboom, Mast, Gaffel, en de Zeilen vergelijkbaar is met de bouw van mijn Kanoneerboot nr.2 verwijs ik voor de belangstellenden naar mijn bouwverslag hiervan klik op de volgende link en volsta ik hieronder met enige detail foto’s van de “Zuyderzee Botter”
Link:
https://www.modelbouwforum.nl/threa...-2-mantua-art-797.256708/page-10#post-3897743

1) 3 in 1.jpg
2) Gaffel 4 in 1.jpg


Tip: lijm de “Bun” als alle zeilen gemonteerd zijn, dit is absoluut noodzakelijk voor het aanslaan van de ‘lijnen’ van de zeilen.

3) 3 in 1 2.jpg
4) totaal.JPG


Volgende foto als alle zeilen opgetuigd zijn, dus dat kan wel een klein weekje duren.
 
Back
Top