Aanjagermotor in sleepboot

Dag Roel, dat ziet er leuk uit die sleepboot.
lijkt wel een beetje op de Furie vind ik.

Groeten Dyon
Ps waar is het bouwverslag?
 
Hooguit wat updates van de bouw, maar voorlopig is er nog weinig te zien.
De basis van de machinekamerkap is gereed (ABS) en vanmiddag heb ik een deel van het achterdek dichtgelegd met latjes. Een geduldwerkje, maar als het af is, gaat het er goed uitzien.
Roerkwadrant met alle doorvoeren is gereed en werkt prima. Ik moest beide kettingen één doorvoer extra geven, omdat ze anders te ver van de verschansing kwamen.
Ik ben van plan 2 rookgeneratoren te plaatsen: een voor langzame vaart en stilliggend en een extra als ze sleept of volle kracht vaart. De eerste schakel ik "gewoon met een schakelaar op de zender, de tweede met een schakelaar op een servo die met een v-snoertje op hetzelfde kanaal als het gas zit. Die schakelt dan bij als de motor halve kracht loopt.

Plaatjes zo gauw het dek klaar is.
 
Achterschip is "beplankt", ruwbouw machinekamerkap gereed, roerkwadrant met kettingen geïnstalleerd... Nu wachten tot vrijdag om weer even te gaan varen. Daarna de volgende grote klus: opbouw en brug.
 
Volle kracht:
(Nou ja, "volle kracht"... Ik heb de regelaar tot 60% begrensd, anders kun je vrijwel onder de romp doorkijken..)

full


Iets minder dan volle kracht:
full


Vanuit stilstand maximaal vooruit:
full


En achteruit:
full


Achterdek en machinekamerkap (de laatste nog onbewerkt; het wachten is op de goede maat patrijspoorten)
full


Onder het achterste rooster zit het roerkwadrant. De roerservo (onderdeks) is nu voorzien van een vertraging, zodat het roer niet in één keer naar stuur- of bakboord klapt. Dat vereist qua stuurmanskunst wat aanpassing. Het roer doet er vier seconden over om tot zijn maximale uitslag te komen, en even lang om terug in het midden te komen. Houdt dus in dat je al neutraal moet gaan sturen vóórdat je de complete bocht gemaakt hebt, anders moet je weer corrigeren. Da's even wennen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De roerservo (onderdeks) is nu voorzien van een vertraging, zodat het roer niet in één keer naar stuur- of bakboord klapt. Dat vereist qua stuurmanskunst wat aanpassing. Het roer doet er vier seconden over om tot zijn maximale uitslag te komen, en even lang om terug in het midden te komen. Houdt dus in dat je al neutraal moet gaan sturen vóórdat je de complete bocht gemaakt hebt, anders moet je weer corrigeren. Da's even wennen.

Welkom in de "echte" wereld....
Bij ons duurt het met één stuurmachine ongeveer 15~20 seconden van roer aan boord naar roer midscheeps. En daarna wil het schip nog heel lang door gaan, dus je moet minstens 5 a 10 graden tegenroer geven voor een seconde of tien, om het ding zelfs maar in de buurt van "uit de draai" te krijgen....

Gek genoeg went dat heel snel als je staat te sturen, en tenzij het rotweer is, is een bocht draaien en binnen een paar graden van de gewenste koers uitkomen niet echt heel erg moeilijk... Alle stuurlui kunnen het, dus dan KAN het niet moeilijk zijn.... ;)

Groet, Bert
 
Dat gaat wel erg langzaam hoor.
Heb je al eens geprobeerd in een krappe ruimte te manoeuvreren? :D

Waarom denk je dat schepen heel langzaam varen als ze manouvreren?

Vuistregel: "Speed is your Enemy".

Maar of dat voor modelboten opgaat weet ik niet. Een 50 cm slepertje zul je niks mee aan kunnen vangen als alles zo langzaam gaat, maar ik kan me voorstellen dat 1,50 meter en 30 kilo met een beetje beleid nog wel te doen is....

Groet, Bert
 
Ik denk zoals in het echie ook: klapje vooruit, roer om, klapje achteruit, roer neutraal, klapje vooruit... enz.

Als je met deze tobbe rustig vaart, kan ze achteruit óók redelijk recht varen.
We gaan het zien.
 
Overigens na lang zoeken het typenummer van deze motor kunnen vinden:
Bosch 0130 063 507

Een vrij algemeen gebruikte ventilatormotor, o.a. te vinden in een Renault Espace.
 
Antieke regelaar wordt momenteel vervangen door een "Volksregler" max 50A.
Reden: die antieke regelaar regelde prachtig precies (je kon bij "Dead slow" de schroefbladen tellen) maar hij werd toch best warm. Ook al voer ik nooit op volle kracht. Om te voorkomen dat ik de regelaar ga opstoken, verplaats ik 'm nu weer naar mijn DDR-jachtje, de Muritz.

Gisteravond begonnen met de Volksregler te solderen. Drie uren zitten solderen. Duidelijk te merken dat mijn ogen aan slijtage onderhevig zijn.
Ik had zowel de bril als de leesloupe nodig om de waarden op de diverse componenten te kunnen lezen...
Ik hoop vanavond de Volksregler af te kunnen bouwen, dan testen, kastje er omheen bouwen en inbouwen.
Diverse positieve geluiden over deze regelaar gelezen. Nu maar eens zelf proberen.

Wordt vervolgd.
 
Hallo Roel,


Zoals je hebt gezien ben ik nu ook een fanmotor in de hamburg aan het bouwen. Zou je een fotootje van jouw motorsteunoplossing willen plaatsen?

Thx

Roland
 
Heel simpel, Ronald: twee balkjes in de lengterichting onder de motor, met de ronding er in uitgefreesd. Over de motor heen in de breedte een messing strip, met een bout M4 in het midden. Die bout valt in een gat in de motormantel.
De strip zit vast met twee schroeven in de houten balkjes.
De blakjes staan op een dusdanige afstand dat de as van de motor exact op de juiste hoogte staat voor de schroefas.
Het geheel zit vast met siliconenkit; goed vast, beperkt trillingen, maar is niet moeilijk om los te maken.
 
hoi roel,


ah ja, bedankt voor de tip. Ik ben vanavond met een ander idee begonnen, als dat niet werkt ga ik jouw methode proberen.


Zal zo even een fotootje posten bij de hamburg
 
Ondertussen bezig geweest met 2 eigenbouw rookgeneratoren.
De ene wil ik standaard inschakelen als de boot " aan" staat (dus via een handmatige schakelaar ergens op het schip) en die geeft een matige hoeveelheid rook;
de andere moet inschakelen als het model op half gas of meer gaat varen. Die rookgenerator is voorzien van een wat krachtiger ventilator en geeft aanzienlijk meer rook.
Beiden komen ze onderin een 20 cm lange PVC-pijp met diameter 4 cm uit. Daardoor benut de rook de volle 4cm diameter en krijg je een mooie, geleidelijke rookpluim.

Toen ik gistermiddag in mijn hobbyruimte (garage) bezig was, kwam de achterbuurman bezorgd om het hoekje kijken: hij zag wat rook boven de deur langskomen...:eek:
 
Ondertussen bezig geweest met 2 eigenbouw rookgeneratoren.
De ene wil ik standaard inschakelen als de boot " aan" staat (dus via een handmatige schakelaar ergens op het schip) en die geeft een matige hoeveelheid rook;
de andere moet inschakelen als het model op half gas of meer gaat varen. Die rookgenerator is voorzien van een wat krachtiger ventilator en geeft aanzienlijk meer rook.

Hallo Roel,


Dat klinkt echt heel interessant. Ik ben heel benieuwd hoe je de rookgeneratoren gaat bouwen. Hoop dat je daar tzt een schemaatje/tekeningetje van kan posten?

In de treintjes zijn er tegenwoordig rookgeneratoren die toerental afhankelijk werken. In dat geval worden ze aangestuurd door de decoder. Kijk hier maar eens bij ongeveer 5 min 40
[URL="
[/URL]

Deze loc is op veel punten aangepast door grootspoor. Wellicht kun je er wat mee en anders is het in ieder geval een leuk filmpje om te zien ;-)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top