Aankoop tank

Discussie in 'Tanks / Rupsvoertuigen' gestart door erik1970, 1 nov 2015.

 1. erik1970

  erik1970

  Lid geworden:
  14 jul 2014
  Berichten:
  98
  Locatie:
  Zwolle
  Hoi allemaal, ik zit er over na te denken een tank te kopen en wel een rtr. Ik heb er het een en ander over gelezen maar ik blijf een beginner. Wat me opvalt is dat de meeste geluid maken, kunnen schieten en een rookmodule hebben en dat het voor de levensduur belangrijk is dat er metalen onderdelen opzitten.

  Ik wil tot max € 199-250 gaan en heb op oa rctank.de gekeken. Maar daar kan ik zo niet achterhalen wat het merk is van de diverse tanks(tenzij ik natuurlijk niet goed kijk) en door mijn gebrek aan kennis weet is niet welke de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft.

  Willen jullie mij misschien informeren? Ik zou er enorm mee geholpen zijn.

  Groet,
  Erik
   
 2. erik1970

  erik1970

  Lid geworden:
  14 jul 2014
  Berichten:
  98
  Locatie:
  Zwolle
  Ohja..ik weet niet of het belangrijk is maar ik zou er ook graag mee door het gras en zand mee willen rijden....
   
 3. Arthur Hermans

  Arthur Hermans

  Lid geworden:
  21 feb 2005
  Berichten:
  280
  Locatie:
  Wijchen
  Hoi Erik,

  Het hebben van metalen onderdelen op een tank hoeft niet altijd beter te zijn.
  Een metalen toren bijvoorbeeld heeft geen enkel nut behalve dan dat de tank onnodig zwaarder wordt.
  Een zware tank zorgt er voor dat de aandrijving zwaarder belast wordt met tot gevolg dar deze eerder versleten is.
  Metalen aandrijf- en spanwiel daarin tegen weer wel beter aangezien deze slijtvaster zijn dan een plastic variant.

  Door het zand rijden moet je wel met beleid doen, voor je het weet blokkeer je een track doordat er een steentje er tussen komt.
  Probeer je dan toch door te rijden dan heb je de kans dat je de track er af werpt of erger de track breekt. Hetzelfde geld ook voor gras.
   
 4. erik1970

  erik1970

  Lid geworden:
  14 jul 2014
  Berichten:
  98
  Locatie:
  Zwolle
  Hoi Arthur, bedankt voor je reactie. Ik heb een paar filmpjes gezien waarin tanks door het gras en over steentjes rijden. Dat vond ik wel leuk, lekker outdoor. Maar daar moet ik dus voorzichtig mee zijn. Ik las dat metaal beter was (voor de levensduur).

  Heb je misschien nog tips waar ik op moet letten?
   
 5. Arthur Hermans

  Arthur Hermans

  Lid geworden:
  21 feb 2005
  Berichten:
  280
  Locatie:
  Wijchen
  Recht uit rijden is meestal geen probleem, bij bochten moet je gewoon uitkijken.
  Tja, waar moet je op letten? Ik heb niet zoveel ervaring met rtr modellen, bouw ze namelijk liever zelf.
  Heb je al een bepaalt model op het oog?
   
 6. Tiger I

  Tiger I

  Lid geworden:
  28 sep 2011
  Berichten:
  1.734
  Locatie:
  Groningen
  Hoi Erik, Rc tank.de is een leverancier waar ik geregeld de nodige metal upgrades kocht, zij bouwen op basis van Heng Long en Taigen ook rc tanks die ze net als het via Ebay.de verkopende Licmas Trading house te koop aanbieden. Hun aanbiedingen bieden overigens meer waar voor het geld dan Licmas wat toch wel aardig winst maakt met zijn gold en platinum etc. series. Maar ok, gezien mijn eigen ervaring, budget € 250, de bekendste tank ter wereld die bijna iedereen kent, 2.4 Ghz bijna full metal dus erg gaaf, blijft er 1 over de Taigen Tiger I späte version. Zie onderstaand filmpje op youtube. Zelf heb ik een ouder model van dit merk maar zaken zijn alweer verbeterd! Voor zover ik weet kan de metalen turret nu zelfs 360 graden draaien. De camo' s zijn ook verbeterd en in een realistische mooie matte finish.
  De metalen torsiestaafvering is uiteraard ook in dit model aanwezig naast metalen wielen, tracks, turret, loop, accessoires, roosters etc. Je koopt dus geen kwetsbare plastic rommel maar een solide model met metalen versnellingsbakken en 2 standaard maar robuuste Mabuchi 540 motortjes. Die zijn bijna zo oud als de weg naar Rome en blijven net zo lang werken ook rofl.
  Voor een handelaar kijk bij Jurod of google even, ebay.de etc. Kijk even kritisch naar de prijs dat kan best verschillen. Ik betaalde er destijds € 225 voor en met 6 kg incl 7.2 V accu een echte tank...in 1:16 dan, LOL. Het enige storende aan dit model is de terugslag bij afvuren van het kanon. Hiervoor heeft RcTank.de dan nog een passende eliminator. Er zijn 2 versies nl de infrarood (geschikt voor battelen met andere RC tanks incl terugverende loop) en de plastic kogeltjes schietende versie (BB). Qua modelsgetrouwheid is met Rohrruckzug het mooiste dus de IR versie.Taigen heeft ook een mooie metal versie van de T34/85 als je een Russische tank prefereert :)


  de T34 is er in groene camo en de witte winter camo

   
  Laatst bewerkt: 3 nov 2015
 7. erik1970

  erik1970

  Lid geworden:
  14 jul 2014
  Berichten:
  98
  Locatie:
  Zwolle
  Goedemorgen Arthur en Bram,

  Bedankt voor jullie reacties! Ik heb met name de sites van Jurod en RCTank bekeken en mijn oog is gevallen op het merk Taigen (las op het forum dat dat wel een betrouwbaar/goed merk is) en dan een Panther of Tiger I. De turret draait bij de duurdere modellen idd 360, bij de goedkopere versies (mijn budget) tot 320. Maar dat is voor mij geen probleem. Ik wil er meer door het gras rijden, over het terrras en verhard zand/bos. Is dat mogelijk eigenlijk en is het voertuig makkelijk schoon te krijgen/reinigen? En hebben de draaiende delen ook onderhoud nodig? Ik las iets op het forum over het inolieen van bepaalde delen.

  Groet,
  Erik
   
 8. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.198
  Locatie:
  Betuwe
  Erik, een paar aanvullingen mijnerzijds. Bij een RTR tank zitten vaak kunststof tracks. De meeste mensen die zo'n tank aanschaffen gaan vrij snel over op metalen tracks, wat weer extra geld kost. De reden? plastic tracks zijn en blijven kwetsbaar, zeker als je gaat terreinrijden. Ooit had ik de Konigstiger van Tamiya: plastic tracks en dus constant ellende. Een aantal jaren geleden de Leopard I van hetzelfde merk: metalen tracks die gewoon door bleven gaan. Uiteindelijk heb ik na een paar jaar de aluminium aandrijfwielen moeten vervangen, omdat die behoorlijk waren gesleten. De tracks waren nog steeds prima...

  Rijden op gras heeft risico's, meer dan op zand. Gras hoopt zich vrij snel op, met name bij de aandrijfwielen, doordat het vaak vochtig is.
  (droog) Zand is makkelijker rijden, zolang je een paar dingen in de gaten houdt: hou je tracks zo droog mogelijk tijdens het rijden. Geen olie! Dat trekt alleen maar zand aan, wat slijtage inhoudt. Zorg dat er zo min mogelijk troep in je tank komt. Ik doe dat door boven de tracks een (aluminium) strip te bevestigen, zodat opgeworpen zand, takjes e.d. niet in de romp komen. Scheelt niet alleen onderhoud, maar ook slijtage aan je vertraging.

  Zorg dat de vertraging stofdicht is. Bij Tamiya tegenwoordig standaard, bij andere merken weet ik het niet. Stofdicht maken is vrij makkelijk door een kapje te maken van ABS wat GOED afsluit. Vertraging invetten met geschikt vet. Bijv kogellagervet. Geen dikke klonten er op, maar dun in het vet zetten. Olie spettert alle kanten uit, wat weer vuil aantrekt.
  En als laatste: besteedt minimaal evenveel tijd aan onderhoud als aan het rijden buitenshuis. Dit laatste is het behoud van je model.
   
 9. erik1970

  erik1970

  Lid geworden:
  14 jul 2014
  Berichten:
  98
  Locatie:
  Zwolle
  Hoi Roel, bedankt voor je adviezen. Een tank met metalen tracks dus, dan wordt weer € 50,00 duurder :). Maar goed, het doel heiligt de middelen... Je tips over het (stof)dicht maken en invetten neem ik zeker mee. Hoe reinig je de tracks eigenlijk? Enkel met een kwastje of de vuiligheid weg te vegen of..... En wellicht een domme vraag, maar wat is de 'vertraging'?

  Ik vind deze wel heel leuk...maar zit nog in de oriëntatiefase. Volgende maand ga ik over tot koop...
  http://www.rctank.de/24-GHz-TIGER-I...TEM-IR-SYSTEM-SMOKE-AND-SOUND-HQ-METAL-TRACKS
   
 10. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.198
  Locatie:
  Betuwe
  Tracks reinigen: aandrijfwielen verwijderen, tracks afnemen, schoonmaken met een kwastje om stof en zand er af te halen. Of op een harde ondergrond (beton, stoep) de tank even laten rijden om alle troep er uit te schudden. Zijn de tracks echt vies, dan verwijderen, in een lauw sopje leggen, schoonmaken et een oude afwasborstel. Perslucht uit de compressor werkt ook, maar ja, dan moet je weer een compressor hebben...

  In een auto zit tussen motor en aandrijfas een kast met tandwielen. Wij noemen dat de versnellingsbak, maar in feite is het een vertragingsbak. Zo een ding zit ook tussen de motor (motoren) van je tank. Als de rupsen hetzelfde toerental zouden hebben als de motor, heb je een echte racetank. Veel snelheid, geen kracht.
   
 11. Tiger I

  Tiger I

  Lid geworden:
  28 sep 2011
  Berichten:
  1.734
  Locatie:
  Groningen
 12. erik1970

  erik1970

  Lid geworden:
  14 jul 2014
  Berichten:
  98
  Locatie:
  Zwolle
  Bedankt voor de tips Roel! Ik vind het ook aardig aan de prijs....Wordt steeds duurder en dan wil ik er ook nog een sterkere accu bij. Nog maar even alle kleine beetjes bij elkaar schrapen :)
   
 13. Dennist

  Dennist verslagschrijvers

  Lid geworden:
  24 sep 2012
  Berichten:
  782
  Locatie:
  Eindhoven
  Hoe verhoud zoiets zich ten opzichte van tamiya qua details enz. En is zoiets er ook als kit of alleen als rtr? Ik ben ook een beetje aan het denken om een keer een tank te bouwen.
   
 14. Tiger I

  Tiger I

  Lid geworden:
  28 sep 2011
  Berichten:
  1.734
  Locatie:
  Groningen
  Tamiya is prijstechnisch een heel ander verhaal; de elektronica is een stuk beter echter dan geen rookgenerator; qua detail en maatvoering ontloopt de Taigen een Tamiya niet weet ik van mijn Torro metal edition Köti die ik met voor Tamiya gedachte Atak zimmerit sheets beplakte; tracks en wielen heeft Tamiya in - weliswaar een goede - kwaliteit plastic, en dat is een kwestie van smaak. Zelf prefereer ik metaal, vanwege de sterkte maar ook zeker de mooiere afrolgeluiden èn dichter bij het origineel - kan bij Tamiya ook "kostet aber Extra" en niet weinig ook LOL. De echte tankfanaten zoals je in de BRD op de diverse fora tegenkomt gooien de Tamiya Elektronica er ook weer uit en kopen betere waar; dan kost een Tiger I incl metalen tracks, betere elektronica, kettingspanners etc. al snel 1000 euro. Tsja je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. RcTank.de waar Erik naar keek is bij voorbeeld een leuke webwinkel om je eens te oriënteren; daarnaast zijn er diverse webwinkels in de BRD en in Nl hebben wij Tanktoko die Tamiya verkoopt.
   
  Dennist vindt dit leuk.
 15. Arthur Hermans

  Arthur Hermans

  Lid geworden:
  21 feb 2005
  Berichten:
  280
  Locatie:
  Wijchen
  Tamiya en Hooben de merken die op dit moment een RC tank bouwkit verkopen.
  Waarbij bij het bouwen van de T55 en Elefant van Hooben aardig wat modelbouwvaardigheid nodig is, zijn de bouwkits van Tamiya vele male makkelijker in elkaar te zetten.
  Bovendien "out of de box" heb je een goede tank waar je lang plezier van kan hebben.
  Prijstechnisch zijn de Hooben kits wel weer voordeliger. Alhoewel.....
  De Tamiya Sherman is bijvoorbeeld bij Axels modellbau shop op het moment slechts €399,95 , Pershing, Tiger I & II €464,95.
  Bij alle kits heb je nog een zender/ontvanger, akku en lader nodig.
  Wat gereedschap zoals hobbymesje, tangetje en een paar schroevendraaiers.
  Verder natuurlijk lijm en verf.
  Maar als je vaker een plastic kit gebouwd hebt, zal je die spullen al hebben.
   
  Dennist vindt dit leuk.
 16. Dennist

  Dennist verslagschrijvers

  Lid geworden:
  24 sep 2012
  Berichten:
  782
  Locatie:
  Eindhoven
  Bedankt had al zitten kijken bij seidel maar die versturen niet meer naar nl :(

  Tenminste de tanks niet. Ik zal eens gaan kijken naar die hooben. Verder is tamiya natuurlijk altijd wel mooi en degelijk (tenminste qua auto's). Zender en lader etc heb ik allemaal.

  Heb met tanks geen ervaring maar vind het wel mooi om eens te maken. Nu ben ik meer van het bouwen als van het rijden varen en vliegen. Alhoewel mijn broer laatst ook een tank heeft aangeschaft en dan is het misschien wel leuk om met zo'n ir battle unit een keer op mekaar te schieten :D

  Ik had hier op het forum al wat topics gevonden waar in staat hoe je zelf een rookgenerator kan maken dus dat zou moeten lukken om die ook bij een tamiya erin te knutselen.

  Ik heb iig weer wat uit te zoeken. En ik heb nog even de tijd wordt begin volgend jaar dat ik budget vrij heb voor de aanschaf.

  Ps @eric1970 sorry voor het enigzins kapen van je topic.
   
 17. erik1970

  erik1970

  Lid geworden:
  14 jul 2014
  Berichten:
  98
  Locatie:
  Zwolle
  Dat geeft niets hoor Dennis. Alle info is welkom toch :) Ik ben ook nog zoekende. Nu lees ik weer dat 4.1 PRO Stahlgetriebe weer beter is dan 3.1 wat op de standaard modellen zit. Maar de prijs gaat dan ook weer om hoog. Voor dat geld (voor een rtr van 360,00 tot 400,00) kan de turret ook nog eens 360 graden draaien. Kan iemand bevestigen dat een 4.1 sterker is dan een 3.1?
   
 18. Arthur Hermans

  Arthur Hermans

  Lid geworden:
  21 feb 2005
  Berichten:
  280
  Locatie:
  Wijchen
  Wat de uiteindelijke vertraging is weet ik niet.
  Volgens de beschrijving zitten er motoren in die 5000 omw meer maken. Als de overbrenging ook is aangepast heeft de tank meer koppel.
  Anders gaat de tank wat sneller.
  Of het nut heeft??
   
  Laatst bewerkt: 11 nov 2015
 19. Tiger I

  Tiger I

  Lid geworden:
  28 sep 2011
  Berichten:
  1.734
  Locatie:
  Groningen
  Jeez wat Altmodisch zeg van die Thüringers, wirklich! Je kunt ze natuurlijk via e-mail mail@modellbau-seidel.de vragen of je niet met Paypal kunt betalen dan is het pakket via die weg altijd verzekerd mits Seidel dit aangetekent verzendt. Hm even een proefbestelling geplaatst je kunt er echt gewoon met PayPal betalen dus als ze moeilijk doen snappen zij het PayPal systeem niet helemaal...zelfde als je met Visa betaald, de aankoop is direct verzekerd.
   
  Laatst bewerkt: 13 nov 2015
 20. Dennist

  Dennist verslagschrijvers

  Lid geworden:
  24 sep 2012
  Berichten:
  782
  Locatie:
  Eindhoven
  Ik had het van horen zeggen. Mijn broer heeft een paar weken geleden een tank gekocht en op mijn aanraden daar geprobeerd maar die vertelde me dat ze een tank niet verstuurden. Heeft hij het verkeerd begrepen of liegt hij het dan lieg ik in commissie.

  Kan het tegen de tijd altijd even mailen inderdaad, maar ga nu nog niemand lastig vakken als ik toch nog niet koop. (Zoals gezegd wordt dat ergens begin volgend jaar)

  Denk dat het wel een tamiya wordt. Ben alleen nog niet uit welk model. Mijn broer heeft een konigs tiger. Nu vind ik op zich de Sherman wel mooi alleen dat kleine loopje ( zal wel een mannen ding zijn:D) vind ik niet echt mooi. Nu zou je die natuurlijk kunnen verbouwen naar furie die had wel een lange loop meen ik uit de film te herinneren maar ik zou nog niet weten hoe je dat aan moet pakken en of dat jezomaar een andere loop in de tank kan knutselen. (En of dat spul los te koop is überhaupt )
   

Deel Deze Pagina