Absima cr4t ultimate

Hallo
Heeft iemand ervaring met deze zender ?
Het gaat om de Absima CR4T ultimate zender.

Groetjes
 
Weet iemand eigenlijk het verschil tussen de CR4T en CR4T ultimate?
De een heeft productnummer 2000005 (cr4t ultimate) en de ander 2000003 (cr4t)
 
Ik heb de CR4T ultimate en hij bevalt mij echt goed , makkelijk in te stellen dmv het touch screen .
En de mogelijkheid voor telemetrie icm de geschikte ontvanger hiervoor vindt ik ook een mooi pluspunt kan je bijv de spanning van je lipo tijdens gebruik in de gaten houden evt met een alarm op een zelf ingestede min spanning of de temp van je motor of regelaar .
Evenals de div model geheugens , wel is het display wat moeilijk te zien in direct zonlicht als je de backlight niet vol open hebt staan .
Ook de reikwijdte is gewoon goed ook op het water ( ik gebruik hem ook voor mijn boten ) .
Wel heb ik het batterij (accu ) bakje vervangen door een vaste zender accu .
Ik heb het gewoon niet zo op een bakje met losse accu cellen .
 
Ik heb even goed gekeken wat de verschillen zijn tussen de 'normale' cr4t en de ultimate versie.
De ultimate versie heeft een kleinere ontvanger die (spat)waterdicht is. De sensoren zijn ook iets anders vormgegeven.

Verklaart ook het (doorgaans) 10 euro prijsverschil; die kleinere ontvanger is los ook een tientje duurder.
 
Ik heb de cr4t zender eens opengemaakt om te zien wat er allemaal inzit, wat voor kwaliteit het is en wat voor mogelijkheden hij biedt. Er zitten namelijk wat meer mogelijkheden in dan die in het boekje behandeld worden ;)

Hier wat foto's:
Het stuurwiel is om te bouwen van links naar rechts. Maar het stuurwiel is ook in andere standen te monteren.
Je ziet hier de schroefgaten waar de stuurwielmodule aan vast gemonteerd wordt, en als je 'm gedeeltelijk los draait, kan je 'm in standen verdraaien waarna hij zich borgt:
foto01.jpg


Dit geldt ook voor de linkerkant:

foto02.jpg


Binnenkant van de stuurwielmodule:
foto03.jpg


Hierin zit een stelschroef (ook van buitenaf bereikbaar) waarin een 1,5mm inbus past. Als je die verdraait, dan kan je de veer/draaikracht van het stuurwiel instellen. Met de klok mee is strakker, tegen de klok in is losser. Standaard staat hij vrijwel op z'n zwaarst ingesteld:
foto04.jpg


Om de zender verder te demonteren moet de computermodule verwijderd worden. hiervoor moet je eerst het korte sierstukje aan de onderkant weghalen (deze zit er in geklikt):
foto05.jpg


Daarna kan de computermodule er af, daarvoor zit er een klein schroefje achter dat sierstukje:
foto07.jpg


computermodule; dit is eigenlijk de gehele zender, op de potmeters, schakelaars en een paar weerstandjes na:
foto06.jpg


De 2 helften (crotchshot...):
foto08.jpg


Om de 2 helften te scheiden moet je voorzichtig aan de voorkant de sticker losmaken (2 helften voorzichtig van elkaar trekken):
foto10.jpg

foto11.jpg


trekkermodule gedemonteerd:
foto09.jpg


Binnenkant van de trekkermodule. Ook hier zit een klein schroefje (inbus 1,5mm) waarbij je de weerstandskracht van de trekker kan regelen (met de klok mee is zwaarder, tegen de klok in lichter). Standaard staat hij vrijwel op z'n zwaarst.
Ook zit er nog een andere stelmogelijkheid. Aan de voorkant zit ook een stelschroef die de hele trekkermodule verder naar voren of naar achteren kan schuiven. Standaard staat deze vrij ver naar achteren. (met de klok mee is naar voren, tegen de klok in naar achteren). Ook een goed detail: de trekker is kogelgelagerd (aan de andere kan zit de potmeter):
foto12.jpg


Om het stuurwiel van de stuurwielmodule los te maken zit een schroefje achter het plakkertje:
foto13.jpg


Ook de stuurwielmodule is kogelgelagerd. Hier zie je ook hoe dat stelmechanisme werkt. Er is geen mogelijkheid voorzien om de middenstand te veranderen.
foto15.jpg


Rechterhelft:
foto20.jpg


Linkerhelft:
foto21.jpg


Verdeel/stekkerprint in rechterhelft (bevat geen verdere electronica behalve dan wat je hier ziet):
foto23.jpg


Computermodule print aansluitzijde:
foto25.jpg


Computermodule print achterzijde; met flysky chip:
foto24.jpg


Achterkant display met typenummer:
foto26.jpg


Al met al denk ik dat voor ca 140 euro deze zender een erg goede deal is.
Het plastic is misschien net wat harder of dunner dan van bijv. een sanwa of ko propo, maar een zender met dezelfde mogelijkheden van die merken kost 350+ euro.

Voordeel is ook dat voor adhfs veel verschillende (goedkope) ontvangers te vinden zijn, ook in microformaat voor bijv een 1:28 auto.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb sinds een paar maanden deze zender en het bereik valt me tegen. Is er iets aan te doen? Ik lees op verschillende sites dat in China er geen restrictie zit op zenders, en ze daar dus meer vermogen hebben. Na 80 meter in open ruimte, zonder bebouwing en masten, reageert mijn auto slecht. Als ik dan voorzichtig omdraai kan ik terugrijden, maar meestal gaat ie op de heenweg de berm in. Absima zelf zegt dat 100m normaal is. Dat zou jammer zijn, want m'n auto schakelt net naar z'n twee en dan kan ik al afremmen... :(
 
Normaal gesproken is 100m tot 150m echt wel het minimum dat je zou moeten kunnen bereiken als alles goed werkt. Er zijn heel simpele zenders die alleen bedoeld zijn voor heel korte afstanden. Zendertjes die voor kleine simpele bootjes en/of autootjes zijn bedoeld. Van dat speelgoed waarmee je nooit verder dan een meter of 20 van je weg gaat. Het zendvermogen van die dingen is zo gering dat je ook niet veel verder kan komen. ;)
Deze zender lijkt me niet tot die categorie te behoren en zou dus beter moeten kunnen.
Misschien is er iets mis met de antennes? Zit er geen antenne los, in de zender bijvoorbeeld?
De meeste 2,4GHz ontvangers hebben twee antennes, deze moet je onder een hoek van 90° t.o.v. elkaar monteren.
Probeer de antenne(s) ook zo hoog mogelijk te monteren, zo heb je de beste ontvangst. Een antenne die op de bodemplaat is geplakt zal weinig signaal ontvangen vooral als die van metaal of koolstofvezel is gemaakt.
"Verstop" de antenne(s) ook niet ergens in of achter. In een plastic pijpje om ze te beschermen is prima maar hou ze zo ver mogelijk bij metalen en koolstof delen weg. Metaal of koolstof dicht bij de antenne(s) kan de ontvangst behoorlijk belemmeren.
Plaats de antenne(s) ook niet onder een kap (body) die van koolstofvezel is gemaakt. Net als metaal houdt dat het 2,4GHz signaal tegen en belemmerd zo de ontvangst.
De antenne(s) is meestal een stukje coax kabel. Van de laatste 3cm van die kabel is de mantel verwijderd en heb je alleen de geïsoleerde binnen ader over, dat is de eigenlijke antenne. De lengte van dat stukje is heel kritisch. Bij veruit de meeste 2,4GHz zender en ontvangers is dat stukje tussen de 30mm en 32mm lang. Knip daar nooit iets van af en maak het ook niet langer, dat beïnvloed de signaalsterkte heel sterk.
Als laatste tip, is de accu van de zender en de ontvanger wel goed opgeladen?
 
Hoi Ernst,

Van alles wat je typt ben ik op de hoogte, vandaar dat ik een rangetest heb gedaan. Ik heb de ontvanger met een losse accupack neergelegd en ben gaan lopen. Ik heb de zender en ontvanger met meerdere tests voorzien van 4,8V tot 7,4V, waarbij de zender zelfs 9,6V aangaf. De ontvanger ook via een 4-pack, 5-pack, en een esc met een 2s lipo getest.
Reikwijdte bleef hetzelfde in alle gevallen.
Dat komt overeen met wat ik op meerdere sites gelezen heb, dat de zenders boven een bepaald minimum voltage toch de volle zendkracht hebben. Pas ver onder de 4,5V gaan ze minder presteren, of zelfs uit, of in foutmelding. Dat er een antenne los zit in de zender lijkt me niet, kijkend naar bovenstaande plaatjes, waarbij de antenne toch echt deel uitmaakt van de print.(edit: ik zie nu een losse antenne, omdat ik de 'ant'-aansluiting op de print zag. Ik ga het controleren.)

Dus alle factoren betreffende de belemmering van ontvangst heb ik uitgesloten. Het bereik blijft crappy. Absima zegt dat het normaal is en ik ben teleurgesteld in een zender van €160.
 
Laatst bewerkt:
Als je hem een paar maanden hebt heb je recht op garantie, misschien een idee om even terug te gaan naar de winkelier zodat hij eventueel de zender met een andere ontvanger kan proberen.
 
De winkelier zegt dat 50-80 meter toch wel 'normaal' is in bebouwde ruimte. Ik heb Absima gemaild en die roept hetzelfde. Max 100 meter in open ruimte.
 
Als dat volgens fabrieksopgave normaal is valt me dat knap tegen. Deze zender/ontvanger combinatie hoort dan voor mij dan in de categorie "speelgoed" thuis hoewel de prijs daarvoor knap aan de hoge kant is.
Dat het bereik onafhankelijk is van de voedingsspanning klopt. De zender, ik bedoel de elektronische schakeling, wordt gevoed door een gestabiliseerde spanning die zal altijd constant blijven. Vaak is die spanning 3,3 tot 3,6V, soms is die 5V. Alleen wanneer de voedingsspanning onder de minimale spanning komt die de stabilisator nodig heeft gaat het vermogen terug lopen en/of stopt de zender helemaal.
Bij veel zenders wordt het zendvermogen ingesteld via de software. Bij sommige kan je dat in het menu ergens aanpassen maar bij de meeste zenders heb je als gebruiker die mogelijkheid niet. Misschien dat de software in jouw zender aangepast kan worden zodat het zendvermogen hoger wordt. Het probleem is alleen kan jij die software aanpassen en zo ja hoe? Al met al erg lastig, misschien dat er elders op het internet mensen zijn die de software in deze zender "gehacked" hebben en het zendvermogen hebben vergroot.
Dit alles maakt het lastig, misschien wel onmogelijk, om het zend vermogen op te schroeven. Een versterker er achter zetten kan je bij de 2,4GHz wel vergeten, dat is voor de gemiddelde hobbyist zo goed als onmogelijk. De elektronica is bij deze hoge frequenties zeer kritisch en zelfs het wel of niet vertinnen van een printspoortje heeft al heel veel invloed op de werking.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb zoals ik al eerder heb vermeld dezelfde zender in gebruik en ik herken dit totaal niet .
Mijn zender heeft gewoon een goed berijk zelfs op het water ( wat klaarblijkelijk moeilijker is ) .
Dit is bij mij zeker 200/250 meter
 
De winkelier zegt dat 50-80 meter toch wel 'normaal' is in bebouwde ruimte. Ik heb Absima gemaild en die roept hetzelfde. Max 100 meter in open ruimte.
50 tot 80 meter in de bebouwde kom? en 100 meter in de open ruimte?
Da's dan inderdaad een zender in de categorie "speelgoed".
Zonde van je geld.
 
Ik heb nogmaals gereden op een groot terrein. Dit terrein is 190 meter lang en ik kon nu tot 180 meter en dan terug rijden. Dus het valt me alleszins mee.
Als ik nu dus in het midden ga staan kan ik het hele terrein over. Wat dan de reden is dat het eerder niet zo ver lukte, is mij een raadsel.
 
Los van de zender en ontvanger heb je ook nog met je omgeving te maken. Hoe meer ruis er in de buurt is op jouw frequentie hoe minder het bereik wordt.

Met tegenwoordig bijna elk huis een 2.4ghz router en apparatuur heeft is dit een volle band geworden. Ook kan een defect apparaat in de buurt zorgen voor problemen op jouw set.

Mogelijk is in je nieuwe omgeving minder ruis waardoor dit geen probleem of minder is geworden.
 
Dat is juist het vreemde. De laatste situatie betreft een industrieterrein, vol gebouwd, rondom bedrijven. Waar ik minder bereik had was midden in een weiland. Omgekeerde wereld als je het mij vraagt.
 
Back
Top