acculader Lidl voor loodaccu's

  • Topicstarter Topicstarter Lorias
  • Startdatum Startdatum
L

Lorias

Guest
Heb vanmiddag bij Lidl (België) nog een aantal laders zien liggen van onderstaand type.

39617088-acculader-voor-moto-auto.jpg


Specificaties:

-voorzichtige en veilige duur- en druppellading
-verlaging van laadspanning na bereiken van de eindspanning
-waarschuwings-LED voor verkeerde poolpositie
-met oplaadindicator
-ideaal voor het overwinteren van accu's voor motorfietsen, personenauto's, oldtimers, boten, campers, tractoren,...
-600mA voor 2V, 6V en 12V loodaccu's
-voor onderhoudsvrije accu's alsmede loodgel-, loodzuur en loodvlies-accu's
-inhoud pakket: automatische steeklader, aansluitklemmen en gebruiksaanwijzing

Prijs: 9,99 euro

De lader zou moeten dienen voor 6 Volt (7 en 10 Ah) loodaccu's van een voerboot.

Is het de moeite waard om er een paar aan te schaffen ?

Eventuele goedkope alternatieven?


Alvast bedankt voor de hulp!
 
Dank voor de reacties. Het moet ook enkel dienen voor m'n loodaccu's.

Hoe lang heeft die lader nodig om een 6 Volt 7,2 Ah loodaccu volledig vol te laden aan 600 mA ?

Geeft dat groen ledje (oplaadindicator) aan wanneer de loodaccu vol is of alleen maar dat hij effectief aan het laden is als je hem in het stopcontact steekt?
 
Lorias,

Hoelang hij nodig heeft is simpel te berekenen.
Het amperage van de accu gedeeld door de laadstroom is het aantal uren wat je moet laden voordat de accu vol is.

Dus : 7.2 A : 0.6 A (=600 mA) = 12 uur.

Ik denk dat het groene lampje brand als hij aan het laden is, het rode als er ergens iets mis is.

René

Edit : Commander Clumsy, je bent me net voor :)
 
Dank voor de berekening.

Wat met een loodaccu waarvan je vermoedt dat hij nog 1/2de of 3/4de vol is? Kan het kwaad deze 12 uur te laden?

Waar kan ik best (tweedehands) 6V 7,2/10 Ah loodaccu's aanschaffen? Heb al gehoord dat er bedrijven zijn die er jaarlijks vervangen (back-up pc's, noodverlichting ...)? Winkels?
 
Bij deze lage laadstroom is niet echt slecht voor je accu als je deze dus overlaad. Je mag deze gerust dus op 14 uur weer opladen als dat nodig is. Maar aangezien dit een loodacculader is zal deze lader waarschijnlijk wel stoppen als de accu vol zit. Dit zou je even in de handleiding kunnen opzoeken.
Overigens is de laadtijd bij een lege accu nog langer dan 14 uur. Aangezien het rendement niet 100% is, gaat er altijd wat energie verloren in warmte, en zal je dus net wat langer moeten laden. 16 uur bijvoorbeeld.
Voor noodstroomvoorziening in beveiligingssystemen zit vaak een accu rond de 7Ah. Deze worden inderdaad regelmatig vervangen, en zijn voor ons vaak nog goed genoeg. (+-90% van de originele capaciteit vaak)
 
Wat met een loodaccu waarvan je vermoedt dat hij nog 1/2de of 3/4de vol is? Kan het kwaad deze 12 uur te laden?

het antwoord heb je eigenlijk zelf al gegeven (bij de specs van de lader);
-voorzichtige en veilige duur- en druppellading
-verlaging van laadspanning na bereiken van de eindspanning

Grtz, Hans
 
zowizo laad een loodaccu net als lipos met afnemende stroom, technisch gezien loopt er geen stroom meer als ie vol is
 
Een loodaccu kan je zonder gevaar dagen, weken, maanden zelfs jaren aan de lader laten hangen zonder dat dit gevaarlijk is of slecht voor de accu. Gekker nog, het is zelfs heel goed voor de accu!
Je moet wel opletten dat de lader een eindspanning heeft van 2,3V per cel EN NIET MEER! Een loodaccu is vol wanneer de celspanning 2,3V bedraagd bij 20°C. Wanneer de accuspanning en de laderspanning aan elkaar gelijk zijn loopt er geen laadstroom meer en wordt de accu niet verder geladen. De accu wordt netjes op spanning gehouden en kan zo jaren goed blijven.
Als dit ladertje netjes op 13,8V (voor een 12V accu) afgesteld staat dan kan je de accu aan de lader hangen wanneer je thuis komt en er pas weer afhalen wanneer je de accu weer gaat gebruiken, al is dat een maand later!
 
Hallo Lorias,

Een loodaccu heeft ook nog een rendement van ca. 70 tot 75%, dus moet je een lege accu minstens 15 uur laden.
Overigens hebben de meeste raadgevers gelijk dat je een loodaccu wel een beetje mag overladen met deze parameters.
Je kunt natuurlijk ook wel andere accu's met dit ding opladen, zoals NICAD's en NIMH's.
Je moet dan alleen zelf opletten hoe lang je ze moet laden.
Deze type's hebben ook een rendement van ruim minder dan 100%.

Groeten Peppie
 
Peppie, loodaccu's laad je anders dan NiCad of NiMH accu's. Een loodaccu laad je NIET met een vaste stroom gedurende een bepaalde tijd. Een loodaccu laad je met een lader die een vast ingestelde spanning heeft en een begrensde stroom. Loodgell accu's mag je laden met een maximale stroom die meestal 0,25C tot 0,5C is. Dat wordt door de fabrikant opgegeven. Ga daar niet (te veel) overheen want dat gaat sterk ten kosten van de levensduur. Minder is ook weinig zinvol omdat dan het laadrendemant afneemt.
Overigens kan een loodaccu heel slecht tegen echt overladen. "Natte" accu's, zoals in je auto, kan je bijvullen als het vloeistofniveau zakt. Overladen is dan minder schadelijk. Loodgell accu's kan je NIET bijvullen dus als die gas gaan staan afblazen tijdens het overladen ben je dat definitief kwijt en zal de capaciteid minder worden.
Wanneer je de accu op een goede loodaccu lader aansluit zal er in het begin de maximale stroom lopen. Wanneer de accu vol raakt zal de spanning langzaam maar zeker gelijk worden aan die van de lader en zal de laadstroom steeds minder worden. Uiteindelijk zal er geen stroom meer lopen omdat de accuspanning en de laderspanning aan elkaar gelijk zijn. Als er geen spanningsverschil is kan er geen stroom meer lopen.
Daarom kan en mag je de accu oneindig lang aan de lader laten hangen want er loopt GEEN stroom meer dus wordt de accu niet overladen.
 
Hallo, Ernst Grundmann

Ben een paar dagen weggeweest, vandaar mijn late reactie.
Natuurlijk heb je gelijk met het bovenstaande.
Ik weet niet wat de eigenschappen van deze LIDL laders zijn, maar in het algemeen kunnen dit soort laders(adapters) niet zo vreselijk veel stroom leveren.
Ik raad mede clubleden meestal aan om hun 12V 7 Ah met niet meer dan ca. 500 mA te laden, en de tijd in de gaten te houden, rekening houdend met een rendement van ca. 70%.
NICAD's en NIMh accu's zijn minder gevoelig voor de laadstroom, maar er moet wel goed gelet worden op de laadtijd.
Ik zelf gebruik voor mijn accu's meestal een TITAN lader met "constante" laadstroom, en reken uit hoe lang ongeveer geladen moet worden.
Zender en ontvanger accu's met 100 mA. en loodaccu's, als ze leeg zijn eerst met 500mA, en voor bijladen 100 mA.
Ik gebruik deze methode al jaren, en heb zelden een kapotte accu.
Een keer heb ik een nieuwe 12V 7 Ah. accu even snel opgeladen met een auto acculader, en door omstandigheden pas na 3 dagen ontdekt dat het nog aan de lader stond.
Toen bleek de accu ongeveer 2 keer zo groot te zijn geworden, met nogal veel scheuren erin en de gell ernaast.

Groeten Peppie
 
Peppie,
Het zelfde geldt voor mij, ik kom ook niet elke dag on line.
Een loodaccu laden met een constante stroom gedurende een bepaalde tijd kan, en zal vaak ook lang goed gaan. Je moet er wel voor zorgen dat die stroom laag blijft.
Het probleem van deze laadmethode is dat je de accu op een gegeven moment gaat overladen omdat je nooit weet hoe ver de accu leeg was dus ook niet hoe lang je moet laden. Ongeacht wat er vaak gedacht wordt en soms ook gezegd wordt is overladen niet goed voor een accu. Het maakt niet uit wat voor accu het is niet gooed voor geen enkele accu. Er zijn accu's die er minder last van hebben en ook accu's die er heel erg slecht tegen kunnen.
Loodaccu's kunnen relatief goed tegen overladen met een geringe laadstroom want er ontstaat alleen gas dat weg kan lekken. Door het af en toe bijvullen van het water vul je het tekort weer aan. Overladen met een grote stroom is een ander verhaal. Dat kan een accu vrij snel flink beschadigen tot het openbarsten van de accu toe.
Nu is er één probleem met de loodaccu's die wij meestal gebruiken. Dat zijn loodaccu's waar het elektroliet (het accuzuur) in gell vorm in zit. Als daar zoveel gas in ontstaat dat het veiligheidsventiel open gaat om het te laten ontsnappen dan ben je dat definitief kwijt. Deze accu's kan je niet bijvullen dus alles wat je kwijt bent zal de capaciteid van de accu doen dalen en de inwendige weerstand laten oplopen. Geen goed idee dus!
Zoals ik al schreef zal dit met geringe stromen nauwelijks gebeuren dus kan je stellen dat het een veilige manier van laden is. Je schrijft het zelf ook al het gaat al jaren goed!
Toch zal ik deze manier van laden niet snel aanraden omdat de kans dat het wel een keer fout gaat zeker aanwezig is. Gelukkig is de juiste manier van laden eigenlijk heel simpel en ook de laders zijn simpel en daarom niet duur. Kijk maar naar de lader waar dit draadje om gestart is.

Dan even jou accu aan een auto acculader.
Dat was geen slim idee maar dat heb je zelf ook al gemerkt :( Dat komt doordat dit soort laders de accu laadt met een VEEEEEEL te hoge stroom. Lood gell accu's hebben een aantal voordelen ten opzichte van de "natte" accu's maar ook nadelen. Zo is één van de nadelen dat de laadstroom behoorlijk veel lager ligt dan bij "natte" accu's. Dat komt doordat de inwendige weerstand van de gell hoger is en omdat de accu normaal gesproken luchtdicht is. Door die hogere weerstand wordt de accu bij hoge stromen warm, wat overigens ook bij het ontladen gebeurt dus ook de ontlaadstromen zullen lager zijn. De belangrijkste reden van die lagere laadstroom is het ontstaan van gas tijdens het laden. Tijdens het laden van een loodaccu ontstaat er ALTIJD gas, dat is normaal! Bij een "natte" accu ontsnapt dat en moet je af en toe het water bijvullen.
Omdat een gell accu geheel gesloten is kan het gas daar niet uit. Beter gezegd, het mag er niet uit. In de accu zit een voorziening die het gas opvangt en weer bindt. Zo raak je het niet kwijt en kan het weer gebruikt worden. Zo blijft de "vochtgehalte" van de gell op peil en kan je de accu lang blijven gebruiken zonder bijvullen (wat dus niet kan).
Ga je laden met een hoge stroom dan ontstaat er zoveel gas dat niet opgevangen kan worden. Er ontstaat druk in de accu en op een gegeven moment zal een veiligheids ventiel open gaan en ontsnapt de overdruk. Helaas ben je dan gas kwijt en zal de gell "uitdrogen". Als het "een keer" gebeurt kan het nog wel meevallen maar als je de accu met een auto acculader gaat laden dan ontstaat er zoveel gas dat zelfs de veiligheids ventielen het niet kunnen voorwerken. Als dat dan ook nog eens drie dagen duurt dan is het resultaat wat jij hebt gezien nog goed. De accu is gelukkig alleen maar opgezwollen en opengescheurd. De veiligheids voorzienningen van de fabrikant hebben goed gewerkt! De accu had ook uit elkaar kunnen klappen! Met alle nare gevolgen van dien.
Dus NOOIT meer een auto acculader gebruiken voor het laden van de accu's die wij gebruiken maar ik denk dat ik je dan niet meer hoeft te vertellen. ;-)
Succes!
 
Back
Top