Advies gevraagd voor roerservo

Discussie in 'Bouwtips varende modellen' gestart door Rob de Boer, 27 okt 2018.

 1. Rob de Boer

  Rob de Boer

  Lid geworden:
  22 okt 2018
  Berichten:
  11
  Locatie:
  Leiden
  Dag forumleden,

  Ik ben plannen aan het maken voor mijn eerste modelboot. Het is de bedoeling dat hij een beetje op het pontje gaat lijken dat in de zomer bij ons achter heen en weer vaart. Vindt mijn zoontje leuk. :)

  Op basis van een bouwtekening van een boot die er qua romp enigszins op lijkt maak ik een eigen ontwerp. Daarbij probeer ik vast zoveel mogelijk rekening te houden met de motor, besturing, etc. die er allemaal in moet komen uiteindelijk.

  Voor het vermogen en het type motor kan ik op het forum veel vinden, maar over de benodigde kracht van de roerservo weinig (of ik zoek niet goed).

  De boot wordt ongeveer 70cm lang en 20 cm op het breedste punt. Het roer denk ik ongeveer 3cm x 4cm. Wat voor trekkracht heb je dan om en nabij nodig op je roerservo? Als ik op sites van RC winkels neus lopen de waardes enorm uiteen.

  Dank alvast voor het meedenken!

  Groeten, Rob
   
 2. Kreeft

  Kreeft Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  4 dec 2007
  Berichten:
  488
  Locatie:
  Hasselt ( B )
  Beste Rob, een standaard servo trekt tussen 1,5 en 3,5 Kg. Een normaal roer heeft 1/4 tot 1/3 deel van het oppervlak voor de draaias waarop het beweegt. In dat geval voldoet een gewone standaard servo ruimschoots. Het relatief kleine roer dat jij denkt te gebruiken zal zeker geen problemen opleveren. Voor een standaard servo mag het roer zelfs groter zijn.
  Groetjes, Jos
   
 3. Rob de Boer

  Rob de Boer

  Lid geworden:
  22 okt 2018
  Berichten:
  11
  Locatie:
  Leiden
  Dank voor je advies, Jos. Hier heb ik wat aan. Ook nog wel het overwegen waard om het roer iets groter te maken.
   
 4. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  12.737
  Locatie:
  Betuwe
  Hallo Rob.
  Een gewone standaardservo voldoen hiervoor prima. Als je een balansroer onder je boot hangt heb je kracht genoeg.
   
 5. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.396
  Locatie:
  Oostvoorne
  Rob, Zoals je hebt gelezen is er voor het bewegen van een balansroer relatief weinig kracht nodig. Belangrijk is dat het roer, ook onder belasting, soepel blijft draaien. Dus boven en onder goed lageren. Is het een vrij hangend roer en alleen aan de bovenkant opgehangen probeer dan de doorvoer zo lang mogelijk te houden en die doorvoer aan de binnenkant goed af te steunen. In mijn Smit Finland heeft de standaard servo geen enkele moeite met twee Becker-roeren van 6 x 4 cm. Raad je aan om de roer(hak) constructie zo te maken dat het voor onderhoudswerkzaamheden demontabel is. Wel zo gemakkelijk als je eens de schroefas wilt of moet trekken. Bij één van mijn schepen kan het roer er niet af en moet om de as te trekken de motor worden verwijderd. Gaat allemaal wel, maar buiten langs is veel gemakkelijker. Succes verder met je pontje en laat af en toe eens iets van je vorderingen zien. Gr. Klaas.
   
 6. Rob de Boer

  Rob de Boer

  Lid geworden:
  22 okt 2018
  Berichten:
  11
  Locatie:
  Leiden
  Roel, Klaas, ook dank voor de reacties. Goeie tips. Ik was inderdaad wel van plan om er een balansroer onder te hangen. Ik wist alleen nog niet dat dat zo heette. :)

  Wel goed om inderdaad rekening te houden met het eventueel demonteren/onderhouden van de schroefas. Daar had ik nog niet aan gedacht.
   
 7. ron van sommeren

  ron van sommeren Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  29.470
  Locatie:
  halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  Het 'koppel' is 3,5kg·cm (niet kg/cm). Oftewel 3,5kg met hevellengte van 1cm, 7kg met 0,5cm hevellengte, 1,75kg met 2cm, ...
   
 8. Rob de Boer

  Rob de Boer

  Lid geworden:
  22 okt 2018
  Berichten:
  11
  Locatie:
  Leiden

Deel Deze Pagina