Aeronaut Jenny

Hallo allemaal,

Onder het motto "je moet minstens één keer een modelboot hebben gebouwd in je leven", stel ik me graag even voor op dit forum:

STATS & FACTS
bouwjaar: 1979
woonplaats: Ekeren (Antwerpen - BE)
gehuwd en vader van een tienerzoon
geen ervaring met boten of RC, wel bouwen en prutsen aan treintjes en banen/diorama's (1/87 en 1/160)

Aanleiding van het project: een "foute" vriend die tijdens onze gezamelijk zomervakantie begon over het bouwen van een modelboot voor tijdens het vissen. Zelf heb ik niets met vissen, maar voor iemand zoals ik met een hemelsbreed interessegebied is dat maar een woord ... Dus ja, wat rondkijken en mezelf informeren. En dan vandaag werd deze doos afgeleverd:

Doos_Aeronaut_Jenny
Aeronaut Jenny.

Heb zelfs de afgelopen jaren gemerkt dat ik het heel fijn vind om te knutselen met hout, dus leek me een dergelijke boot wel een ideale keuze. Daarnaast vind ik deze klassieke houten speedboots gewoon ook mooi om naar te kijken.

Deadline voor het project: doel is dus om het model RC varend te krijgen. Maar aangezien ik daar helemaal geen ervaring mee heb durf ik niet echt een deadline te zetten. Het eerste doel is dus om de boot mooi / correct en waterdicht te bouwen. De vaareigenschappen zien we dan wel weer, al besef ik natuurlijk wel dat je daar tijdens de bouw rekening mee moet houden. Als ik de boot al in het water kan leggen volgende lente, zonder dat hij zinkt, dan ben ik al blij ;-). Ik ben me er namelijk van bewust dat m´n werk roet in het eten kan gooien wat hobbytijd betreft.

Zo, nu maar eens de handleiding doornemen en kijken wat ik nog allemaal nodig heb om één van de komende weken hopelijk een start te kunnen maken.

Groeten,
Bert
 
Laatst bewerkt:
welkom hier op het forum Bert.
Bootje is gemaakt om te laten varen, dat zal dus wel gaan lukken.
Vermits het je eerste bouwpaket is, 1 raad, als je twijfelt aan iets, eerst vragen en niet eerst wat aanmodderen want dat loopt meestal verkeerd af.
Verder, veeeel plezier met je nieuwe hobby.
 
Vandaag een start gemaakt met het frame. Ging allemaal redelijk vlot, alleen bij het aan elkaar zetten van de 2 stukken met de aandrijfstang ertussen was het toch even wat zoeken om het allemaal goed te krijgen. Ik ben dan ook benieuwd of ik de stang er nog eenvoudig uit ga krijgen als alles droog is. Dat was allemaal toch maar heel krap. Maar dat gaan we morgen zien ...

Start_bouw_frame
 
Laatst bewerkt:
Dat is een goede opmerking Marc. Eigenlijk alleen omdat ze het aangeven in de bouwbeschrijving, maar zelf zie ik het nut er ook niet echt van in. Alleen dat de uiteinden niet in de weg steken voor andere werken misschien? Ik ga het zien en laat hem dan maar voorlopig steken denk ik.
 
Bert, Op de foto is het niet duidelijk te zien, maar volgens de bouwbeschrijving zou de schroefaskoker 23 mm achter de scheg uit moeten steken.
Probeer dat nu goed te krijgen. Ook al ga de boot niet varen heb je de schroefas nodig om de schroef op de goede plek en onder de juiste hoek te bevestigen. Succes ermee! Gr. Klaas.
 
Mooi bootje en een ideaal bouwpakket om met bootjes houtbouw te starten. Ben zelf indertijd gestart met de Princess. Voordeel van Aeronaut bootjes is dat de bouwinstructies in minimaal 2 talen online staan (leuk voor mensen die de bouw optimaal willen volgen :)) en er heel veel bouwverslagen van te vinden zijn.

De askoker zal zoals Klaas aangeeft sowieso verschoven moeten worden en het lijkt mij ook wel zo handig om hem er voorlopig uit te laten.Mocht de koker onbedoeld verlijmd zijn met houtlijm dan kun je hem waarschijnlijk met wat alcohol (spiritus) losweken.

Moeilijkste punt van de hele bouw, zoals overigens bij veel andere houten scheepsmodellen, is de boeg, neem de tijd om alle onderdelen netjes af te schuinen. Succes !

Groet,

Arjan
 
En zet voor het beplanken het spantenraam uitgericht vast op je bouwplank. Anders trekt het ongetwijfeld krom en zo'n mooie boot gun je een symmetrische romp! Gr. Klaas.
 
Bedankt voor de tips mannen!

Bert, Op de foto is het niet duidelijk te zien, maar volgens de bouwbeschrijving zou de schroefaskoker 23 mm achter de scheg uit moeten steken.
Hij zat inderdaad nog te ver naar achter, maar dat had ik gedaan omdat ik vooraan een klem wou zetten om de net gelijmde stukken daar bij elkaar te houden. Met de as verder naar voor was dat niet mogelijk. Ondertussen de klemmen verwijderd en de as zit nog los, dus kan hem nu mooi op de juiste afstand zetten.

En zet voor het beplanken het spantenraam uitgericht vast op je bouwplank. Anders trekt het ongetwijfeld krom en zo'n mooie boot gun je een symmetrische romp! Gr. Klaas.
Daar was ik inderdaad ook al over aan het nadenken. Heb nog een mooie grote plank liggen. Denk dat ik even ga kijken of ik daar niet alles stevig op kan vastzetten. Is dan ook een stuk handiger om te draaien en zo langs alle kanten te kunnen werken. Zo op de werktafel kan je altijd maar goed aan één zijde werken ...
 
Gisteren niet veel tijd kunnen vrijmaken om verder te bouwen. Wel even wat opgeruimd en alles op een stevige plank op mijn gereedschapswagentje gezet. Dat gaat een stuk handiger zijn aangezien ik het nu eenvoudig kan omdraaien:

IMG_4557

´s Avonds wel nog even aan het vijlen gegaan aan het voortste stuk. Dat is wel even een klusje ... Vooral moeilijk om in te kunnen schatten wanneer het goed genoeg is ...

IMG_4558

Ook nog even getest om de "stringers" ertegen te houden, en de eerste brak al meteen :(. Maar even gaan kijken waar ik er reserve kan kopen ...
 
Heeft die gebroken stringer overlengte? Aanschuinen over een paar cm en aan elkaar plakken. Probeer het gerepareerde in een minder gebogen stuk te plaatsen. Succes! En zitten je spanten vast aan de bouwplank? Anders vervormt de boel bij het plaatsen van de stringers. Zijn de stringers te stijf, dan stomen of weken in ammoniawater. Warm of nat plaatsen, klemmen en laten drogen. Dan zit de vorm erin. Gr. Klaas.
 
Hallo Klaas, er is inderdaad overlengte, maar niet voldoende. Ga het proberen om ze aan elkaar te lijmen en inderdaad op een rechter stuk te gebruiken. Ondertussen gezien dat ik ze eventueel in een modelzaak in de buurt kan krijgen. De spanten staan nu inderdaad nog los. Dat was wel zo handig om het het geheel nog naar de zijkant te kunnen schuiven om het voorste stuk te vijlen. Als ik daar tevreden over ben ga ik ze vastzetten aan de plaat.
 
Ondertussen gaat het hier gestaag verder met het plaatsen van de stringers. Is inderdaad wel een werkje waar men z´n tijd voor moet nemen ... Stukje per stukje lijmen en altijd even zoeken hoe je het met klemmetjes kan vastzetten.

 
De versteviging van de achtersteven zit erop:

Achtersteven_1

Ondertussen is dit toegekomen vandaag:

G4_1

Bedoeling is om de G4 te gebruiken om de hele boot waterdicht te maken. Ik had gelezen dat je het na drogen (48u) gewoon kan overschilderen met klassieke verf. Dus dat zou geen probleem mogen zijn voor de onderzijde. Ik ga ervan uit dat ik het ook op de mahonie kan gebruiken. De mahonie onderdelen zal ik daarna nog moeten behandelen met klassieke vernis om het vergelen tegen te gaan? Of iemand ander advies daarvoor?

En dan misschien nog kijken of ik de binnenzijde kan verstevigen met glasweefsel. Had gezien dat iemand anders dat ook had gedaan omdat standaard de boot blijkbaar toch redelijk kwetsbaar is ...
 
Bert, De G4 is op basis van polyurethaan. Om met vernis verder te gaan zou ik dan kiezen voor Diaglass van Frencken. Is er in glans en satijn en beschikbaar in relatief kleine verpakkingen. Heb het ooit gebruikt voor mijn zeilboot en vond super-spul. Succes verder! Gr. Klaas.
 
De afgelopen dagen zo hier en daar wat verder gedaan aan de romp. Dat was wel even zoeken hoe dat het beste aangepakt werd. De klemmetjes die je hebt liggen zijn altijd net te kort, te dik, niet sterk genoeg, ... enz. Maar goed, het grootste deel zit erop. Niet perfect, en zal hier en daar nog moeten bijwerken. Ook langs één zijde kwam ik net een millimetertje te kort, dus dat gaan we nog zien hoe het dek daarop gaat passen, maar dat is voor later.

Romp_2

Romp_1

De mahonie delen heb ik behandeld met G4 alvorens ze te bevestigen. De eerste ervaring met het product zijn ok, al merk ik wel dat het na enkele dagen harder begint te worden, en dat het lastiger wordt de delen te buigen. Ik had namelijk ook de achtersteven gedaan, en deze pas vandaag proberen te monteren. Buigen ging echt niet meer zo eenvoudig ...

Ondertussen ben ik toch even aan het kijken om iets van glasweefsel te gaan gebruiken. Zoals ik reeds gelezen had in andere bouwverslagen is de boot toch een beetje fragiel. Denk er dus aan om minimum langs de binnenkant te verstevigen met glasvezel. Zoiets https://polyestershoppen.be/glasvezel/glasweefsel-80-gr-m2-52.html met lamineerhars. Eventueel ook nog een dunnere variant langs de buitenzijde.

Daarnaast even kijken met welk product ik de punt en groefjes het beste kan opvullen in de romp. Was zelf aan het denken aan polysterplamuur (?). Suggesties zijn welkom.
 
De mahonie delen heb ik behandeld met G4 alvorens ze te bevestigen.

Ik ben geen houtbouwer, maar ik vind de romp echt mooi.
Vaak wordt ik gestoord/geïrriteerd, dat men een dergelijke mooie romp gaat bedekken, daarom vind ik positief:
Ondertussen ben ik toch even aan het kijken om iets van glasweefsel te gaan gebruiken. Zoals ik reeds gelezen had in andere bouwverslagen is de boot toch een beetje fragiel. Denk er dus aan om minimum langs de binnenkant te verstevigen met glasvezel[

Ik zou het zo jammer vinden, dat de mooie mahonie huid verdwijnt.
Voor mij beter, versterken aan de binnenkant en de buitenkant met het mooie hout toont.
Groet Henk
 
Laatst bewerkt:
't Ja Henk, wat zal ik hierop zeggen ...? Ik ben er nog niet helemaal uit, en ben zelf ook weg van de mahonie look. Alleen zat het voorlopig zo in m'n hoofd alleen het dek in de houtlook te houden, en de romp in een donkere kleur te zetten ... ;). Maar niets is al definitief en er is nog even tijd om dat te beslissen. Dus als er nog veel mensen zeggen dat ik het beter niet doe, dan verander ik misschien nog van gedachte ... ;)

Er zit wel langs beide zijde een lichtere streep in het hout dat mij stoort, en weet niet of ik dat voldoende ga kunnen wegwerken naar mijn tevredenheid ... dus dan is een kleur erop de enige oplossing ....
 
Er zit wel langs beide zijde een lichtere streep in het hout dat mij stoort,
In mijn jeugd heb ik vogels gemaakt uit pokhout.
Dit was afvalhout uit watergesmeerde schroefaskokers.
Het hout was donker, met lichte vlammen in de lengte.
Indien je hout gebruikt, dan zal je ook de imperfecties moeten accepteren.
In eikenhout zitten de jaarringen en in hardhout de verkleuring door de jaarringen.
Juist deze imperfecties laten de kwaliteit en de meerwaarde van het houtbouwen zien.
Groet.
Henk
 
Back
Top