Algemeen topic voor Servonaut, Beier-USM-RC en MFU besturings en verlichtingssystemen.

Discussie in 'Model truckers' gestart door marten77, 11 mrt 2008.

  1. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Beste MFU gebruikers,

    Hier maar even een apparte topic over deze toepassing...

    Al maak ik zelf geen gebruik van een MFU, maar ik kan me wel voorstellen dat het volgende handiger kan functioneren:

    [​IMG]

    Matriaal wat nodig is per kanaal:
    1x aan/uit/aan schakelaar;
    1x aan/aan schakelaar;
    1x 82K weerstand;
    1x 30K weerstand, of een 50K potmeter !;
    1x servo-kabel.

    Dit is nu enkelt getest met een F-14 zender !!!
    De waardes kunnen per zender verschillen.
    Bij sommigen zit de 82K al op de zenderprint !

    De waarde van die 82K is een bekende waarde, die futaba ook zelf hanteerd voor hun schakelaars ! (Voor fr F-14 in elk geval !!!)
    De uitslag van de servo is dan hetzelfde als de MAX-stick incl. de MAX-trim uitslag.

    Vandaar die 30K, om dit te compenceren.
    Zodra die 82K en de 30K in serie bij elkaar komen, is de uitslag van de servo gelijk als de MAX=stick uitslag waarbij de trim neutraal staat !

    Door deze toepassing, wordt o.a. het schakelen van de versnellingen stukken makkelijker !
    De schakelaar blijft namelijk in zijn positie staan, tot tegenstelling van een stick.

    Voor het kanaal waar het licht en de hoorns mee wordt geschakeld...
    Kan ik aanraden om daar een 'aan/uit/aan' puls/moment schakelaar voor te gebruiken.
    Deze schakelaars gaan weer terug naar hun midden-positie !

    Voor de 2 aan/aan schakelaars kan ik nu weinig over zeggen...
    Maar ik denk dat daar 2 puls/moment schakelaars wel oké zijn.
    Waarbij dan in de stand waar die in terug komt, de stand is voor de normale normale servo-uitslag !


    Indien vragen, opmerkingen of verbeteringen, laat het maar weten... ;)

    Edit: StefanF, merkte een fout op in de eerder vertoonde schema !
    De juiste opstelling van het schema moet zijn:
    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 18 jan 2012
  2. StefanF

    StefanF

    Lid geworden:
    6 mei 2007
    Berichten:
    1.008
    Locatie:
    Lent
    Hallo marten,

    Iets klopt er in jouw tekening niet.
    Nu liggen n.l. alle drie de aansluitingen aan elkaar, en blaas je de 5V referentie van de zender op.
     
  3. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi Stefan,

    Inderdaad je hebt gelijk... THANKS !

    Ik heb het na jouw opmerking goed bekeken en direkt aangepast.
    [​IMG]

    Zo klopt die wel.
     
  4. Robydoes

    Robydoes Guest

    Waarom zo moeilijk maken gebruik gewoon een 8 kanaal zender zoals de Graupner MC19 of de MX16 kan je gewoon de schakelaars gebruiken die op de zender staan .
    En zeker bij de MC19 kan je eender welk kanaal met eender welke schakelaar bedienen PLUg and Play lol

    Ik gebruik beide zenders met mijn vrachtwagens en deze hebben allemaal de MFU unit van Tamiya steken en zoals gezegd ik schakel dus ook met een schakelaar en niet met de stick zo sta je altijd in de juiste versnelling .

    Wat je wel moet doen voor de lichten en de waarschuwingslichten is dat je de stick op 150% moet zetten zodat deze werken anders heb je enkel de toeter die werkt .

    groetjes
    roby
     
  5. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Hey Roby,

    Tja niet iedereen heeft een MC19, of een MX16 !!!
    Of gelijkwaardige zenders met een MIX functie.

    Dit is meer gebasseerd voor de analoge zenders, metname de F-14 zender.
    Dit zijn veel gebruikte zenders.

    Andere futaba zenders kan ook, met andere merken heb ik geen ervaring.
     
  6. speedierc

    speedierc

    Lid geworden:
    3 feb 2007
    Berichten:
    494
    Locatie:
    Schiedam
    Marten77,

    Ik heb hem gevonden maar snap er niks van.
    Ik kan conrad elctronica in elkaar zetten en dingen verzinnen op stadaard switchen maar dit gaat me echt te ver MAAR WIL DIT WEL HEBBEN op een fc-16.
     
  7. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Wordt het er makkelijker op, als ik het schema laat zien met echte foto's ?
    Dan wel bewerkt natuurlijk.

    De schakeling opzich, is erg simpel namelijk.
     
  8. speedierc

    speedierc

    Lid geworden:
    3 feb 2007
    Berichten:
    494
    Locatie:
    Schiedam
    Inderdaad met foto gaat ik het begrijpen.
     
  9. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    [​IMG]

    Die lichtblauwe rechthoek, is de weerstand van 30 Kohm...
    Met Schakelaar 2 kun je die weerstand overbruggen en verandert de uitslag.

    Hopelijk is het zo duidelijk, anders hoor ik het wel.
     
  10. speedierc

    speedierc

    Lid geworden:
    3 feb 2007
    Berichten:
    494
    Locatie:
    Schiedam
    Kijk maarten,

    Daarom las ik vroeger ook stripboeken.
    Ik snap het helemaal nu.

    Bedankt ik gaat hem maken.
     
  11. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Hmm, had dan eigelijk mijn uitleg in een wolkje moeten zetten ! :D
    hahaha...
    Wellicht de volgende keer ;-)
     
  12. Ton Duits

    Ton Duits Guest

    Robbe FX18

    Hallo,

    Ik heb een digitale zender van robbe de FX18. Het schijnt niet te kunnen om de MFU via deze zender te regelen. Daar krijg ik het niet voorelkaar om de boel te besturen. Ik moet het doen met de toetsen op de truck. Zijn er onder jullie slimme jongens/meiden die dit wel voorelkaar hebben gekregen?

    Groetjes...
     
  13. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi Ton,

    Ik heb zelf ook de FX-18 zender, echter geen MFU...
    Maar je kunt het volgende proberen:

    Maak een Vmix aan in je menu... ga naar VMX1 en selecteer je juiste kanaal voor je lichten.(in dit voorbeeld, is het kanaal-1)
    Als MASTER selecteer je dus kanaal-1 en als SLAFE selecteer je ook kanaal-1 !
    Dan zet je de % van SET op +125% en klaar ben je.
    Ik weet niet zeker of dit voldoende is, om de MFU te bedienen !

    Andere optie is, om je TRIM in je menu te veranderen...
    Selecteer eerst kanaal-1 en zet de RATE op 100%, druk dan 4x op selecteer...
    dan kun je de STAP veranderen en die zet je op 30.
    Nu hoef je maar 4x je trim-button omhoog/omlaag te bewegen, om je max trimlevel te behalen !

    Mocht dit beide niet lukken, dan kun e hetzelfde toepassen als SpeedieRC.
    Ook voor de FX-18 hoef je enkelt maar die 30 Kohm weerstand toe te passen!
     
  14. Ton Duits

    Ton Duits Guest

    Hallo,

    Bedankt en ik ga e.e.a. uitproberen.
     
  15. hunterMike

    hunterMike Guest

    @marten77 Als ik het zo bekijk gaat er een impuls met 92k of 80k over de witte of de zwarte draad. gaat dit wel goed?
    mij lijkt meer dat je met je verlichting en toeter alleen een aan en uit puls hoeft te geven......... oh lees er over heen VOOR MFU.:D

    maar als ik het goed begrijp kan je dan ook op basis van dit je knippers eerder laten werken iig apart niet gelijk met sturen of zie ik dat verkeerd.
    ( voor de robbe f14 gebruikers dan )

    ben namelijk ook van plan om een robbe f14 te nemen.
     
  16. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi HunterMike,

    Je kunt inderdaad je knippers eerder aanzetten.
    Je laat de servo op het kanaal van je stuurstick en op een ander vrij kanaal bijv. kanaal-5...
    Sluit je de apparte MFU-knipper schakelaar aan.
    Gebruik hiervoor wel een 120Kohm weerstand !
    Daar ik niet zeker ben, of dat die het blijft doen met een 82Kohm.

    Op je ontvanger sluit je op kanaal-5 de MFU-stuurkanaal aan.
     
  17. hunterMike

    hunterMike Guest

    @marten als ik jouw idee lees werkt het. Maar volgens mij hoef je bij een robbe f-14 zender alllen de 30k te gebruiken. Verder de puls schakelaar (aan/aan) en de moment schakelaar ( aan/rust/aan ) zijn volgens mij nodig. Anders stuur je de heletijd een puls als je een wipover schakelaar (aan/uit/aan) gebruikt. En als ik zo hier en daar lees heeft de MFU alleen maar even een schakelpuls nodig die hij onthoudt (zou zonde zijn van je batt.). Verder rest mij dan alleen de vraag hoe doe je dat dan met je gevarenlichten.

    (volgens mij denk ik weer te moeillijk)
     
  18. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi HunterMike,

    Een zender blijft altijd zenden, in welke stand het kanaal ook staat !
    Dus ook wanneer een schakelaar weer terug in middenpositie komt.

    Voor een F-14 levert Robbe ook de schakelaars, incl. een 82K weerstand.
    Die weerstand komt overeen met een Stick max + max trim erbij.
    (probeer het maar eens, als je de zender binnen hebt)
    Als je er een 30K weerstand bij optelt, is de servo-uitslag gelijk met enkelt een max stick stand.
    Enkelt een 30K voor een F-14, is te weinig !
    Hierdoor zou een servo vermoedelijk door zijn MAX mechanische eindstop gaan.

    Dus hoe groter de weerstand, hoe kleiner de servo-uitslag wordt.
    Er zit natuurlijk wel een MAX aan verbonden natuurlijk.

    Tamiya hanteert met het schakelen van diverse audio en licht, 2 verschillende standen.
    Namelijk de normale servo-uitslag (82K+30K) en de MAX servo-uitslag (82K).
    Voor je knippers heb je voldoende aan een 120K, dan zit je net onder de normale servo-uitslag.

    De gevarenlichten zet je normaal aan met dezelfde stick voor licht/horn bediening.
    Zodra je de stick + max trim omhoog zet, gaan je gevarenlichten aan.
    Dit komt dus overeen met die 82K !
     
  19. hunterMike

    hunterMike Guest

    Oke als ik er niet uit kom tegen de tijd dan trek ik jou aan je oor ;) en dan gaan we samen de schakeling(en bouwen)

    ps ik bedoelde eigenlijk de puls die normaal geeft is kort wat de MFU onthoudt nu met schakelaars is lijkt mij dat anders. (continu) maar wat ik al zei volgens mij denk ik te moeilijk.
     
  20. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.146
    Locatie:
    Den Haag
    Hoi HunterMike,

    Als je naar mijn 1e bericht gaat, dan zie je dat ik dat ook voorstelde...
    Om een puls/moment schakelaar te gebruiken voor het licht en de hoorns.

    Mocht je er niet uitkomen, dan hoor ik het inderdaad wel van je.
     

Deel Deze Pagina