Algemeen topic voor Servonaut, Beier-USM-RC en MFU besturings en verlichtingssystemen.

Discussie in 'Model truckers' gestart door marten77, 11 mrt 2008.

  1. VOLVO FH 16 750

    VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

    Lid geworden:
    26 jan 2008
    Berichten:
    7.626
    Locatie:
    .
    Bericht van het Forumbeheer :

    Geachte Marc 2

    Het is niet de bedoeling om een meningsverschil met een leverancier via dit topic te behandelen.
    Dit kan je het beste per telefoon, e-mail of en P.B.tje he meningsverschil oplossen.

    Posting verwijderd.
     
    Helicor vindt dit leuk.
  2. Tijntjuh

    Tijntjuh

    Lid geworden:
    26 jun 2016
    Berichten:
    53
    Locatie:
    Rotterdam
    Hallo medetruckers, ik heb effe een uitdaging, ik wilde vandaag even een kleine wijziging doen in m’n beier.
    Maar toen ik het kaartje in mijn laptop stak was het .usm bestand verdwenen. Alles werkt nog wel als het kaartje in de beier zit. Wat is hier aan de hand (en nee, computer techneut als ik ben, ben ik natuurlijk vergeten om een back-up op m’n harde schijf te zetten)
    Groeten Martijn
     
  3. Schots en Scheef

    Schots en Scheef

    Lid geworden:
    25 jun 2008
    Berichten:
    2.320
    Locatie:
    Hoogeveen
    Wat staat er nog wel op het kaartje??

    Ook map backup?

    Niet het vinkje aangeklikt dat je op pc ook backup hebt?
     
  4. Frankie

    Frankie

    Lid geworden:
    12 nov 2018
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Belgie
    Hallo,
    ik ben nieuw in het wereldje van modelbouw en heb me een truck aangeschaft.
    Het is de Mercedes Actros (blauwe) 6X4 van Tamiya, schaal 1/14.
    Ik heb deze ook uitgerust met de geluidsmodule MFC-03 van Tamiya.
    Ik heb het bouwplan gevolgd, zoals in de boek geschreven staat, maar kom tot de conclusie dat ik op de
    J-15 uitgang met 2 kabels zit, namelijk 1 van de lichtbalk op de voorbumper en 1 van de conteurlampjes van
    de cabine bovenaan.
    Kan ik 1 van de 2 ergens anders op aansluiten, of moet ik daarvoor een uitbreiding, of iets dergelijks kopen
    om deze beide lampen te kunnen gebruiken?
    De bedoeling is wel dat ik mijn module niet naar de haaien doe en graag zoveel mogelijk lampjes kan gebruiken.
    Waar kan ik dit eventueel allemaal terug vinden?
    Alsook hoe kan ik de lampenfuncties en anders functies toewijzen aan een bepaalde knop op mijn zender?
    Ik heb me een Carson, 14 kanaals zender aangeschaft voor mijn truck.
    Hopend op goede raad en reacties.
    Alvast bedankt. Mvg Frankie.
     
  5. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.502
    Locatie:
    Nieuwegein
    Hallo frankie
    De mfc03 heeft maar een beperkt aantal uitgangen voo4 verlichting. Als je de licht beugels wilt aansluiten kun je de toplocaties en de zij ontour verlichting niet zomaar aansluiten. Hiervoor zul je moeten knippen in de bedrading van de mfc unit om alles aan te kunnen sluiten.

    De besturing van de verlichting gaat bij de mfc via de joysticks. De schakelaars van de 14 kanaals carson zender kun je dan ook niet gebruiken voor deze functies. Wel kun je eventueel de schakelaars gebruiken om extra verlichting aan te sturen buiten de mfc unit om. Doormiddel van kleine multiswitches kun je tot 4 functies schakelen per schakelaar.
     
  6. Frankie

    Frankie

    Lid geworden:
    12 nov 2018
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Belgie
    Beste,
    dus als ik jouw goed begrijp, heb ik zoveel geld uitgegeven voor bijna niets??
    Als ik bekabeling ga samenhangen of aansluit bij een andere uitgang, gaat deze dan zwakker branden, of doe ik
    mijn module dan niet stuk op termijn?
    Als ik dat toch zou aansluiten, hoe dan?
     
  7. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.502
    Locatie:
    Nieuwegein
    Bijna niets is wat overdreven maar de tamiya units zijn beperkt in het uitbreiden. In beperkte maten kun je uitgangen zwaarder belasten door kabels samen te zetten op 1 stekker maar doe dit wel met mate. Je kunt bijvoorbeeld de leds op de beugels samen voegen om zo uitgangen vrij te maken.

    Dit is ook een van de redenen dat de Beier zo populair is door zijn brede inzetbaarheid. Die heeft gewoon weg meer opties. De tamiya set blinkt uit in het feit dat het plug en play is maar hij is eigenlijk alleen bedoelt voor se standaard trucks van tamiya.
     
  8. Frankie

    Frankie

    Lid geworden:
    12 nov 2018
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Belgie
    Zou dan de lichtsterkte van de leds niet minderen, als ik die op elkaar zet.
    Kan je eventueel ook zeggen welke uitgangen ik dan op elkaar kan zetten, want de J20 is een uitgang, bedoeld voor
    een uitgang met dubbele leds. als ik me niet vergis.
     
  9. marcelinets

    marcelinets

    Lid geworden:
    25 aug 2012
    Berichten:
    1.631
    Locatie:
    Rotterdam
    J20 is roof lamp volgens het installatie schema van mfc 03.
    De MFC 01 en MFC 03 van tamiya zijn beperkt in aansluiten verlichting het is plug en play. Dat is precies wat Wetronic al aangaf.

    Als je ooit iets anders wil kies dan voor de Beier usm 02 meer mogelijkheden voor verlichting en geluid, kies dan wel de versie met cd-rom met gebruiksaanwijzeging en uitleg hoe je dingen moet installeren.
    Verder moet je rekening houden met: verlichting kopen, speaker, behuizing speaker, snelheidsregelaar, eventueel verlichting van servonaut dit zijn complete sets voor de voor of achterzijde truck.
    Met de Beier usm 02 heb je meer mogelijkheden als je eventueel extra verlichting op je truck wil.

    Succes,
     
  10. Frankie

    Frankie

    Lid geworden:
    12 nov 2018
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Belgie
    Beste,
    Ik heb zojuist mijn module aan gesloten, met een beetje knip en plakwerk werk nu mijn verlichting op mijn MFU-03.
    Na het afmonteren van mijn truck merk ik plots dat de stuurinrichting verkeerd werkt, ( lees omgedraaid), dwz dat als ik naar L stuur, deze naar R gaat, en
    als ik naar R stuur, deze naar L gaat.
    Ik heb al mijn afstandsbediening opnieuw gewist en aangeleerd. ( zowel de sticks, trims en de transmissie afstelling gedaan.
    Ook heb ik de bekabeling van mijn servomotor (digitale) al eens gewisseld zonder resultaat.
    Andere servomotor getest, deze blijft verkeerd draaien.
    Iemand hier ervaring mee, wat er mis zou kunnen zijn?
    Zou het kunnen te maken hebben met het knip en plakwerk?


    Hoe kan ik deze module coderen?
    Heb ik alleen de afstandsbediening nodig om de verlichting, of zo te coderen, of moet ik eerst iets vrij schakelen op mijn module vooraleer ik deze kan
    coderen op mijn afstandsbediening?

    Alvast bedankt.
     
  11. VOLVO FH 16 750

    VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

    Lid geworden:
    26 jan 2008
    Berichten:
    7.626
    Locatie:
    .
    Bericht van het forumbeheer :

    Hallo Frankie,

    Topic samengevoegd, zodat het overzichtelijk blijft betreffende de vraag over : MFU-03
     
  12. Frankie

    Frankie

    Lid geworden:
    12 nov 2018
    Berichten:
    5
    Locatie:
    Belgie
    Waar vind ik dan de reacties op mijn probleem dan terug????
     
  13. VOLVO FH 16 750

    VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

    Lid geworden:
    26 jan 2008
    Berichten:
    7.626
    Locatie:
    .
    Bericht van het forumbeheer :

    Hallo Frankie,

    Als er reacties komen, worden die hier in dit topic zichtbaar !
     
  14. junne 207

    junne 207

    Lid geworden:
    7 okt 2018
    Berichten:
    2
    Locatie:
    vlaams braband belgie
    hallo
    ik heb een vraagje ik heb pas een futaba robbe f14 aangeschaft .nu merk ik dat als ik stuur mijn wielen andersom draaien wat kan ik hier aan doen. ik zit op kanaal 2 voor sturen en gas geven. ik heb de stekker van kanaal 2 al omgedraaid maar gaf ook geen oplossing.
     
  15. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    1.701
    Locatie:
    Drenthe
    Kan je de servo arm misschien 180* draaien? Of de stang tussen de servo en het wiel verwisselen, zodat het andere wiel gestuurd wordt.
    Anders zijn daar electronische hulpmiddeltjes voor.
     
    junne 207 vindt dit leuk.
  16. FredK

    FredK

    Lid geworden:
    29 nov 2018
    Berichten:
    55
    Locatie:
    Den Haag
    In je zender het kanaal waar de servo op zit op Servo reverse zetten. Verandert de looprichting van je servo. (oja F14, da is een old school zender) Die optie hebt je dus niet, dus zul je de servo anders moeten monteren. Bij veel modellen ligt de servo boven de vooras en maakt de servo arm een verticale beweging. De servo kan dan aan de linker of rechter fusee gekoppeld worden. Servo omdraaien ( servo as van links naar rechts dus onderste boven monteren)en ipv de linker de rechter zijde koppelen of de stang verbinding langer/korter maken.
    Succes ermee !
     
  17. Lex Verkuijl

    Lex Verkuijl

    Lid geworden:
    30 okt 2004
    Berichten:
    4.155
    Locatie:
    Lelystad
    Je zou ook de servo zelf om kunnen polen: open schroeven, de twee buitenste draden van de potmeter op de uitgaande as verwisselen én de motordraden verwisselen, dan draait hij de andere kant op.

    Een F14 heeft wel servo-reverse; daartoe dien je de aansluitstekker waarmee het betreffende kanaal in de zender op de hoofdprint aangesloten zit 180 graden om te draaien.
     
  18. Schots en Scheef

    Schots en Scheef

    Lid geworden:
    25 jun 2008
    Berichten:
    2.320
    Locatie:
    Hoogeveen
    Je kunt het kanaal ook reversen in de beier....... Ga je niet rommelen in de servo
     
  19. mario vriend

    mario vriend

    Lid geworden:
    24 feb 2009
    Berichten:
    75
    Locatie:
    Enkhuizen
    heb je dit in de zender gedaan of op de ontvanger ??
     
  20. sebastiaanvonk

    sebastiaanvonk

    Lid geworden:
    7 nov 2014
    Berichten:
    50
    Hallo medebouwers ik heb een beetje advies nodig voor me truck kwa besturing. Het project is een 10x4 met 3 stuurassen een autolaadkraan en een semi dieplader met 5 assen waarvan 4 gestuurd. Welke besturing kan ik het beste gebruiken aangezien er aardig wat servo's aangestuurd moet worden en verlichting geluid is niet van belang. Ik wil dus weten of ik voor beier moet kiezen of servonaut of eventueel een ander merk.
     

Deel Deze Pagina