Algemeen topic voor Servonaut, Beier-USM-RC en MFU besturings en verlichtingssystemen.

Discussie in 'Model truckers' gestart door marten77, 11 mrt 2008.

  1. mark

    mark Guest

    @Geert,

    Zoals ik al eerder in dit topic vermeld heb:
    Koppel het stangetje van je schakelservo eens los, en schakel dan gewoon via je zender. Wedden dat je dan andere snelheden op volle snelheid haalt.
     
  2. alfisti

    alfisti Guest

    iemand trouwens enig idee wat het verschil tussen de mfu 02 en de mfc 01 is
     
  3. mark

    mark Guest

    de 02 is voor de High-lift, de 01 voor de trucks.
     
  4. Staytuned

    Staytuned

    Lid geworden:
    6 jan 2007
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Thuis
    Mannen,

    Allemaal bedankt voor jullie antwoorden omtrent de truckpuller 2.

    Het is wel zo dat de truck meer kracht lijkt te hebben in 2 dan in 1.
    Het toerental heb ik niet gemeten echter is het toerentalgeluid in 2 en 3 steeds hoger.

    Jullie zullen wellicht begrijpen dat de truck prima vertraagd is met dit type motor. Een extra vertraging is wat mij betreft echt niet nodig.

    Wie heeft er een verklaring voor het hogere voltage bij een hogere versnellling?
    Zijn er nog meer goede ideeën?
     
  5. mark

    mark Guest

    Sta ik bij iedereen op de negeerlijst ofzo?
     
  6. Staytuned

    Staytuned

    Lid geworden:
    6 jan 2007
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Thuis
    MFU + Mark

    Excuses,

    Wij houden ook van jou hoor
     
  7. mark

    mark Guest

    Mooi zo.
     
  8. alfisti

    alfisti Guest

    thankx dus opzoek maar naar de 01 voor een leuke prijs
     
  9. lawine12

    lawine12

    Lid geworden:
    27 dec 2009
    Berichten:
    23
    Locatie:
    amersfoort
    ik zit toch nog even met de volgende vragen heren.

    1* welke voltage/amperage komt er uit de mfu? (dus uit de stekkertjes om de lampen aan te sluiten)

    2* en weet iemand welke ledjes ik nodig heb voor verstralers? (op het dak en op de grille)

    3* ik heb nu nog 4 plekjes vrij om lampen aan te sluiten op de mfu, hier horen normaal de contour verlichting.
    maar ik heb in totaal 10 lampen op de verstralers, per hoeveel kan ik deze het beste met elkaar verbinden?

    bedankt alvast
     
  10. Catweazle(c)

    Catweazle(c)

    Lid geworden:
    20 okt 2007
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Zutphen (Gelderland)
    Hoi Lawine,

    De linker rij connectors, J21 t/m J27, de rij boven de servo stekkers, geeft belast een spanning van 2,1 volt. Normale belasting, 1 LED, 20 mA per connector.

    De connectors J19 en J20 van de rechter rij connectoren geven belast een spanning van 4,4 volt. Normale belasting 3 LEDs , 60 mA per connector.

    De connectoren J13 t/m J18 van de rechter rij connectoren geven belast een spanning van 6,6 volt. Normale belasting 2 LEDs, 40 mA per connector.

    Tot hoeveel mA je de MFU maximaal mag belasten, durf ik even niet te zeggen.

    Ik heb zelf voor de verstralers in de bumper "Sunny White 5mm LEDs" gebruikt.
    Maar neem aan dat jij in de verstralers en op het dak 3 mm LEDs nodig hebt omdat daar waarschijnlijk geen 5 mm LEDs inpassen.

    De "Sunny White LEDs zijn echter ook in 3mm verkrijgbaar.
    Het voordeel van dit type LEDs vind ik de realistische kleur.
    Niet zo die blauwe kleur die je vaak ziet.
    Deze LEDs werken op 3 volt en verbruiken 20mA.
    De licht opbrengst is zeer goed en warm van kleur.


    Denk dat je de LEDs het beste via een uitbreidings printje door de MFU kan laten schakelen.
    Met 10 LEDS zit je al gauw op zo'n 200mA aan belasting en denk dat dat iets te veel van het goede is voor de MFU.

    Moet straks zelf ook nog 10 LEDs van de daklampjes op de Sleeper van mijn truck aansluiten, en ga dit ook via een uitbreidingsprintje doen.

    Het printje wordt dan door de MFU aangestuurd maar de LEDs zijn dan buiten de MFU om van stroom en spanning voorzien.

    Zelf ga ik voor de voeding van de 10 LEDs een extra BEC gebruiken.
    Deze levert me een constante spanning van 5 volt en mag ik tot maximaal 1 amp. belasten.

    De LEDs sluit ik dan in 5 groepjes, elk van 2 LEDs in serie, op de BEC aan.
    Hoef dan geen extra voorschakel-weerstanden te gebruiken omdat de LEDs, per 2 stuks in serie, eigenlijk 6 volt nodig hebben om voluit te kunnen branden en ik ze maar met 5 volt gevoedt.

    De te lagen spanning is echter vrijwel niet waarneembaar in de lichtopbrengst.
    Dat heb ik al uitgeprobeert. ;)

    Hoop dat je met deze info weer een stukje verder kunt.:)
     
  11. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.502
    Locatie:
    Nieuwegein
    je haalt vaak veel winst door leds met een hogere weerstand aan te sluiten de lichtsterkte neemt vaak minder af dan de stroom. Veel leds branden op 5mA al erg fel. Ik schat de mfu in op 100mA per kanaal. Dan zou je 20 leds zo kunnen aansluiten.

    De spanningen en stromen die je hebt gemeten ruud onder belasting. Maar ik denk dat jij de spanning meet die over de led staat. En ik gok erop dat je 2 meetwaardes omgewisselt hebt. 4,4V 2 leds, 6,6V 3 leds. Of de 2 leds op 6,6v zijn witte leds.
     
  12. Catweazle(c)

    Catweazle(c)

    Lid geworden:
    20 okt 2007
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Zutphen (Gelderland)
    Hoi Alwin,
    Klopt inderdaad wat je schreef, heb de spanning gemeten die over de led staat.

    De 6,6 volt leds zijn inderdaad 2 witte leds.
     
  13. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.502
    Locatie:
    Nieuwegein
    ik heb bij een clublid 16 leds op de remlichten aangesloten met een eigen weerstand fel zat en was 50ma op vol vermogen.

    wat ik al aangaf die 20ma per led is de maximale waarde maar met 5ma branden ze net zo fel (wel minder. maar met het oog niet waarneembaar)

    het spaart ook nog eens je accu's in rijtijd.

    de spanning die jij meet ruud is de spanning van de leds. witte led is 3.3v per stuk.
    normale led 1.8 - 2.2v

    als je zelf leds aansluit op de mfu altijd eigen weerstand geven
    want naar mijn idee zitten bij tamiya de weerstanden in de leds.

    als je veel leds op 1 functie zet kun je ze het beste parallel zetten en dan kom je weg met 1 weerstand.
     
  14. Catweazle(c)

    Catweazle(c)

    Lid geworden:
    20 okt 2007
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Zutphen (Gelderland)
    Hoi Alwin,
    nu begin ik hem door te krijgen.
    Duurde even, maar ja ouderdom hé. :lol:

    Wat ik uit jou uitleg begrijp is dat de weerstand, bij parallel schakeling, dus de stroom hoogte voor de hele keten bepaald.
    Ga dat eens even uitproberen. Scheelt dan inderdaad een hoop werk en stroomverbruik.
     
  15. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.502
    Locatie:
    Nieuwegein
    alle ledjes parallel houdt in dat je de stroom van alle leds moet optellen en de spanning gelijk blijft.

    De stroom blijft met 1 weerstand over meerdere leds parallel geschakeld hetzelfde. Alleen je weerstandswaarde gaat omlaag. Echter als je een hogere weerstandswaarde gebruikt heb je minder stroom.

    Wet van Ohm

    R = U/I
    Weerstand(in Ohm = Spanning(in volt) / Stroom (in Ampere)

    Bij leds is het het volgende

    Weerstand = (Boordspanning - Spanning led) / Stroom
    Weerstand = (7,2 - 2,2=)5 / 0,02A = 250R *Afronden naar boven is 270R.

    Met 10 leds parallel krijg je de volgende berekening
    Weerstand = (7,2 - 2,2=) 5 / 0,20A = 25R *Afronden naar boven is 27R. Echter als we nu een 270R op deze leds plaatsen krijgen we het volgende.

    Stroom door de led berekenen:
    I = U / R
    I = 5 / 270 = 0,0185 A = 18,5mA

    Stroom door de leds berekenen bij 10 leds parallel
    I = 5 / 27 = 0,185 / 10 = 18,5mA

    Dus je stroom door de leds maakt niet uit.

    Echter als je gaat kijken naar de licht / stroomverbruik verhouding van een led. Dan zal je merken dat een led eigenlijk maar heel weinig licht sterkte verliest tot een bepaald punt. Sluit maar eens een weerstand van 1K aan op je led en kijk naar het verschil.

    De stroom daarentegen ligt gelijk nog maar op
    I = U/R
    I = 5/1000 = 0,005A = 5mA. Desondanks is de lichtsterkte vaak nog erg hoog zeker bij de normale leds. De power leds willen hier nog wel eens gevoeliger voor zijn.
     
  16. toob

    toob

    Lid geworden:
    4 feb 2009
    Berichten:
    172
    Locatie:
    Den Haag
    Hoeveel kanalen heb je nodig om de MFC-01 te bedienen? En ook nog te kunnen rijden,sturen en schakelen.
     
    Laatst bewerkt: 29 mei 2010
  17. Catweazle(c)

    Catweazle(c)

    Lid geworden:
    20 okt 2007
    Berichten:
    829
    Locatie:
    Zutphen (Gelderland)
    Hoi Toob,
    om alles te kunnen gebruiken wat de MFU-o1 te bieden heeft, heb je aan 4 kanalen genoeg.

    Dan kun je:
    sturen - kanaal 1,
    rijden (vooruit/achteruit) - kanaal -2,
    Claxon - kanaal 3,
    schakelen - kanaal 4.

    De overige funkties van de MFU worden dan bedient door de kanalen 1 t/m 4 in combinatie met de bij behorende trim schuiven.

    B.v. trimmer kanaal 3 helemaal omlaag daarna kan je door de stick van kanaal 3 enkele keren naar beneden te drukken de verlichting schakelen.
     
  18. toob

    toob

    Lid geworden:
    4 feb 2009
    Berichten:
    172
    Locatie:
    Den Haag
    Badankt, Ik dacht dat je veel meer kanalen nodig had.:D
     
  19. toob

    toob

    Lid geworden:
    4 feb 2009
    Berichten:
    172
    Locatie:
    Den Haag
    Ik heb nu een MFU maar mijn zender past er niet bij want alle kanalen staan door elkaar en ik kan het ook niet goed krijgen. Ik heb een Zebra 4 FM pro een vliegtuig zender dus heeft dit er iets mee te maken? Als deze niet goed is welke zender past er wel bij? (ik heb alles volgens de handleiding aangesloten)
     
  20. Jikooko

    Jikooko

    Lid geworden:
    14 jul 2009
    Berichten:
    126
    Locatie:
    Herenthout
    Toob,

    Versteek uw kanalen op uw ontvanger zodat je voor u de juiste stick bij de juiste beweging hebt...

    Eventueel proefondervindelijk doen door een kanaal aan te sluiten en dan zien welke stick het is.
     

Deel Deze Pagina