Atlas 1704 mobiele graafmachine 1:10

Hallo modelbouwcollega's,

Na een aantal jaren van (graafmachine) modelbouw stilte ben ik weer begonnen met een 2 tal nieuwe projecten.
Ik ben momenteel 2 graafmachines aan het bouwen,de eerste is een 1:10 caterpillar rupskraan maatje groot (cat 375) en een mobiele graafmachine voor de verandering, aangezien ik al eerder een cat 330 rupskraan 1:14 gebouwd had en een bandenkraan me ook wel leuk lijkt om te maken.

Kortom :een bouwverslag van een atlas 1704 mobiele kraan om mee te beginnen
Er is al een en ander in de maak,de onderwagen heeft een hydraulische schuif en op een later tijdstip komen er ook nog steunpoten op.De onderwagen heeft 4 aangedreven wielen,alle 4 een eigen motor.
Schuif en steunpoten hebben een eigen hydrauliekpomp en ventielen in de onderwagen rond de 20 bar werkdruk.
De bovenwagen krijgt ook een eigen pomp die rond de 35 bar gaat leveren voor de graaffuncties.
 
Laatst bewerkt:
update:
De bouw van de assen:
Als basis heb ik een holle alu buis gebruikt waar precies een 25mm transmissiemotor inpast.De achteras is uit 1 geheel gemaakt en de vooras in 2 delen.Elk wiel heeft een eigen motor gekregen,zodoende heb ik een 4-wielaandrijving kunnen maken zonder cardan en tussenas.Ik heb een verbindingsbus gedraaid om de gedeelde vooras met elkaar te kunnen verbinden.
Bij deze wat foto's







 
Laatst bewerkt:
Oh jee,ik zie ze wel in mijn scherm.
Ik heb ze geplaatst via mijn media,misschien is dat het probleem
Hoe kan ik ze het beste posten?
 
De onderwagen is gemaakt van staalplaat,alle verbindingen zijn tig gelast.
De vooras is pendelend,voorzien van kleine veren en niet vast te zetten,aangezien de pendelhoek niet extreem is en er steunpoten gemonteerd worden vond ik dat niet een must.
 
De volgende stap is hydrauliek,de bedoeling is om de onderwagen te voorzien van een eigen hydrauliekset,accupakket,ontvanger e.d.
Als basis heb ik een pomp en een dubbel stuurventiel gekocht in combinatie met eigenbouw cilinders.
Afgesteld op 20 bar lijkt me dit voldoende om de schuif en steunpoten te kunnen bedienen.
De cilinders zijn gemaakt van een messing boven en onderstuk,een aluminium zuiger en bovendeksel,een rvs zuigerstang en een 15mm koperbuis als cilinder.
Een test cilinder is klaar en momenteel wordt aan de rest gewerkt....




 
Hallo modelbouwers,
Weer een kleine update,de bouw van de cilinders heeft wat vertraging opgelopen.De bovenste afdichting is functioneel maar een demontabele cilinder zonder de solderingen te slopen heeft toch een lichte voorkeur.
Momenteel heeft de testcilinder een gesoldeerde bovendop,het probleem is dat de zuiger er niet uit wil zonder het bovenstuk los te branden.Om dit alsnog mogelijk te maken heb ik gekozen voor een gewijzigde bovendop.
Deze wordt nu demontabel middels een aantal boutjes en binnendop.


 
Ook ben ik inmidddels bezig de bovenwagen te bouwen,deze heeft nu een werkende zwenkfunctie.
De cabine wordt van messing gemaakt welke ik wil gaan solderen,het uitzagen van de ramen en deur heb ik gerealiseerd d.m.v een multitool.Dit werkt super en nog snel ook
 
Dag collega''s,
Nog steeds bezig met hydrauliekcomponenten dus de bouw gaat momenteel niet al te snel.Ondertussen denk ik wat na over de inrichting en dan met name over de electronica.
Misschien dat jullie wat input voor me hebben....
ik wil misschien de kraan voorzien van een arduino of raspberry pi voor wat ""extra"" in de zin van een onboard cabine camera,meting van olietemperatuur en aansluitend hier een koeling op laten functioneren.
Eventueel een accu (lipo)control?En misschien een soort van pompsturing die afslaat indien er geen beweging plaatsvind,digitale oliedrukmeting...enz...

Hebben jullie hier ervaring mee en misschien wat ideeen wat wel of juist niet te doen?
Ik hoor het graag

Groet
 
Hallo allemaal,
Even weer een update
De onderwagen hydrauliek is inmiddels gereed en ingebouwd.
Steunpoten en schuif zijn functioneel en op wat electronica inbouw na is de onderwagen klaar.
De bovenwagen is inmiddels ook gedeeltelijk in kleur,volgende stap is de inrichting van de cabine zodat de machinist kan gaan zitten.
Daarna is de giek/steel en "bovenwagen"hydrauliek aan de beurt.
 
Back
Top