Een loodaccu moet je ALTIJD geladen houden! Dus ook al is de accu nog niet leeg na een middagje rijden dan kan je hem het beste direct na thuiskomst weer aan de lader hangen. Dat verlengt de levensduur aanmerkelijk. En vergeet al dat gel@l over geheugeneffecten maar snel, dat bestaat niet eens!
Als hij wel leeg is moet je hem zo snel mogelijk weer opladen. Niet een poosje laten staan, zelfs na slechts één dag leeg te hebben gestaan kan de accu al beschadigd zijn.
Heb je een 12V accu en geeft die niet hoger komt dan 7V en kan de lader dat ook niet meer omhoog krijgen? Dat is voor mij dan al duidelijk, die accu is overleden, je zal hem moeten vervangen.
Ook is het sterk aan te raden een loodaccu NOOIT helemaal leeg te trekken. Ga als het even kan niet verder dan 80% ontladen. De accu zal dan echt veel langer mee gaan.
De levensverwachting van een loodaccu is normaal gesproken een jaar of 5 á 6. Uitschieters zijn er natuurlijk ook, 10 jaar is ook haalbaar! Ontlaad je een loodaccu echter steeds helemaal dan kan hij al binnen een jaar "op" zijn! Dit is echt geen sprookje!
Een loodaccu moet je ook met een lader voor loodaccu's opladen. Niet zoals een NiCad of NiMH accu met een bepaalde stroom gedurende een bepaalde tijd.
Als je een echte loodacculader hebt kan je de accu erop aansluiten en zo weg zetten. Pas wanneer je de accu weer nodig hebt haal je hem weer van de lader. Dat mag zelfs een jaar duren :!:
Hier moeten wel een paar kanttekeningen bij. Er zijn laders die een loodaccu opladen tot 2,4V per cel soms zelfs tot 2,5V per cel. Dat is heel erg hoog en NIET goed voor de accu als dat langdurig zo hoog wordt gehouden. Wanneer je de accu met zo'n lader laad dan moet je hem wel van de lader halen als hij vol is! De normale eindspanning is namelijk 2,35V per cel en dat kan en mag de accu heel erg lang (jaren!) volhouden. Het is zelfs goed voor de accu.
De duurdere laders hebben deze mogelijkheid ingebouwd. Laden tot 2,4V per cel en als de accu vol is overschakelen naar, wat door vele fabrikanten "onderhouds lading" wordt genoemd. Dat is 2,35V per cel en een laadstroom die slechts enkele mA zal zijn.
O ja, loodaccu's ALTIJD laden en opslaan bij kamertemperatuur (tussen de 20°C en 25°C). Bij hogere of lagere temperaturen zal de accu absoluut slechter presteren. Als de accu bevriest is het echt einde accu en kan hij zelfs open barsten! Boven de 40°C gaat het ook mis en kan de accu vrij snel onherstelbare schade oplopen.