Basis setup voor een CP helicopter

Het afstellen van een model helikopter.

Je hebt net een model helikopter aangeschaft, of je bent voor het eerst gecrashed.

Deze zeer korte beschrijving heb ik gemaakt omdat er op het forum veel vragen zijn over een basis setup, of afstelling van een model helicopter.

Koop atijd een helikopter waarvan in Nederland onderdelen te verkrijgen zijn.
Zorg dat je een handleiding hebt van jouw helikopter. Zoek op het internet naar zo veel mogelijk informatie, tips, en tricks over jouw model.

De meeste helikopters worden RTF (klaar om mee weg te vliegen) geleverd. Dit betekend dat het model compleet gebouwd is en dat er een zender bij aanwezig is. Je maakt de doos open, laadt de accu op, stopt wat pennlites in de zender en vliegen maar. Helaas werkt het vaak zo niet. De verkoper zal mogelijk beweren dat de heli ingevlogen is, bij de betere winkels is dat ook zo. Het is echter verstandig om aan de hand van deze beschrijving alles grondig na te kijken.

Bij een ARF (bijna klaar om te vliegen), geldt het zelfde als een bouwpakket (kit). Je zal alles moeten monteren, en daarna afstellen. Bij dit soort modellen is overigens vaak geen zender aanwezig;
Het bouwen van een model helicopter is een leuke, en uitdagende ervaring. In sommige pakketen is een en ander al voorgemonteerd. Het is echter verstandig om alles los te halen, en met blauwe locktide weer te vast te zetten. Een rotorblad draait bijvoorbeeld heel snel rond, vliegt hij eraf dan kun je ernstig gewond raken.

Een modelhelicopter is geen speelgoed, Modelhelicopters zijn levensgevaarlijk. Het is belangrijk dat je je aan de veiligheids voorschriften houdt. Veiligheid en RC helikopters regels/tips

Voor je begint met het werken aan je helikopter maak tenminste
twee van de drie draden die de motor verbinden met de snelheidsregelaar (ESC) los.

Voor de goede orde: de ESC is dat ding waaraan een stekker zit waaraan je je LiPo aansluit.


Swashplate

Zet de zender aan en sluit de LiPo aan op de ESC. Zorg dat de motor niet kan gaan draaien.
Zet de zender in idle-up met een pitchcurve: 0-25-50-75-100, dit kan je later nog aanpassen. Zet alle trims op 0, of in het midden. En zet de gasstick op 50%, dus in het midden.
Zorg er daarna voor dat de servo-armpjes haaks (90 graden) staan op de mainshaft, of volgens de handleiding.
De swashplate zelf moet perfect horizontaal staan. Haal de kop van de hoofdas zodat alleen de swashplate nog op de as zit. Plaats nu de swashplate leveller over de hoofdas, of kijk op het oog of hij recht staat.
Om te verstellen draai je de oogjes van de stangetjes die van de servo naar de swashplate gaan, net zo tot het recht staat.


De hoofdbladen
.
Plaats de kop weer op de hoofdas, Controleer of de stangetjes van de kop de zelfde lengte hebben. Plaats de pitch guage op een van de bladen.
Met de zender in idle-up, en de gasstick op 50%, verstel je het blad tot hij 0 graden aangeeft ten opzichte van de flybar, doe dit ook met het andere blad. Verstellen doe je altijd met de langere stangetjes niet met de korte stangetjes. Hoe je dat kunt doen staat bijvoorbeeld beschreven op deze site: Leren vliegen, onderhouden en afstellen van een radiografisch bestuurbare helikopter (Honey Bee FP, Belt CP(X), CopterX).
Tenslotte controleer je of beide bladen op gelijke hoogte spinnen, dit heet blade tracking. Hoe je dat kunt doen staat bijvoorbeeld beschreven op deze pagina: Leren vliegen, onderhouden en afstellen van een radiografisch bestuurbare helikopter (Honey Bee FP, Belt CP(X), CopterX).
Voor normale vlucht stel je de zender in op throttlecurve 0-25-50-75-100, en pitchcurve op 40-45-50-75-100.


De staart
.
Kijk of je een gyro hebt die analoog en/of digitaal werkt. Als je de gyro in digital stand zet met een analoge servo of omgekeerd, dan zal de servo stuk gaan
Het servo-armpje moet haaks op de staartboom staan.
Zet je gyro op de zender in rate-mode dit (als het lampje op de gyro uit is). Verschuif je de tailservo over de staartboom totdat de tailpitchslider exact in het midden van het staartasje staat.
Vaak zijn er er drie schroefjes waarmee je de ‘gyro’ kunt instellen. Deze zijn
Limit

Met het afstellen
van de limit zorg je ervoor dat de maximale uitslag van de servo zodanig wordt begrensd dat de tailpitch-slider’ net tegen de uiteinden aan komt (binden), de servo mag niet gaan brommen.
Delay
de gevoeligheid van de gebruikte servo past bij de ‘gyro’. Hoe langzamer de servo hoe groter de delay-waarde. Is de waarde te laag dan zal de staart bij het terugkomen niet op het neutrale punt stoppen, maar doorschieten. Gebruik je een heel snelle servo dan dient het schroefje helemaal naar de minstand (-) gedraaid (0%) te worden. Gebruik je de standaard servo dan dient de stand zich normaal gesproken tussen de 70% en 80% te bevinden;
Normaal/Reverse schakelaar
Draait je helikopter als een speer in de rondte zet dan deze schakelaar om. Wijzig de stand van deze schakelaar niet zomaar. Op de volgende manier kun je controleren of de schakelaar in de juiste stand staat:
Zet de schakelaar op de zender in HH-mode. Het rode lampje op de gyro gaat branden ten teken dat de gyro in HH-mode staat;
Draai vervolgens de neus van de helikopter naar rechts. Let op de tailpitchslider. Deze moet vervolgens automatisch over de staartas naar rechts schuiven, v.v. Is dat niet zo dan moet je de schakelaar omzetten, en nog een keer controleren of hij nu in de juiste stand staat.
De gain
De gain afstellen doe je op de zender. Meestal staat de gain op 50%, en dan iets minder. Dit zal je met hooveren moeten fijn afstellen. Als de staart snel heen en weer gaat (hunten), dan staat de gain te hoog. Als de staart langzaam heen en weer gaat en niet goed op zijn plek terug komt dan staat de gain te laag.

Enkele links die je helpen inzicht te krijgen in de juiste werking van je helikopter of in het herstellen ervan zijn:
I
n de Engelse taal
o De site van je helikopter leverancier en/of zijn forum;
o http://www.heliguy.com
o http://www.rcuniverse.com
o http://www.scriptasylum.com
o http://www.hyperion-eu.com
o http://www.flytovml.com
o http://www.rchelicopterweb.com
o http://www.dream-models.com
o http://www.chadrg.com
In de Nederlandse taal
o http://www.modelbouwforum.nl
o http://www.knvvl.nl
o http://www.flyhoneybee.nl
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Geachte Heer,

Met dit berichtje had ik graag mijn apreciatie getoond voor Uw initiatief deze informatie op het net te zetten. Newbies, zoals ik, hebben er zeer veel aan. Hartstikke bedankt!

Daniel Van Halle - Antwerpen - Belgie
 
Back
Top