Beginner DLG met bouwervaring.

Discussie in 'HLG/DLG/F3K' gestart door Henry Helmich, 8 jul 2019.

 1. Henry Helmich

  Henry Helmich

  Lid geworden:
  21 nov 2018
  Berichten:
  6
  Locatie:
  Eindhoven
  Hallo iedereen, ik wil beginnen met Dlg, niet zozeer als wedstrijdvlieger, maar meer als recreant. Mijn naam is Henry Helmich 71 jaar en woon in Eindhoven. Ik werkte bij de Luchtmacht bij de Staf Voorlichting. Mijn vrije tijd besteedde ik samen met mijn zoon aan het bouwen van sportauto's (Super Sevens) en we hebben een korte tijd in de modelvliegsport aan Team Racing gedaan. Samen met Monique heb ik nog een wedstrijdje gevlogen. Echter ver voor die tijd was ik erg actief met Team Racing samen met Jan van der Kroon.en Samen hebben wij vele nationale, internationale , Europese en Wereld kampioenschappen gevlogen. Een leuk hoogtepunt was het winnen van de finale bij de Engelse Nationals ergens in de late 70er jaren.
  Maar nu wil ik het rustiger aan doen, maar toch lekker bouwen en wat vliegen. Ik bezocht laatst de wedstrijd in Almere en dat heeft mij toch gegrepen, er straalde rust en tegelijkertijd ook spanning uit en dat sprak mij aan.
  Nu ben ik aan het bouwen geslagen, eerst met een Mimi, ook om het vliegen te leren, en dan later een grote Dlg. Uiteraard wordt bij mij alles gebouwd in kunststof, omdat daar mijn grootste bouwervaring ligt en ik weet ook als geen ander dat er tal van modelbouwzaken zijn die voor deze materialen de hoofdprijs vragen.
  Daarom ook nu de Hamvraag, wie kan mij helpen aan Carbon 3K roving, Mylar, en wat 60-90 gr. Carbon. Het overige is aanwezig. Ik hoop dat ik wat respons krijg.
  Ik wens alle deelnemers heel veel succes bij het WK in Hongarije, er valt natuurlijk wel wat te verdedigen!!
  Gr Henry
   
 2. Midas

  Midas

  Lid geworden:
  9 jun 2012
  Berichten:
  79
  Locatie:
  Assen
  De stoffen zijn verkrijgbaar bij R&G Kunststoffe.
   
 3. Henry Helmich

  Henry Helmich

  Lid geworden:
  21 nov 2018
  Berichten:
  6
  Locatie:
  Eindhoven
  Bij R&G heb ik jaren geleden al materiaal besteld en is geen onbekende voor mij. Ik denk dat ik mij ook verkeerd heb uitgedrukt met mijn hamvraag. Wat ik zoek is een bouwer die nog wat materiaal over heeft en voor een redelijke prijs wil doorverkopen. Bv een restant roving of Carbon of Mylar. De Mylar die ik heb is prima maar heeft te veel deuken, het is goed genoeg voor de roeren, maar niet voor de vleugels. In ieder geval bedankt voor het meedenken.
  Henry
   
  arno888 vindt dit leuk.
 4. MusMus

  MusMus

  Lid geworden:
  28 nov 2014
  Berichten:
  318
  Locatie:
  Enschede
  voor een snelle oplossing kan je bij een kontoorartikelen specliaalzaak transparant voorblad kopen in a3 formaat. wel nodig twee delen aan elkaar te plakken. ze zijn net iets dunner dan de gangbare mylar die ik te dik vind om goed te sluiteno de voorlijst van de vleugel. waar heb je de roving voor nodig? carbon staafje als spar voor een erg sterke vleugel of carbon uni tape voor heel licht werkt mooier dan tow. die krijg je niet mooi recht. Ik heb wel eens wat materialen met anderen gedeeld, daardoor nu niet veel meer missen.


  Suc6 met bouwen! de Mimi polydihedral in composiet bouw vliegt geweldig, zelfs met simpel 50g/m² glasvezel en een lichte carbon spar.
   
 5. Henry Helmich

  Henry Helmich

  Lid geworden:
  21 nov 2018
  Berichten:
  6
  Locatie:
  Eindhoven
  Beste MusMus,
  Bedankt voor je reactie, ik zal eens kijken bij de kantoorboekhandel, goed idee om voorin de mylar wat dunner te hebben. Ik was al van plan om de folie daar wat dunner te schuren. De roving wil ik gebruiken als disser tussen twee lagen 25 gr glas. Gewoon mooi gezicht en een goede oefening voor straks een grotere kist. De vleugel krijgt ook nog twee carbon staafjes als ligger. De romp wil ik uit uit twee schalen Carbon maken, dus als ik ergens een mal kan lenen of huren zou ik erg erkentelijk zijn. Om nu een plug te maken en zelf de mal te maken is een beetje te veel van het goede. Wellicht kan Bernard Bruins zijn mal eens uitlenen zodat ik dit jaar nog aan vliegen toekom.
   
  arno888 vindt dit leuk.
 6. MusMus

  MusMus

  Lid geworden:
  28 nov 2014
  Berichten:
  318
  Locatie:
  Enschede
  probeer de eerste poging simpel te houden. Een disser stof maken/lamineren kan best frustrerend zijn. goede kans dan je na je eerste model zo veel leert dat je beter kan inschatten hoe je de volgende echt wilt maken.
  Moet wel zeggen dat mijn 25g/m2 glas + 1k roving-disser MiMi vleugel wel heel licht is geworden en kan hem boven de 40m lanceren. bouwen daarvan was niet echt een makkie. dat was model #6 van mij.

  Voor een enkele romp is de lost-foam methode heel geschikt, samen met een skyshark p100 kool buisje heb je zo wat moois vliegen.

  Beetje de maten van de MiMi hanteren maar dan een wat ronder rompje. dat is stijver dan rechte vlakken gebruiken. eerste 10mm op de neus hout of balsa gebruiken voor ongelukkige landigen scheelt reparatiewerk, dunne holle neusjes deuken snel.
  of anders flink wat meer lagen glas.


  Heb zelf ook weer bouwkriebels... maar geen tijd. :)
   
 7. Henry Helmich

  Henry Helmich

  Lid geworden:
  21 nov 2018
  Berichten:
  6
  Locatie:
  Eindhoven
  Beste MusMus,
  Bedankt voor je adviezen ik zal het ter harte nemen.
  Denk nog even na over de romp, om hem echt goed te maken zul je toch ook een paar templates moeten maken.
  Groet Henry
   
 8. MusMus

  MusMus

  Lid geworden:
  28 nov 2014
  Berichten:
  318
  Locatie:
  Enschede
  klopt! voor de romp templates had ik simpelweg een stuk stevig, dun karton gebruikt. het hoekige eindresultaat met schuurpapier bewerkt, staartbuis in het achtereind flink diep in het schuim gedrukt, schuim achteraan schuren zodat het vloeiend overloopt naar de buis. dan met spuitlijm een laag keukenplastic er overheen, klaar om te lamineren.
  zo is meteen je staarbuis bevestiging netjes uitgelijnd.
   
 9. MusMus

  MusMus

  Lid geworden:
  28 nov 2014
  Berichten:
  318
  Locatie:
  Enschede

Deel Deze Pagina