Behandeling/afwerking houten romp Bismarck Amati 1/200

Discussie in 'Algemeen scheepsbouw' gestart door Kinnie, 20 mrt 2022.

  1. Kinnie

    Kinnie

    Lid geworden:
    4 feb 2022
    Berichten:
    3
    Locatie:
    Rillaar, België
    Hallo allemaal,

    Ik overweeg om binnenkort met de bouw van de Bismarck Amati 1/200 kit te beginnen (https://www.scalemates.com/nl/kits/amati-1614-bismarck--1367167). De romp van dit model is hoofdzakelijk opgebouwd uit hout (dubbele beplanking), de bovenbouw bestaat uit een combinatie van hout, plastic en photo-etched onderdelen.

    Ik heb tot nu toe enkel historische zeilschepen gebouwd met dubbele beplanking, waarbij qua afwerking enkel een vernislaag werd toegepast op de 2e beplanking. Ik heb dus totaal geen idee hoe ik een dubbel beplankte romp moet bewerken om een gladde romp te bekomen zoals die van een oorlogsschip als de Bismarck. Ik heb op verschillende modelbouwfora al vele bouwverslagen gelezen van de Bismarck en andere oorlogsschepen, maar een éénduidige werkwijze is daaruit nog niet naar voren gekomen. In veel van deze verslagen worden RC-gestuurde modellen gebouwd (met gebruik van epoxyplamuur), maar ik vraag me af of dit voor een statisch model geen overkill is (idem trouwens voor polyesterplamuur?).

    Ruwweg heb ik denk ik de volgende mogelijkheden (verbeter me waar nodig ;)) :

    1) Na de dubbele beplanking de romp schuren en oneffenheden wegwerken met gewone houtplamuur. Hierop dan een verfprimer aanbrengen en dan de finale verflaag. Grootste kans om later scheurtjes te krijgen?

    2) Na de dubbele beplanking de romp zo goed mogelijk schuren. Hierna G4 hechtprimer aanbrengen om ervoor te zorgen dat het hout niet meer ‘werkt’ en om een goede hechtlaag voor polyester aan te brengen. Dan met polyesterplamuur en schuren (verschillende keren) de oneffenheden wegwerken. Afwerking met polyester spuitplamuur, dan verfprimer aanbrengen en tenslotte de finale verflaag.

    3) Na de dubbele beplanking de romp zo goed mogelijk schuren. Hierna meteen epoxyplamuur aanbrengen en schuren (verschillende keren) om de oneffenheden weg te werken. Afwerking met epoxy spuitplamuur (als dit bestaat?), dan verfprimer aanbrengen en tenslotte de finale verflaag.

    Wat denken jullie? Optie 2 en 3 zijn misschien overkill voor een statisch model dat nooit met water in aanraking zal komen? Zijn er andere opties, variaties opde bovenstaande manieren (G4 gebruiken bij optie 1 bv.)?

    Alvast bedankt!
     
  2. Herby63

    Herby63

    Lid geworden:
    6 aug 2009
    Berichten:
    4.036
    Locatie:
    Brugge
    Hallo Kinnie,

    Ik zou voor optie 2 gaan, daar heb ik ervaring mee voor mijn varende modellen.
    Lijkt inderdaad overkill, maar een houtplamuur ga je ook weer de poriën moeten dichten voor je de grondlaag aanbrengt, met <G4 bij voorbeeld.
    Epoxyplamuur nat schuren, maar geen dagen wachten, dan is het beenhard. De dag na het aanbrengen is beter. (ook daarom is het beter om het hout goed te impregneren met G4, de plastic onderdelen niet, G4 dringt er niet in en laat bij schuren weer los)
    Leg de plamuur er niet te dik op. Wegschuren is lastiger dan nog een dun laagje bij aanbrengen.

    Waarom niet optie1? Luchtvochtigheid en schommelingen daarin kunnen ook tot scheurtjes en oneffenheden in de romp leiden, en als je er dan zoveel werk in gestoken hebt om deze spiegelglad te krijgen, zou het zonde zijn.
    Waarop niet optie 3? G4 verglaast het hout en vormt een ideale hechtlaag voor de plamuur.

    Succes alvast met het project, en vergeet niet een uitgebreid verslag te plaatsen, met tonnen foto's van de vorderingen. Hoewel er al een aantal verslagen gemaakt zijn, kunnen wij daar maar niet genoeg van rijgen, en als je in twijfel staat bij een bepaalde bouwfase kan je altijd vragen stellen.
     
  3. Kinnie

    Kinnie

    Lid geworden:
    4 feb 2022
    Berichten:
    3
    Locatie:
    Rillaar, België
    Dag Herby63,

    Bedankt voor het antwoord!

    Ik vermoed dat je hier "polyesterplamuur" bedoelt i.p.v. "epoxyplamuur", aangezien je voor optie 2 zou gaan?
     
  4. Herby63

    Herby63

    Lid geworden:
    6 aug 2009
    Berichten:
    4.036
    Locatie:
    Brugge
    Polyester komt bij mijn niet in huis. Ik kan niet tegen de stank, en het is niet waterbestendig vanwege de open celstructuur)
    Dus ik zou adviseren op polyester door epoxy te vervangen. Niet dat dat zo gezond is, goed ventileren is ook hier een must.
    Maar ik had daar eerlijk gezegd gewoon over gelezen :)
     
  5. Kinnie

    Kinnie

    Lid geworden:
    4 feb 2022
    Berichten:
    3
    Locatie:
    Rillaar, België
    Ok, je zou dus voor optie 3 gaan.
    Is de G4 in dat geval dan nog nodig? Ik heb namelijk gelezen dat de G4 dient om de houtporiën en spleten te dichten en om een hechtlaag voor polyester aan te brengen. Epoxy zou je rechtstreeks op het blanke, afgeschuurde hout kunnen aanbrengen met hetzelfde resultaat. Klopt dit?
     
  6. Herby63

    Herby63

    Lid geworden:
    6 aug 2009
    Berichten:
    4.036
    Locatie:
    Brugge
    Ik ben helemaal geen specialist met tientallen modellen, maar mij werd ook G4 aangeraden onder epoxy als hechting. Het was dan wel impregneerepoxy, waar nadien dan nog op geplamuurd werd.
     

Deel Deze Pagina