De Antik Modellflugfreunde Deutschland te gast bij MFG-Weilmünster.
Mijn bedoeling was om na een korte vakantie in Zuid-Duitsland het laatste weekend van augustus al thuis te zijn.
Echter lees ik in het laatste kwartaalblaadje van de Antik Modellflugfreunde Deutschland (sinds eind 2020 lid) dat er zaterdag 27 augustus een AMD-Treffen is bij de Modelvliegclub in Weilmünster.
Op Google Maps blijkt Weilmünster (Hessen) op dezelfde afstand van thuis te liggen als de gebruikelijke laatste stop in Speyer (Pfalz).
Wat ben ik blij dat ik daarnaartoe ben gereden voor mijn eerste bezoek aan een Antik-Freundschaftsfliegen van de AMD.
Helaas zelf geen modelvliegtuigen meegenomen. Erg spijtig want ik ben een echte wildvlieger met altijd wel een of twee kistjes in de kofferbak.
Zoals elk jaar had het gastvrije MFG-Weilmünster de AMD uitgenodigd.
Overnachten op de Modellflugplatz in tent, auto of camper was toegestaan.
Catering uitstekend verzorgt met Frühstück, Kaffee und Kuchen, Bratwurst, Rollbraten, Bratkartoffeln, Pommes, fris en bier. Veel clubleden met gezin aanwezig. Heel gemütlich, gezellige mensen.
Leuke AMD-leden (10-15) ontmoet, prettig in de omgang en open met info over hun Antik en Retro modellen en gebruikte bouwmethoden.
Wat fantastisch mooie modellen gezien! Zie enkele foto’s bijgaand.
Zondag de 28ste had het gastvrije MFG-Weilmünster een Elektro-Wettbewerb georganiseerd.
Ondanks het prachtige vliegweer slechts negen deelnemers maar met een leuk wedstrijd programma dat ik graag met jullie wil delen.
Er vlogen alleen motorzwevers mee maar elk model dat 150 seconden zweeft kan in principe meedoen.
Google Translate vertaling van Duitse wedstrijdtekst
“Klimmen, onbeperkte motorlooptijd, na het afzetten van de motor begint de score. 300 seconden totale vliegtijd (= 300 punten); na 150 seconden vliegen door de poort (5 m hoogte, 30 m breedte), timing; hernieuwde klim. Na het afzetten van de motor, 150 seconden zweeftijd, gevolgd door de landing. De timing eindigt wanneer het model tot stilstand komt. Voor elke seconde tijdsverschil wordt één punt afgetrokken. Er zijn maximaal 50 punten voor de landing. Je landt op een 20 meter lange smalle landingslint. Voor elke 10 cm van de band wordt één punt afgetrokken. Het deel van de romp dat het verst van de lint verwijderd is, wordt gemeten. Bij een rotatie van meer dan 90° wordt de helft van de punten afgetrokken. Er worden geen landingspunten verkregen als het model meer dan 180° draait of als het model niet meer in een vliegbare staat is. Er worden drie ronden gevlogen, de slechtste wordt weggegooid. “
De ‘Poort’ en het ‘Landingslint’ zijn zo ver van elkaar verwijderd dat de vliegers elkaar niet hinderen.
De piloot die door de ‘Poort’ is gevlogen wandelt met zijn helper plus stopwatch en de wedstrijd-tijdwaarnemer naar het ‘Landingslint’.
Elke 150 seconden kan een volgende piloot zijn model starten op de afgesproken startplek, wandelt dan naar de ‘Poort’ en vandaar naar het ‘Landingslint’ en weer terug naar de startplek bij de tent vd wedstrijdleiding.
Een foto van het wedstrijdscore formulier is bijgevoegd.
Tevens enkele foto’s tijdens de wedstrijd gemaakt van het ‘Landingslint’.
Helaas geen foto vd ‘Poort’; Twee ijzeren masten die in buizen in de grond waren gezet.
Deze foto’s maken een en ander wel duidelijk, denk ik.
Zal bij ons op OHA ook heel leuk zijn om te vliegen.
Mochten er nog vragen zijn dan hoor/lees ik ze graag.