Blote draadjes

Discussie in 'Spoor H0 en Spoor N' gestart door andemar, 31 mei 2020.

  1. andemar

    andemar

    Lid geworden:
    31 mei 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Alkmaar
    Goedenavond.

    ik ben zelf van de plussen en minnen van draadjes altijd vanelkaar af te monteren en dat gaat tot nu toe op ons diorama altijd prima.

    nu vraagt manlief of ik hem “even” wil helpen een huis te plaatsen dat hij volledig heeft gemonteerd met Faller ledjes (doosje 5 stuks, warm licht).
    Nu valt mijn oog direct op de verschillende gaten onderin de bodemplaat en daar komen allemaal “blote draadjes” uit en Geel koperkleurig zit bij rood koperkleurig bij elkaar.

    De gebruiksaanwijzing geeft geen uitsluitsel op zijn opmerking “ik heb gelezen dat dit zo kon”...
    Weet iemand of ik dit - nadat de draadjes het huisje Verlaten hebben gewoon naar plus en min kan monteren?

    dank voor het antwoord alvast.
    Andere opties zijn: huis onverlicht laten of slopen, scheiden en proberen weer een beetje knap te monteren namelijk
     
  2. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.310
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Ik weet dat echtparen om niks scheiden tegenwoordig, maar dit gaat echt nergens over.:)

    Draden met verschillende polariteit mogen niet ongeisoleerd tegen elkaar liggen.
    Kun je een foto plaatsen van de draadjes?
     
  3. andemar

    andemar

    Lid geworden:
    31 mei 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Alkmaar
    Het komt niet vaak voor, maar het lijkt er op dat manlief gelijk heeft
    Na wat internet speurwerk hebben we de handleiding van het Faller interieur gevonden en daar staat op de laatste pagina idd dat vanaf de LED de draden naar 1 kant worden getrokken.
    Verder blijkt dat Vanaf een huisje de draden gescheiden Worden en naar de plus en min Worden geleid van de trafo. De Faller LED’s schijnen iets van een ‘emaildraad’ te hebben waardoor dat kan (?)
     

    Bijgevoegde bestanden:

  4. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.310
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Als het lakdraad is, is het geen probleem.
     
  5. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.583
    Locatie:
    Boskoop
    Maar je moet de isolatie er wel afkrabben voordat je de draadjes met elkaar of met de trafo verbindt.
     
  6. andemar

    andemar

    Lid geworden:
    31 mei 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Alkmaar
    Dank jullie wel!
    Ik zie inderdaad aan het einde van de draadjes een zilverkleur dus de draadjes lijken bloot maar zijn dus -zij het bijna niet zichtbaar- toch geïsoleerd; het krabben was ik zelf niet opgekomen (Hoewel zeer logisch :))
    Ik ga er mee aan de slag...
    Ik zal het resultaat -als het gefixt is- delen

    #echtelijkeRuzieAfgewend :)
     
  7. andemar

    andemar

    Lid geworden:
    31 mei 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Alkmaar
    Nou, het is gefixt en getest : alles brand netjes: al wil ik nu wel nog een gelijkrichter (?) er tussen plaatsen, want het flikkert iets en dat vind ik niet zo mooi.

    de draadjes heb ik direct vanuit de gaatjes geïsoleerd : wellicht overkill maar ben nu eenmaal van de “better safe than sorry” . Daarna voorzichtig gestript en samengenomen in een Brava connector, vanuit daar een hoofddraad door de bodemplaat geleid.
    En voilá een verlichtte slagerij met woningen

    De avond-foto houden jullie nog te goed...daar is het nu nog te licht voor.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  8. andemar

    andemar

    Lid geworden:
    31 mei 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Alkmaar
  9. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.583
    Locatie:
    Boskoop
    Het flikkeren komt omdat het led lampjes zijn, LED =Light Emitting Diode. Het zijn dus diodes, en die laten maar in één richting stroom door (en geven dan licht). Je hebt ze kennelijk op een wiselstroomtrafo aangesloten, de spanning wisselt dan 50x per seconde van richting, en dan gaat het ook 50x per seconde voor de helft van de tijd de verkeerde kant op. De ledjes zullen daardoor dus knipperen. Als je e.e.a. op een gelijkstroomvoeding aansluit moet je dus eerst even proberen in welke richting de ledjes gaan branden. Als je ze in de verkeerde richting aansluit is dat niet erg, maar het ledje blijft dan uit.

    Bij de voeding die je uitgekozen hebt zie ik dat de 230V aansluitingen nogal open liggen, en vlak bij de laagspannings-aansluitingen! Kijk daar in godsnaam mee uit !! :eek::eek:
    Koop liever een voeding met een vast aansluitsnoer.
     
    Laatst bewerkt: 1 jun 2020
  10. andemar

    andemar

    Lid geworden:
    31 mei 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Alkmaar
    ik heb wel gekozen voor een aanvulling “geaard netsnoer gemonteerd”...ben niet zo’n held met zelf fröbelen en stroom :)
     
  11. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.583
    Locatie:
    Boskoop
    Het blijft een gevaarlijk ding in mijn optiek, gezien de plaatsing van de aansluitingen. Zorg er in ieder geval voor dat je de stekker NIET in het stopcontact hebt zolang je verdere aansluitingen aan het maken bent. Het veiligste zou nog zijn om het hele ding in een kast te bouwen (wel met een paar ventilatieopeningen), en dat je één 12V en één COM aansluiting naar buiten brengt en op een apart verdeelblokje aansluit (12V en COM dubbel naar buiten brengen is niet nodig).
     
    andemar vindt dit leuk.
  12. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.310
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Het is nogal een zware voeding voor die paar ledjes.
    En helemaal eens met @max z : inbouwen en de 12V ergens op een klem zetten.

    Er zit wel een plastic afdekking op de klemmenrail, maar aanraakveilig is ie zeker niet. Pas dus op!!
     
  13. andemar

    andemar

    Lid geworden:
    31 mei 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Alkmaar
    Euh...uiteindelijk gaan er ruim 300 leds op schat ik in :) (en dat is nu plaat 1) ..volledige stad met lichtcomputers voor een deel van de huizen, straatlantaarns, muziekpodium e.d. :)
     
  14. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.310
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Wauw! :thumbsup:
    Plaats je een paar foto’s als het klaar is?
     
    andemar vindt dit leuk.
  15. andemar

    andemar

    Lid geworden:
    31 mei 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Alkmaar
    ‘T is nog niet helemaal donker, maar verlichting is wel zichtbaar. Ik heb de foto’s even groot geüpload: als je inzoomt op de raampjes aan de voorzijde kun je ook de interieurs zien. #LekkerGlurenBijDeBuren :)
     

    Bijgevoegde bestanden:

  16. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.310
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    Ziet er goed uit! Mooie details. Hoe groot is het gebouw? Hoe groot is/wordt de hele stad?
     
  17. andemar

    andemar

    Lid geworden:
    31 mei 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Alkmaar
    De (Begin)plaat is 120cm*120cm, dat is het eerste deel van de stad, daarna komt er nog zo’n plaat bij (als we enkele jaren verder zijn :), want met al dat detail en geschilder met 00 en 000penseeltjes Van oa de figuurtjes gaat t niet zo hard)
    Het gebouw is een standaard HO Faller stadsgebouw 145mm*95mm*170mm
     
  18. HeliKoper

    HeliKoper

    Lid geworden:
    19 okt 2006
    Berichten:
    1.310
    Locatie:
    Guinea-Fowl-City
    En komt er dan een trein bij?
     
  19. andemar

    andemar

    Lid geworden:
    31 mei 2020
    Berichten:
    10
    Locatie:
    Alkmaar
    we overwegen om trams te laten rijden in de toekomst (we vinden het model uit Basel erg mooi) en rijdend verkeer, als ik een écht grote zolder ooit krijg mag er ook een trein bij, maar we zijn er gewoon gek op om het zo realistisch mogelijk landschap en huizen te maken tot en met realistisch geschilderde snoekjes in het water :) (de vorige afgebroken plaat had die in de slootjes)
     

Deel Deze Pagina