Boulton Paul p111

Zoals al gezegd ben ik er tussendoor één aan het bouwen voor een 64mm fan maar of het en rothmans wordt betwijfel ik, sorry hiervoor. Als je er eentje in de rothmans kleuren wil geen probleem, ik kan je altijd een setje snijden nu alles op punt staat.

Dirk
 
Terwijl de P111 voor een FMS 64mm langzaam vormt krijgt
X-53 1221.jpg


Zijn de eerste setjes klaar voor verzending
20191122_200501.jpg


Dirk
 
Wat is je punt Jan?

Niks, alleen maar informeren. :)

(Service with a smile!)

Alternatieven voor mensen die denken: leuk ding, die Boulton Paul, zou ik ook wel willen bouwen.

(Ik ben, ik schat dertig jaar geleden, bij die man thuis geweest. Vraag me af of 'ie nog leeft . . . )


jan.
 
In die tijd zag je zijn constructies wel meer op "Impeller" treffens in Duitsland, de tijd dat we nog borstels aan boord hadden en vlogen op zware metalen.

Wie zin heeft in een Boulton Paul kan ook altijd bij mij terecht. ;)

Dirk
 
Vandaag is de mooi kit van deze boulton aangekomen.

Wil een verslagje bijhouden. Het zal niet van iedere bouwstap. Waarbij soms een vraagje nodig is, want nog heb nog niet alles duidelijk hoe en wat te doen tijdens de bouw.

De boulton als lego bouwpakket
full


Daar komt de eerste vraag al.
Als de vleugel aan elkaar gelijmd is. Moet ik de verhoging eraf snijden en dan een achterlijst van 1 á 2 mm hoogt. Of moet je het wegschuren zodat de achterlijst zo dun mogelijk wordt?
full
 
Hoi Hoeby,

Inderdaad, je lijmt de delen tegen elkaar en achteraf leg je tegen die rand een lat en snijdt deze er met een scherp af. Zo krijg je een mooi strakke achterlijst en je moet niets uitmeten. De achterlijst is zo ongeveer een millimeter dik.

20191114_223222.jpg

20191114_223715.jpg

20191115_053042.jpg

20191115_053530.jpg



Dirk
 
Dank je Dirk.

Ben nog aan het twijfelen om iets meer van de achterlijst te verwijderen en er een balsa strip op te lijmen.
Zo is deze iets meer vervoers bestendig, dat de achterlijst niet vol deuken komt.
Heb je hier ervaring mee?

forump1030180.jpg
 
Natuurlijk heb ik ervaring met de eindlijsten ;).
Ik doe het met glasvezel versterkte tape, een strip onder- en bovenaan net op de eindlijst. Ik doe dat ook vooraan aan de voorkant, deze sla ik dan om de neus dat maakt deze dan ook meteen veel steviger.
Het papier waar ik de vleugel mee bekleed wordt achteraan dan ook om de achterlijst geslagen, de achterlijst die je dan krijgt is best hard en bestand tegen een stootje. Het stukje balsa dat ik gebruik is voor de tip deze is anders wel een beetje te zacht.
Op de foto zie je wat ik bedoel.
20131122_234452_12348173555_o.jpg
Tape met vezels is beide richtingen of maar in één richting maakt niet echt uit, tegenwoordig gebruik ik deze met de vezels in langsrichting, gewoonweg omdat ik er nog een hele boel van heb en het net iets minder zichtbaar door het papier.

Persoonlijk zou ik het niet doen maar natuurlijk kan je altijd proberen om er een houten lijstje in te verwerken het zal je wel wat extra stevigheid opleveren maar nog veel meer werk. Vroeger heb ik het ook gedaan bij een Robbe Gnat en Protech Voyager maar die hebben een vrij dikke eindlijst daar was het een kwestie van met een fijn zaagje een slipje te zagen en er een strip 0.4 triplex in te lijmen. Daarna kon je de styro dan wegschuren tot op het triplex voor een dunne eindlijst. Hier is de eindlijst veel dunner en wordt het volgens mij moeilijk om het netjes weg te werken.

Ik prop mijn modellen vaak met meerdere achter in de auto maar een gedeukte eindlijst heb ik er nog niet aan overgehouden, als je er domweg mee tegen een deur loopt zoals ik al eens durf te doen :oops: helpt je houten lijstje ook niet meer dan is er vaak meer aan de hand.

grtz
Dirk
 
Vandaag de eerste stukken gelijmd.

Begonnen met alles uit de blokken te halen. En dan puzzelen maar
full


Vervolgens segmenten bij elkaar gezocht en goed gelegd. Dit alles om te voorkomen dat je de romp verkeerd in elkaar lijkt
full


En toen lijmen.
Hier had ik te laat gelezen, wat Dirk in de handleiding geschreven had. Welke segmenten je bij elkaar moet voegen. Daar wijk ik dus af van wat Dirk adviseert. Die modelbouwers toch ook. Zo eigenwijs als ...., eerst plakken en dan lezen wat er in de handleiding staat.
full
 
Goe bezig :thumbsup:
Dat je het laatste stuk voor de fan er al tegen hebt gelijmd is niet zo erg. Het verschil is dat het nu wat moeilijker wordt om de fan mooi uit te lijnen. Het luchtkanaal net voor de fan is mogelijk wat te klein ten opzichte van de fan, zo kan je die mooi passend maken en heb je ook de keuze tussen een Wemotec minifan (69mm) of een 70mm China EDF. Nu zul je dat langs achteren moeten doen anders had je het gewoon langs voren kunnen op maat schuren.

Dirk
 
Het verschil is dat het nu wat moeilijker wordt om de fan mooi uit te lijnen.
Dat zal wel goed komen. Het is geen beton dat geschuurd moet worden.

Het is Dirk zijn schuld, dat ik me nu in een cnc-schuimsnijder aan het verdiepen ben. :rofl:
Onlangs een model 3d geprint. Maar dat beviel me niet helemaal. Aan de ene kant de tijd, aan de andere kant de opties om te wijzigen tijdens de bouw of bij schade.
Dan is Dirk zijn optie om het voor bepaalde stukken te gebruiken een ideale oplossing.
Ik bezit een CNC-frees van 120x60cm bereik. Wil nu gaan kijken of het mogelijk is om de cnc-schuimsnijder er voor-achter of ernaast te plaatsen. Zodat ze hetzelfde bed gebruiken. Maar eerst eens verdiepen in de techniek, daarna komt de rest wel.
Deze manier van bouwen vind ik wel een leuke toevoeging voor de hobby, daar zou ik ook graag eigen modelletjes voor willen maken.

Vandaag de staart stukken aan elkaar gelijmd.
Het voorste stukje van de deksel heb ik niet gelijmd. Aan de deksel zitten uitlijning strips, het voorste stukje heeft deze niet.
Heb al ooit eerder een model van Dirk gebouwd. Daar geleerd dat je beter tijd extra kan nemen i.p.v. denken dat het wel kan en er later achter komt dat je beter 1 lijmbeurt had kunnen wachten.
full


Betreffende de fan ben ik nog na aan het denken.
De bedoeling was een wemotec mini-fan met 2w20.
Maar kwam erachter, dat ik de montage lippen van de mini-fan eraf heb gehaald. Vastschroeven kan dus niet meer.
Dan heb ik nog een wm400mk2 liggen. Dit is een push-edf. Oftewel de motor zit aan de voorkant en niet aan de achterkant zoals de mini-fan.
Maar ook deze fan heeft geen montage lippen meer.
Hier moet ik nog een keuze maken wat ik ga doen, de wm400mk2 heeft als voordeel dat de motor iets meer naar voren zit. Dit kan er aan bijdragen dat het makkelijker is om het zwaartepunt goed te krijgen.

De wm400mk2
wm-400-1.jpg


@Dirk,

Heb je voor mij het zwaartepunt en formaat roeren waar jij mee vliegt?
 
Laatst bewerkt:
Back
Top