Vanavond maar eens begonnen aan het frame.
Dit vind ik één van de sterkste punten van deze printer. In plaats van hout of draadeinden, wordt in dit ontwerp gebruik gemaakt van aluminium extrusieprofielen, in combinatie met geprinte kunststof onderdelen. Samen zorgen deze ervoor dat de basis van deze printer erg solide is.
Bij het bouwpakket wordt een DVD geleverd met erg veel informatie, waaronder een bouwhandleiding, foto's van gebouwde printers, (electrische) schema's, kant-en-klaar ingeregelde software etc. Het is wel belangrijk dat je checkt of alles nog wel up-to-date is, want in de wereld van de 3D printers wordt er nogal eens iets aangepast en/of verbeterd. Gelukkig houdt de leverancier op zijn site e.e.a. aardig bij.
Hieronder zijn alle geprinte onderdelen te zien. Dit zijn niet alleen onderdelen voor het frame, maar ook behuizingen voor de electronica, zogenaamde "fan shrouds" om de koellucht te geleiden en nog veel meer kleine onderdelen. Bij deze printer is alles gemaakt van ABS. De kwaliteit is over het algemeen erg goed. Bij het samenstellen van het frame heb ik nog niet hoeven schuren of boren om iets passend te krijgen.
Alle hardware is per bouwfase verpakt in hersluitbare plastic zakjes. Zolang je hier netjes mee om gaat, zul je niet snel misgrijpen.
Het frame wordt in elkaar gezet met bouten en moeren. De moeren schuif je in de profielen.
Het is belangrijk dat je tijdens de bouw het juiste aantal moeren in de profielen schuift. Op een bepaald moment zit namelijk alles zover in elkaar, dat je er geen moeren meer bij kunt plaatsen (er zijn wel speciale moeren waar dat wel mee kan, maar die zijn veel duurder) Gelukkig heeft de leverancier een overzicht bijgevoegd met het benodigde aantal moeren per profiel. Het is wel even goed opletten geblazen wat voor, achter, links en rechts is.
De twee bovenste profielen zijn een verhaal apart. Om te beginnen schroef je vier lenskopboutjes in de verticale profielen (deze zijn al voorzien van schroefdraad). Je laat de koppen ca 3mm boven het aluminium uitsteken.
Vervolgens schuif je de horizontale profielen over de koppen heen. In deze profielen zijn gaatjes geboord, zodat je de boutjes dóór het profiel heen vast kunt zetten.
Dan nog even de schoren erop en de houders waar later de geleider voor de z-as aan wordt vastgezet.
En na een uur of twee schroeven is dit het voorlopige resultaat:
Nu is het een kwestie van alles netjes haaks en op maat vastzetten (de schroeven heb ik tot nu toe handvast aangedraaid) Niet idioot veel kracht zetten, dat is nergens voor nodig en je loopt kans de geprinte onderdelen te beschadigen.