Bouw Scuderi 4-takt motor

Discussie in 'Stoom techniek' gestart door JeroenDorr, 31 mei 2021.

 1. JeroenDorr

  JeroenDorr

  Lid geworden:
  21 mei 2020
  Berichten:
  682
  Locatie:
  Spijk, West Betuwe
  De keus voor het volgende project is genomen; Ik ga me op een ander model van Jan Ridders storten, een Scuderi 4-takt motor!

  Scuderi 1.jpeg
  Scuderi 2.jpeg

  Even iets over de techniek van een Scuderi motor:

  Bij een zogenaamde "Scuderi" motor worden de vier takten van de cyclus opgesplitst worden over twee cilinders. De twee respectievelijke zuigers zijn daarbij via een krukas met elkaar verbonden;
  De ene zuiger zorgt voor het inlaten van het verse verbrandingsmengsel en het vervolgens comprimeren daarvan in een volume tussen de twee cilinders. Dit gecomprimeerd gasmengsel expandeert in de andere cilinder als de inlaatklep daarvan wordt geopend. Ongeveer gelijk met het sluiten van de inlaatklep wordt de bougievonk gemaakt waardoor het mengsel ontsteekt en de arbeidslag in gang wordt gezet. Als deze laatste zuiger weer naar boven beweegt worden de verbrande gassen uitgedreven langs de geopende uitlaatklep
  .

  Zie hier voor verdere/uitgebreider omschrijving: http://ridders.nu/Webpaginas/pagina_scuderi_viertakt/scuderi_frameset.htm

  In theorie is dit een efficiëntere en schonere motor dan een reguliere 4-takt. In de praktijk blijkt het ondoenlijk om die theoretische voordelen te realiseren. Er zijn voor zover ik kan nagaan, geen echte productievarianten van. Blijft allemaal bij wat ge-experimenteer

  Ik heb om meerdere redenen voor dit motortje gekozen. Ik vind het Scuderi principe interessant. Weinig mensen zijn er mee bekend, dus het levert altijd veel vragen op. Visueel vind ik het een bijzonder machientje. Een aantal onderdelen zijn vergelijkbaar als op mijn eerder gebouwde Twee takt Debbie motortje. Maar ik had zelf nog wel wat vraagtekens achteraf en ik denk dat ik een aantal zaken nu beter kan produceren. Nauwkeurigheid op een aantal kritische onderdelen, bij dit model is nog belangrijker dan bij Debbie.

  De tekeningen van Jan Ridders zijn voortreffelijk en Jan reageert altijd direct op mijn mails als ik nog vragen heb. De tekeningen zijn praktisch 1:1 en alles is metrisch. Dat is voor mij belangrijk. Ik heb wat beperkingen als het gaat om goed tekening te kunnen lezen. Dus het helpt mij enorm als ik onderdeeltjes uit de tekening kan knippen om ze dan naast mijn werkstuk te houden.

  Er zitten ook een aantal compleet nieuwe aspecten op deze motor tov Debbie; In- en uitlaatklepjes, met stoters en nokken. En een getande riem/tandwiel aandrijving.

  Ik ben nu bezig om als eerste de materiaallijst op te stellen vanuit de ontwerptekening. Daarna kan ik bepalen welke materialen ik moet bestellen.

  Iets anders waar ik ook al even naar heb zitten kijken is de tandwielen. Kan ze kant en klaar bestellen. Lijkt me interessanter om ze zelf te maken. Maar dan heb ik wel een verdeeltafel met de juiste schijven nodig.

  Ik ben al bij HB wezen kijken en wat rond gegoogeld. Een probleempje is dat mijn frees niet erg groot en niet erg hoog is. Als ik nou toch een verdeeltafel ga aanschaffen, dan wil ik ‘m eigenlijk zowel verticaal als horizontaal kunnen gebruiken. Maar de kleinste modellen, voorzien van schijven, zijn al gauw 850-100mm hoog. Dan hou ik niet veel over voor een frees en nog minder als ik zou willen boren.

  We puzzelen verder!

  Jeroen
   
  Demaic, Potter, Jinny en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. R Groen

  R Groen

  Lid geworden:
  23 mrt 2014
  Berichten:
  1.266
  Locatie:
  Elburg
  Jeroen, wat ontzettend leuk.
  Ik ga je weer volgen !!!
  Succes en de groetjes, Ruud
   
  JeroenDorr en Potter vinden dit leuk.
 3. Stoompomp

  Stoompomp

  Lid geworden:
  22 jul 2017
  Berichten:
  4.645
  Locatie:
  HELLEVOETSLUIS
  Mooi nieuw project.
  Ik ben benieuwt naar je vorderingen.
  Over tandwielen zou ik voor jouw geen zorg maken.
  Koop geen gereedschap voor een enkel tandwiel, er zijn alternatieven aanwezig.
  Bedenk wel, dat gelet op het aantal tanden, erbij ook op een grotere diameter, groter aantal tanden, een andere moduulfrees hoort.
  Er zijn leveranciers van tandwielen, die kunnen leveren.
  Succes, Henk.
   
  Potter en JeroenDorr vinden dit leuk.
 4. JeroenDorr

  JeroenDorr

  Lid geworden:
  21 mei 2020
  Berichten:
  682
  Locatie:
  Spijk, West Betuwe
  Bedankt Henk.
  Op zich heb ik geen probleem om geld uit te geven (binnen grenzen) om weer iets nieuws te proberen/leren. En ik denk dat zo’n verdeeltafel ook voor allerlei andere zaken te gebruiken is. Maar anders dan een verdeeltafel of tandwielen kopen, welke alternatieven denk jij aan?

  Jeroen
   
  Potter vindt dit leuk.
 5. Stoompomp

  Stoompomp

  Lid geworden:
  22 jul 2017
  Berichten:
  4.645
  Locatie:
  HELLEVOETSLUIS
  Nu in elk geval geef je aan, dat je een verdeeltafel met schijven (en schaar?) wilt gebruiken.
  Je geeft ook aan, dat je deze ook voor andere zaken wilt gebruiken.
  Zelf maak ik geen tandwielen, indien ik deze nodig heb, dan koop ik de tandwielen met de juiste verhouding.
  Eventueel pas ik de as afstand aan.
  Waar ik wel veel plezier aan heb, is een simpele draaitafel, zie https://www.modelbouwforum.nl/threads/dockyard-v-stoommachine.271389/page-12#post-4160378
  Hiermee kan je meer dan verwacht.
  Mijn draaibank heeft 250mm boven het bed.
  Voor een project van mijn kleinzoon waren er kunststof flenzen nodig ø250mm.
  Uitgaande van een vierkant stuk van 260mm, kan ik dit niet op de draaibank kwijt.
  Oplossing: op de freesbank, draaitafel op het bed, kunststof plaat door het asgat klemmen, verstellen naar 125mm + de helft van de diameter van de frees en ronddraaien.
  Het voordeel is, dat deze relatief laag zijn, voorbeeld: HBM 100 mm Verdeeltafel met Opspanset | HBM Machines (hbm-machines.com)
  Samengevat:
  - Voor enkele tandwielen niet investeren in duur en weinig gebruikt gereedschap.
  - Gebruik maken van een draaitafel, daar je hiermee veel cirkel bewerkingen kan uitvoeren. Wil je naar een kantelbare, dan is deze kleinere ø75mm nog minder kostbaar. HBM 75 mm Kantelbare Verdeeltafel met Opspanset | HBM Machines (hbm-machines.com)
  Ik hoop je vragen beantwoord te hebben.
  Bedenk wel, ik wil mijn mening niet opdringen, alleen delen van de opgedane ervaring met mijn machines.
  Soms kom ik in hobby ruimtes(werkplaatsen) van modelbouwers, waar zoveel gereedschap staat, dat ik soms denk, dat deze mensen niet aan het product, maar aan het kostbare gereedschapspakket hun status trachten te ontlenen.
  Groet, Henk.
   
  Potter vindt dit leuk.
 6. JeroenDorr

  JeroenDorr

  Lid geworden:
  21 mei 2020
  Berichten:
  682
  Locatie:
  Spijk, West Betuwe
  Henk,
  Ik koop regelmatig gereedschap voor mijn klassieker auto’s wat ik misschien maar een keer gebruik. Soms kan ik het gereedschap zelf maken, soms moet ik het kopen. Ik zie het niet als slecht een keer gebruiken. Ik zie het vooral als een keer iets bijzonders doen. Als ik het nog een keer kan gebruiken, prima, maar is op zich niet zo heel erg relevant, tenzij het heel erg duur wordt. Ik vind het gewoon leuk om verschillende dingen uit te proberen. Een hobby mag wat kosten, zeggen ze. (nou ja, sommige zeggen dat)

  Ik heb al gekeken naar de HBM 110mm verdeeltafel, dat is de kleinste maat waar je verdeelschijven en een schaar bij kunt krijgen. Op de 100mm en de kantelbare 75mm kan dat niet. Maar liefst zou ik een maatje kleiner gaan, omdat ik dan meer ruimte onder mijn freesmachientje hou. Dus ik ben ook wat verder aan het kijken dan HBM. Proxxon heeft een leuke, maar die gaat ervanuit dat je de 3 of 4 klauw van hun draaibank gebruikt. En dan wordt het weer erg duur.
  Voorlopig nog helemaal geen haast. Een hele hoop andere dingen voordat ik aan de tandwielen toekom. Dus ik kan nog een hele tijd rondkijken of ik iets geschikts vind. Ergste geval koop ik ze, maar dat is minder leuk!

  Jeroen
   
  Potter vindt dit leuk.
 7. JeroenDorr

  JeroenDorr

  Lid geworden:
  21 mei 2020
  Berichten:
  682
  Locatie:
  Spijk, West Betuwe
  Ik heb helaas tot nu toe weinig kunnen doen aan dit projectje. Heb van de week eindelijke alle materialen uitgezocht en besteld bij Sauerbier. Dus ik hoop binnenkort weer te gaan starten.

  Jeroen
   
  Potter vindt dit leuk.
 8. R Groen

  R Groen

  Lid geworden:
  23 mrt 2014
  Berichten:
  1.266
  Locatie:
  Elburg
  Ik kijk er weer naar uit Jeroen.
  Je vorige project heb ik ook met plezier gevolgd.
  Succes.
  Groet, Ruud.
   
  JeroenDorr en Potter vinden dit leuk.
 9. JeroenDorr

  JeroenDorr

  Lid geworden:
  21 mei 2020
  Berichten:
  682
  Locatie:
  Spijk, West Betuwe
  He, he, eindelijk weer eens achter de draaibank kunnen staan. Mijn gezondheid zat de laatste maanden niet mee, maar ik hoop toch de draad weer een beetje op te kunnen pakken.

  De afgelopen twee dagen eerst maar eens de beide cilinderkoppen gemaakt.

  Screenshot 2021-07-31 at 3.06.33 PM.png
  IMG_4405.JPG

  Het is tot nu toe nogal simpel, maar goed je moet toch met wat beginnen.

  IMG_4407.JPG

  Ik ga nu eerst beide cilinders maken, vervolgens beide koppen erop bevestigen en dan in een keer de diverse schuine/platte kanten frezen.

  Een aantal van de onderdelen lijken erg op die van Debbie, maar het is allemaal toch wat anders. De hele maatvoering is sowieso wat kleiner.

  Ben ook al weer even bij mijn lokale machinewerkplaats langs geweest. Even Debbie laten zien en ook het vliegwiel van dit motortje maar weer bij hen opdracht gegeven. Het is iets kleinere diameter dan het vliegwiel van Debbie, maar zelfs dan nog twijfel ik of ik ver kom met mijn draaibankje. Dus maar uitbesteed.

  Groeten Jeroen
   
  ozy, Potter, willum en 2 anderen vinden dit leuk.
 10. R Groen

  R Groen

  Lid geworden:
  23 mrt 2014
  Berichten:
  1.266
  Locatie:
  Elburg
  He Jeroen, long time no see.
  Fijn dat je de hobby weer op kan pakken.
  Gezondheid is toch wel even een belangrijk dingetje.
  Ik ga je bouw weer met plezier volgen !!!
  Groet, Ruud.
   
  JeroenDorr en Potter vinden dit leuk.
 11. Stoompomp

  Stoompomp

  Lid geworden:
  22 jul 2017
  Berichten:
  4.645
  Locatie:
  HELLEVOETSLUIS
  Wat zal jij het moeilijk gehad hebben met het gedwongen niets doen.
  Fijn om te lezen, dat je zover bent, dat je verder kunt gaan met je hobby.
  Succes met de voortgang. Groet. Henk.
   
  JeroenDorr en Potter vinden dit leuk.
 12. Gea

  Gea

  Lid geworden:
  23 dec 2012
  Berichten:
  784
  Leuk dat je weer aan de draaibank kan staan.
  Ik ga de werkzaamheden zeker volgen .
  Belangrijk dat je de "debbie" laat zien aan mensen waar je materiaal vandaan haalt .
  Zo weten ze waar hun (afval)stukken worden voor gebruikt en zijn ze de volgende keer bereidwilliger iets te doneren of te verkopen.;)
   
  JeroenDorr, Potter en Cnn vinden dit leuk.
 13. Jan Walpot

  Jan Walpot Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  26 okt 2007
  Berichten:
  1.236
  Locatie:
  Giessenburg
  Veel succes met de herstart van de hobby Jeroen.
  Groet, Jan.
   
  Potter en JeroenDorr vinden dit leuk.
 14. JeroenDorr

  JeroenDorr

  Lid geworden:
  21 mei 2020
  Berichten:
  682
  Locatie:
  Spijk, West Betuwe
  Eerste stukje van de eerste cylinder is af. Koelribbetjes erin gemaakt:

  IMG_4411.JPG

  Daarna gat geboord met mijn grootste boor, 13mm en afgestoken.
  Moet ‘m nu verder afdraaien naar 18mm en boven en onderkant afwerken.

  IMG_4412.JPG

  En dan moet er natuurlijk ook nog een tweede cylinder worden gemaakt

  Jeroen
   
  ozy, Jan Walpot en Potter vinden dit leuk.
 15. R Groen

  R Groen

  Lid geworden:
  23 mrt 2014
  Berichten:
  1.266
  Locatie:
  Elburg
  Lekker bezig Jeroen,
  Dit gaat alweer prima zie ik wel.
  Draait dit perlitisch gietijzer makkelijk?
  Ik heb dit nog nooit in de draaibank gehad.
  Groet, Ruud.
   
  JeroenDorr en Potter vinden dit leuk.
 16. JeroenDorr

  JeroenDorr

  Lid geworden:
  21 mei 2020
  Berichten:
  682
  Locatie:
  Spijk, West Betuwe
  Hi Ruud,
  Ja, gaat heel gemakkelijk. Geeft wel veel troep. Komt, naast de spanen, een heel fijn stof af. Niet best voor de draaibank. Dus ik probeer tijdens het draaien alles zoveel mogelijk af te dekken en tussendoor ook vaak extra schoonmaken.

  Je moet ook een beetje oppassen met het gebruik van fijn schuurpapier, gaat veel harder/sneller dan op staal. Voordat je het weet heb je er een paar honderdste vanaf gehaald!

  Jeroen
   
  Potter en R Groen vinden dit leuk.
 17. Gea

  Gea

  Lid geworden:
  23 dec 2012
  Berichten:
  784
  Een sterke magneet in een plastiekzak steken en ergens kort bij de beitel tegenaan "plakken"
  Na gebruik de zak binnenstebuiten keren en de troep in de vuilbak , De magneet blijft op deze manier proper.
  Het houd niet alles weg , maar het helpt.
   
  Demaic, norwin, Potter en 2 anderen vinden dit leuk.
 18. JeroenDorr

  JeroenDorr

  Lid geworden:
  21 mei 2020
  Berichten:
  682
  Locatie:
  Spijk, West Betuwe
  Tweede cilindertje: Ribbetjes gedaan en een gat rond 13mm. Nu met de binnendraaibeitel naar 18mm. Debbie had een inwendige diameter van 24mm. Bij dit modelletje is alles wat kleiner.

  IMG_4441.JPG
   
  Demaic, ozy, Jinny en 3 anderen vinden dit leuk.
 19. JeroenDorr

  JeroenDorr

  Lid geworden:
  21 mei 2020
  Berichten:
  682
  Locatie:
  Spijk, West Betuwe
  Tweede cilindertje helemaal af voor wat draaiwerk betreft. Diameter op 17.96mm. Laatste paar honderd mm gaan er met honen wel uit.
  Cilinderkop past!

  IMG_4445.JPG

  IMG_4443.JPG
   
  ozy, Zeiler, Jan Walpot en 4 anderen vinden dit leuk.
 20. Stoompomp

  Stoompomp

  Lid geworden:
  22 jul 2017
  Berichten:
  4.645
  Locatie:
  HELLEVOETSLUIS
  Mooi resultaat.
  Hopelijk heb je de badkamer schoon kunnen houden, want dat draaistof blijft op je huid plakken.
  Ik heb wel een vraag over het meten van de binnendiameter.
  Welk meetinstrument gebruik je hiervoor?
  Groet. Henk.
   
  Potter en JeroenDorr vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina