Bouwverslag BANCKERT (1/50)

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door RoeBuilds, 9 aug 2019.

 1. RoeBuilds

  RoeBuilds

  Lid geworden:
  8 aug 2019
  Berichten:
  14
  Locatie:
  ZH, NL
  Goedemiddag allemaal,

  Kleine voorstelronde: mijn naam is Mike, 30 jaar en vermaak me al jaren prima met het in elkaar zetten en zo realistisch mogelijk schilderen/verweren van de welbekende plastic bouwdoosjes (Revell, Tamiya, Italeri). Daarnaast vermaak ik me tegelijkertijd ook ontzettend met het lezen van de bouwverslagen op dit forum.. wat een kunstwerken komen er voorbij, chapeau!

  Het volgen van deze verslagen heeft me in de tussentijd zover gebracht dat ik zelf ook een poging wil wagen op het gebied van een RC-bootje, so here we go!

  Wat?
  Na een kleine zoektocht is mijn oog gevallen op de BANCKERT 1/50 van BILLING BOATS - volgens de vele bouwverslagen op het web een niet al te moeilijk bootje voor beginners, maar toch een projectje waar voldoende uitdaging in zit. Zo is de maatvoering van de onderdelen niet overal geweldig, en zal er e.e.a. aangepast moeten gaan worden - en is daarnaast sowieso het hele bewegende gedeelte (schroef/roer) nieuw voor mij.. alle plussen en minnen meewegend lijkt het me geweldig om dit bootje samen te stellen, dus het pakketje is besteld!

  Waar?
  Ik ben een van de uitverkorenen welke een 'eigen' werkkamer tot zijn beschikking heeft.. deze is echter voor van alles en nog wat misbruikt, en vooral ingericht op de bouw van bijvoorbeeld het standaard plastic vliegtuigje van 1/72. Hoog tijd om e.e.a. op de schop te gooien en opnieuw in te richten tijdens het wachten op de postbode! Het resultaat:

  20190803_141443.jpg

  20190803_141450.jpg

  Nu zullen jullie misschien denk: wat schoon, gebeurt zeker nooit wat! Tegengestelde is waar: werkbank heb ik ooit eens samengesteld uit 3 bureautjes van de IKEA, werkblad daarentegen bestaat uit MDF platen welke vervangen kunnen worden indien nodig - geloof me, was nodig.. menig potje verf is hier overheen gegaan.

  Gaan we nu maar even wachten op de postbode, verwachting is dat de Banckert morgen geleverd gaat worden. Bouwverslag probeer ik op regelmatige basis bij te houden, dit is echter net zo nieuw als deze tak van de modelbouw dus zal er afentoe wel even bij in schieten. Ik zal waarschijnlijk regelmatig met vragen/uitdagingen op de proppen komen, hoop dat jullie me bij willen adviseren.. moet gezien de ondersteuning op andere delen van het forum wel goed komen!

  Alvast bedankt, en tot de eerste 'echte' update!

  Mike
   
  Laatst bewerkt: 19 aug 2019 om 13:26
  Bert V vindt dit leuk.
 2. Marc w

  Marc w

  Lid geworden:
  10 feb 2013
  Berichten:
  1.532
  Locatie:
  Turnhout belgie
  Veel succes Mike, er wachten inderdaad andere uitdagingen op u tegenover bij plastic bouw.
  Maar de ervaring die je hebt is een zeer goede basis om van start te gaan in deze voor u nieuwe tak van de hobby.
  Veel succes en indien vragen , ze gaan zeker en vast beantwoord worden , ervaring genoeg hier op het forum.
   
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 3. Bootjebouwer 2

  Bootjebouwer 2

  Lid geworden:
  23 jul 2019
  Berichten:
  58
  Locatie:
  Het noorden van Drenthe
  De Banckert is een hele fijne boot om aan te werken.
  Er is op het www ook veel aan bouwtips te vinden, aangezien het een hele populaire boot (geweest?) is om te bouwen.
  En Billing Boats is wel een naam, he?
  Gaat vast een mooie boot worden.

  Oh, en ik ben jaloers op je werkplaats.
  Zo opgeruimd is die van mij nog nooit geweest! :-D
   
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 4. RoeBuilds

  RoeBuilds

  Lid geworden:
  8 aug 2019
  Berichten:
  14
  Locatie:
  ZH, NL
  Goedemorgen!

  Afgelopen weekend was het dan zover: de postbode stond voor de deur met in zijn handen een mooie 1/50 Banckert!! :thumbsup:

  Enigszins verbaasd door de afmetingen van de doos - in het echt is alles een stuk groter dan op internet - de verzegeling verbroken en e.e.a. uitgepakt/bekeken. Wat een afmetingen.. even ter vergelijking met een ander projectje, een 1/1200 Titanic van Revell :D:

  20190810_132624.jpg

  Verschil moet er zijn :cool:

  Na een uurtje snijden, zagen en vijlen zijn we dan al tot het volgende resultaat gekomen:

  20190810_135037.jpg

  20190810_145850.jpg

  20190810_161142.jpg

  Zoals verwacht (is veel over te vinden op internet) is de maatvoering van veel onderdelen ronduit waardeloos :rolleyes:
  De spanten hebben vrij ingrijpende aanpassingen moeten ondergaan voordat deze in het schip geplaatst konden worden, daarnaast zorgt een dry-fit van de nozzle/uithouder ervoor dat ik hier ook de nodige uitdagingen aan zie komen:

  20190811_160927.jpg

  20190811_161125.jpg

  De schroefaskoker zit alles behalve gecentreerd, aan de nozzle/uithouder zal dus ook e.e.a. gemodificeerd moeten worden. Daarnaast ziet de meegeleverde schroefas er ook niet heel erg betrouwbaar uit, deze gaan we dan ook vervangen voor een betere variant. Begin is in ieder geval gemaakt!

  Dan het elektrische gedeelte. Misschien loop ik te ver vooruit op de zaken, maar het lijkt me toch verstandig om alvast aan de elektronica te denken voordat ik alle spanten in de romp ga verlijmen. Nu is het immers nog relatief eenvoudig om de spanten aan te passen, mocht er extra ruimte nodig zijn.

  Aangezien ik al langer met het idee speelde om aan een RC-boot te gaan beginnen, heb ik in het verleden al e.e.a. aan componenten verzameld:
  - 1x Loodaccu 6V 12Ah
  - 1x Loodaccu 12V 7Ah
  - 1x Bühler 6-18 VDC Motor
  - 1x Viper Micro Marine regelaar 25A

  Hier is vorige week een CARSON Reflex Stick Multi-Pro bijgekomen welke ik heb overgenomen van een collega - ik kan in ieder geval even vooruit met de 14 kanalen :cool:

  Nu een vraag.. als ik het forum rondkijk, krijg ik het idee dat de meeste bouwers een voorkeur hebben voor 12V indien je deze kwijt kunt. Het plaatsen van de 12V accu moet in de basis mogelijk zijn, echter moet daar het voorste spant voor aangepast worden.

  Een schets:

  upload_2019-8-12_10-23-51.png

  Hier zal het spantje echter niet sterker van worden - er moet een aardige hap uit (rood) - en daarnaast is het niet 100% zeker dat de accu dan ook daadwerkelijk past i.c.m. de opbouw.. meten is vrij moeilijk door de beperkte ruimte.

  Nu kan ik als alternatief de 6V accu gebruiken - deze is een stuk kleiner waardoor aanpassingen helemaal niet nodig zijn - een ander alternatief is misschien iets samenstellen uit 'losse' batterijen.. ik kan me namelijk voorstellen dat het gebruik van bijvoorbeeld 10 in serie geschakelde 1.2V batterijen ook prima mogelijk is met de bovengenoemde componenten. Kom ik uiteindelijk toch nog uit 12V - beter dan 6V :D

  Ik laat me bij deze graag adviseren door de experts! :worship:

  Mike
   
  Laatst bewerkt: 19 aug 2019 om 13:28
 5. Bart Cornet

  Bart Cornet

  Lid geworden:
  7 okt 2007
  Berichten:
  937
  Locatie:
  Zandvoort
  Hoi Mike,

  Leuk een bouwverslag van de Banckert. Ik heb zelf een model van de Maasbank. Hierin voer ik altijd met een samengesteld accupakket van 10x 1,2V cellen.
  Tegenwoordig gebruik ik een lipo accu van 11,1V dit past nog net door de krappe doorgang in het dek.

  [​IMG]

  Ik wens je veel plezier bij de bouw van dit bouwpakket.
   
  Laatst bewerkt: 12 aug 2019
  Tug.NL en RoeBuilds vinden dit leuk.
 6. Marc w

  Marc w

  Lid geworden:
  10 feb 2013
  Berichten:
  1.532
  Locatie:
  Turnhout belgie
  Probeer eerst eens hoeveel drijf vermogen je romp kan hebben. 12v 7ah is aan de zware kant vrees ik voor je romp.
   
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 7. speedy bob

  speedy bob

  Lid geworden:
  26 feb 2008
  Berichten:
  525
  Locatie:
  Jabbeke W-Vl België
  Voor je de spanten en houtwerk er in lijmt kun je ze best behandelen tegen het vocht. nadien kun je er niet meer bij.
   
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 8. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.829
  Locatie:
  Oostvoorne
  Heb er erg in dat op 6 Volt de Bühler erg "tam" is. Ergens meen ik een bouwverslag te hebben gezien met een 12V accu, maar of dat in de lengte past met de Bühler moet je even uitmeten. Deze motor is met weinig stroom tevreden, dus zouden 10 Nimh cellen ook een goede optie zijn. Die kun je mooi als ballast over de romp verdelen. Ga je al een stuk uit het spant zagen, hou dan de maat van de accu aan. Staat die gelijk zeevast. Gr. Klaas.
   
  Laatst bewerkt: 12 aug 2019
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 9. Bootjebouwer 2

  Bootjebouwer 2

  Lid geworden:
  23 jul 2019
  Berichten:
  58
  Locatie:
  Het noorden van Drenthe
  Ja, hoor.
  Iedereen staart zich helemaal blind op die LiPo's van tegenwoordig, maar de gewone "oplaadbare batterijen" voldoen prima.
  En inderdaad precies te plaatsen waar je ze wil.
   
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 10. RoeBuilds

  RoeBuilds

  Lid geworden:
  8 aug 2019
  Berichten:
  14
  Locatie:
  ZH, NL
  Goedemorgen,

  Bedankt voor de tips iedereen!

  Gistermiddag zoals hierboven vermeld maar even gecheckt of de Banckert blijft drijven met een een 12V accu.. nou, het gaat maar net :rolleyes: Daarnaast is het plaatsen van de accu in combinatie met de Buhler ook niet zo makkelijk als het lijkt - door het plaatsen van de motor moet de accu een stuk naar het voorschip geplaatst worden, wat direct een raar drijfbeeld geeft.

  Ik heb dus zojuist proefondervindelijk vastgesteld dat ik losse cellen ga gebruiken :D

  De batterijen (C-type 1.2V 4000mAh) zijn ondertussen besteld bij een bekende duitse supermarkt, levering binnen nu en een dag of 2 :thumbsup:

  Voordat ik überhaupt de batterijen kan gaan gebruiken, is er nog een hoop te doen op de scheepswerf - ik ben dan ook begonnen met het plaatsen/uitlijnen van de nozzle/schroefas. Na een avond vol schuren, passen, vloeken, schuren en passen dacht ik aardig op weg te zijn. Het resultaat:

  upload_2019-8-13_7-21-37.png

  Voor het uitlijnen is de originele schroef en as gebruikt, deze worden t.z.t. vervangen door nieuwe exemplaren. Lijkt op het eerste gezicht niet heel slecht, ware het niet dat ik 'vergeten' ben om het geheel in samenstelling met de Buhler te plaatsen.. het gevolg: as van de motor ligt +/- 5mm hoger dan as van de aandrijving *zucht*. Ook zie ik nu op foto dat de uithouder iets scheef staat t.o.v. de nozzle - aangezien het geheel toch uit elkaar moet, dit dan ook maar gelijk even beetpakken :rolleyes:

  There we go again! :frustie:

  Cosmetisch vraagje dan maar :D Aangezien het geheel opnieuw uitgelijnd mag gaan worden, heb ik hoogstwaarschijnlijk niets meer aan het 'bestaande' gat waar de schroefas door naar buiten steekt - deze moet dus dicht.. Nu zat ik zelf te denken aan een plaatje styreen (binnenzijde romp) en deze af te werken met een laagje plamuur (buitenzijde romp).

  Andere ideeën zijn welkom! :thumbsup:

  Mike
   
 11. Marc w

  Marc w

  Lid geworden:
  10 feb 2013
  Berichten:
  1.532
  Locatie:
  Turnhout belgie
  Je bent goed bezig.
  Het is inderdaad beter de motor netjes in lijn te zetten, het gat dichten in de hak kan op verschillende manieren.
  Persoonlijk smeer ik aan de buitenkant wat plamuur om het gat te dichten en giet dan de hak (vol) met epoxy. Maar als je hiervoor speciaal een pot epoxy voor moet gaan kopen kan je beter een tube snelhardende in de bouwmarkt halen. Zeker niet vergeten op te ruwen en te ontvetten, zowel binnenzijde romp als as koker.
   
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 12. Bootjebouwer 2

  Bootjebouwer 2

  Lid geworden:
  23 jul 2019
  Berichten:
  58
  Locatie:
  Het noorden van Drenthe
  Ik heb de ruimte waar de schroefas loopt altijd met the poor man's epoxy opgevuld: 2 componentenlijm.
  Wel zeker weten dat de boel goed uitgelijnd is, want eruit halen gaat je niet meer lukken. :)

  Overigens mijn complimenten hoe je te werk gaat.
  Dat kan niet anders dan een prachtmodel gaan worden!
   
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 13. RoeBuilds

  RoeBuilds

  Lid geworden:
  8 aug 2019
  Berichten:
  14
  Locatie:
  ZH, NL
  Hey Marc,

  Een stukje ontwetendheid van mijn zijde, maar gaat dit goed met een het plastic rompje van de Banckert? Ik kan me namelijk herinneren uit een eerder (statisch) projectje dat epoxy best warm kan worden tijdens het uitharden.. het is niet de bedoeling dat er meer gaten in de romp ontstaan :p

  Mike
   
 14. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.829
  Locatie:
  Oostvoorne
  Mike, Zou de as op de goede plek door de romp voeren en het oude gat pas dichtmaken op het moment dat alles goed zit.
  Aan de binnenkant de romp wat opruwen, stukje styreen, of afval van de romp erover plakken en dan van buitenaf glad maken. Voor kleinere stukjes deed ik dat met de 2K-lijm, die ook voor andere dingen gebruikt werd. Kombi Power van Bison is daarvoor ideaal spul. Aangemaakt is het een soort zalfje dat niet wegloopt. Wordt ook niet warm. Afsmeren met een oude bankpas. Gewoon bij gelegenheid om restjes aangemaakte lijm op te maken. Succes ermee! Gr. Klaas.
   
  Laatst bewerkt: 13 aug 2019
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 15. Marc w

  Marc w

  Lid geworden:
  10 feb 2013
  Berichten:
  1.532
  Locatie:
  Turnhout belgie
  Mike, wat dat warm worden betref,dat zal wel meevallen, Heb nog nooit pvc zien smelten door epoxy gebruik. Maar het idee van Klaas is waarschijnlijk beter haalbaar in uw geval.
  Zelf kan ik alleen maar positieve dingen over de bison lijm neerpennen en gebruik hem vaak om kunststof en messing met elkaar te verbinden
   
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 16. speedy bob

  speedy bob

  Lid geworden:
  26 feb 2008
  Berichten:
  525
  Locatie:
  Jabbeke W-Vl België
  Mijn Banckert ook met Bühler vaart mooi op een 7.2v Nimh pack en-of 7.4v-lipo
   
  Laatst bewerkt: 14 aug 2019 om 20:05
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 17. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.829
  Locatie:
  Oostvoorne
  Mijn Bugsier 3 heeft met een Bühler motor ook een tijdje op 7,2 Volt gevaren. Gaf een mooi vaarbeeld op schaal, maar weinig trekkracht. Heb er 4 cellen bijgelegd en kan nu beter slepen. Om met de losse boot op schaalsnelheid te varen reduceer ik het vemogen met dual rate op de zender. Gr. Klaas.
   
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 18. RoeBuilds

  RoeBuilds

  Lid geworden:
  8 aug 2019
  Berichten:
  14
  Locatie:
  ZH, NL
  Goedemorgen allemaal,

  Eind vorige week een 4-blads messing schroef en andere schroefas besteld, levering ergens komende week. Omdat de nieuwe schroef iets groter gaat worden dan het standaard meegeleverde exemplaar (40mm t.o.v. 35mm), heb ik de uitlijning even gelaten voor wat het is - het lijkt me verstandiger om e.e.a. samen te stellen m.b.v. de definitieve onderdelen.

  In de tussentijd ben ik begonnen met wat andere zaken op en rond de Banckert, zo zijn de roeren samengesteld en in vorm geschuurd:

  upload_2019-8-19_7-54-46.png

  Ook is het dek voorzien van de onderdekse verstijvingen:

  upload_2019-8-19_7-56-3.png

  Daarnaast is een ander bewerkelijk klusje (gelukkig :rolleyes:) ook geklaard - het rondom plaatsen van de houten latjes op de verschansing.. een klusje om gek van te worden:

  upload_2019-8-19_7-58-8.png

  Het natmaken, lijmen, klemmen en schuren heeft wat pijn en moeite gekost - alle mogelijke knijpertjes en klemmetjes in huis zijn gebruikt - maar ik ben zeker niet ontevreden met het eindresultaat:

  upload_2019-8-19_7-59-27.png

  Hier en daar is er nog een beetje plamuur nodig, echter geen zaken die niet te verhelpen zijn.

  Volgende stap zal het plaatsen van de nieuwe schroef- en schroefas zijn, in combinatie met de nozzle en uithouder.. ditmaal GOED uitgelijnd :p Aansluitend kunnen ook de spanten in de romp gelijmd worden, al dan niet gemodificeerd om een goede uitlijning van de motor te garanderen.

  Tot de volgende update! :D:D

  Mike
   
 19. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.829
  Locatie:
  Oostvoorne
  Mike, om de schroefas in het hart van de straalbuis te fixeren zou je een schijf op de plaats van de schroef kunnen zetten. Moet natuurlijk precies in de straalbuis passen. Gr. Klaas.
   
  RoeBuilds vindt dit leuk.
 20. RoeBuilds

  RoeBuilds

  Lid geworden:
  8 aug 2019
  Berichten:
  14
  Locatie:
  ZH, NL
  Bedankt voor de tip Klaas! Zojuist bericht gehad dat de onderdelen onderweg zijn, met wat geluk morgen dus weer aan de knutsel!

  Ik heb trouwens nog wel iets noemenswaardigs te melden.. aangezien er (hoogstwaarschijnlijk) al honderden Banckert's op deze wereld rondvaren, ben ik van plan het schip enigszins verschillend te maken t.o.v. de klassieke Banckerts - met name qua kleurenschema en naam :D

  Kleurenschema:
  Qua kleur wil ik het schip laten lijken op de Steenbank en/of Valcke (LINK) welke momenteel rondvaart (of heeft gevaren) bij de Belgische marine:

  upload_2019-8-19_12-25-50.png

  Ze gaat geen exacte kopie worden van dit schip, echter neem ik de kleurstelling wel over (afgezien van de roestplekken natuurlijk). Afwateringsgaten op het dek en het bootje achter de stuurhut zullen bijvoorbeeld niet gemaakt worden - het is en blijft een Banckert volgens het boekje van Billing Boats.. alleen in een andere kleur :cool:

  Naam:
  Naast bovenstaande kleurafwijking, gaan we de naam 'Banckert' ook niet terugzien op de romp. Ik ben afgelopen tijd aan het brainstormen geweest over een toepasselijke naam, indien mogelijk in een 'thema' welke ik door kan trekken naar volgende projecten.. ja ja, ik heb de smaak te pakken en heb (ondanks dat mijn huidige project nog laaaaang niet klaar is) goede voornemens met betrekking tot een eventueel vervolg :D

  Na meerdere namen op een rij te hebben gezet, uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat mijn Banckert 'WASHINGTON' gaat heten :cool: Dit trek ik bij vervolgprojecten dan door met andere steden waar ik ooit ben geweest - zo zou er over een tijdje zomaar een 'STOCKHOLM' of 'EDINBURGH' aan mijn vloot toegevoegd kunnen worden :D

  Maar goed - ideeën zat, eerst maar is even stoeien met het onderwaterwerk!

  Mike
   
  AHoogendijk, Jaap Smith en Bert V vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina