Bouwverslag: een Deltawing

Een ding moet ik je nageven, je kiest consequent voor zware oplossingen, of het nou gaat om bekleding van de vleugel of fabricage en bevestiging van de winglets.

Tja, Eric, we gaan het zien hoe het vliegt. Deze bevestiging is zo gedaan, uit een raar :hammer:voorgevoel. Na een crash kan ik het in ieder geval allemaal demonteren....

:bier:
 
Voor een rc wing van pakweg 2m span en meer lijkt me deze bouwwijze dan weer veel meer geschikt. Deze komt op <1m? Vliegen zal het zeker, een helper bij de start is in het begin wel handig.
 
Met mijn bouwwijze van deze vleugels neem ik het wel tegen je op. Simpele speed 400 erop en knallen maar. Ze zijn bedoeld voor full contact combat met speed 400 of aan de helling. Dat is ook de reden dat ze zo goedkoop mogelijk gebouwd worden met gamma piep en ducktape.
 
Voor een rc wing van pakweg 2m span en meer lijkt me deze bouwwijze dan weer veel meer geschikt. Deze komt op <1m? Vliegen zal het zeker, een helper bij de start is in het begin wel handig.

Hij heeft ongeveer 1 meter spanwijdte....
 
Laatst bewerkt:
Oké, we gaan nu door met de romp.

Ik weet dat Eric er niet vrolijk van wordt, maar ik ga toch proberen om een 'mooie' romp te maken.

Toen maar begonnen met plakken en knippen...

1k0.jpg


Dan houd je dit uiteindelijk over:

1k0.jpg


Tja, en dan heb je natuurlijk een beetje vulling nodig. Daarvoor neem ik de goedkoopste bouwschuim:

1k0.jpg


Het folie zorgde ervoor dat niet mijn hele hok :hammer:vol met schuim kwam te zitten.

Na het verwijderen van het folie houd je dan dit over:

1k0.jpg


...een mooi blok stevig schuim. Er schijnt ook nog iets binnenin te zitten, dus dat kunnen we nu gaan bevrijden:

1k0.jpg


Even nog passen:

1k0.jpg


...en nog veel meer schuren, en dan heb je uiteindelijk dit:

1k0.jpg


1k0.jpg


Dit zou dan de vorm moeten worden van de romp.

Jullie zien natuurlijk wel dat dit een rompje wordt van glasvezel. Het plan was eerst om dit van hout te maken, maar dat werd mij allemaal te veel werk. Dit projekt moet natuurlijk niet al te lang duren....

Volgende keer ga ik dus aan de gang met glasweefsel en epoxy.

:beer:

Norbert
 
Dan nu weer verder met de romp.

Omdat het schuim heel erg zacht is, kan er niet met vacuum gewerkt worden. Daarom voorzichtig stukje voor stukje lamineren. Als eerste heb ik de rompvorm met inpakplakband bekleed. Daarna kan begonnen worden met de vleugelaansluiting. Hiervoor heb ik glasband gebruikt.

1k0.jpg


Daarna de onderkant van de romp voorzien van een laagje glasmat:

1k0.jpg


1k0.jpg


1k0.jpg


Zoals je kunt zien leg ik eerst het weefsel tussen twee stukken plastic, en dan wrijf ik alle overtollige epoxy er tussenuit. Zodoende gebruik je niet teveel epoxy, en kun je ook heel eenvoudig de juiste vorm knippen.

1k0.jpg


Dan voorzichtig intapen, zodat het weefsel goed op de vorm komt te zitten.

1k0.jpg


Op de volgende foto is te zien hoe ik deze stukken tijdelijk aan elkaar verlijm. Met een epoxy-glasbubble mengsel worden de hoeken opgevuld. Dit wordt er later natuurlijk allemaal weer afgeschuurd, omdat je nu eigenlijk de oorsprokelijke (goede) vorm van de romp aan het verknoeien bent:

1k0.jpg


Nadat de hele romp is bekleed (en dat alles dan weer twee keer), kan het schuim en al het hout uit de romp worden geprutst. Het begint er dan al aardig op de lijken:

1k0.jpg


Nu begint het grote schuren en plamuren:

1k0.jpg


Aan de binnenkant van de vleugelaansluiting (in de hoek), heb ik een pak glasweefseldraden gelijmd, zodat het een mooi sterk geheel wordt. Daarna kan vulling, die eerst op de aansluiting was aangebracht om stevigheid aan de vorm te bieden, weer teruggeschuurd worden, zodat je de eerste oorspronkelijke vorm van de vleugelaansluiting weer terug hebt:

1k0.jpg


Wat weegt dan zoiets? Ongeveer 80 gram!

1k0.jpg


Zo komt het straks ongeveer eruit te zien:

1k0.jpg


Daarna nog meer vullen, schuren en plamuren, en dan de hele romp nog een keer met 25gr/m2 weefsel bekleden, dan heb je al een aardig strakke romp die mooi past:

1k0.jpg


Nu de motorbevestiging er in:

1k0.jpg


De M3 moertjes heb ik rond afgeslepen omdat anders de motor nét niet meer past:

1k0.jpg


Op de volgende foto is te zien dat er ook nog iets van de buitenkanten afmoet:

1k0.jpg


Nu past het wel. De M3-bouten worden nu aan de romp verlijmd. Hiervoor gebruik ik weer een luchtig epoxy-glasbubble mengsel.

1k0.jpg


Volgende keer gaan we nog een keer verder, alhoewel er niet meer zoveel werk overblijft!

:beer:

Norbert
 
Zo, gisteren bezig geweest met de rompbevestiging. Hoe dat allemaal ging kun je nu al hieronder lezen!

Voor de bevestiging worden M6-inslagmoeren en nylon bouten M6x60 gebruikt.

Eerst de bouten ingewikkeld met vuilniszak en vastplakken met plakband. Daarna glasband er mooi omheen draaien, en dat alles insoppen met epoxy.

1k0.jpg


Na droging heb je dan twee mooi passende kunststof buisjes over:

1k0.jpg


Nu de bouten in de inslagmoeren draaien, en afdichten met klei. Anders zuigt er epoxy in de bout, waar na de romp niet :weetnie: meer demontabel is.....

1k0.jpg


Van de volgende stap ben ik vergeten :hammer:een foto te maken.... Wat heb ik gedaan? Eerst de romp en vleugels in de juiste positie geplaatst, en daarna een beetje dikke epoxy gemaakt. Toen het buisje en inslagmoer voorzien van epoxy en op de juiste plek gezet.

Nadat alles droog is en de twee bouten er weer hebben uitgedraaid, heb je dit:

1k0.jpg


1k0.jpg


1k0.jpg


Dit moet nog wel versterkt worden. De buisjes worden aan de webbing 'geborduurd' met een streng aramidedraad. Het borduursel wordt later met epoxy afgewerkt, zodat het muurvast zit.

1k0.jpg


Ook de inslagmoeren moeten nog worden versterkt, daarvoor eerst de romp voorstrijken met dunne epoxy (betere hechting) en later twee glasweefsel rondjes plaatsen.

1k0.jpg


1k0.jpg


Alles laten drogen en dan is dit klusje ook weer geklaard!

Aanzicht aan de achterkant van de romp:

1k0.jpg


...en aan de voorkant:

1k0.jpg


Ik twijfel nog of ik er een paar luchtinlaten in moet maken. Dat zou een klusje kunnen zijn, maar er moet ook nog een rompbodem gemaakt worden. Die bodem komt er zeker, de luchthappers misschien...

:beer:
 
Het gaat de laatste tijd hier niet zo hard, maar dat hoeft ook eigenlijk niet. Soms denk je dat iets snel af moet, maar waarom :weetnie: eigenlijk?

Zo, dit is weer genoeg stof om een week over na te denken, en dan nu weer snel :hammer:door met de bodemplaat!

Eerst maar eens even de zijkanten gemaakt. Dit was eenvoudig; ik heb de onderkant van het schuim nagetrokken.

1k0.jpg


Even de zijkantjes erbij:

1k0.jpg


Deksel er op:

1k0.jpg


Dan het sluitingsmechanisme. Even zonder woorden, want jullie weten het: één foto zegt meer dan duizend woorden. En mochten er vragen zijn, dan hoor ik ze wel!

1k0.jpg


1k0.jpg


1k0.jpg


1k0.jpg


1k0.jpg


1k0.jpg


1k0.jpg


De achterkant heeft 'gewoon' een houten plug:

1k0.jpg


1k0.jpg


Zo zit het dan:

1k0.jpg


Het begint er nu al aardig op te lijken. Die luchtinlaten moeten er eigenlijk wel bij, en veel werk is dat ook niet, dus dat zal het volgende klusje worden. Zo komen we mooi die winter door!

:beer:

Norbert
 
De laatste tijd met alles en van niks bezig geweest, behalve met m'n delta. Maar ja, vliegweer is het toch niet op het moment :hammer:, dus het geeft niets.

Onder het motto, wat je zegt moet je doen:

...Die luchtinlaten moeten er eigenlijk wel bij...

weer bezig geweest! Luchtinlaten op de romp maken. Eerst maar eens de inlaten zelf fabriceren:

Hier de onderdelen. Ik gebruik een met vuilniszak-repen omwikkeld buisje 3/4" als mal. De luchthappers worden gemaakt uit drie lagen 80gr/m2 weefsel.

1k0.jpg


Om de drie stukjes weefsel exact op maat te krijgen, teken ik op het stuk vuilniszak de afmetingen af. Dan omdraaien en weefsel er op leggen (epoxy komt dus niet in aanraking met de inkt, anders gaat de inkt uitlopen).

Dan het weefsel met een beetje (net genoeg) epoxy overgieten, en weer een laag vuilniszak er op leggen. Als dit is gebeurd, dan met een creditcard alle overtollige epoxy er uit vegen / drukken. Als je het goed doet, zie je de struktuur van de glasmat verschijnen:

1k0.jpg


Dan de drie stukjes uitknippen. Dan is alles netjes op maat:

1k0.jpg


Dan de beschermlaagjes van de stukken weefsel halen en op de mal leggen en met een strook vuilniszak strak omwikkelen:

1k0.jpg


Na drogen en nadat alle vuilniszak verwijderd is, houd je dit over:

1k0.jpg


Daar kunnen precies drie luchthappers uit gemaakt worden. Ik plak er stukjes balsa op, die dienen als handvaten:

1k0.jpg


Resultaat:

1k0.jpg


Romp aftekenen:

1k0.jpg


Zo is het nu aan de voor- en achterkant:

1k0.jpg


1k0.jpg


Nu nog de romp een kleurtje geven (wit...:friends:) en dan kan alles de lucht in....

:beer:

Norbert




.
 
Norbert,

Leuk bouwverslag hoor!
Volg dit draadje al een tijdje, zoals ik meerdere draadjes volg zonder zelf te posten of te reageren, is niet meer zo mijn ding.

In dit geval heb ik toch de behoefte om je even te tippen mbt wat ik zag in je post #48, daar zit een foto tussen waar je de klapprop en motor "voor de foto" in de achterkant van de romp hebt liggen: de bladen van de klapprop zitten verkeerd-om in de bladhouder. Zoals op die foto weergegeven is het nog een Pulling Prop.
Waarschijnlijk weet je dat zelf ook wel, maar het zou zonde zijn als je maiden flight de mist ingaat in het geval je dit over het hoofd ziet.
BTW, heb je al een indicatie van het te verwachten totaalgewicht? (niet om te zeuren of flauw te doen hoor, vraag het me gewoon af. Afgaande op je bouwverslag denk ik dat je uitkomt boven de 1200g dus je zult lekker snel onderweg zijn met deze wing)

Succes er mee verder!

Groet Bart
 
...Leuk bouwverslag hoor!...

Bedankt, altijd leuk om te lezen!

...Waarschijnlijk weet je dat zelf ook wel, maar het zou zonde zijn als je maiden flight de mist ingaat in het geval je dit over het hoofd ziet...

Ja, ik ben me ervan bewust; de bladen van de klapprop heb ik nog niet omgedraaid, maar dat gebeurt nog.

BTW, heb je al een indicatie van het te verwachten totaalgewicht? (niet om te zeuren of flauw te doen hoor, vraag het me gewoon af. Afgaande op je bouwverslag denk ik dat je uitkomt boven de 1200g dus je zult lekker snel onderweg zijn met deze wing)

Zie één van mijn vorige berichten:

...Het vleugeloppervlak is nu ongeveer 29dm2. Als het eindgewicht op bijvoorbeeld 800gram komt, dan praat je over een vleugelbelasting van 27gr/dm2. Dat is toch eigenlijk een hartstikke lage waarde voor zoiets? Of heeft de geringe spanwijdte ook nog invloed op de vliegeigenschappen?...

Ik zal het geheel nog eens wegen. Ik verwacht echter niet dat het boven de 900 gram komt, dan praat je over maximaal 31gr/dm2. Volgens mij valt dit mee voor een deltaWing...

:beer:
 
Met de kerst in zicht, komt voor dit project ook de eindstreep binnen handbereik, lees onderstaande maar eens door....

De bodemplaat heeft een laag folie en een handgreep gekregen. Het plan is nog steeds om dit model uit de hand te lanceren....

1k0.jpg


Ook het pinnetje aan de voorkant heeft een beschermstukje gekregen. Het pinnetje is al afgeplakt, met het oog op het spuitwerk.

1k0.jpg


1k0.jpg


Ook aan de achterkant alles strak gemaakt en afgeplakt. Daar komt mijn vakantiewerk-ervaring (..-tig-jaar :weetnie:) geleden in het autoschade bedrijf weer goed van pas!

1k0.jpg


Even de spuitbus erover halen, dan heb je dit:

1k0.jpg


1k0.jpg


Best wel een bijzondere :hammer:vorm geworden...

1k0.jpg


Hieronder nog even een foto met de bodemplaat erop geklikt.

1k0.jpg


Nu kan het montagewerk beginnen, alhoewel dat weinig werk zal zijn...

:beer:

Norbert
 
Mooi staaltje kwaliteit! Hopelijk ga je nog meer bouwen en ook 's iets voor aan de helling. Want daar kun je met deze bouwwijze (zo netjes en strak) echt veel verschil maken!
 
De laatste puntjes op de i, monteren van de klappropellor...

Als de bladen zonder belemmering naar achteren kunnen vouwen (en de tippen elkaar dus kunnen raken), bestaat de kans dat de motor niet soepel kan starten. Soms bleef zelfs één blad naar binnen staan, met heftig trillen tot gevolg.

De oplossing is echter simpel: een stukje aluminium, dat de bladen ver genoeg naar buiten blijft houden.

1k0.jpg


Als de rode stippen op elkaar zitten, dan weet ik dat het plaatje goed om gemonteerd is...

1k0.jpg


Oké, even een weegmomentje. In dit gewicht is een 3S2200mAh LiPo inbegrepen.....

1k0.jpg


Dus net onder de 1000 gram, vliegklaar. Hier ligt de Wing nu te wachten op beter weer:

1k0.jpg


Nu maar hopen op beter weer!

Groeten,

:beer:

Norbert




.
 
Oké. Hier is het nog steeds 'slecht' vliegweer en ik heb niets :hammer:te doen....

Omdat de vorige DeltaWing toch wel een beetje uit de hand gelopen is :weetnie:, is het nu tijd voor een "low-budget"-wing. Zoiets van: uitsnijden, laagje glasweefsel erover, motor erop en gaan met dat ding.

Maar dan moet je wel een ontwerp hebben. Waar ik ongeveer aan zit te denken:
Spanwijdte ongeveer een meter, kleine motor erop (er liggen hier nog restanten van een Robbe Nanoracer). Maar dan het profiel. Het liefst wil ik dat een beetje dun houden, met het oog op de weerstand, maar zou dat iets (merkbaars) uitmaken? En welk profiel dan te nemen? Volgens mij maakt het (voor mij) weinig uit, of ik nu de MH22, de MH61 of bijvoorbeeld een ZAGI neem?

Maar: is dat wel zo? Heeft iemand een idee of zelfs een goed ontwerp liggen?

Ik hoor het graag :friends:

:beer:

Norbert
 
Het maakt in zekere zin iets uit.... Er zijn relatief dikke profielen die ondanks de dikte toch snel gevlogen kunnen worden. Het voordeel van een dik profiel is dat het minder vervormt als er krachten op inwerken tijdens het vliegen.
 
Back
Top