Bouwverslag Fairmount Sherpa (Alpine van Billing boats)

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Christian Westerink, 17 sep 2019.

 1. Christian Westerink

  Christian Westerink

  Lid geworden:
  17 sep 2019
  Berichten:
  616
  Locatie:
  De Berg
  Hoi iedereen!

  Allereerst zal ik mij even voorstellen (ik vond hier geen aparte rubriek voor). Ik ben Christian Westerink. Ik kom uit Elburg. Kapitein op een binnenvaartschip van 135 meter en daarnaast opstapper bij de KNRM. Sommige van jullie zullen me misschien nog herinneren als 'botter' op dit forum uit m'n wilde jonge jaren.

  Meer dan 10 jaar terug heb ik ooit geprobeerd om de Amsterdam van Artesania Latina te bouwen. Om allerlei redenen (lees ongeduld en onkunde) is dat mislukt. Boel verkocht, gebaald en daarna ondanks de kriebels voor de modelbouw nooit meer een nieuwe poging gedaan. Tot nu. Ik heb de stoute () schoenen weer aangetrokken en mezelf voorzien van het Fairmount Alpine pakket van Billing boats. Ik heb dit pakket gekozen omdat ik het enerzijds een mooie boot vind en anderzijds omdat ik denk dat het een leerzaam pakket is. Een kunstof romp was makkelijker geweest maar wil ik ooit zelf bootjes kunnen bouwen zonder pakket dan leer ik hier meer bij.

  Ik kies voor de naam Sherpa omdat alle namen in het pakket zitten en ik aan de Sherpa leuke herinneringen heb na vroeger uuuuuren ship simulator gespeeld te hebben.

  Wat ik nu anders wil gaan doen dan 10 jaar geleden is nu eerst de volledige romp bouwen en daarna pas de elektronica inbouwen. Nou heb ik al gezien dat ik er niet aan ontkom om een aantal zaken al vooraf te kopen zoals bijvoorbeeld de boegschroef. Maar alles wat niet hoeft doe ik pas op het laatste moment.

  Ik wil jullie in dit topic op de hoogte gaan houden van de vorderingen. En ik hoop op veel goede raad van jullie!

  Ik zal in de berichten hieronder met foto's gaan komen van de start van dit schuitje.
   
 2. Christian Westerink

  Christian Westerink

  Lid geworden:
  17 sep 2019
  Berichten:
  616
  Locatie:
  De Berg
  Van de doos heb ik geen foto. Ook niet zo interessant denk ik. Het avontuur begint met de kielbalk. Ik heb mezelf een hobby setje met dunne mesjes aangeschaft om voorzichtig al het snijwerk uit het hout te krijgen. Als lijm gebruik ik Uhu. De kielbalk bestaat uit 3 delen die verlijmd moeten worden. Ik heb ze eerst aan elkaar verlijmd en vervolgens er nog wat lijm boven op gelegd om zeker te weten dat de verbinding sterk genoeg zou zijn. Vervolgens een plankje gemaakt om daar de kielbalk op te fixeren. Ik heb al een beetje rond geneust op het forum en de opmerking over een bouwplankje vaak voorbij zien komen dus heb ik dat ook gedaan. IMG_20190916_092635.jpg IMG_20190916_092645.jpg IMG_20190916_142024.jpg IMG_20190916_141825.jpg IMG_20190916_141839.jpg
   
 3. Christian Westerink

  Christian Westerink

  Lid geworden:
  17 sep 2019
  Berichten:
  616
  Locatie:
  De Berg
  Vervolgens begonnen met de eerste spanten. Ik ben met eentje in het midden begonnen omdat deze als enige vlak licht met de onderkant van de kielbalk. De andere heb ik opgevuld met de juiste dikte hout om er zeker van te zijn dat ze niet zouden kantelen.

  Ik gebruik om de spanten goed haaks te zetten 2 verstevigingshoeken en een stel geodriehoeken. Ik ben me er van bewust dat dit er amateuristisch uit ziet maar op het moment heb ik nog niet veel spullen. Wat ik wel goed gecheckt heb is of de verstevigingshoeken wel exact 90 graden zijn. Ik weet dat veel er dat niet zijn en dat je er dus niet mee kan werken. IMG_20190916_151941.jpg IMG_20190916_152426.jpg IMG_20190916_155919.jpg IMG_20190916_151914.jpg IMG_20190916_152358.jpg IMG_20190916_155326.jpg
   
  Hendrik mulder vindt dit leuk.
 4. Christian Westerink

  Christian Westerink

  Lid geworden:
  17 sep 2019
  Berichten:
  616
  Locatie:
  De Berg
  Nu ben ik vandaag weer voor een week aan boord gegaan dus ligt de bouw direct even een week stil. Dit geeft me de gelegenheid om over een aantal zaken na te denken waar ik jullie hulp bij nodig heb.

  Allereerst: heeft iemand van jullie dit pakket al gebouwd en is diegene dingen tegen gekomen die hij achteraf anders had gedaan? Iets waar ik nu al rekening mee moet houden?

  Ten tweede: dit pakket wordt compleet verkocht voor deze boot: https://www.modelbouwshopnederland....ats/compleet-rc-aandrijfset-fairmount-alpine/ Is dit wat? Ik heb namelijk geen idee. Ik ben van plan om naast de motoren en boegschroef ook nog een pompje in te bouwen en de radars te laten draaien. Is deze zender bijvoorbeeld ook in de toekomst voor andere projecten geschikt of zal 6 kanaals gauw tekort zijn?

  De passende maat boegschroef is een 25 millimeter met peddel van raboesch. Wat ik op zich jammer vind want ik had liever schroefjes gehad. Ik kan echter niks anders vinden op de (te) grote van raboesch na.

  Ik heb trouwens op een Duitse website nog een leuk interieur gevonden welke te maken is uit papier. Speciaal gemaakt voor dit bouw pakket Dit wil ik ook nog gaan doen. IMG_20190917_154342.jpg IMG_20190917_154425.jpg

  Is er iemand die misschien weet hoe ik de foto's kan kantelen? Het forum legt ze namelijk plat.. owl-706139.jpg
   
  Hendrik mulder vindt dit leuk.
 5. Marc w

  Marc w

  Lid geworden:
  10 feb 2013
  Berichten:
  1.778
  Locatie:
  Turnhout belgie
  alvast een mooie start genomen, het interieur is een leuk extraatje.
  Ik vraag me wel af waarom je niet gewoon watervaste houtlijm gebruikt om hout te kleven.
  de aandrijfset ziet er goed uit maar zal indien je deze zelf samenstelt waarschijnlijk goedkoper uitkomen . Natuurlijk moet je dan weer weer weten wat je exact nodig hebt.

  Betreffende de foto's, vrees dat je beter je gsm horizontaal houd dan een oplossing te zoeken hoe je je foto's verticaal kan plaatsen.
  Dit heeft te maken met de automatische grootte aanpassing van de foto door het forum vermoed ik.

  veel bouw plezier met je nieuwe poging.
   
 6. Christian Westerink

  Christian Westerink

  Lid geworden:
  17 sep 2019
  Berichten:
  616
  Locatie:
  De Berg
  Allereerst bedankt!

  Begrijp ik nou goed dat deze lijm niet watervast is? Ik dacht van wel.. Staat ook op internet.

  Bij dat pakket heb ik juist het idee dat het voordeliger is. Ik weet alleen niet of het geschikte motoren zijn of iemand misschien een betere configuratie weet.

  Christian
   
 7. Marc w

  Marc w

  Lid geworden:
  10 feb 2013
  Berichten:
  1.778
  Locatie:
  Turnhout belgie
  Christian, je lijm zal wel watervast zijn maar houtlijm is gemaakt om hout te lijmen :)
  Het pakket is zeker wel goed samengesteld en als je dezelfde onderdelen los koopt zal het waarschijnlijk duurder zijn.
  Er zijn echter ook goedkopere regelaars die evengoed zijn , maar dan moet je wel weten wat je nodig hebt. en het geduld om alles bij verschillende zaken gaan te halen. ( opsturen is bijna altijd duurder)
  Mocht je 2 regelaars aanschaffen ( voor elke motor 1) hoeven deze niet zo zwaar te zijn en heb je de mogelijkheid om deze afzonderlijk aan te sturen , als schipper zal je de voordelen zeker wel kennen.
  Je moet dan wel een zender hebben die dit kan aansturen.
  Ik wil zeker de kit niet afbreken of iets anders aanprijzen, je hebt echter nog andere mogelijkheden. Eerst maar eens goed nadenken wat je juist wenst .De basis , dan is deze kit zeker geschikt. wil je extra dingen dan zou ik opteren om alles los aan te schaffen.
  Hopelijk heb ik je nu niet al te veel in verwarring gebracht , kijk misschien eens bij andere bouw verslagen van dit schip hoe zij het opgelost hebben.
   
 8. Marco_Polo

  Marco_Polo

  Lid geworden:
  20 aug 2010
  Berichten:
  384
  Locatie:
  Papendrecht
  Hoi Christian,

  Geodriehoeken zijn volgens mij niet amateuristisch hoor...
  Denk dat er best mensen zijn die de spanten op het oog haaks zetten, wat alle gevolgen van dien heeft.
  Hahaha
  Het begin is er. Succes met de verdere bouw.
   
  Christian Westerink vindt dit leuk.
 9. Christian Westerink

  Christian Westerink

  Lid geworden:
  17 sep 2019
  Berichten:
  616
  Locatie:
  De Berg
  Ik had bedacht bij 6 kanaals om 1 kanaal te gebruiken voor roer (duhhh), 1 voor boegschroef, 2 voor motoren en dan de schakelaars voor pompje en radars/verlichting. Ik ben totaal niet thuis in de elektronica. Dat pakket lijkt me daarom makkelijk maar elk ander goed idee is ook welkom.. Het hoeft niet perse goedkoop zolang het maar goed en degelijk is. Daarnaast moet de zender ook een beetje geschikt zijn voor eventuele projecten in de toekomt.
   
 10. Macrabbit

  Macrabbit

  Lid geworden:
  16 mei 2010
  Berichten:
  2.042
  Locatie:
  Julianadorp
  Hallo Christian,
  Is een mooi schip ( niet de gemakkelijkste) om te bouwen. Zal geen hele verhandeling houden over de do's en dont's, daarentegen zal ik je wel gaan volgen. Over de extra set zou ik eens goed nadenken. Weet niet of je de mogelijkheid hebt om zelf het één en ander te maken? Een schroefas is niet moeilijk, wel goedkoper dan een gekochte. De motoren die aangeboden worden zijn geborstelde ( Brushed ) motoren. Tegenwoordig worden heel veel Borstelloze ( Brushless ) motoren gebruikt. Lichter, sterker en zuiniger met de stroom. Wel heb je hier ook speciale vaarregelaars
  ( ESC ) voor nodig. De prijzen van deze sets zijn net zo duur, vaker goedkoper. In de set zit maar 1accu. In dit soort schip passen zonder problemen 2 van deze jongens. Kun je twee maal zo lang varen. De zender is zonder twijfel geschikt. Echter, als de hobby aanslaat, dan zal je gauw tegen de beperkingen aanlopen. Roer, 2x ESC/motoren, boegschroef, radar en verlichting, dat zijn al 6 kanalen. Het is natuurlijk een sleepboot, mogelijk de sleeplieren ook werkend maken? Is leuk als je er uiteindelijk mee gaat "spelen". Ook heb je voor de verlichting als je die gaat installeren tenminste, verschillende soorten verlichting nodig, die ook weer geschakeld moeten worden. Dus 6 kanalen voldoet voorlopig maar is gewoon krap voor een sleepboot. Heb je hier een PB over geschreven. Voor je boegschroef is voor een "lepeltje" gekozen in verband met de diameter van de straalkoker. Als je in deze diameter een schroef wilt plaatsen, neemt de hub, waar de tandwielen voor de aandrijving in zitten, zoveel ruimte in dat er onvoldoende water langs kan lopen. Een lepeltje is dus veel effectiever. Een andere optie zou zijn op de straalbuis groter te maken.
   
 11. Macrabbit

  Macrabbit

  Lid geworden:
  16 mei 2010
  Berichten:
  2.042
  Locatie:
  Julianadorp
  Hallo Christian,
  Is een mooi schip ( niet de gemakkelijkste) om te bouwen. Zal geen hele verhandeling houden over de do's en dont's, daarentegen zal ik je wel gaan volgen. Over de extra set zou ik eens goed nadenken. Weet niet of je de mogelijkheid hebt om zelf het één en ander te maken? Een schroefas is niet moeilijk, wel goedkoper dan een gekochte. De motoren die aangeboden worden zijn geborstelde ( Brushed ) motoren. Tegenwoordig worden heel veel Borstelloze ( Brushless ) motoren gebruikt. Lichter, sterker en zuiniger met de stroom. Wel heb je hier ook speciale vaarregelaars
  ( ESC ) voor nodig. De prijzen van deze sets zijn net zo duur, vaker goedkoper. In de set zit maar 1accu. In dit soort schip passen zonder problemen 2 van deze jongens. Kun je twee maal zo lang varen. De zender is zonder twijfel geschikt. Echter, als de hobby aanslaat, dan zal je gauw tegen de beperkingen aanlopen. Roer, 2x ESC/motoren, boegschroef, radar en verlichting, dat zijn al 6 kanalen. Het is natuurlijk een sleepboot, mogelijk de sleeplieren ook werkend maken? Is leuk als je er uiteindelijk mee gaat "spelen". Ook heb je voor de verlichting als je die gaat installeren tenminste, verschillende soorten verlichting nodig, die ook weer geschakeld moeten worden. Dus 6 kanalen voldoet voorlopig maar is gewoon krap voor een sleepboot.
   
 12. Christian Westerink

  Christian Westerink

  Lid geworden:
  17 sep 2019
  Berichten:
  616
  Locatie:
  De Berg
  Do's en dont's vind ik prima hoor! Misschien zit er wat tussen waar ik wat aan heb :).

  Ik heb niet de mogelijkheid om dingen zelf te maken. Ik heb helaas ook geen rommelhok thuis waar ik een hoop zou kunnen gaan doen. Alles moet op de 'studeer' kamer. En in de schuur nergens ruimte voor want die staat al vol met een emmer en fietspomp. Neemt niet weg dat ik wel mensen ken die iets voor me kunnen doen maar zelf aanschaffen is dan makkelijker.

  Wanneer ik de schroefassen en schroeven van Raboesch zou kopen. Welke motoren en regelaars zou je dan aanbevelen? Ik zou het leuk vinden om hierna iets te maken om te slepen dus beetje power mag wel.. Is er ergens een draadje waar ik het een en ander kan vinden over kiezen van motoren?

  Ik zou er geen probleem mee hebben om bijvoorbeeld de verlichting en radars via een schakelaar op de boot zelf te doen. Dat zou een paar kanalen schelen..

  Sleeplieren werkend maken lijkt me wel heel vet. Maar ik denk voor nu een stap te ver. Ik zou al trots zijn als ik deze boot netjes krijg, varend krijg en de de radar + verlichting werkend krijg.

  Ik denk m.b.t. de boegschroef dat ik dan maar voor zo'n lepeltje moet gaan. Ik vind het niet mooi. Maar lijkt me voor deze boot wel het beste.

  Welke zender heeft een goede prijs kwaliteit verhouding waar je eventueel een beetje mee voorbereid bent op de toekomst?
   
 13. Christian Westerink

  Christian Westerink

  Lid geworden:
  17 sep 2019
  Berichten:
  616
  Locatie:
  De Berg
  Kijkt er toevallig trouwens iemand mee die dit pakket al gebouwd heeft? Ik vraag me af of ik de schroefassen ook kan installeren wanneer de romp helemaal klaar is.. Anders bestel ik ze mee met de boegschroef.
   
 14. piet

  piet

  Lid geworden:
  29 jul 2004
  Berichten:
  1.085
  Locatie:
  zaandijk
  Cristian, mocht je voor brushless motoren gaan ik heb nog twee brushless regelaars liggen, mogen weg voor € 20.
  groet Piet
   
 15. Christian Westerink

  Christian Westerink

  Lid geworden:
  17 sep 2019
  Berichten:
  616
  Locatie:
  De Berg
  Hoi Piet. Aardig van je! Ik wil me eerst even goed verdiepen in hoe iets werkt en wat ik wil voordat ik over ga op elektronica aanschaffen.
   
 16. k-k

  k-k Forum veteraan

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  6.584
  Locatie:
  Oostvoorne
  Hallo Christiaan, Leuk om zo'n sleper te gaan bouwen. Als je iets over het aandrijven met brushless motoren wilt lezen kijk dan eens in het bouwverslag van Lex Verkuijl.
  https://www.modelbouwforum.nl/threads/havensleper-yarra-van-deans-marine.236592/
  De motoren die hij heeft gebruikt zijn er niet meer, maar een goed alternatief is een motor van Banggood.
  https://www.banggood.com/nl/Racerst...7Gy1zK8_bwMxz9BoCAnEQAvD_BwE&cur_warehouse=CN
  Deze loopt veel mooier (eigen ervaring) dan die in de Yarra gebruikt zijn.
  In wezen kun je de assen ook plaatsen als de romp beplankt is. Maar doe het dan wel voor het dek er vast op zit. Anders kom je er moeilijk meer bij om de gaten in de spanten aan te passen. Mocht je de onderhoudsarme assen van Raboesch met keerring bestellen, heb er dan erg in dat je deze assen niet droog laat lopen. Grote kans dat de rubber lipseal in de keerring verbrandt en er water in het kogellager loopt. Goede ervaring heb ik ook met de Bühler (Zon03) borstelmotoren, maar wat minder sterk om te slepen. Gebruiken op 12 Volt maar 1 ampère per stuk. Om 4 groepen lampen te sturen heb je maar 1 kanaal van je zender en ontvanger nodig.
  https://www.rc-point.nl/index.php?i...1ch--envelop&action=article&aid=10393&lang=nl
  Succes verder met het samenstellen van je pakket en de bouw. Gr. Klaas.
   
 17. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.207
  Locatie:
  Betuwe
  Crristian: mijn ervaring met dit soort 'samengestelde paketten' is dat je nét niet krijgt wat je nodig hebt. Een aantal componenten zijn prima, anderen niet.

  Een voorbeeld: de Sherpa heeft tunnels. Daar horen afgetopte schroeven in. Weet jij waarschijnlijk beter dan ik. In het pakket zitten 'gewone' schroeven. Resultaat: efficiëntieverlies. Onder mijn Smit Salland (met tunnels) zitten ook Raboesch schroeven: overmaats gekocht en vervolgens met dreme en vijl op de juiste maat gemaakt. Tussen de tunnels en de schroeven heb ik 1mm speling. Scheelt behoorlijk qua verbruik.

  De regelaars: op zich prima regelaars, maar deze: https://www.rc-point.nl/index.php?i...n=article&group_id=20000331&aid=11729&lang=nl zijn véél kleiner en regelen héél prettig. Je kunt ze overal wegstoppen en als je ze in epoxy giet zijn ze nog waterdicht ook. En ze zijn waarschijnlijk goedkoper.

  Qua motoren adviseer ik voor dit model de volgende: https://www.rc-point.nl/index.php?i...=article&group_id=20000271&aid=69112&lang=nl_
  Prima 'langzaamlopers', dus geen vertraging nodig (=minder verlies en minder lawaai) en zuinig met de ampere's.

  De koppelingen: van Raboesch en dus uitstekend. Maar... als je motoren niet 100% in lijn staan met je assen, heb je de dubbele cardan nodig.

  Over de zender: ik ke die zender niet, maar (en dat geldt zeker voor een schip als de Sherpa) moet je je motoren onafhankelijk kunnen aansturen, zodat je 'op de plaats' kunt keren. Dat heeft die Jamara niet. Zo te zien is het een 6 kanaals budgetzendertje. Uitbreiden, of mixerfuncties kun je vergeten. Ik gebruik voor mijn werkschepen de Futaba FF7 http://images.rcuniverse.com/magazine/reviews/321/transmitter.jpg en die bevalt me uitstekend. Is nieuw vrijwel niet meer te koop, maar op het forum zie je ze nog regelmatig aangeboden.
  Motoren en roeren op de linker knuppel, gekoppeld via een V-mixer, Je boegschroef en je sleeplier zouden op rechts kunnen, en dan heb je nog drie kanalen over voor verlichting en overige toeters en bellen.

  De accu: lood is op zich prima, maar 1 accu is een beetje krap. En, zoals hierboven al geschreven staat, wellicht kun je twee in het schip kwijt.

  Nóg een tip: gebruik watervaste houtlijm. En als je de romp klaar hebt, aan de buitenzijde epoxy en glasvezel en aan de binnenzijde (een deel van) de inhoud van een blikje glanslak in de romp gieten en vervolgens met een kwast de lak in alle hoekjes en gaatjes verdelen. Stel dát je water in de romp krijgt (met een werkschip niet denkbeeldig) kan het water de romp niet van binnenuit aantasten.
  Je ziet dat ik een aantal snelkoppelingen naar een bepaalde modelbouwwinkel in deze reactie heb staan. Dat is een online winkel waar ik hele goede ervaringen mee heb: RC-Point uit Beugen. Geen snelle website, maar prima service. Mag ook wel eens gezegd worden...
   
 18. Christian Westerink

  Christian Westerink

  Lid geworden:
  17 sep 2019
  Berichten:
  616
  Locatie:
  De Berg
  Roel bedankt voor je antwoord!

  Over de schroeven.. Ik heb een vriend met een draaibank. Ik had al gefantaseerd om 2 schroeven daar af te draaien. Niet alleen vanwege beter rendement maar ook al gewoon omdat ik het mooier vind.

  De romp wou ik van binnen eigenlijk afwerken met witte verf. Omdat me dat meer herinnert aan een strakke machinekamer dan dat je boven op het hout kijkt.

  Van buiten afwerken met glasvezel betekend dat ik met matjes aan de gang moet? Is dit moeilijk? Ik lees ook veel over g4 en vervolgens plamuren.. Wat kan ik vanaf dat de romp klaar is nu als beste stappenplan volgen? Is nog een beetje ver weg maar dan ben ik vast voor bereid.

  De motoren die je adviseert: dat zijn borstelmotors? Ik krijg nu 2 verschillende adviezen.. Wat is beter?

  Die regelaars zal ik onthouden!

  De zender ga ik even uitzoeken als ik de rest allemaal op een rijtje heb. Deze week boegschroef en assen bestellen. Lijken de assen in die link wel goed? Of moet ik andere nemen?
   
 19. Christian Westerink

  Christian Westerink

  Lid geworden:
  17 sep 2019
  Berichten:
  616
  Locatie:
  De Berg
  Ik zal trouwens op zoek gaan naar watervaste houtlijm. Volgens het internet zou de Uhu hart waterbestendig moeten zijn maar blijkbaar is dat niet zo?

  Op internet:

  UHU Hart is een speciale snelhardende lijm die geschikt is voor het verlijmen van hout en balsa. Omdat deze lijm zeer hard en helder opdroogt is deze uitermate geschikt voor het verstevigen van lijm verbindingen. Deze lijm kan ook gebruikt worden in combinatie met materialen als metaal en kunststoffen. Deze lijm is bestand tegen water, zuren, olie en vet. UHU Hart is niet geschikt voor PP, PE en Styropor!

  Welke bevelen jullie aan?
   
  Laatst bewerkt: 18 sep 2019
 20. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.207
  Locatie:
  Betuwe
  Aftekenen op de draaibank: Prima, met een kraspen of zo. Afdraaien echter: Héél voorzichtig! Anders vliegen de schroefbladen je om de oren.

  Ook prima... als het hout maar beschermd is.

  G4 is een tweecomponenten-'lak' (de 2e component is waterdamp) die IN het hout trekt. Prima spul, ik heb er echter geen ervaring mee. Met polyester en matten wel. Ja, het is geklieder, maar je romp wordt er een stuk steviger door. En gladder.

  Deze motoren zijn inderdaad borstelmotoren. Maar... industriële borstelmotoren. Zeer zuinig. In heb er twee in m'n Smit Salland staan (verbouwde Smit Nederland) en die geven het model behoorlijke kracht. En ze zijn muisstil en enorm zuinig. Heel wat anders dan die amperevreters van de "Speed-serie".
  Borstelloos (BL) is een optie, maar dat heeft wat nadelen. Ten eerste moet je dan investeren in redelijk 'stevige' BL-motoren om langzaam te kunnen varen. Maar: BL is zuiniger. Ik gebruik in mijn werkschepen borstelmotoren, in de wat snellere schepen (Schnellboote, PT-boats) BL.

  De assen zijn prima. Komen van Raboesch uit Zeewolde. Onderhoudsvrij, watergesmeerd. Nooit problemen, behalve als je ze, zoals Klaas al schreef, droog laat lopen.
   

Deel Deze Pagina