Bouwverslag: FPV DJI F450 met GoPro voor film en fotografie

Discussie in 'Multicopters bouwverslagen' gestart door ptrtjee, 21 apr 2013.

 1. ptrtjee

  ptrtjee

  Lid geworden:
  4 feb 2013
  Berichten:
  526
  Van harte welkom!

  Na mijn eerste quadcopter te hebben gebouwd voor om en nabij de €175, waarvan je de setup hier kunt vinden, is het voor mij tijd geworden om eens wat verder te kijken. Ik heb inmiddels goed leren vliegen en voel me nu erg vertrouwd met multicopters.

  Al een tijd ben ik aan het oriënteren hier op het MBF (Modelbouwforum) en op het internet om tot de juiste combinatie te komen van onderdelen en het vergaren van de benodigde informatie.
  Nu ben ik zover om weer eens aan de slag te gaan en het leek me dan ook een leuk idee om hier een tweede bouwverslag over te maken. Mijn eerste bouwverslag is niet hier op het MBF opgesteld en ging vooral over een zelfbouw quadcopter frame.

  Ik ben van plan om een compacte quadcopter te voorzien van een GoPro camera met 2-as gimbal voor het filmen en fotograferen van extreme sporten. Dit alles ondersteund met een FPV set.
  Mijn broertje is fervent surfer en komt op verbazingwekkend mooie plaatsen. Het lijkt mij fantastisch om met mijn achtergrond als communication & multimedia designer daar iets innovatiefs/creatiefs mee te doen.

  Uiteraard weet ik dat er zeer professionele en stabiele platformen zijn voor dit soort toepassingen maar mijn portemonnee laat dat niet toe. Daarnaast vind ik het rommelen en uitzoeken van verschillende opties erg leuk om te doen.

  In dit topic zal ik de voortgang van het project bijhouden. Alles komt netjes in dit eerste bericht onder elkaar te staan om het overzichtelijk te houden.
  Vragen, opmerkingen en tips zijn van harte welkom! Plaats gerust een reactie of stuur me een privé bericht.

  Goed, laten we beginnen. Ik heb er in ieder geval veel zin in! :grin:

  Geschreven op 21 april 2013:

  Inmiddels besteld/aangeschaft:
  Uiteraard heb ik ook nog wat extra spul besteld zoals connectors, krimpkousen, ESC programmeer kaart, Lipo low voltage alarm, Lipo straps, transmitter strap, etc. Standaard spul en dus niet heel erg specifiek voor dit bouwverslag.

  De bestellingen zijn nog niet binnen dus ik kan helaas nog niet veel doen. Ik hoop spoedig wat materiaal binnen te krijgen.

  Geschreven op 22 april 2013:

  Vandaag heb ik het volgende binnen gekregen:
  Een ontzettend compact dingetje waar ik nog niet heel veel van snap. Voordat ik hiermee aan de slag kan gaan zal ik eerst de monitor en de video zender en ontvanger binnen moeten krijgen.
  Ook wil ik eerst nog een paar handleidingen volgen wat betreft de voeding en andere connecties. Liever doe ik alles in één keer helemaal goed. Jezelf voorbereiden kan nooit kwaad.

  [​IMG]

  Daarnaast heb ik de tip meegekregen om een LC filtertje te gaan gebruiken als ik de video zender op dezelfde Lipo aansluit als waar de motoren op gaan draaien. Binnenkort maar eens wat spul bestellen daarvoor.
  Je kunt ze kant-en-klaar kopen maar zelf maken schijnt geen kunst te zijn. Er zijn genoeg handleidingen over te vinden, zoals deze.

  Ik kan ook vandaag weer niet veel dus ik hou het maar voor gezien. :smile: Hopelijk komt er morgen of overmorgen meer materiaal binnen zodat ik wat werk kan gaan verrichten!

  Geschreven op 23 april 2013:

  Vanmiddag zijn de volgende producten geleverd:
  Ik had gehoopt dat ik wat meer materiaal binnen zou krijgen maar dat gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren.
  Zo ongeduldig dat ik was kon ik het niet laten het frame en het landingsgestel alvast in elkaar te zetten:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Ziet er netjes uit toch?

  Voordat ik het frame definitief op het landingsgestel ga monteren ga ik eerst eens kijken hoe ik dat ga doen. Standaard wordt dat gewoon gedaan met een simpel metaalschroefje en een moertje maar ik zit er aan te denken om er M3 trillingsdempers voor te gaan gebruiken.
  Immers komt er een gimbal met een "gevoelige" GoPro onder te hangen en vibraties zijn dus zeer ongewenst. Alles voor een zo stabiel en mooi mogelijke rauwe opname!

  Het landingsgestel is overigens erg licht. Helaas beschik ik (nog) niet over een digitale weegschaal anders had ik het eens kunnen wegen. Hoe lichter hoe beter natuurlijk.
  Het schijnt dat het landingsgestel met gemak 20kg kan dragen. Dat haal ik bij lange na niet maar het geeft een goed gevoel dat het dingetje zo stevig is.

  De monitor is een stuk kleiner dan ik had verwacht. Het voelt erg aan als goedkoop, plastic speelgoed. Maarja, wat wil je dan voor een paar tientjes! Betere schermen kosten vanzelfsprekend ook meer geld.
  Ik kan er helaas nog niet veel mee doen. De Foxtech video zender en -ontvanger moeten eerst binnenkomen voordat ik me bezig kan gaan houden met de FPV set. Tot die tijd is er nog genoeg te doen aan de quadcopter zelf.

  Zie hier de monitor en toebehoren:

  [​IMG]

  Ik heb vandaag gelijk wat extra spullen bij Conrad besteld zoals soldeer, desoldeerlint, krimpkousen in verschillende diameters en krimpsnelheden, M3 trillingsdempers en wat ferrietkernen en condensators.

  Geschreven op 24 april 2013:

  Vanmiddag zijn de volgende producten geleverd:
  Ik had zo gehoopt dat de ESCs erbij hadden gezeten! Dan had ik alvast wat zaken kunnen solderen.
  Volgens de track-and-trace zou de bestelling vandaag wel moeten zijn afgeleverd maar is de ronde van de bode niet afgemaakt(?!). Wellicht dat ik morgen de deurbel hoor gaan en dan aangenaam verrast word.

  Ik heb geen idee wat ik met dat KK 2.0 boardje aan moet. Typische impuls aankoop omdat ze weer even op voorraad zijn bij HobbyKing. Wellicht dat ik het weer ga verkopen zodra de voorraad bij HobbyKing weer op is. Het dingetje is nog niet eens uit de verpakking geweest.
  De reden waarom ik dat boardje niet meer nodig is omdat ik zojuist het geld heb overgemaakt naar Ben Jansen om zijn DJI Naza-M + GPS en power unit over te nemen. :grin: Ik kan niet wachten tot ik die binnen heb!

  Geschreven op 25 april 2013:

  Vanochtend heb ik de volgende onderdelen binnen gekregen:
  Helaas kan ik toch nog steeds niet heel veel! :sad: Ik kan bijvoorbeeld nog niet solderen omdat ik de krimpkousen e.d. nog niet binnen heb. Gisteren nacht heb ik een mailtje binnengekregen van Conrad dat deze spullen helemaal vanuit Zuid-Duitsland moeten komen! Hopelijk duurt het niet al te lang voordat ik aan de slag kan gaan.

  Om de tijd te doden heb ik de ESCs alvast voorzien van schuim en foamtape om deze te beschermen tegen trillingen en stoten. Mooi is het niet helaas maar wel functioneel.

  [​IMG]

  Gelijk de MT2216-11 Tiger motoren op het frame bevestigd. Uiteraard met een druppel Bison lockbond om het geheel goed vast te zetten.

  [​IMG]

  Geschreven op 29 april 2013:

  Het is een aantal dagen stil geweest omdat ik druk in de weer ben geweest met het project! Vooral gisteren heb ik het erg druk gehad. De spullen van Conrad zoals de soldeerdraad e.d. waren binnengekomen en ik wilde meteen aan de slag gaan.

  De bodemplaat van het DJI F450 frame heb ik met zorg vertind. Goed heet gemaakt en een flinke druppel tin zodat alles straks goed kan hechten.

  [​IMG]

  Direct daarna zowel de ESCs als de motoren voorzien van de benodigde connectoren en krimpkousen. Een slopend en secuur karwij maar ik wil dat alles zo perfect mogelijk gesoldeerd is.
  Ik had liever een krimpkous gehad dat wat dunner was, het ziet er zo grof uit nu! Later wil ik de kabels wellicht gaan voorzien van wire mesh om het netjes af te werken, geïnspireerd door het bouwverslag van TRML. :smile: Bedankt voor de inspiratie!

  [​IMG]

  [​IMG]

  Zodra alle ESCs en motoren voorzien waren van connectors e.d. werd het maar eens tijd om de ESCs op de bodemplaat vast te solderen. Uiteraard ook weer getracht alles zo netjes mogelijk af te werken en mooie soldeerpunten te creëren. Dat valt nog niet mee! Gelijk de 2 kabels voorzien van een stukje 6mm krimpkous om de draden bij elkaar te houden en het geheel wat "rustiger" te laten lijken.

  [​IMG]

  Ik heb besloten elke ESC te voorzien van een ferrietkern. Dat is wellicht overkill en totaal nutteloos maar ik neem graag het zekere voor het onzekere. Overigens weegt het geen drol en kost het vrijwel niets.
  Elke draad is 4 keer gewikkeld om de ferrietkern en daarna netjes gefixeerd met een doorzichtige krimpkous.

  [​IMG]

  Na flink wat soldeerwerk en gepriegel met ferrietkernen en krimpkousen is de bodemplaat zo goed als klaar! Nu alleen de V-Sen unit van de DJI Naza-M solderen aan het power distribution board.

  [​IMG]

  De V-Sen unit voedingsdraden zijn inmiddels gesoldeerd. Wat een klus om 2 losse kabeltjes op zo'n klein oppervlak vast te solderen! De soldeerpunten zijn stevig maar ik vind ze erg lelijk. Ik overweeg om het overnieuw te doen maar ik denk niet dat ik er iets mee opschiet.

  [​IMG]

  Ik heb gelijk maar de V-Sen unit klaar gemaakt voor montage d.m.v. zelfklevend klittenband. Zeer handig mocht ik ooit het materiaal over willen zetten naar een ander frame! Alleen de Naza-M zal wat steviger worden vastgezet, de rest is redelijk makkelijk weer te demonteren.

  [​IMG]

  Meteen de Naza-M voorzien van zwart isolatietape dat geen licht doorlaat. Ik heb vernomen dat sommige Naza-M's gevoelig zijn voor (direct) zonlicht en ik neem het zekere voor het onzekere door beide zijkanten van de Naza-M af te plakken.

  [​IMG]

  Even een kleine afwisseling; zoals ik eerder al heb gesteld ga ik het landingsgestel aan het frame monteren door middel van M3 trillingsdempers. Immers is het de bedoeling dat er later een GoPro met gimbal onder komt te hangen en ik wil alles proberen om het beeld zo stabiel en trillingsvrij mogelijk te maken.

  [​IMG]

  Gelijk de Naza-M op het zwaartepunt (center of gravity) gemonteerd door middel van dubbelzijdig foamtape. Dat schijnt een stuk beter te zijn dan de standaard bijgeleverde 3M plakstrips en het vermindert vibraties wat natuurlijk een stuk beter is voor de gevoelige sensoren van de Naza-M flightcontroller.

  [​IMG]

  Gelijk de Naza-M GPS en kompas unit in elkaar gezet. Het statiefje heb ik gewoon met sterke Bison secondelijm vastgeplakt omdat ik niet van plan ben het geheel te demonteren. De unit zelf zit met een bijgeleverde 3M dubbelzijdige plakker vast.

  [​IMG]

  Geschreven op 30 april 2013:

  Ik was niet tevreden over een groot aantal soldeerpunten op de bodemplaat. Sommigen draden waren naar mijn mening niet goed genoeg vertind en de soldeerpunten waren erg lelijk. Alles weer losgehaald, opnieuw en beter vertind en oude soldeer vervangen voor "verse". Meteen de soldeerpunten voorzien van een flinke druppel smeltlijm uit een lijmpistool en deze een passend kleurtje gegeven. Het ziet er nu netjes afgewerkt uit al zeg ik het zelf.

  [​IMG]

  Overigens merkte ik dat er nogal wat trek spanning op de draden stond. Om die reden heb ik besloten het krimpkousje dat eerst om de ESC voedingsdraden zat om het wat "rustiger" te laten lijken te verwijderen en deze draden iets verder naar voren te solderen. Nu is de spanning een stuk minder geworden.

  Om alles intern gelijk af te ronden heb ik alle draden zo netjes mogelijk geprobeerd weg te werken door middel van tie-wraps. Best netjes al zeg ik het zelf! Dit is de beste gewicht besparende oplossing.
  Ik heb geprobeerd ervoor te zorgen dat de draden tijdens het vliegen niet tegen de Naza-M flightcontroller kunnen tikken. Dit kan namelijk de zeer gevoelige sensoren verstoren.

  [​IMG]

  Helaas kan ik nu niet veel meer. Ik wacht nog op een aantal connectors waaronder XT60, XT90, JST, etc.
  Straks ook maar eens de GPS unit vast gaan zetten op het frame, ik zit de denken om deze exact in het midden te zetten. Dat ziet er ook nog eens leuk uit. :smile:

  Ik heb nog steeds de FPV set niet binnen! Wat duurt dat lang zeg.
  Ook moet ik eens na gaan denken of ik op 3S ga vliegen of op 4S. Emil (Psygho) stelde is zijn verslag, dat over praktisch dezelfde quadcopter gaat, dat een 3S toch wat power mist. Mijn calculatie daarentegen toont dat het prima is! Het zal blijken wat beter uit gaat pakken. Hierover discussieer ik nog wel wat verder in de reacties hieronder.

  Overigens heb ik besloten mijn vrijwel ongebruikte Spektrum DX6i zender te gaan verkopen. Voor de Naza-M komt deze toch wat kanalen en functionaliteiten te kort. Inmiddels hebben een aantal geïnteresseerden zich gemeld en is de zender al onder voorbehoud verkocht!

  Ik ben gelijk een zoektocht gestart naar een vervangende zender en ik ben daar al in geslaagd.
  Zojuist heb ik het geld overgemaakt naar phantomfreak om zijn Graupner MX-16 met toebehoren over te nemen. :grin: Dat lijkt me een uitstekende investering!

  De Naza-M GPS en kompas unit moest nog bevestigd worden op het frame en ik heb besloten deze exact in het midden te monteren. Na wat uitmetingen de gaatjes zo zorgvuldig mogelijk geboord en geprobeerd alle bramen te verwijderen.

  [​IMG]

  Om de GPS en kompas unit te bevestigen gebruik ik Nylon 14mm M3 afstandsbussen, moeren en schroeven. Deze geleiden niet en bieden de nodigde stevigheid. Bij een zeer ernstige crash zijn dit de eerste componenten die afbreken, de unit zelf zal dan hopelijk heel blijven.

  [​IMG]

  De unit zit nu goed vast en het ziet er netjes uit zal zeg ik het zelf. Het kan geen kant op nu. :smile:

  [​IMG]

  Meteen een ferrietkern op de kabels bevestigd. Wellicht is ook dit niet nodig maar ik neem het zekere voor het onzekere.

  [​IMG]

  En gelijk de draden weggewerkt door middel van tie-wraps en de ferrietkernen goed vastgezet zodat deze niet tegen de Naza-M flightcontroller aan kunnen gaan tikken.

  [​IMG]

  De bovenplaat op de rest van het frame gemonteerd met de bijgeleverde M2 metaalschroeven en uiteraard een druppel Bison lockbond om het zo goed mogelijk te fixeren.
  Het begint er nu echt op te lijken! Zo goed als klaar! Althans, bijna vliegklaar. :wink: Uiteraard moet de FPV set er ook nog op en dien ik nog een batterij connectortje vast te solderen. Dat wordt waarschijnlijk een XT90.

  [​IMG]

  Gelijk het Quadframe landingsgestel gemonteerd. Ik ben blij met het resultaat!

  [​IMG]

  Geschreven op 3 mei 2013:

  Ik heb enkele dagen geleden de volgende spullen binnengekregen:
  Eindelijk! De FPV set is (op de Lipo's na) nu helemaal compleet. Dus werd het maar eens tijd om daar wat aandacht aan te gaan besteden. Immers is de quadcopter zelf zo goed als af.

  Eerst maar eens goed nagedacht over de montage van de camera op het frame. Dat vond ik wat lastig!
  Uiteindelijk heb ik besloten om een beugeltje te maken speciaal voor de FPV camera die demontabel is zodat ik de FPV set ook eventueel op andere modellen zou kunnen monteren.
  Hiervoor was een beugeltje nodig waar ik een stukje zelfklevend klittenband op wil gaan plakken. Snel even een ontwerp gemaakt en uit resten aluminium een profiel gezaagd en gevouwen.

  [​IMG]

  Meteen de gaten op de juiste afstand geboord zodat deze precies overeenkomen met de slots op het DJI F450 frame.

  [​IMG]

  En uiteraard voorzien van een mooi kleurtje! Dit is matzwarte hittebestendige lak van Motip. Waarom hittebestendig? De video zender kan nogal warm worden en ik wil niet dat de camera daar problemen van kan gaan ondervinden. Overigens weet ik nog helemaal niet zeker waar ik de video zender ga monteren. Sowieso ziet dit zwart er beter uit dan blank aluminium. Althans, dat vind ik. :smile:

  [​IMG]

  En zo ziet het er uit op het frame. Niet slecht toch? Het stukje zelfklevend klittenband zal later worden gebruikt om de camera op vast te "klitten". Zo is het geheel mooi demontabel.

  [​IMG]

  Het beugeltje is nog niet helemaal af. Ik wil ook nog een plaatje maken waar de camera zelf op gemonteerd wordt maar ik wacht nog op een aantal bevestigingsmaterialen. Tijd om wat anders te gaan doen dus!

  Ik heb me na het beugeltje bezig gehouden met het video zend gedeelte van de FPV set. Deze is relatief makkelijk aan te passen.
  De video zender heeft een ingebouwde microfoon maar ik ben niet van plan voor nu audio te gebruiken. Omdat de camera geen microfoon heeft heb ik besloten om de audio kabels (groen en wit) te verwijderen. Niet permanent! Ze kunnen er gewoon weer in geklikt worden en ik heb ze nu veilig bij mijn andere kabeltjes liggen.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Er moest een ander connectortje op de kabel om deze op de camera aan te kunnen sluiten. Gelukkig zat er bij de camera de benodigde kabels. Wel even goed gelet op de polariteit en foto's geschoten ter referentie.
  Die foto's zijn niet erg interessant voor dit bouwverslag maar wel zeer handig om later nog eens terug te zien!

  Eerst de kabels maar eens op lengte geknipt. Ik heb het zo gedaan dat de open draadeinde van elk draadje geen sluiting kan maken met de andere. Niet zozeer nodig omdat elk draadje toch voorzien zou worden van een eigen stukje krimpkous maar ik neem graag het zekere voor het onzekere!

  [​IMG]

  En de video zender met camera is zo goed als klaar!
  Nu nog een Lipo met JST connector en deze unit is klaar om live video te zenden. Overigens heb ik 2 stuks 460mAh 3S Lipo's besteld om deze unit van "prik" te kunnen voorzien.
  Ik ga 4S vliegen dus direct aansluiten is geen optie. Een step-down zou kunnen werken maar ik heb toch liever een aparte voeding voor het FPV gedeelte. Hoeft er ook geen LC filtertje tussen! :smile:

  [​IMG]

  Goed, nu het camera/video zend gedeelte van de FPV set klaar is werd het maar eens tijd om me te gaan richten op de video ontvanger en de monitor.
  Aan de monitor zaten rare, zeer lange kabels en er was geen connector voor de voeding. Even snel uittesten was dus geen optie. Tevens zat er een vrouwelijke video connector aan vast en de connector afkomstig van de ontvanger was ook vrouwelijk. Dit kon ik dus ook onmogelijk aansluiten zonder koppelstukje te gebruiken. Ik heb een hekel aan koppelstukjes dus daar heb ik wat aan gedaan :smile:

  Meteen alle kabels wat ingekort, de vrouwelijke connector vervangen voor een mannelijke en onnodige kabels en onderdelen verwijderd. Alleen de essentie is nu over, lekker basic!
  De monitor biedt 2 AV (eigenlijk alleen V want er is geen mogelijkheid tot audio haha :grin:) inputs maar ik ben van plan slechts 1 input te gaan gebruiken. De overbodige connector dus maar verwijderd maar niet weggegooid, ik kan het later alsnog vast solderen.
  Gelijk geprobeerd zoveel mogelijk draden in de behuizing te verwerken.

  [​IMG]

  Uiteraard is er nu nog geen mogelijkheid om de monitor op een voedingsbron aan te sluiten. Gelukkig zat er bij de video ontvanger een JST kabel van wel een meter lang! Heej, dat is makkelijk :grin: bestel ik maar gelijk nog wat Lipo's. Dit keer 1000mAh om zowel de monitor als de video ontvanger op dezelfde voeding aan te sluiten.

  Ook dit vereiste wat soldeerwerk. Nu moest ik de voedingsdraden van de video ontvanger verbinden met die van de monitor. Niet erg makkelijk maar het resultaat mag er best zijn al zeg ik het zelf!

  [​IMG]

  Nu maar wachten op de Lipo's zodat ik alles netjes uit kan testen. Ik heb erg veel aandacht besteed aan de juiste connecties en soldeerpunten. Ook alles getracht zo goed mogelijk te isoleren maar je weet het maar nooit!
  Hopelijk werkt alles in 1 keer helemaal goed!
  Over de video zender en de camera maak ik me geen zorgen maar over de verbinding tussen monitor en ontvanger zou nog wel eens wat mis kunnen gaan.

  Trouwens gelijk wat beugels besteld @ goodluckbuy om de monitor direct op de zender te monteren. Lekker handzaam :smile:

  Geschreven op 6 mei 2013:

  Ik heb zojuist de volgende spullen binnengekregen:
  En ook nog wat reserve onderdelen mocht er iets fout gaan. :smile: 2 originele zwarte DJI F450 armen, de 2 frame platen, een set metaalschroeven, het originele DJI zelfklevend klittenband en 2 voedingsdraden voor maar €7 en ook nog eens gloed nieuw! :grin: Zijn jullie al jaloers?

  [​IMG]

  Ik heb met mijn vingers gekruist de Lipo's aangesloten op de FPV set; hopend dat er nergens sluiting zou zijn en het geheel goed zou gaan werken. En verrek, alles werkt precies zoals ik had gehoopt! Altijd fijn.

  [​IMG]

  Even een fotootje van de achterkant van de monitor met alles netjes gemonteerd d.m.v. zelfklevend klittenband.
  Gelijk een Lipo alarm erop gezet zodat ik vroegtijdig een signaal krijg wanneer de Lipo voor de monitor en ontvanger leeg dreigt te raken. Dit Lipo alarm is instelbaar dus ik kan zelf het moment bepalen wanneer de buzzer gaat loeien.

  [​IMG]

  En natuurlijk een fotootje van de voorkant, lekker minimalistisch!

  [​IMG]

  Ik wacht nog op de Graupner MX-16 zender en de beugels van Goodluckbuy om de monitor op de zender te bevestigen. Hopelijk gaat dat passen.
  Vandaag kan ik niet veel meer doen helaas. :sad:

  Geschreven op 7 mei 2013:

  Ik heb vanmiddag de Graupner MX-16 Hott zender binnen gekregen die ik van phantomfreak over heb genomen! Wat een prachtige zender om te zien en vast te houden. Ligt lekker in de hand en voelt niet aan als speelgoed.
  Helaas is phantomfreak vergeten de accu bij te leveren. Kan gebeuren! Hij is zo ontzettend vriendelijk om deze zo snel mogelijk na te sturen. Toppie! :thumbsup:

  [​IMG]

  Hoewel er vandaag niets verder is gedaan aan de quadcopter zelf vond ik het toch wel leuk om dit te vermelden.
  De zender hoort immers bij de quadcopter. :smile:

  Ohja, overigens ook nog een hele lading connectors e.d. binnengekregen waar ik niets mee kan. Stom zeg!
  In een opwelling van alles besteld in de veronderstelling dat ik het wel nodig zou gaan hebben, niet dus. De connectors die juist nodig zijn heb ik dan weer niet besteld haha!

  Geschreven op 8 mei 2013:

  Ik heb zojuist de volgende spullen binnengekregen:
  [​IMG]

  [​IMG]

  De props zijn schijnbaar van een oude batch direct geleverd vanuit de resterende voorraad van Graupner. Immers is Graupner failliet en zijn deze props ontzettend lastig te verkrijgen. Ik heb zo nog weten te vinden voor €28 voor 4 stuks.
  Het probleem van deze oude batch is dat de diameter in de hub van de propeller niet "stepped" is. Het is meteen een gat met een diameter van 8mm. Op de website van Dronespecialist stond daarentegen dat het wel "stepped bore" props waren. Die zouden meteen op de assen van de Tiger MT2216-11 motoren passen die een diameter hebben van 5mm.

  Dus ik heb ze maar even opgebeld met de melding dat ik in principe een verkeerd product heb ontvangen en nu hogere kosten zal krijgen omdat ik propeller inserts van 8mm naar 5mm moet kopen.
  Gelukkig heb ik een regeling met ze kunnen treffen en sturen ze me 4 stuks inserts met het juiste formaat direct toe.

  Vandaag heb ik ook een pan en tilt FPV camera mount binnengekregen. Ik ga deze daarentegen niet gebruiken! Alleen het achterste plaatje zal gebruikt worden zodat ik de camera kan monteren. Ik zal hier binnenkort mee verdergaan, dan wordt duidelijk waarom ik voor deze manier heb gekozen. Eerst wat andere zaken regelen. :smile:

  P.s. Ik heb zojuist een GoPro HD Hero 2 besteld bij Coolblue. Komt morgen waarschijnlijk binnen!

  Geschreven op 10 mei 2013:

  Vanwege Hemelvaartsdag is er gisteren niets meer binnengekomen. Tevens ben ik aan het afstuderen en is mijn vader vandaag jarig dus er zal vandaag niet veel meer gewerkt worden. Gefeliciteerd pa! :new-bday:

  Wat ik wel zojuist heb gedaan is de FPV camera gereed gemaakt om te monteren. Het bevestigingsplaatje van het FPV pan en tilt setje van HobbyKing heb ik daarvoor gebruikt. Deze moest wat aangepast worden voor de Sony 600TVL Super HAD camera; de gaten voor de kabeltjes kwamen niet overeen. Dus heel voorzichtig uitgeboord en netjes recht gevijld.

  [​IMG]

  Daarna voorzichtig alles netjes in elkaar gezet. Past precies!

  [​IMG]

  En natuurlijk de achterkant waar duidelijk te zien is waarom ik extra gaatjes heb gecreëerd en bestaande gaatjes heb aangepast. Het stukje klittenband wordt gebruikt om deze unit op het daarvoor bestemde beugeltje op de quadcopter te "klitten" die ik eerder heb gefabriceerd.

  [​IMG]

  En zo ziet het er uit als de camera op de quadcopter is bevestigd.
  De 2 uitsteeksels op het plaatje zijn uitermate geschikt om daar een elastiekje omheen te doen. Dit als extra borging.

  [​IMG]

  Zojuist is ook een mooi pakketje ontvangen van Coolblue; een GoPro HD Hero 2 surf edition!
  Lekker compact en helemaal compleet. Het betreft een ex-demo product uit de showroom van een winkel van Coolblue. Helemaal nieuw dus. Voor ongeveer €170 kon ik dat niet laten liggen. :grin:

  [​IMG]

  Nu nog even uitzoeken hoe dat dingetje precies werkt.

  Geschreven op 13 mei 2013:

  De quadcopter is nu voorzien van een 4mm HXT connector. Waarom? Deze zijn zeer stevig/stug en kunnen hoge stroomsterktes aan. Ze zijn wat lomp in omvang en lastiger te solderen dan bijvoorbeeld XT60 connectors maar ik heb alleen maar goede ervaringen met deze connectors.

  [​IMG]

  Gelijk maar een verloopstukje gemaakt van XT60 naar HXT zodat ik toekomstige Lipo's met een XT60 connector ook zou kunnen gebruiken.

  [​IMG]

  Ik ben ook druk bezig geweest met het instellen van de Naza-M! Er was een accu binnengekomen voor de Graupner MX-16 zender en ik kon niet wachten om het geheel in te stellen.
  Na wat problemen met binden en het ontvangst van de signalen bleek dat ik (per ongeluk) de ontvanger had gereset naar de fabrieksinstellingen en de firmmware versies op zowel zender als ontvanger niet overeen kwamen.
  Stom! Maar alles is nu netjes voorzien van de laatste updates.

  Dus de ontvanger opnieuw netjes gebind met de zender en op 7 kanalen aangesloten op de Naza-M.
  Uiteraard moet ik nog wel de ontvanger netjes met klittenband bevestigen maar dat is helaas op. Zo maar eens naar de lokale hobbywinkel!

  [​IMG]

  De Naza-M is helemaal ingesteld op alle mogelijke functies. Van de flightmodus tot de timers en zaken als course- en home lock. Het enige wat ik nog niet heb is de aansturing van een gimbal. Dat komt binnenkort! :smile:

  De quadcopter is nu bijna klaar om te vliegen! De Graupner E-props netjes gebalanceerd op de bladen en de hubs. Slechts 1 prop had een hub die wat minder goed gebalanceerd was. Voor de rest zijn deze props "out of the box" fantastisch gebalanceerd!
  Omdat het gat in de hub een diameter heeft van 8mm en de assen van de Tiger motoren een diameter hebben van 5mm moest ik de props voorzien van een 4-tal inserts. Ze zijn lastig te verkrijgen in dit formaat en de juiste hoogte dus ik ben blij dat ik ze te pakken heb gekregen!

  [​IMG]

  Geschreven op 15 mei 2013:

  Ik ben even naar de bouwmarkt geweest en heb een doosje M5 borgmoeren gekocht.
  Standaard zijn de Tiger motoren voorzien van zwarte standaard M5 moeren en spinners maar ik vind dat toch niet erg veilig. Lockbond gebruiken kan ook niet i.v.m. de plastic props.
  Dus uiteindelijk heb ik besloten om de standaard bevestigingen te vervangen voor M5 borgmoeren. Ziet er iets minder mooi uit maar het is een stuk veiliger en lichter.

  [​IMG]

  De quadcopter is nu helemaal klaar op de gimbal en GoPro HD Hero 2 na! De gimbal verwacht ik over een week of 2 pas omdat deze vanuit Polen moet komen. De levertijd is dus wat langer maar het scheelde me ongeveer €15.
  Alle kleine beetjes helpen. :smile:

  Overigens ook een aantal LED strips besteld die ik kan aansluiten op de balance poort van de FPV Lipo (3S). Als dit alles niet te zwaar wordt lijkt het me een leuke toevoeging!

  En zo ziet de quadcopter er nu uit. Naar mijn mening alles netjes en zo secuur mogelijk afgewerkt.

  [​IMG]

  Omdat ik wat tijd over had heb ik meteen een beugeltje gemaakt om FPV te kunnen vliegen op mijn andere quadcopter. Had nog wat aluminium en klittenband over en aangezien ik tijdens de bouw van de DJI F450 rekening heb gehouden met een demontabele FPV set leek het me een leuk idee om het ook op deze SK450 toe te passen.

  [​IMG]

  Geschreven op 18 mei 2013:

  Vandaag heb ik het volgende binnengekregen:
  De gimbal werd geleverd met 2 digitale Emax ES08MD metal gear servo's. Helaas zat er geen handleiding bij dus het geheel assembleren was nog best een lastige klus! Uiteindelijk is het me mede door filmpjes gelukt maar ik had toch liever documentatie op papier gehad.

  Na wat gesleutel stond de gimbal in elkaar.
  Sorry voor de wat slechte foto. De belichting was slecht en ik moest de flits gebruiken.

  [​IMG]

  En zo ziet het er uit met GoPro gemonteerd op het frame. Gaaf toch?

  [​IMG]

  De gimbal werkt naar mijn idee goed! De gains e.d. kunnen in de Naza assistant software ingesteld worden maar het moet eerst uit de praktijk blijken of dat nodig is. Ik vind het een zeer apart gezicht om de gimbal in werking te zien.
  Hieronder een filmpje van de werkende gimbal.  Uiteraard wordt het zo langzamerhand eens tijd voor de maiden! Alles kan dan eens goed uitgetest worden. Zodra het weer mooi is kan alles eens goed getest worden.
  De gains van de Naza-M staan nu allen op 100% (standaard). Later zal ik eens kijken of het nodig is dat de gains aangepast dienen te worden. Dat kan gelukkig via een draaiknop op mijn zender.

  Nu is het nog wachten op de beugel om de monitor op de zender te bevestigen en dan is het project werkelijk afgerond.
  Uiteraard wil ik de FPV set nog wel wat uit gaan breiden met een videobril en OSD maar dat heeft geen prioriteit. Eerst maar eens lekker vliegen!
  Wel zojuist een setje 5.8GHz Spironet antennes besteld. Deze zijn oorspronkelijk voor Fatshark producten en aangezien deze niet passen op mijn FPV set maar gelijk een tweetal adapters bijbesteld.

  Geschreven op 24 mei 2013:

  Vanwege het afstuderen heb ik weinig tijd over om aan dit project te werken, immers heeft school mijn prioriteit!
  Wel kan ik met plezier mededelen dat ik vandaag het volgende binnen heb gekregen:

  Deze gelijk maar eens gemonteerd op de video zender en -ontvanger.

  [​IMG]

  Wat ik gelijk even heb gedaan is de draadjes van de FPV set op de quadcopter afgewerkt met wiremesh om het netjes bij elkaar te houden en om het te beschermen. Immers wordt de set regelmatig overgezet van model naar model en dan is stevigheid wel prettig.

  [​IMG]

  Ik ga nog een andere plaats zoeken voor de antenne van de video zender. Voor mijn gevoel zijn er nu teveel obstructies waardoor het signaal zou kunnen verslechteren. Waar ik die precies ga monteren en hoe weet ik nog niet.

  Geschreven op 27 mei 2013:

  Zoals gezegd heb ik besloten de video zender en de nieuwe antenne elders op de quadcopter te plaatsen. Dit i.v.m. veiligheid, esthetiek maar nog veel belangrijker; het verminderen van obstructies. De nieuwe locatie is vele malen effectiever. Immers hoeven de signalen nu door minder/geen materiaal heen en dat is zeer gewenst met 5.8GHz.
  Het voordeel van de antenne is dat deze ontzettend flexibel is en ondersteboven ook nog prima schijnt te werken.

  [​IMG]

  Vandaag verder niets gedaan. :sad: Ik wacht nog op de beugel voor de FPV monitor maar dat duurt echt ontzettend lang! 3 mei heb ik de bestelling geplaatst.
  Ook wacht ik nog op mooi weer voor de maiden flight. Gisteren was het uitstekend vliegweer maar helaas was ik toen niet thuis.

  Oh, ik ga ook een kaartje plastificeren met mijn naam, adres- en contactgegevens erop. Dat zal ik vastklitten op de quadcopter zodat deze door een eerlijke vinder voor een mooi vindersloon geretourneerd kan worden. Mocht de quadcopter om welke reden dan ook crashen en ik kan het niet meer terugvinden is dat wel zo handig!

  Geschreven op 30 mei 2013:

  Na lang wachten is eindelijk het volgende binnengekomen:

  Het was even puzzelen omdat er geen handleiding bij zat maar eindelijk is de beugel voor de FPV monitor klaar! Het ziet er prima uit en is erg stevig. Het materiaal is van goede kwaliteit.
  Ook had ik een extra plastic zonnescherm bijbesteld zodat het scherm wat duidelijker blijft bij zonnig weer. Helemaal verhelpen zal het niet maar alle kleine beetjes helpen!

  [​IMG]

  [​IMG]

  De achterkant is wat opgeschoond omdat ik een speciale beugel had besteld voor de video ontvanger en de Lipo. Helaas paste de Lipo buzzer er niet meer op dus die zit wel gewoon direct op de monitor geplakt met klittenband.

  [​IMG]

  Vanwege de gele video connector werd de bekabeling erg rommelig! Ik heb uiteindelijk besloten het geheel weer open te maken en de bedrading helemaal opnieuw te solderen. Ik heb meteen een minijack gesoldeerd zodat er geen verloopstuk meer gebruikt hoeft te worden. De monitor kan nu direct in de video ontvanger geprikt worden zonder verloopstukje!
  Audio is er toch niet vanwege het gemis van speakers dus die kabels heb ik maar meteen verwijderd.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Overigens kan de monitor worden ingeklapt! Handig voor tijdens transport. Dit vraagt dus om een mooi koffertje met rasterschuim. Uiteraard is dat niet erg interessant voor het bouwverslag dus daar ga ik niet verder op in.

  [​IMG]

  De quadcopter en alles daar omheen is nu helemaal klaar! Het bouwverslag is dan nu ook afgerond.
  Hoogstwaarschijnlijk ga ik de quadcopter nog wat uitbreiden met een OSD, verlichting en wellicht zelfs een brushless gimbal maar dat ga ik niet meer verslagleggen. Ik heb even wat rust nodig! :smile:

  Dus bij deze: hartelijk bedankt voor het volgen van dit bouwverslag!
  Hou mijn posts maar goed in de gaten want dit is zeker niet de laatste die ik ga bouwen en (waarschijnlijk) verslagleggen.

  Voor tips, opmerkingen en vragen kun je me altijd benaderen. Stuur me een privé bericht of als je niet op dit forum bent geregistreerd; stuur me een e-mail naar ptrtjee@gmail.com of voeg me toe op Skype: ptrtjee.

  Specificaties:

  Gewicht met FPV unit en GoPro:
  Quadcopter vliegklaar: 1835 gram.
  Quadcopter zonder main Lipo: 1478 gram.

  Gewicht zonder FPV unit, met GoPro:
  Quadcopter vliegklaar: 1726 gram.
  Quadcopter zonder main Lipo: 1368 gram.

  Gewicht met FPV unit, zonder GoPro:
  Quadcopter vliegklaar: 1731 gram.
  Quadcopter zonder main Lipo: 1374 gram.

  Gewicht zonder FPV unit en GoPro:
  Quadcopter vliegklaar: 1622 gram.
  Quadcopter zonder main Lipo: 1264 gram.

  Zie ook de uitslagen van de calculator.
  Deze uitslagen zijn theoretisch en worden slechts gebruik als richtlijnen.

  [​IMG]

  Vliegtijden normaal vlieggedrag:
  Met FPV en GoPro: 9 minuten.
  Met FPV, zonder GoPro: 10 minuten.
  Zonder FPV, met GoPro: 9 minuten.
  Zonder FPV en GoPro: 11 minuten.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 17 nov 2015
 2. Psygho (Emil)

  Psygho (Emil) Forum veteraan

  Lid geworden:
  7 jan 2004
  Berichten:
  15.649
  Locatie:
  Prov. Drenthe.
  leuk gaan we volgen!
   
 3. lennie054

  lennie054

  Lid geworden:
  19 mrt 2008
  Berichten:
  1.778
  Locatie:
  Tilburg
 4. QuadRon

  QuadRon

  Lid geworden:
  16 mrt 2008
  Berichten:
  4.337
  Locatie:
  Belgie
  Leuke motoren Peter ;)
  Succes met de opbouw!
   
 5. TRML

  TRML

  Lid geworden:
  5 mei 2012
  Berichten:
  499
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Ga ik ook volgen,

  BTW de "Power Unit" word standaard bij de set "Naza + GPS" geleverd dus die hoef je er niet nog eens los bij te kopen. (Ik heb ook bij V-Nix de "Naza + GPS" set gekocht, vandaar, spaar je weer € 25,- uit. ;-)
   
 6. crg

  crg

  Lid geworden:
  4 jan 2012
  Berichten:
  1.155
  Locatie:
  westervoort/voorthuizen
  +1.
   
 7. Pinky-II

  Pinky-II

  Lid geworden:
  3 dec 2007
  Berichten:
  1.504
  Locatie:
  Apeldoorn
  Die monitor die je in je lijstje hebt is dit er 1 die ten alle tijden beeld geeft of heeft die een blue / black screen ?
   
 8. Lennart

  Lennart

  Lid geworden:
  27 jan 2009
  Berichten:
  544
  Locatie:
  Heerhugowaard
  Das dezelfde als dat ik heb, slaat zelden blauw uit tenzij je echt geen signaal meer hebt.
   
 9. ptrtjee

  ptrtjee

  Lid geworden:
  4 feb 2013
  Berichten:
  526
  Haha je hebt gelijk! Ik zou er dan gerust 2 uiteindelijk binnen hebben. Ik heb niet goed gelezen wat er precies bij de Naza wordt geleverd. Slecht zeg. :p
  Spaart me inderdaad wel weer geld uit ;) €25 voor een setje cloverleafs en een SPWtje!

  Heeft iemand daar een goede bron voor? Wil er max. €50 aan uitgeven.
  Eventuele zelfbouw wil ik ook wel doen maar dan moet ik me eerst goed inlezen. Had begrepen dat een verkoper op Marktplaats genaamd Dennis goede antennes levert. Spironets zouden ook wel kunnen, zien er ook tof uit.

  Die monitor schijnt pas op blauw te springen als het signaal al zo slecht is dat je er niets meer uit op kunt maken. Lijkt me voor nu prima als volgmonitor. Wil op de langere termijn toch een Fatshark kopen.

   
  Laatst bewerkt: 22 apr 2013
 10. Pinky-II

  Pinky-II

  Lid geworden:
  3 dec 2007
  Berichten:
  1.504
  Locatie:
  Apeldoorn
  Wat betreft je monitor .... ik zou hem toch eerlijk gezegd liever niet nemen:
  Specifications:
  Number of Dots: 480W * RGB * 234H

  Ding is dus halve resolutie.
   
 11. ptrtjee

  ptrtjee

  Lid geworden:
  4 feb 2013
  Berichten:
  526
  Klopt de resolutie kan beter. Maar nogmaals, uiteindelijk wordt er toch een videobril aangeschaft en zal de monitor gebruikt worden voor de spotter en omstanders.
  Ik heb deze monitor voornamelijk aangeschaft om het geheel in te stellen en te toetsen. Daarnaast ook handig voor in de auto :p

  En voor €18 ex. verzenden kon ik dat zeker niet laten liggen. Komt goed uit de bus als budget FPV monitor.
  Ik weet dat het beter kan maar €50+ voor een 7" schermpje vind ik te gek, dan liever meteen investeren in een bril o.i.d.
   
  Laatst bewerkt: 22 apr 2013
 12. ptrtjee

  ptrtjee

  Lid geworden:
  4 feb 2013
  Berichten:
  526
  Zojuist de camera binnen gekregen. Wat een compact dingetje zeg!
  Alleen geen idee hoe ik het precies aan moet gaan sluiten. Maar even wat filmpjes en andere handleidingen gaan bekijken :)
  Eerst ook wachten op de video tx en rx voordat ik ermee ga klieren.
   
  Laatst bewerkt: 22 apr 2013
 13. ptrtjee

  ptrtjee

  Lid geworden:
  4 feb 2013
  Berichten:
  526
  Morgen komen als het goed is het frame en het landingsgestel binnen :) Ook de KK 2.0 is inmiddels onderweg samen met wat ander grut.
  Overigens kan ik niet wachten tot het FPV materiaal binnen is. Hopelijk blijft het niet bij de douane hangen!

  Er zijn nog een aantal zaken waarover ik aan het twijfelen ben.

  Bijvoorbeeld welke OSD ik aan ga schaffen. Ik denk aan een Remzibi OSD maar er zijn nog zo veel andere OSDs op de markt van gelijkwaardige kwaliteit/prijs. Er zijn hier op het MBF al een aantal discussies te vinden over beschikbare OSDs maar ieder heeft daar zijn of haar eigen ervaringen mee. Lastig kiezen zo haha! :D

  Daarnaast moet ik ook nog een goede bron zien te vinden voor de cloverleaf en SPW antennes. Als iemand nog een goed adresje weet, let me know!
  De antennes van IBCrazy komen als goed uit de bus maar zelfbouw is ook aantrekkelijk. Ik weet hoe ze worden gemaakt maar commerciële schijnen toch beter te presteren.
   
  Laatst bewerkt: 22 apr 2013
 14. Lennart

  Lennart

  Lid geworden:
  27 jan 2009
  Berichten:
  544
  Locatie:
  Heerhugowaard
  hoi peter, je kunt je laatste bericht ook bewerken hè ;-) 3 updates op 1 dag :)
   
 15. ptrtjee

  ptrtjee

  Lid geworden:
  4 feb 2013
  Berichten:
  526
  Klopt, iets te enthousiast geweest.
  Niets meer aan te doen nu haha :p zal er op letten.
   
 16. flash1

  flash1

  Lid geworden:
  17 okt 2009
  Berichten:
  497
 17. TRML

  TRML

  Lid geworden:
  5 mei 2012
  Berichten:
  499
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Nee hoor je hebt niet verkeerd gelezen, ik kon het er ook niet uit opmaken of hij er nu wel of niet bij zou zitten. Ik heb toen gewoon contact opgenomen met V-Nix en die vertelde mij dat de V-Sen er standaard bij zit en je die dus niet er nog eens los bij hoeft te kopen. ;)
   
 18. ptrtjee

  ptrtjee

  Lid geworden:
  4 feb 2013
  Berichten:
  526
  Zo die zijn goedkoop! Wel jammer van die L-connectors. Dat beperkt toch wel de vrijheid van montage. Had liever een keuze gehad maar voor die prijs mag je niet klagen toch?
  Ik bookmark het even :) Bedankt voor de tip Flash en leuk dat je dit verslag ook gaat volgen!

   
  Laatst bewerkt: 23 apr 2013
 19. ptrtjee

  ptrtjee

  Lid geworden:
  4 feb 2013
  Berichten:
  526
  Ik ben even aan het kijken naar een goede bron voor props. Graupners zijn moeilijk aan te slepen zonder er de hoofdpijs voor te betalen!

  Wat zijn jullie ervaring met Graupner E-props t.o.v. andere props zoals die van Flyduino en DJI. Er zullen vast wat vergelijkingstopics zijn maar ben gewoon benieuwd naar jullie persoonlijke bevindingen.

  Overigens is het verslag weer wat bijgewerkt. Frame en landingsgestel staan al in elkaar. Imposant gezicht al zeg ik het zelf. Foto's zijn toegevoegd.
  Morgen komt er hopelijk wat meer materiaal binnen zodat ik kan gaan solderen. :D

  Ben er alleen wel achter gekomen dat ik loodhoudende tin heb gekocht en de tin op de DJI kabeltjes loodvrij is. Is dat een groot probleem?
   
 20. burg

  burg

  Lid geworden:
  30 jul 2008
  Berichten:
  776
  Locatie:
  Gorinchem
  Hoi Peter!

  Leuk draadje .. ga ik volgen. Ik heb namenlijk precies deze setup (F450 + GuadFrame onderstel, etc) meerdere malen gebouwd.

  OSD : SkyLark Tiny OSD II (geweldig klein!, ik gebuik er meerdere ondertussen). De Remzibi is best groot en vergt nogal wat draad-soldeerwerk.

  Props : de 9" en 10" carbon van RCTimer (geven iets minder push dan de graupners, maar zijn erg goed)

  CL-antennes : de Spironets van HK

  Motoren zijn super en de camera ook (!) Maar ik heb uiteindelijk alleen met de live feed vd gopro gevlogen zodra ik de quadframe gimbal eenmaal had.

  Ik vond dat een 3S setup met 9" prop erg lekker vloog met rustig weer. 10" gaf wat meer pit als het waaide en 4S met 9" ging als de brandweer.

  Heb je de Plush 25A geflashed met SimonK ? Ik merkte best wel wat verschil toen dat gedaan was, echter alleen in de lichte, wat meer nerveuze setup waar de accu hoger lag (zonder onderstel en FPV).

  EDIT: ik heb precies dezelfde monitor gehad. Inderdaad perfect voor 'kijkers'.

  Succes !
  Gr, Burg
   

Deel Deze Pagina