Bouwverslag Kustwachtvaartuig Waker

En de zijkanten. Ik heb zo'n vermoeden dat de vorige eigenaar moeite had met het weggooien van hout. Op dit plankje staat tekst van Billingboats. Vreemde manier van bouwen :p

foto3vk.jpg


foto2pc.jpg
 
Iemand een idee voor een logische stap in wat betreft het waterdicht maken van de romp. Vincent1979 kwam met een suggestie, maar zijn er ook nog alternatieven. De buitenzijde van de romp ziet er waterdicht (nog niet getest) en strak uit. Over de binnenzijde maak ik mij alleen wat zorgen. Ik heb G4 ook al voorbij zien komen op dit forum. Geen idee wat dit is, maar zou ik dit kunnen gebruiken? :oops:
 
Als je impregneer houdt op al die kit/plamuur(anders heeft het weinig zin), kan je zoals ik gedaan heb met de onderlosser.
Giet een kopje impregneer (je moet zelf maar vinden welke) in de boot en klots die heen en weer en draai tot alle hoeken en gaatjes gedaan zijn.
Vergeet het gangboord niet. (was bij mij niet te doen met kwast, vandaar het klotsen)
Giet daarna of dweil (met kwast) of zuig met injectiespuit het overschot eruit.
 
Je zou enkel g4 kunnen gebruiken en vervolgens goed aflakken (meerdere lagen)
Mits je romp goed strak gebouwd is...


G4 is dus een soort hars, althans dat is wat ik op 't internet kan vinden.
Vincent, moet ik dit aan de buitenzijde of binnenzijde aanbrengen. De romp is goed strak gebouwd. :)
 
Na wat zoeken op dit forum, ben ik dit tegengekomen. Iemand met hetzelfde probleem, namelijk een geverfde romp waterdicht maken. Het is slechts een citaat van het geheel.

"Een twee laagjes glasvlies met epoxy aanbrengen, en een dunne laag epoxy plamuur. Dit kun je rustig aan brengen en is water dicht in tegen steling tot polyester wat vocht op neemt en niet waterdicht is. De binnen kant zou ik gewoon in smeren met porievuller of lak"
 
En de heer van Essen (volgensmij een begrip op dit forum) heeft ooit Gezegd: "wat overigens overeen komt met Baggeraar's advies:

"Anne, aan de ene kant hoop ik dat je gelijk hebt, maar een ongeluk zit in een klein golfje.
Als je water in je model krijgt, is het een fijn gevoel als de binnenzijde ook goed in de blanke lak staat. De makkelijkste manier: Giet een hoeveelheid handwarme, klein beetje verdunde lak in de romp, en beweeg de romp zodanig dat de lak overal is geweest. (dus ook de onderzijde van het dek) Als je zeker weet dat de hele binnenzijde 'belakt' is, giet je de rest terug in het potje.
Dan weet je zeker dat, als er water in de romp is geweest, het in ieder geval nooit het houtwerk aan de binnenzijde heeft kunnen aantasten. PS: vergeet ook de schroefgaatjes niet die in de loop der tijd in het hout zijn gemaakt om RC-plankjes op te zetten en zo...
Bij een van m'n eerste (kunststof) modellen was ik vergeten het houtwerk aan de binnenzijde te lakken. Na een aantal keren varen zou ik als champignonkweker geen slechte beurt maken, zoveel schimmel zat er op het hout..."
__________________
"Degene die ver voor de muziek uitloopt, vindt het orkest waardeloos."
 
Laatst bewerkt:
haast alles wat je wil weten staat op het forum
dus als je wat wil weten kun je het opzoeken
kom je er niet uit kan je het altijd vragen succes
 
Nog even een vraag over het behandelen van de binnenschaal van de romp. Is het verstandig de plamuur (welke toch wel ruw is aangebracht) te laten zitten? Ik heb thuis nog een spuitbus met blanke lak liggen en wil dit aan de binnenzijde aanbrengen.

Dit is de omschrijving van de betreffende spuitlak;

Sneldrogende blanke lak met duurzame glans voor het behandelen van behandelde en onbehandelde ondergronden van hout, metaal, aluminium, glas, steen en diverse soorten kunststof. De blanke lak heeft een goede corrosiewering en een uitstekende hechting. De blanke lak is krasvast en stootvast en is bestand tegen benzine, chemicaliën en weersinvloeden.
logo_make_1045.png


Verstandige keuze??
 
Laatst bewerkt:
Die spuitlak is als afwerkingslaag bedoeld voor óver een strakke laklaag heen.
Ik zou je heil voor de binnenkant eerder zoeken in jacht-, parket-, PU-lakken zoals het alom aangeraden G4 van Vosschemie of equivalent.
 
Ik heb nog even in de kast gekeken en ben daar ook nog PU-lak (transparant) tegengekomen van de IJssel Coatings. Een half blik. Ooit eens gebruikt om de binnenschaal van een houten BM'er te behandelen. Zou dit ook kunnen gebruiken. Moet even kijken of het nog te gebruiken is, jaren geleden gebruikt.
 
WAT EEN KLUS, HEE!
Ik zit werkelijk vol verbazing te lezen en te kijken naar de foto's, de vorige eigenaar heeft je een hoop werk gegeven, zeg.

Maar het is goed om te zien dat er hier en daar nog reddingsacties zijn om modellen weer aan het varen te krijgen.

Succes, en ik volg!
 
Ben ik weer met een foto-update. Gisteravond even flink aan het schuren geweest. Zie hier het resultaat; de romp krijgt zijn 'natuurlijke vorm' weer terug en de oneffenheden (ook het achterschip) zijn zo goed als verdwenen...

foto27c.jpg


foto28l.jpg


foto29t.jpg


foto30j.jpg


foto31er.jpg


foto33p.jpg


Als je met platte hand over de romp heen wrijft, dan voelt ie gewoon glad aan. Geen bobbeltjes, putjes of naadjes. Nu alleen nog even een aantal plekjes bij de kiel insmeren met polyesterplamuur... :rolleyes:
 
Back
Top