al moet ik wel zeggen
koolhoven kon mooie ontwerpen maken op papier
en de dingen er zeer mooi uit laten zien op papier
neem bv de eerste ontwerpen van de fk55
...
dat was een laggertje en niet serieus te nemen
Het is helemaal waar dat Koolhoven z'n dieptepunten had, maar hij had zeker ook z'n hoogtepunten! En tegen de oorlog was de Koolhoven fabriek bezig net zo groot te worden als die van Fokker en werd het een bedreigende concurrent. Je moet ook niet vergeten dat Fokker met een flink oorlogskapitaal zijn herstart in Nederland maakte, terwijl Koolhoven werkloos uit Engeland kwam en helemaal opnieuw moest beginnen.
Je moet de FK55 niet als voorbeeld nemen voor Koolhoven's gehele werk. De FK55 moet je als een 'X-plane' zien, een ontwerp waarmee hij zijn nek uitstak. Het was geen praktisch vliegtuig om in grote aantallen te produceren, zoals de FK56 en FK58.
Dat gezegd hebbende, had de FK55 inderdaad te lijden onder Koolhoven's afkeer van laagdekkers. Een middendekker kon het niet worden vanwege de plaatsing van de motor, dus werd het een schouderdekker en dus werd het intrekbaar landingsgestel een complex en problematisch geheel. Het vliegende prototype had uit praktische overwegingen een vast landingsgestel. Het vliegende prototype was ook maar een 'testbak' om de diverse technische aspecten van het ontwerp te testen en had daarom nog meer afwijkingen van het oorspronkelijke ontwerp. Het was inderdaad een plomp geval, een 'zwangere eend'.
De testvlucht van de FK55 was heel kort. De piloot Coppers steeg op, maakte een bocht en zette hem direct weer (met de wind mee!) aan de grond, waarna Coppers en Koolhoven enkele woorden wisselden. Hier is over geïnsinueerd dat Coppers weigerde de FK55 ooit nog te vliegen. In het Koolhoven archief ligt een rapport met de werkelijke reden: voor een korte testvlucht tank je niet meer dan nodig, maar in die tijd ging het tanken nog niet zo 'professioneel' en men had per ongeluk zo weinig getankt, dat Coppers in de bocht de toevoer hoorde haperen, waarop hij hem voor de zekerheid direct aan de grond zette. Omdat het al aan het einde van de dag was werd de FK55 weer binnen gezet. Vanwege de orders voor de FK56 en FK58 had Koolhoven geen tijd voor het verder testen en ontwikkelen van zijn paradepaardje.
En die vliegboot van Koolhoven was inderdaad een 'papieren droom', zoals de meeste vliegtuigfabrikanten hun dromen op papier zetten. Zonder dromen geen succes, nietwaar? Dat is dus ook niet iets om mee af te dingen op Koolhoven.
Verder had Koolhoven het probleem dat zijn ontwerpen waren gebaseerd op de traditionele vliegtuigbouwkunde. De revolutie daarin die zich in de USA had voltrokken ging aan hem voorbij, maar dat gold net zo goed voor Fokker ... vergelijk de F.XX Zilvermeeuw met zijn tijdgenoot de Douglas DC-2. Fokker verwierf toen de licentierechten voor de DC-2 en wist zichzelf daarmee te redden ... als zakenman, niet als vliegtuigbouwer.
Sorry, kon het niet laten.

ntopic: