Bouwverslag Spansk Galeon Billing Boats 463

Discussie in 'Bouwverslagen historische schepen' gestart door Stephan Kertész, 22 okt 2019.

 1. Stephan Kertész

  Stephan Kertész

  Lid geworden:
  5 jul 2019
  Berichten:
  5.626
  Locatie:
  Ittervoort
  Mijn 2e project dat ik ga starten is een pakket dat ik wederom voor een zacht prijsje via Marktplaats heb kunnen bemachtigen. Het pakket is waarschijnlijk in de winkel gekocht toen ik nog niet kon lopen. Heel oud dus en daar door een mooie uitdaging voor een beginnende modelbouwer. Ik zal tegen veel problemen aanlopen.
  Billing Boats is een zeer oude firma die al heel lang bouwpakketten op de markt brengt. En hun naslagwerk is grootst. Zo ook de bouwbeschrijving, die er niet bij zat in dit pakket en waarschijnlijk ook nooit heeft gezeten, kunnen bemachtigen via hun website.

  Helaas heb ik het fitting set niet kunnen bemachtigen. (Billing Boats 464)

  Toevallig iemand die in Almere woont? Ik kan daar een half gebouwde set compleet krijgen voor niks maar die persoon wil het niet opsturen. Misschien iemand die dit voor mij wil doen. Tegen vergoeding natuurlijk.

  Het pakket:

  IMG_0001.JPG IMG_0002.JPG IMG_0003.JPG IMG_0004.JPG IMG_0005.JPG

  En daar waren de eerste 2 problemen al.
  De valse Kiel (plaatje 3) is vervormd en niet meer vlak.
  Het tweede probleem is de bouwtekening die gedeeltelijk niet overeenkomt met de onderdelen die ik heb.
  In de beschrijving is de valse kiel opgedeeld in 3 delen de mijne in 1 deel met een verlengstuk. Waarschijnlijk is dat kromtrekken een probleem geweest en heeft men dit later in de nieuwere pakketten in 3 delen uitgevoerd.

  Ik kan de valse kiel nieuw maken. Stukje triplex en zagen. Maar was eigenlijk eerst aan het denken om hem vochtig te maken, vlak te klemmen en zo te laten drogen.
  Wat denken jullie?

  Zoals gezegd geen fittingset. Dus zelf weer juffers, blokken, ankers, kanonnen en kraaiennesten maken. Dat maakt het weer een stuk leuker eigenlijk. Net of dat je met scratch bouw bezig bent.

  Ik ga de romp verven en heb inspiratie opgedaan op internet.

  il_fullxfull.554367139_6jyb.jpg PP-05.jpg SpanishGalleon.jpg

  En daar wil ik voor het schilderwerk en de zeilen nieuwe technieken voor uitproberen.

  Al met al veel plannen waar jjullie hulp meer dan welkom is.

  Veel volgplezier.
   
  Hans Groenenberg, janzwart, pietsan en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. Stephan Kertész

  Stephan Kertész

  Lid geworden:
  5 jul 2019
  Berichten:
  5.626
  Locatie:
  Ittervoort
  Er is maar 1 eerder bouwverslag te vinden. En dat is dat verslag van die Australiër met die dikke sigaar. Maar daar heb je niet veel aan. Die dompelt de modellen nadat ze klaar zijn om in een emmer blanke lak, zodat het nog wat lijkt.
   
 3. Prutsertje

  Prutsertje

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  943
  Locatie:
  Amstelveen
  Je hebt 'm! Heel gaaf! Volgstand aan en zit zo te zien op de eerste plek.

  Billing boats is volgens mij niet al te best met bouwbeschrijvingen en details:
  https://modelbrouwers.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=75&t=10658
  https://www.modelbouwdekombuis.nl/Page-113090/Kwaliteit-Schepen.html (ik zou hier btw niks kopen, volop slechte ervaringen )

  Ik heb bij mijn San Fransisco II ook een wokkel vormige valse kiel gekregen en had dit pas laat door (dekken zaten er al op).
  Ik heb deze toen ook nat gemaakt en recht gekregen met de kiel te klemmen en met ducktape de delen te spannen.
  Misschien zijn er betere manieren maar bij mij was het met veel geduld binnen een paar dagen verholpen.

  Veel succes met bouwen en volg je weer graag.
   
  Stephan Kertész vindt dit leuk.
 4. Prutsertje

  Prutsertje

  Lid geworden:
  2 apr 2019
  Berichten:
  943
  Locatie:
  Amstelveen
  Btw deel ik je mening over die kerel met sigaar. Mooi bouwen maar alles in de hoogglans grrr…
   
  Stephan Kertész vindt dit leuk.
 5. Jaques

  Jaques

  Lid geworden:
  31 mei 2016
  Berichten:
  3.836
  Locatie:
  Tilburg
  Hoppa, Stephan zijn tweede project, stoeltje met verstelbare leuning erbij, bijzettafeltjes voor de hapjes en het pintje, asbakken voor @Pingu57 zijn sigaar, want die zal er ook wel weer komen bijzitten;) en ja hoor ik ben er helemaal klaar voor.....

  En daar waar nodig zullen wij ons gevraagd en ongevraagd er weer lekker mee gaan bemoeien, maar dat komt het eindresultaat alleen maar ten goeie.... :D:D

  Dus laat al dat schoons maar langs komen Stephan......
   
  Hans Groenenberg en Stephan Kertész vinden dit leuk.
 6. Stephan Kertész

  Stephan Kertész

  Lid geworden:
  5 jul 2019
  Berichten:
  5.626
  Locatie:
  Ittervoort
  Leuk die reacties. Daar doen we het stiekum ook wel voor.
  De kiel effe in heet water gelegd en toen trok hij al wat recht. Nu ligt hij op een vlakke tafel met hier en daar een gewicht te drogen. Ik ben benieuwd.

  Ik heb er veel zin in. Hoewel die royal caroline van Piet mij ook wel kriebelt. Maar eerst deze uitdaging met wederom een fantastisch gedetailleerde bouwbeschrijving :cool:
   
 7. pietsan

  pietsan Forum veteraan

  Lid geworden:
  10 dec 2011
  Berichten:
  6.842
  Locatie:
  Zeeuws-Vlaanderen
  Triplex is in feite een aantal dunnen platen die onderling zijn verlijmd, dus je moet altijd voorzichtig zijn met water (zeker heet water), waardoor de boel los kan komen. Zelf heb ik goede ervaring door de kromme plaat vochtig te maken en tijdelijk met kleine nageltjes vast te nagelen op een rechte plank, door de nageltjes niet helemaal in de plaat te spijkeren krijg je ze er later weer makkelijk uit. Dan met een föhn droog blazen en zo nodig nog eens herhalen waardoor de kromme plaat triplex weer recht is. Het nadeel om er een gewicht op te leggen is dat de plaat onder het gewicht slecht droogt. Zo te zien op je foto valt de kromming echter wel mee en zal het laatste beetje ook recht komen in bijv. een bouwplank en na het verlijmen van de spanten.

  Ik wens je veel succes met het bouwen van dit model:), misschien een betere keus dan de Royal Caroline want daar is de bouwbeschrijving zeer gebrekkig;)
   
  Stephan Kertész vindt dit leuk.
 8. Stephan Kertész

  Stephan Kertész

  Lid geworden:
  5 jul 2019
  Berichten:
  5.626
  Locatie:
  Ittervoort
  @pietsan bij de Endeavour zat nog een explosietekening en kon je alles nog thuisbrengen. Hier niet en de gedownloade bouwinstructie is niet accuraat met dit model. Maw ik zal wel dingen overhouden. :)

  Dat vastnagelen is een goede tip. Natuurlijk heb ik hem niet uren laten weken. Ongeveer eenhalve minuut, zodat het oppervlak doordrenkt was.
  De kroming was naar 2 kanten. Doorgebogen en getordeerd. Ik zal dadelijk kijken en is hij niet recht dan ga ik jouw methode toepassen.
   
 9. Pingu57

  Pingu57 Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  14 dec 2014
  Berichten:
  5.531
  Locatie:
  Leeuwarden
  @Stephan Kertész , als aanvulling op Pietsan, een bouwplank met grote haakse hoeken, waarbij je veel steun geeft aan de kiel, en bij het opbouwen van je schip zolang als maar mogelijk is in de plank laten staan, zodat je een heel stuk van de romp opgebouwd hebt voor hem er uit te halen.
  @Jaques, maak daar maar een grote asbak van, ik heb een dikke Winston Churchil bolknak klaarliggen
   
  Stephan Kertész vindt dit leuk.
 10. Stephan Kertész

  Stephan Kertész

  Lid geworden:
  5 jul 2019
  Berichten:
  5.626
  Locatie:
  Ittervoort
  IMG_0006.JPG
  nog niet helemaal recht, wel bijna en hij was ook nog vochtig. Dus op een plank gespannen met klemmetjes. Niet gespijkerd. Vond ik zonde van die mooie plank. Maar dit werkte ook om hem er vlak tegen te krijgen.
  Tussendoor het dek uitzagen/snijden en de spanten schuren zodat ze passen. Splinters eraf. En dan de aanwezige stukken en filmpjes foto's die ik heb bestuderen of ik daar iets kan uithalen wat waar komt.

  Bouwhelling maken.

  En de directeur had ook nog wat. Er moet nog een stukje behang in de keuken en verven wil ze ook. Dat is denk ik een dagje of 2 werk. Tja de directeur moet je nou eenmaal gehoorzamen en tevreden houden. :offtopic: :) anders :stout:
   
  Laatst bewerkt: 23 okt 2019
 11. *Hans*

  *Hans* Forum veteraan

  Lid geworden:
  30 okt 2012
  Berichten:
  6.232
  Locatie:
  Dordrecht
  Haha - voor je het weet ben je alleen nog maar aan het hobbyen, en blijven de klusjes in huis liggen. Ik ken dat.
   
  Herby63 en Stephan Kertész vinden dit leuk.
 12. Stephan Kertész

  Stephan Kertész

  Lid geworden:
  5 jul 2019
  Berichten:
  5.626
  Locatie:
  Ittervoort
  Dat klusje ligt pas een jaar of drie. De pot verf ervoor heb ik 3 jaar geleden gekocht. Maar door het eigen bedrijf dat ik heb gehad heb ik daar nooit tijd voor gehad. Dus nu met de zee aan tijd, moet ik af en toe aan de bak. Ook al ligt dat leukere werk te wachten. :koud:
   
 13. Hans Groenenberg

  Hans Groenenberg

  Lid geworden:
  12 nov 2014
  Berichten:
  4.770
  Locatie:
  Oud Beijerland
  Ik ben wel benieuwd naar de bijbehorende tekening. Er zijn op alle onderdelen nummers. Deze zullen toch wel te traceren zijn op de tekening om alle onderdelen thuis te brengen?
   
 14. Stephan Kertész

  Stephan Kertész

  Lid geworden:
  5 jul 2019
  Berichten:
  5.626
  Locatie:
  Ittervoort
  nope. Ik zal de tekeningen even posten en de bouwbeschrijving hoort niet bij deze romp. Wel bij het geheel. Maar de opbouw van de romp is totaal anders in elkaar gezet.

  IMG_0007.JPG IMG_0008.JPG

  in onderstaande is de kiel in de bouwbeschrijving totaal anders samengesteld en ook in de linkse tekening zie je dat er bovenop aan weerszijden latjes komen. Bij mij is dat een heel andere constructie en bestaat dit uit een tweetal stukken triplex.
  Ook zijn de dekken totaal anders. evenals de kiel. Ik ben nog aan het wachten tot dat de kiel helemaal droog en recht is. Dan moet ik kijken waar de spanten die wel genummerd zijn op de kiel komen. Ik zal hem zoals Piet ook doet Dryfit in elkaar puzzelen.
  Ik hoop dat de nummering op mijn spanten hetzelfde is als in de tekening. Het moeilijkste is de plaatsing van de spanten. Er is geen duidelijkheid waar ze precies komen. En als leek vind ik dit wel een dingetje. Schrik er niet van terug, maar toch.

  IMG_0009.JPG IMG_0010.JPG
   
 15. Stephan Kertész

  Stephan Kertész

  Lid geworden:
  5 jul 2019
  Berichten:
  5.626
  Locatie:
  Ittervoort
  Wel zie ik nu in plan 2 in figuur 1 dat er een valse kiel is en een boeg. Dat is al een goed punt. Ook zie je daar de volgorde van de spanten. En dat ze tegen de trap geplaatst worden. Potdomme ik moet gewoon een foto van de bouwtekening maken, dan wordt een en ander duidelijk. Ben dus geen ster om A1 papieren op tafel te bekijken. :) Ik zou je bijna willen bedanken voor dit inzicht Hans
   
  Hans Groenenberg vindt dit leuk.
 16. Hans Groenenberg

  Hans Groenenberg

  Lid geworden:
  12 nov 2014
  Berichten:
  4.770
  Locatie:
  Oud Beijerland
  :) je kan dus nu je valse kiel op je tekening leggen en de posities van je spanten overnemen.
   
  Stephan Kertész vindt dit leuk.
 17. Stephan Kertész

  Stephan Kertész

  Lid geworden:
  5 jul 2019
  Berichten:
  5.626
  Locatie:
  Ittervoort
  Die bouwbeschrijving pleur ik maar weg. Doe het wel aan de hand van die 2 tekeningen die bij de set zaten.
   
 18. Jaques

  Jaques

  Lid geworden:
  31 mei 2016
  Berichten:
  3.836
  Locatie:
  Tilburg
  Kijk Stephan dat is ook modelbouw, lezen, kijken, blijven lezen en kijken etc.
  Af en toe wat terugkijken maar vooral veel vooruit kijken, en tussen de bedrijven door nog wat bouwen:):)

  Wat hebben wij toch een mooie hobby hee........:D:D
   
  Marcus Botanicus en Stephan Kertész vinden dit leuk.
 19. Stephan Kertész

  Stephan Kertész

  Lid geworden:
  5 jul 2019
  Berichten:
  5.626
  Locatie:
  Ittervoort
  jup :) kind kan de was doen. Vandaag weinig tijd gehad. Ik ga nu maar verder met passend maken spanten en de stukken uitzagen die ik moet gaan plaatsen. In de tussentijd is de kiel ook droog. Dan maak ik morgen een bouwhelling bouwen. Ik woon in een appartement, lijkt me niet handig om nu met de cirkelzaag aan de gang te gaan.
   
 20. Jaques

  Jaques

  Lid geworden:
  31 mei 2016
  Berichten:
  3.836
  Locatie:
  Tilburg
  En zo zal het helemaal goed gaan komen:yes:
   

Deel Deze Pagina