Bouwverslag Tamiya Actros 6x4 ( Pearl-blue edition )

Discussie in 'Bouwverslagen Trucks en Bouwmachines' gestart door Goofyray, 10 dec 2017.

  1. Goofyray

    Goofyray

    Lid geworden:
    12 jan 2008
    Berichten:
    96
    Locatie:
    Rotterdam
    Goedenavond bouwers !!

    Mijn naam is Raymond en ik mag mijzelf een standaard Tamiya bouwer noemen,denk ik.
    Vanmiddag ben ik gestart met mijn nieuwste project een Tamiya Actros.
    Ik ben vorige week zondag in Nieuwegein geweest en het doet mij deugd dat er nog modelbouwwinkels zijn die nog gewoon tijd en interesse in jouw als klant tonen...hulde ( ik weet niet of je hier reclame mag maken )

    Ik ben dus nu in het bezit van een F14 zender voor dit project,mijn intentie was om gewoon de MFC-03 te installeren, maar de beste verkoper overtuigde mij dat het beter is om een beier module te gaan inbouwen, dat wordt dus echt een uitdaging voor mij aangezien ik echt een standaard tamiya bouwer ben zoals ik al zei.
    Maar goed dat zijn problemen voor later.

    En ja ......ik heb het verhaal omtrent het stuuras gebeuren mee gekregen,maar bij mij blijft de twijfel om dit te doen, ten eerst de aanpassingen die ik niet goed begrijp, en ten tweede ga ik ( op aanraden van bovenstaande verkoper ) de tweede versnelling vast zetten en een carson truckmotor plaatsen.

    Kan iemand van jullie nou hier eens en voor altijd duidelijkheid ingeven ?,
    Verdere bouwtips zijn natuurlijk van harte welkom. IMG_1044.jpg

    IMG_1045.jpg
    Groet,
    Raymond
     
    Schots en Scheef en Cor vinden dit leuk.
  2. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    1.733
    Locatie:
    Drenthe
    Het is inderdaad onduidelijk als je zegt de stuur as om te draaien, want strikt gesproken doe je dat niet.
    Wat je wèl moet doen, is de RECHTER fusee met voorwielnaaf aan de LINKER kant van de as te plaatsen, en vice versa.
    Dan komt de stuurstang dus achter de as te liggen.
    Die spoorstang moet de dan wat verbuigen om te voorkomen dat hij de versnellingsbak raakt, of verlengbuisjes tussen de spoorstang en de fusee plaatsen; die 'buisjes' hebben dan aan de ene kant een draadeind en aan de andere kant een getapte bus.
    Dit staat al vele malen beschreven op dit forum, compleet met foto's
    Het as lichaam met je niet omdraaien in verband met de andere aanbouwdelen die anders niet meer passen, bv de schokbreker aansluiting, die moet aan de zelfde kant van de as blijven
    en dat vastzetten van de versnellingsbak: gewoon proberen, dat is alter altijd in een paar minuten te veranderen.
    Cor
     
    VOLVO FH 16 750 vindt dit leuk.
  3. Goofyray

    Goofyray

    Lid geworden:
    12 jan 2008
    Berichten:
    96
    Locatie:
    Rotterdam
    Wow Cor,

    Wat een super reactie, over dat zoeken had ik misschien zelf ook kunnen bedenken, haha ik ga gelijk zoeken.
    Zodra ik dit gevonden en toegepast heb zal ik hiervan een foto plaatsen om te kijken of het jullie goedkeuring krijgt.
    Wat een fijn forum is dit toch,Thnx !!

    Raymond
     
    Helicor vindt dit leuk.
  4. Timmi

    Timmi

    Lid geworden:
    10 aug 2008
    Berichten:
    934
    Locatie:
    Werkendam
    Hallo naamgenoot,

    de Beier geluidsmodule en e.v.t. rijregelaar zijn een goede keuze.
    De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.

    Ikzelf heb in de F14 zender een schakelmodule van Wetronic uit Nieuwegein ingebouwd, hiermee kan je direct de uitgangen van de Beier geluids- en/of rijregelaar schakelen en het werkt super.
    Het scheelt een hoop gehannes met het bewegen van je zendersticks.
    En het kan ook nog samenwerken met bijv. het Jeti 2,4 Ghz. zendersysteem welke je achteraf in de F14 zou kunnen inbouwen.

    Suc6 met de verdere bouw.

    Wat komt er eigenlijk achter te hangen?

    Gr.
    Raymond
     
    VOLVO FH 16 750 vindt dit leuk.
  5. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.505
    Locatie:
    Nieuwegein
    Helicor vindt dit leuk.
  6. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    1.733
    Locatie:
    Drenthe
    Die link had ik willen toevoegen Alwin, maar kon hem niet zo gauw vinden; Wil post gewoon "te veel" om iets terug te zoeken, en ook te vinden! :friends:

    Cor
     
    Schots en Scheef en VOLVO FH 16 750 vinden dit leuk.
  7. Goofyray

    Goofyray

    Lid geworden:
    12 jan 2008
    Berichten:
    96
    Locatie:
    Rotterdam
    Ok Bouwers,

    Pff , hoop informatie, wat ik in eerste instantie niet begreep maar nu wel ( denk ik ), de schakelservo gaat nu dienst doen als stuurstervo ?

    Moet ( kan ) ik deze dan volgens originele tekening gaan plaatsen of ben ik verplicht om de zelfbouwconstructie van dhr Wil te gaan maken ?

    En 'naamgenoot' haha, tjee daar heb ik eigenlijk nog niet echt over nagedacht over de trailer, misschien die donkerblauwe containeruitvoering van tamiya, past misschien gelijk mooi bij mijn voorgespoten cabine ?, ik ben namelijk niet een goede en vooral geduldige afwerker, bouwen prachtig....maar dat verven, spuiten e.d....

    Verder ga ik op jou en het advies van alwin af wat betreft de geluid en lichtinstallatie.
    Ook ga ik binnenkort is kijken bij de asfaltrockers om daar nog meer inspiratie op te doen.

    Bedankt alvast mannen !!, echt leuk,

    Raymond
     
  8. Goofyray

    Goofyray

    Lid geworden:
    12 jan 2008
    Berichten:
    96
    Locatie:
    Rotterdam
    7997D510-FEC7-46F5-ADCA-83B7B5A4176F.jpeg Goedenavond,

    Nog even wat minuutjes kunnen vinden om verder in het stuuras probleem te duiken.
    Moet ik nu de schakelservo gewoon monteren en deze gaan gebruiken als stuurservo ?

    Of vervalt deze helemaal en wordt de aangegeven stuurservo uit de bouwtekening gebruikt ?

    Ben het even kwijt wat te doen....

    Groet,
    Raymond
     
  9. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    855
    Locatie:
    Achterhoek
    Hoi Raymond.

    Je monteert een servo op de plaats van de schakelservo en gebruikt deze als stuurservo....oftewel de stuurservo komt op de plaats van de schakelservo.
    Ik weet niet of je 2 servo's hebt? Gebruik je dus die je als stuurservo hebt gekocht. Dit zal naar ik aanneem de sterkste zijn.
     
    Goofyray vindt dit leuk.
  10. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    1.733
    Locatie:
    Drenthe
    Even een toevoeging: die stuurservo voorin heeft als bijkomend voordeel, dat de besturing directer is, dus zonder een extra stuurarm overbrenging aan de zijkant van je chassis; je moet wel zelf het eea aanpassen en misschien wat materiaal gebruiken dat niet in de bouwdoos zit, maar het resultaat mag er dan wezen
    En die transmissie? die zet je mechanisch vast in de stand die je kiest, kan zelfs met die buisjes die in een kroonsteentje zitten bv.
    Cor
     
    Ricardo87 en Goofyray vinden dit leuk.
  11. ben20

    ben20

    Lid geworden:
    12 feb 2014
    Berichten:
    147
    Het hangt er gewoon van af wat de bedoeling is van de truck. Mijn Tamiya (grondverzettruck) stond vast in 2e en in combinatie met een poison motor was dit zelf nog teveel van snelheid naar mijn inziens. Als je natuurlijk een grote en lange rijbaan ter beschikking hebt is dit dan wel weer te doen, dus gewoon monteren en zien wat beste bij jou rijstijl past en eventueel aanpassen.
     
    Goofyray vindt dit leuk.
  12. Goofyray

    Goofyray

    Lid geworden:
    12 jan 2008
    Berichten:
    96
    Locatie:
    Rotterdam
    Heren,

    Geen bouwverslag zonder een update af en toe toch ?
    ''Ben20'' ik heb inderdaad een poison motor en ga mijn versnellingsbak vastzetten in de tweede versnelling,dat is wat ik als advies kreeg.
    als ik het goed begrijp rijden vele truckers zo.
    Voorlopig heb ik zojuist tekening 5 afgerond en dit is het resultaat zover.geen bijzonderheden hier.

    tekening 5 2.0.jpg



    Doordat de schakelservo nu als stuurservo gaat fungeren kan ik dus tekening 6 en 7 geheel overslaan ?
    Morgen weer verder en ik hou jullie op de hoogte.
     
    Cor vindt dit leuk.
  13. adrie van gerwen

    adrie van gerwen

    Lid geworden:
    17 nov 2008
    Berichten:
    2.072
    Locatie:
    waspik
    Nu zijn 6 en 7 niet meer van toepassing.Op deze manier hebben wij het ook opgelost.Het stuurt nu directer.Maar ja u bent wel op de hoogte met truck modelbouw,hebt ook gebouwd de Scania R 620 en u heeft meerder projecten gehad.U zit ook al op het forum vanaf 2008 dus hebt ook veel gelezen.
     
    Laatst bewerkt: 16 dec 2017
    Goofyray vindt dit leuk.
  14. Goofyray

    Goofyray

    Lid geworden:
    12 jan 2008
    Berichten:
    96
    Locatie:
    Rotterdam
    Beste Adrie,

    Klopt inderdaad, zoals ik mezelf al noemde een gemiddelde tamiya bouwer.
    De Scania truck heb ik inderdaad gekocht maar daar heeft een vriend van mij het grootste gedeelte aan gebouwd.
    Heb deze uiteindelijk ongespoten verkocht.
    Mijn grootste tekortkoming is eigenlijk de gestarte projecten tot een mooi einde te brengen en onderweg ook nog een beetje genieten van het bouwen, daarom pak ik het nu rustiger aan en waar het gaat vooruit te denken.
    Uiteraard hoop ik ook stiekum een beetje op jullie hulp en advies dat maakt het bouwen alleen maar leuker en motiverender.
    Ik ga mijn best doen,

    Raymond
     
    Helicor en adrie van gerwen vinden dit leuk.
  15. Tamaniac

    Tamaniac

    Lid geworden:
    2 aug 2008
    Berichten:
    1.327
    Locatie:
    West-Vlaanderen
    Vastzetten in een bepaalde versnelling is helemaal niet permanent. Je stopt gewoon 'nokjes' tussen de schakelstang om deze in een bepaalde positie vast te zetten (in tegenstelling tot een servo die deze stang anders in 3 standen kon zetten). Maak achteraf gewoon een testrit in alle versnellingen, in een fractie verander je de 'nokjes' weer...

    En een bouwkit zelf zit relatief snel ineen, echter de body volledig afwerken neemt minstens evenveel tijd in beslag. En goed werk geeft achteraf wel de voldoening voor een afgewerkt geheel!
     
  16. Goofyray

    Goofyray

    Lid geworden:
    12 jan 2008
    Berichten:
    96
    Locatie:
    Rotterdam
    Bericht van het forumbeheer :

    Tekst aangepast !
    (verplaatst)

    Beste Bouwers,


    IMG_1081.jpg

    Hier een mooi voorbeeld hoe snel je iets verrkeerd kan doen, ik dacht ff simpel knetterhard aandraaien en klaar, maar na inspectie van mijn inspanning bleken de bladveren scheef te staan en de vierkante aluminium plaatjes krom gedraaid.
    Het is op de foto nog een klein beetje te zien......eerst goed naar de bouwtekening kijken Raymond en dan pas schroeven haha...


    Ok, graag jullie mening over onderstaand, stuurassen omgedraaid maar nu zit ik dus nog met een flinke afstand en hoogte verschil tussen stuurservo en stuurstang.
    Ik snap dat dit met een asje moet, ik ga intussen even knutselen en zie graag jullie reacties tegemoet.
    Ik hoop dat een medebouwer hier een goede afbeelding bij heeft.

    IMG_1082.jpg

    Groet,
    Raymond
     
    Cor vindt dit leuk.
  17. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    1.733
    Locatie:
    Drenthe
    Raymond,

    Kijk eens of je die servo kunt laten zakken en de stuurarm uitlijning te verbeteren, door hem op of onder de onderste flens van de chassisbalk te plaatsen en niet tegen de bovenflens.
    Cor
     
    Goofyray vindt dit leuk.
  18. Goofyray

    Goofyray

    Lid geworden:
    12 jan 2008
    Berichten:
    96
    Locatie:
    Rotterdam
    Beste Cor,

    Ik heb jou tip bekeken maar in tekening 3 zie je onderdeeltje C5 , een plastic chasis onderdeel waar later de bladvering ophanging aan vast geschroefd word.
    Dit belemmerd volgens mij het idee om de servo tegen de andere kant van de chasisbalk te schroeven ?
    Ik denk dat ik iets moet gaan verzinnen om de stuurkogeltjes op de servo en draagarm te verhogen ?
    tekening 3.3.jpg

    Dit is natuurlijk een schitterende oplossing van 'Opa Wil' , maar ik denk dat dit nog even te hoog gegrepen is
    opa will stuurinrichting.jpg
    Groet,
    Raymond
     
    Laatst bewerkt: 17 dec 2017
  19. Helicor

    Helicor

    Lid geworden:
    28 aug 2009
    Berichten:
    1.733
    Locatie:
    Drenthe
    Kan je in plaats van schroefjes MA11 niet beter M3 x7 of zo gebruiken, dan komt het niet in de weg van het servo huis.
    En dan kan je toch wel de servo onder de chassisbalken monteren, bv met tap schroeven M3 in het chassis getapt, of anders als je geen M3 tap hebt, dan misschien met zelftappende schroeven, zoals MA11?
    Eventueel na montage weer uitelkaar nemen, en op lengte slijpen

    "t Kan wel
    [​IMG]
     
    Goofyray vindt dit leuk.
  20. Goofyray

    Goofyray

    Lid geworden:
    12 jan 2008
    Berichten:
    96
    Locatie:
    Rotterdam
    Beste Cor,

    Ja...Dit is een hele duidelijke,en voor mij ook wel te doen, ik ga dit zo snel mogelijk proberen te realiseren !!
    Thnx !
     

Deel Deze Pagina