Brodak Cardinal

Erik-M

PH-SAM
Hallo boys,

Ik ben toch maar gezwicht voor een Cardinal ARF. Tijd hé. Alle voors en tegens die Robert-Jan al heeft genoemd kan ik alleen maar onderschrijven. Na de aanvankelijke euforie komen er toch wat dingen naar voren die je dan toch weer doen besluiten: "de volgende bouw ik weer zelf"
Ik had trouwens geen idee of je kleur kon opgeven. En wat krijg je dan.....jawel een gouden vleugel. Ach het went.

Heeft iemand overigens Brodak al eens een berichtje gestuurd over de tekortkomingen? Ik heb al wat foto's gemaakt dus ik denk dat ik ze maar eens een berichtje stuur.

Voor wie interesseert: de gewichten:
vleugel + aillerons 415gr
stabilo + roeren 90gr
Romp 215gr
overige hardware 265gr.
Motor + toebeh. ca.400gr.

Dus totaal blijft ie net onder de 1400 gr. Toch niet echt licht, of wel?

Grtz, Erik
 
ik denk dat het komt door het hele ARTF gebeuren,zelf heb ik een Topflite Nobler en dan zie je ook dingen van hoe kan het.
Als je zelf een model maakt let je op bepaalde dingen,vaak komen deze ARTF modellen uit een Aziatisch land waarvan de bouwer zelf nooit een model gevlogen heeft.
En zelf bouwen geeft ook een beter gevoel :P
 
JHoi Erik, wat mij allereerst interesseert, hoe ben je er aan gekomen, waar heb je hem besteld en wat heb je er voor betaald?

Je moet ARF's inderdaad zien als een vorm van tijdbesparing. Daartegenover moet je voor lief nemen dat het niet precies is zoals jet het zelf zou hebben gedaan. Het is een alternatief voor gebruikte kisten van iemand anders kopen, en die zitten ook vaak niet zo in elkaar als je zelf zou hebben gebouwd en zijn vaak zwaarder dan je bedoeling was. Bovendien bestaan lijnbestuurde ARF stunters (Jim Walker Fireballs, Cox achtige dingen en dergelijke niet meegerekend) nog maar vrij kort. Bij elke volgende serie zullen bepaalde tekortkomingen wel worden veranderd, al zullen de producenten ook niet willen dat je voor 100 dollar een perfecte stunter kunt kopen die heel lang meegaat, want dan verkopen ze al snel geen bouwdozen, materieaal en andere ARF's meer.

De Topflite, SIG en Brodak ARF's hebben enkele duidelijke voor- en nadelen. Het gebruikte balsa is meestal prima (en licht genoeg), de gebruikte andere houtsoorten (triplex en 'hard'hout voor de motordragers) zijn dat meestal niet. De balsa constructie is meestal goed passend en recht in elkaar gelijmd (waarschijnlijk op mallen), er is alleen wat ruim met lijm omgesprongen. De hardware (besturing, scharnieren, onderstel, tank (indien bijgeleverd) etc. is meestal ondermaats, maar ja, wat wil je ook voor zo'n bedrag ( ga daarbij uit van het bedrag dat je in de VS in een modelbouwwinkel moet betalen, niet van het bedrag dat het je gekocht heeft nadat je het naar Nederland hebt laten sturen en transport, verzekering, BTW en invoerrechten hebt betaald!). Bovendien is de hardware meestal simpel te vervangen door eigen gekozen hardware. Dan de bekleding: het materiaal is meestal niet perfect van kwaliteit en niet overal perfect aangebracht, de naden niet langsgelakt, zodat het niet erg duurzaam is, maar dit kun je zelf verbeteren, of je verwijdert de bekleding en doet het zelf over. Als je Oracover gebruikt zijn de kosten en tijd te overzien.

Wat de tekortkomingen van elk model zijn is in buitenlandse tijdschriften (Stunt News, Flying Models, Model Flyer, AMI) en op forums (met name het Stuka Stunt forum, www.clstunt.com, gebruik de zoekmachine) wel bekend gemaakt. In principe is er geen bezwaar om met de modellen te vliegen zoals ze uit de doos komen. Als je er langer gebruik van wilt maken is het zinvol met name de besturing, motorophanging, tank en onderstel kritisch te bekijken. Het heeft echter geen zin alle hardware, de bekleding, de vleugel, romp en staartvlakken te vervangen..... Je bepaalt zelf in hoeverre je het model herbouwt of gebruik maakt van de geleverde onderdelen. Dat is wel prettig.

Ik ben helaas nog niet aan mijn ARF Nobler toegekomen (al een jaar of 6). Ik heb de tuimelaar verwijderd en de gaten gebust, de leadouts vervangen omdat daar vreselijke klemmetjes in verwerkt zaten die konden blokkeren. Ik wil de stootstangen eigenlijk niet met kwiklinks bevestigen, maar heb nog geen alternatief bedacht, want ik wil wel de bestaande flap en roerhoorns gebruiken. De stootstang van flaps naar hoogteroer ga ik verstevigen door er een koostof buis omheen te schuiven. Ik vervang de plastic cluncktank door een metalen brodak tank. Cluncktanks zijn prima, maar dan moeten ze ovaal van doorsnede zijn en niet rechthoekig zoals deze. Verder gebruik ik de standaard scharnieren, bekleding en scharnieren etc. Wel ga ik de naden langslakken met blanke polyurethaan. Ik heb nog steeds geen definitieve keuze gemaakt tussen Fox 35, OS LA 40, OS LA 46 en Brodak 40. Ja, ik moet er weer eens mee aan de slag, maar wanneer ...

Overigens, 1400 gram voor een kist voor een kist die in feite bedoeld is voor een '46 lijkt mij niet te zwaar, maar ik vlieg niet veel met kisten van dat formaat. Misschien kunnen de echte stunters daar wat meer over zeggen.
 
Ik schaar mij niet onder de echte stunters.
Maar voor wat het waard is ik vind hem niet te zwaar.
Hij trekt wel hard aan de lijnen.
Ik kan alle figuren er makkelijk mee vliegen.
De hoekige figuren doe ik nog steeds veel te wild.
Je ziet de kist in snelheid terug vallen de lijntrek neemt af maar de motor sleurt hem er gewoon door.
Zelfs toen mijn motor te langzaam liep kon ik alle figuren nog draaien.
Met veel wind stuurt hij ook stabiel door alle figuren.

@PP
Heb je al deze motoren op voorraad?

Groet Robert-Jan
 
Robert-Jan zei:
Maar hij vliegt wel als een neut.
Dat kan Bruno ook bevestigen.
Ik vind hem zijn geld waard.

Groet Robert-Jan
Absoluut, maar ik vond hem in het begin veel te gevoelig (en dat wil wat zeggen...). Je kunt er dan nooit strakke hoekige figuren mee vliegen. Nu ben ik geen voorstander van het naar voren brengen van het zwaartepunt, dus alles zou met de overbrenging tussen handvat en stuurvlakken moeten gebeuren. Bij de eerstvolgende gelegenheid moeten we daar nog maar eens samen naar kijken, lijkt me....
 
Ik heb Henk er ook mee laten vliegen.
Hij had de zelfde klacht.
Op Henk zijn advies heb ik hem een stuk slomer gemaakt.
Flap meer uitslag en achter minder uitslag. (hij overtrok volgens Henk)
Hij noemde het een beginners instelling geloof ik.
Hij bedoelde hiermee dat je je kist fel afstelt zodat je je kunt redden uit moeilijke situaties.
Ook vond hij dat de looping voor en achter over niet gelijk waren.
Dit is opgelost door de stuurstang naar achter in lengte te veranderen.
(ik merkte het overigens niet)

Ik neem je aanbod natuurlijk aan om hem nog een keer proef te vliegen

Groet Robert-Jan
 
Wow wat een reactie op zo'n ARF,

Hebben jullie niets anders te doen dan forums afkleppen?

Voor de info, ik heb 'm besteld bij Brodak, 99 USD.
Samen met een stelletje lijnen en wat klein spul. Was wel duur vwb verzendkosten maar met de huidig dollar koers valt het nog mee.
Levertijd 7 dagen.

Grtz, Erik
 
Goed gezien Erik, voor mij is het kleppen op het forum een deel van de hobby en bovendien een lekkere ontspanning van het werk!

RJ: mij is bekend dat Henk en ik denk ook Bruno, vliegen met een 'trage' besturing in het toestel, relatief grote afstand tussen de lijnen op het handvat, en een vrij ver naar achteren liggend zwaartepunt. Ik was zelf inderdaad geneigd (toen ik nog wel eens wat bouwde) om juist 'snelle' besturing te hebben en om dat een beetje in toom te houden een voorlijk zwaartepunt. Dan krijg je snel van de zwabberingen na een vierkante hoek. Ik heb gevlogen met de Argus van Henk, en die moest je echt de bochten om werken, maar dan vloog hij ook heel strak.

Het trimmen van een kist is zeer belangrijk voor de prestaties. Ik ben daar eigenlijk nog nooit goed aan toegekomen omdat ik al jarenlang vrijwel alleen met kisten vlieg die door anderen gebouwd en getrimd zijn. Nadeel is dat je daar niets van leert en dat je telkens moet wennen aan hoe een ander de kist heeft afgesteld.
 
FOX35 zei:
RJ: mij is bekend dat Henk en ik denk ook Bruno, vliegen met een 'trage' besturing in het toestel
Ik vlieg met een aanzienlijk (10 - 15%) snellere besturing dan Henk. Een kist met zijn trim moet ik heel voorzichtig mee zijn en de bocht om 'hijsen'. Mijn pols heeft niet zo'n grote bewegingsvrijheid, dus ik vlieg met kleinere stuurbewegingen.
 
Back
Top