Bruder rc cti

Discussie in 'Model truckers' gestart door manuel21, 21 mei 2016.

  1. manuel21

    manuel21

    Lid geworden:
    31 mrt 2015
    Berichten:
    22
    Gevraagd weet niet of het hier mag maar ik zoek een zender voor mijn verbouwde bruder kraan zodat ik mijn onder wagen en mijn bovenwagen appart kan besturen of zou dit met 2 ontvangers moeten welke zender moet ik hier voor gebruiken? Mvg manuel
     
  2. François99

    François99

    Lid geworden:
    26 okt 2014
    Berichten:
    36
    Locatie:
    Maassluis
    Hallo Manuel,

    Ik neem aan dat het om een Bruder Cat 320 gaat?
    je kan met 1 ontvanger onder en bovenwagen besturen,
    je kan een 360 graden draaikrans inbouwen en van daaruit naar je ontvanger verbinden.
    of een jackplug gebruiken, maar dit lijkt me enigszins storing gevoelig

    http://www.modelbouwforum.nl/threads/bouw-caterpillar-320d-excavator.221872/
    Ik heb ook een 320 omgebouwd naar RC,.
    Alleen de selfmade cilinders ga ik vervangen
    door Magom Hrc hydraulische binnenkort! :yes:
     
  3. manuel21

    manuel21

    Lid geworden:
    31 mrt 2015
    Berichten:
    22
    sorry de vraag was, welke zender en ontvanger kan ik hier voor gebruiken dat ik de boven en de onderwagen appart van elkaar kan sturen mvg manuel
     
  4. VOLVO FH 16 750

    VOLVO FH 16 750 Forum veteraan

    Lid geworden:
    26 jan 2008
    Berichten:
    10.893
    Locatie:
    Haren (Ems) Deutschland
    Bericht van het forumbeheer :

    Topic verplaatst naar de juiste rubriek
     
  5. ArjanN

    ArjanN

    Lid geworden:
    19 jun 2011
    Berichten:
    1.896
    Locatie:
    Maurik
    de frsky x9e kan met 2 ontvangers werken als ik me niet vergis.


    En de jeti ook zo ver ik weet.

    het precies hoe en wat weet ik niet
     
  6. adrie van gerwen

    adrie van gerwen

    Lid geworden:
    17 nov 2008
    Berichten:
    2.067
    Locatie:
    waspik
    voor mijn schuiver gebruik ik ook 2 ontvangers voor de besturing.
     
  7. Richard-Woerden

    Richard-Woerden

    Lid geworden:
    16 mei 2015
    Berichten:
    52
    Locatie:
    Woerden
    Hoi Manuel,



    Ik heb zelf een graafmachine en ik heb het Servonaut Zwo4 systeem. Beetje zelfde techniek als wifi. De goedkoopste oplossing die Servonaut hiervoor biedt is een ombouw module in Robbe/Futaba zenders.



    Ik ben begonnen met een Robbe F16 boat en truck zender. Daar is de Zwo4 module in gegaan. Die module in het kort (op de servonaut site kan je wel meer info vinden) er zit een schakelaar op met A,B en C. Daarmee kan je meerdere ontvangers aan je zender koppelen en als ze allemaal aan staan tussen je modellen kiezen vanaf de zender. Er is nog een schakelaar even/oneven. Daarmee kan je per A,B en C kanaal nog kiezen tussen 2 ontvangers. Je kan dus een ontvanger koppelen op A even en op A oneven.

    Nou die functionaliteit heb je nodig als je met een graafmachine aan de slag wilt een 'simpele' zender hebt met 2x een hendel en 2x een schuif.

    Met die even en oneven schakeling heb je een mogelijkheid om twee keer zoveel functies te bedienen op je model. Dus je kan je hendels twee keer 'toewijzen' en dat zou je ook met je schuiven kunnen doen maar handig is dat niet.

    Hoe werkt dat precies: je zet in je model 2 ontvangers. Ik had twee R9 ontvangers. Dat zijn 9 kanaals ontvangers.

    Op de ontvanger zit een dip switch waarmee je aangeeft of de zender master is of slave (in combinatie met een andere ontvanger in master stand) is. Volgens mij verbindt je kanaal 9 van de master naar 7 of 8 op de slave.

    Dan komt er een beetje puzzelwerk. In je zender hangen alle hendels en schuiven aan een kanaal. Die komen overeen met het kanaal op de ontvanger. Dus linker hendel boven/beneden zit bijvoorbeeld aan kanaal 3 in de zender. Die komt dus in de beide ontvangers ook op kanaal 3 uit.

    Ik wilde graag mijn boom op die hendel hebben en mijn linker tracks. Dan moet je in je model de servo kanalen zo op de ontvangers hangen dat de ene voor de boom is en de andere voor je tracks. Dat is een beetje onhandig maar wel allemaal te doen.

    Bij mij zat het in het begin zo:

    twee ontvangers
    Mijn pomp zat op 1 van de schuiven
    Boom, arm, bak en draaikrans op even via de hendels
    Tracks links, tracks rechts, extra hydrauliek 1, extra hydrauliek 2 op oneven via de hendels
    Al met al, niet een heel goedkope oplossing maar je hebt wel maar 1 zender en kan daar alles van bedienen. Ook nog diverse andere modellen.

    Later heb ik het simpeler gemaakt. Ik heb 1 multiprop encoder (8x draaiknoppen) in mijn zender gezet. Ik heb 1 ontvanger uit mijn model gehaald en de pomp, verlichting en 2 extra hydraulische aansluitingen op een multiprop decoder gezet. Die zat gewoon op 1 kanaal op mijn ontvanger.

    Mijn tracks zijn toen op mijn twee schuiven gezet en daarmee was weer alles afgedekt.

    Die oplossing (mits je een F14/F16 zender hebt liggen) kan je voor ongeveer 400 euro in elkaar zetten. +-300 voor het Zwo4 starter pack inclusief 9 kanaals ontvanger en een paar tientjes voor de encoder en decoder.

    Nog steeds niet voor niks maar honderder euros goedkoper dan de duurste oplossingen.
     
  8. Sjaak1987

    Sjaak1987

    Lid geworden:
    28 apr 2012
    Berichten:
    57
    Heb wel is een filmpje voorbij zien komen van een kraan op een spektrum dx10.

    Rupsen aangedreven op 2 aparte kanalen en besturing dmv de schuifjes.
     
  9. Bv3l

    Bv3l

    Lid geworden:
    14 aug 2008
    Berichten:
    598
    Locatie:
    Berkel en Rodenrijs Nederland
    Ik heb de flysky van carson, is een 10 kanaals zender en werk prefect met mijn graver.
     
  10. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.287
    Locatie:
    Gouda
    De FrSky X9E zender zou een ideale keuze kunnen zijn.
    Een groot voordeel is o.a., dat je de knuppels makkelijker naar een andere functie kunt koppelen.
    Dit werkt dan via een Flight Mode.
    In mode-1 heb je de onderwagen onder controle en in mode-2 een deel van de bovenwagen.

    Deze zender heeft standaard 16 onafhankelijke proportionele kanalen!
    Dat lijkt mij meer dan voldoende.
    Op die flightmode na, is deze zender niet zo gekoppeld aan al die vage vliegtuig en helicopter termen.

    Zelf gebruik ik deze zender ook en ben er zeer over te spreken.
     
  11. ArjanN

    ArjanN

    Lid geworden:
    19 jun 2011
    Berichten:
    1.896
    Locatie:
    Maurik
    [​IMG]

    heb hem ook wil niks anders meer


    bulldozer beide rupsen op 1 kanaal te bedienen bijvoorbeeld.
     
  12. Blauwwinde

    Blauwwinde

    Lid geworden:
    30 aug 2012
    Berichten:
    392
    Locatie:
    Achterhoek
    Deze is niet meer op de markt, maar is er iets vergelijkbaars waar veel ruimte voor schakelaars is? heb nu een f14 (met 3 multiswitch modules) maar die geeft teveel storingen als ik de schakelaars van de multiswitch alleen maar aan raak. wellicht kan dit door een technische dienst nog afgesteld worden maar dat weet ik niet en dit leek me wel een leuk alternatief (2.4Ghz) en omdat er 20 schakelaars in kunnen en de ontvangers Sbus ondersteunen net als mijn Beier module
     
  13. Mark300

    Mark300

    Lid geworden:
    24 mrt 2011
    Berichten:
    410
    Locatie:
    Nieuw-Beijerland
    Makkelijk om te vermelden of de storing altijd al is geweest.

    Sowieso 3 multiswitch modules vind ik bijzonder in een F14

    Welk merk multiswitch
    Welk merk 2.4ghz.

    Vaak is goedkope troep de reden van storing!
     
    Laatst bewerkt: 18 jul 2022
  14. Blauwwinde

    Blauwwinde

    Lid geworden:
    30 aug 2012
    Berichten:
    392
    Locatie:
    Achterhoek
    Goedkope meuk val erg mee,
    Het is een originele Robbe F14 (40Mhz) met 3 originele robbe multiswitches (8084) uit 2019 op kanaal 6,7 en 8.
    2 boven in en 1 onderin. de linker schuif is hiervoor omgezet naar de plek van een switch op de unit rechts-boven en acteert daarmee als multiprop.
    Dezelfde storing op de linker bovenunit heb ik in het verleden ook op een andere F14 gehad, toen van zender gewisseld enhet ging een tijd goed. Ik denk dus dat er wat afgesteld moet worden.

    Ik had eigenlijk de zender naar Corien willen sturen maar stuitte daarbij op het treurige nieuws dat hij onlangs overleden is.

    Vandaar dat ik ook naar een moderner alternatief als de FRSY X9E oid kijk, het liefst op 2.4Ghz met veel schakelopties. Via de Beier kan ik 15 kanalen over de Sbus uitlezen dus een paar schakelaars op een prop-kanaal is niet direct een probleem. daarbij kan de beier 2 schakelaars op 1 kanaal decoderen dus als ik 10 kanalen gebruik voor de beier kan ik al 20 switches kwijt plus 6 lineaire kanalen.
     
    Laatst bewerkt: 18 jul 2022
    Mark300 vindt dit leuk.
  15. Mark300

    Mark300

    Lid geworden:
    24 mrt 2011
    Berichten:
    410
    Locatie:
    Nieuw-Beijerland
    Ik dacht dat een F14 maar 2 multiswitchen ondersteunde?
     
  16. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.287
    Locatie:
    Gouda
    De F-14 heeft nog een extra MS plek boven de accu!
    CE26D6E0-ED5A-410B-AD78-26515F89BC23.jpeg
     
  17. Blauwwinde

    Blauwwinde

    Lid geworden:
    30 aug 2012
    Berichten:
    392
    Locatie:
    Achterhoek
  18. Mark300

    Mark300

    Lid geworden:
    24 mrt 2011
    Berichten:
    410
    Locatie:
    Nieuw-Beijerland
    Ja dat wist ik, maar wist niet dat de elektra het gebruik van 3 multiswitchen ondersteunt.
     
  19. Blauwwinde

    Blauwwinde

    Lid geworden:
    30 aug 2012
    Berichten:
    392
    Locatie:
    Achterhoek
    Normaal kan dat.

    En mogelijk heb ik de oorzaak van mn storing, de antennedraad zat niet goed vast.


    Overigens heb ik 2 switches gewisseld oor een potmeter, 1 op ce print en de andere is de linker schuif , vandaar het zwarte gat rechts boven.


    IMG-20220719-WA0000.jpeg
     
  20. trialrolf

    trialrolf Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    23 mrt 2015
    Berichten:
    2.616
    Locatie:
    Achterhoek
    De frsky x9e is ook al weer vd markt jammer genoeg.
     

Deel Deze Pagina