Brushless setup Italeri 1/35 Schnellboot

Discussie in 'Bouwtips varende modellen' gestart door reinaart, 11 sep 2018.

  1. k-k

    k-k

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    4.842
    Locatie:
    Oostvoorne
    Arjan, Het is bijna niet te geloven, maar die 10 A HK dingen zijn zwaar zat voor dit werk. Zijn in principe autoregelaartjes.
    https://hobbyking.com/en_us/hobbykingr-tm-brushless-car-esc-10a-w-reverse.html
    Zou je de motoren/regelaars ook voor andere doeleinden willen gebruiken dan wordt het een ander verhaal. Maar in deze opzet vragen de schroeven maar relatief weinig vermogen. Veel minder dan de motoren kunnen leveren. Kan me voorstellen dat de motorleverancier een regelaar aanbeveelt die het volle motorvermogen met gemak aan kan. En dan zit je gauw op anderhalf keer het amperage dat de motor bij maximaal vermogen trekt.
    Gr. Klaas.
     
    Laatst bewerkt: 14 sep 2018
  2. reinaart

    reinaart

    Lid geworden:
    11 jun 2014
    Berichten:
    487
    Bedankt Key! Klaas ook weer bedankt, heb vandaag twee HK 10 A regelaars binnengekregen. Die dingetjes zijn nog kleiner dan ik gedacht had. Er moeten wel nog stekkers aan gesoldeerd worden want die zitten er niet bij. De drie motordraden zijn alle blauw maar één ervan is wat langer dan de andere twee dus ik neem aan dat dat de "gele" draad is. Het zal nog wel even duren voordat ik de bestelde motortjes (twee paar) binnenkrijg.

    Groet,

    Arjan
     
    Laatst bewerkt: 14 sep 2018
  3. k-k

    k-k

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    4.842
    Locatie:
    Oostvoorne
    Arjan, Het maakt niet uit hoe je de drie draden aan de motor zet. Loopt die verkeerd om dan 2 draden wisselen. Wel even kijken of de regelaar de vooruit of achteruit regelt. Dacht dat bij achteruit het rode ledje brandt. Staat in de gebruiksaanwijzing. Geeft via een pieptoon op de motor dat er signaal binnenkomt via de ontvanger. Indien geen signaal (bijv. zender uit) dan andere piep. Vind het super dingen en hebben ook BEC. Als je meer dan 1 regelaar op 1 ontvanger zet dan van een regelaar de rode draad in de ontvangerkabel terug trekken en isoleren. Succes ermee! Gr. Klaas.
     
  4. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.625
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Twee van de drie motordraden. NOOIT plus en min aan accukant verwisselen, dat is meteen einde oefening voor de regelaar (voor alle DC elektronica). De kleur van de motordraden heeft geen betekenis, wel handig om ze uit elkaar te (ont)houden.

    The motor/ESC wires are equivalent, but not identical. They carry the same power signal albeit with a 120degree phase ('time') difference.

    See also these
    brushless motor animations and simulations - RCG

    Power signals at full throttle, no chopping up voltage in pieces.
    [​IMG]

    Power signals at partial throttle, PWM chopping ('grass') to reduce effective voltage.
    [​IMG]
    Scope traces from www.aerodesign.de/peter, DIY brushless motor building (english&german)
     
  5. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.625
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Better not cut the red wire, you may need it again in another plane.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  6. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    12.971
    Locatie:
    Betuwe
    Arjan, ik weet niet of je de regelaars samen op één kanaal zet (met een v-snoertje) maar als je dat doet, houdt er dan rekening mee dat de draaicirkel van de S-boot best groot wordt.
    Het hoofdroer wordt niet "aangeblazen" door de schroeven en beide Lürssen-ruder staan niet in één lijn met de schroeven.
    Als je een kleine(re) draaicirkel wilt hebben, zou je de motoren apart moeten kunnen regelen, eventueel met een mixer aan je roeren.
     
  7. reinaart

    reinaart

    Lid geworden:
    11 jun 2014
    Berichten:
    487
    Bedankt Ron/Roel. Roel, ik had inderdaad al zo'n vermoeden dat de draaicirkel fors wordt als de motoren niet mee kunnen sturen (ik heb wel grotere zijroeren geïnstalleerd). Ik heb alleen simpele zenders (tweekanaals en vierkanaals) zonder mix functie dus wellicht moet ik toch investeren in een gesofistikeerde zender.

    Groet,

    Arjan
     
  8. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    12.971
    Locatie:
    Betuwe
    Denk, in plaats van een nieuwe zender, hier eens over:
    https://www.conrad.nl/p/2-kanaals-kruismengpaneel-225231
    Volgens mij heb je dan wat je moet hebben.
    Input: kanalen van je regelaars
    output: naar de regelaars
    los van de mixer: roerkanaal.

    Mixer op de uitgangen 1 en 2 van je ontvanger zetten en inleren
    Als je dan op kanaal 2 (knuppel vooruit/achteruit) gas geeft, gaan beide motoren even hard draaien.
    Duw je de knuppel naar links (kanaal 1), gaat de rechtermotor sneller en de linker langzamer draaien.
    Omgekeerd als je kanaal 1 naar rechts beweegt.

    Eventueel kun je de roerservo nog met een V-snoertje aan kanaal 1 koppelen.
    Als je dat doet, zou ik er wel een schakelaar tussen zetten.
     
  9. reinaart

    reinaart

    Lid geworden:
    11 jun 2014
    Berichten:
    487
    Klinkt prima, ik kende dit apparaatje niet. Wat mij betreft inderdaad een beter idee dan een nieuwe zender, had ook net weer een nieuwe ontvanger voor mijn zender aangeschaft, zou anders ook wat zonde geweest zijn. Wellicht heb ik met de twee oversized buiten roeren dan ook het middelste roer niet meer nodig, dat zou het besturingssysteem een stuk eenvoudiger maken.

    Groet,

    Arjan
     
  10. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.625
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  11. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    12.971
    Locatie:
    Betuwe
    @Ron: Foei. Ga je schamen. "A dirty mind is a joy forever" en zo, maar jouw associaties zjn wel héél erg vergezocht...:confused:

    @arjan: Houd er rekening mee dat ook ik de Lürssen-Ruder groter heb dan origineel.
    Het zijn afgetopte Graupner roeren (aan de onderzijde 1,5cm ingekort).
    Maar met de middenmotor uit en het middenroer dus niet aangeblazen, heb ik een draaicirkel (op volle kracht) van een metertje of 8.
    Da's best veul...
    Als ik de middenmotor wél aan heb, is de draaicirkel op volle kracht een meter of 4.
     
    ron van sommeren vindt dit leuk.
  12. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    12.971
    Locatie:
    Betuwe
  13. reinaart

    reinaart

    Lid geworden:
    11 jun 2014
    Berichten:
    487
    Bedankt maar weer Roel. Ik heb alles overwegend de volgende motortjes besteld :

    Banggood (advies van Klaas) 750 Kv :

    https://www.banggood.com/nl/Racerst...-p-1125804.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN

    Aliexpress :

    930 Kv :

    https://www.aliexpress.com/item/A22...craft-Airplane-Multi-copter/32889826135.html?

    Gisteren nog een paar van deze 1100 Kv dingetjes (schijnen nieuw te zijn ?) :

    https://www.aliexpress.com/item/New...Brushless-Motor-For-RC-Mode/32766237335.html?

    Mochten de laatste te licht zijn dan kan ik die voor één van mijn PT boats of Vosper gebruiken.

    Verder bij Ali een mixer (ik neem aan dat deze vergelijkbaar is met het door Roel aanbevolen Conrad ding):

    https://www.aliexpress.com/item/Das...-Bidirectinal-Motor-Control/32820778498.html?

    Ik had al deze roertjes besteld (28 mm) :

    https://www.aliexpress.com/item/1-S...topper-Connector-Spare-Part/32861696097.html?

    Voor het middenroer gebruik ik waarschijnlijk een aangepast Graupner roer of het aangepaste Italeri originele onderdeel (is wellicht niet stevig genoeg).

    Groet,

    Arjan
     
    Laatst bewerkt: 19 sep 2018
  14. k-k

    k-k

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    4.842
    Locatie:
    Oostvoorne
    Daar kom je een heel eind mee Arjan. Weet haast wel zeker dat de lichtste motortjes nog sterk genoeg zijn. Sterker nog een motor is sterk genoeg voor de 3 schroeven samen.
    Kijk maar eens wat Roel heeft gemeten aan stroomsterkte met de 3 motoren op volle kracht. Maar dat ter zijde. Mijn ervaring is dat de 750 KV motor beter te regelen is in het lage toerenbereik.
    Ik zou die middenin zetten voor het betere manoeuvreerwerk. Op de buitenste schroeven 2 kleintjes en dan gaat het als de brandweer. Roertjes kun je ook goed zelf maken door een stukje latoenkoper of aluminium om een asje te vouwen en dan vol laten lopen met epoxylijm. Solderen kan bij latoenkoper ook. Succes verder met de bouw en motorisatie. Gr. Klaas.
     

Deel Deze Pagina