Nee duncker, niet de cel met de hoogste spanning vervangen, die is echt NIET kapot! Die cel is waarschijnlijk zelfs de beste cel van het hele stel!
Om alles nu op een goed rijtje te krijgen kan je het beste je accu helemaal ontladen tot alle cellen tussen de 0,8V en 1V zijn. LET OP, die spanning moet je meten tijdens het ontladen!
Als de accu zover leeg is stop je met het ontladen en leg je de accu een paar uur weg, een uur of 3 á 4, dat is niet zo kritisch.
Daarna meet je alle cellen nog een keer maar nu ZONDER belasting, dus GEEN stroom er uit trekken. Als het goed is zullen alle cellen nu weer in spanning opgelopen zijn en ergens tussen de 1,1V en 1,2V zijn. Als dat zo is dan zit je goed en kan je met de reconditionering van de accu beginnen. Zijn er toch grote verschillen dan is de kans groot dat de cellen met de laagste spanning hun beste tijd hebben gehad en aan vervanging toe zijn. Toch kan je reconditionering proberen maar je loopt de kans dat het voor die cellen niet (helemaal) zal lukken.
Dat reconditioneren doe je als volgt. Je sluit de accu aan op een lader en laad de accu met NIET MEER dan 1/10C. Dat is voor jou accu dus 230mA (of 0,23A dat is hetzelfde). Zo laad je de accu gedurende minimaal 12 tot maximaal 14 uur helemaal op. Geen delta piek gebruiken, geen temperatuur sensor of zo. Gebruik alleen een timer als je die hebt.
Na het laden haal je de accu van de lader en meet alle cellen nog een keer. Als alles goed is gegaan dan zal de spanning ergens rond de 1,4V per cel zijn. De absolute waarde is niet zo belangrijk als alle cellen maar dicht bij elkaar in de buurt zitten. Dan leg je de accu weg en na een half uur meet je de spanningen weer. Je zult zien dat de spanning lager is geworden maar de onderlingen verschillen tussen de cellen moet klein zijn en blijven.
Na weer een half uur meet je nog een keer en eventueel na nogmaals een half uur weer. Je zult zien dat de spanning steeds iets gedaald zal zijn maar dat die spanning steeds langzamer zakt.
Op een bepaald moment zal de spanning vrijwel niet meer zakken en ergens in de buurt van de 1,3V blijven steken. Zolang de verschillen tussen de cellen nog maar heel klein of zelfs nul is kan je er vanuit gaan dat de accu nog in een redelijke conditie is.
Nu kan je de volgende test doen. Ontlaad de accu nu met eens stroom van ongeveer 1C. Houdt tijdens het ontladen de celspanning in de gaten. Alle cellen moeten even snel zakken en bij een spanning tussen de 0,8V en 1V moet je stoppen. Dat ontladen zal minimaal ongeveer 50 minuten moeten duren. Een vol uur zal je nooit halen, ook niet met een nieuwe accu. Duurt het ontladen korter (minder dan 45 minuten) dan is dat ook een teken dat de accu niet best meer is en dat vervanging wel eens de beste oplossing kan zijn.
Zijn de celspanningen na het ontladen nog steeds redelijk gelijk dan ben je al klaar en kan je de accu weer "normaal" laden en gebruiken. De kans is helaas groot dat dit niet het geval is zodat je de accu dan nog een keer langzaam (dus met 1/10C) moet laden. Daarna weer ontladen en testen (meten).
Wanneer na een keer of 3 á 4 zo laden en ontladen er nog steeds grote verschillen tussen de cellen zijn dan is het jammer maar dan is de accu echt aan vervanging toe. Je zou van de beste cellen (die het meest aan elkaar gelijk zijn) nog een accu met minder cellen kunnen maken. Je moet echter NOOIT de slechte cellen door nieuwe vervangen. Oude reeds gebruikte cellen moet je NOOIT met nieuwe combineren. Dat is vragen om problemen, daar waarschuwde savage .26 picco ook al voor!