CNC en 3D printing in Historische modelbouw

Discussie in 'Historische Zeilschepen' gestart door Bouke van der Voet, 19 nov 2020.

  1. Bert Mogelin

    Bert Mogelin

    Lid geworden:
    26 aug 2015
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Hoorn
    De railing op het kampanjedek moet de volgende versiering hebben.

    IMG_0186.JPG

    Met de cnc onderdelen gefreest.

    IMG_0188.JPG

    De pilaartjes heb ik met artcam binnen 10 minuten getekend.
    Een pilaar van de tekening hierboven als bitmap plaatje ingelezen in artcam, deze kan het dan omzetten naar een vector tekening. In artcam aangeven hoe dik het materiaal is en hoe groot de bolling er op moet zijn. In artcam aangeven welke frees je gebruikt en artcam genereerd dan het stuur programma welke de cnc machine gebruikt.
    Het programma dan door de bijgeleverde cnc programmatuur de machine aan het werk zetten. En na 38 minuten heb je dan een pilaar gefreest.

    Het embleem heb ik via internet als een stl bestand gedownload, en door artcam een stuurprogramma laten genereren. Dit met een 0,9 mm puntfreesje laten frezen. Heeft 4 uur inbeslag genomen.
     
    Jaques, TIMBERWOLF, Mees Ippel en 2 anderen vinden dit leuk.
  2. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    4.880
    Locatie:
    Ittervoort
    Top Bert, misschien een foto als je machine bezig is. :)
     
  3. Herby63

    Herby63

    Lid geworden:
    6 aug 2009
    Berichten:
    925
    Locatie:
    Brugge
    Dat is meer dan "leuk", dat is prachtig !

    Welke houtsoort gebruik je daarvoor?
     
    Stephan Kertész vindt dit leuk.
  4. Bert Mogelin

    Bert Mogelin

    Lid geworden:
    26 aug 2015
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Hoorn
    Herby.
    Voor het embleem heb ik perenhout gebruikt.
    Voor de pilaartjes weet ik het niet was een afval stukje
     
    Stephan Kertész en Herby63 vinden dit leuk.
  5. Hoosterw

    Hoosterw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jun 2011
    Berichten:
    2.643
    Locatie:
    Nuenen
    We gaan het dus eerste hand ervaring meemaken.

    Ben benieuwd in hoeverre jij met de software gevaren bent? is het inderdaad wat opzetten/tekenen op je beeldscherm en druk op de knop en het wordt gefreesd? (alsof je een afdruk naar je printer stuurt bv)
     
    Herby63 vindt dit leuk.
  6. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    4.880
    Locatie:
    Ittervoort
    Wat ik begrepen heb moet je een en ander eerst instellen. Ook is het belangrijk dat je werkstukje (hout) vlak is. Een freesje in dit formaat breekt snel. Afstellen z-as met de offline bedieningen of met zo'n speciale z-as afstelling. Dit is een raakvlak met kabel waar de frees tegen komt en dan naar de hardware een signaal afgeeft.
    Maar het moeilijkste wat ik in de how to filmpjes zag is toch je ontwerp maken. het aansturen van de machine is hoge school werk. Je kan zelfs een proef draaien doen om te kijken of de frees de juiste weg loopt.
     
  7. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    4.880
    Locatie:
    Ittervoort
    Voor diegene die nu willen kopen, wacht tot black friday, dit kan zomaar een meier zakgeld opleveren of een boel extra's.

    Ik heb ook vanmorgen zitten kijken naar filmpjes met een scanner om 3d in te scannen, en hoe dit heel makkelijk kan met een digitale camera. Ik zal straks nog eens terugzoeken en hier posten. Ook dat is geen hoge school.
     
  8. *Hans*

    *Hans* Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 okt 2012
    Berichten:
    5.819
    Locatie:
    Dordrecht
    Haha - positief denken is de eerste stap om verder te komen.

    Als we een tijdmachine hadden (ik kon deze niet vinden op Ebay of Amazon) konden we terug naar de 16e of 17e eeuw, wat foto's maken van schepen, terug naar nu en printen/frezen maar :p

    Het begint altijd met een ontwerp wat je moet hebben.
    Is dat er niet dan moet je het maken.
    Is het er wel, dan moet je het alsnog ombouwen tot een digitaal bestand.
     
    TIMBERWOLF, Herby63 en Stephan Kertész vinden dit leuk.
  9. *Hans*

    *Hans* Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 okt 2012
    Berichten:
    5.819
    Locatie:
    Dordrecht
    Je had dan wel het risico om als heks/tovenaar op de brandstapel te landen - met je metalen kastje om de werkelijkheid op een plat plaatje op te slaan.
     
    Stephan Kertész en Herby63 vinden dit leuk.
  10. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    4.880
    Locatie:
    Ittervoort
    Ik was aan de engelenkast van de directeur aan het denken. :p:p:p
    Voorbeelden genoeg. Maar waar het om gaat soms heb je een beeldje of een voorwerp dat ideaal zou zijn om als ornament in het klein te gebruiken. Dan kan dat handig zijn. Ik heb het hier al eens langs zien komen, het ghostschip had deze techniek toegepast.
     
  11. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    4.880
    Locatie:
    Ittervoort
    Ja en zeker de flitser niet gebruiken. Dan gingen ze zeker bezerk in die tijd. :p:p
     
  12. Bert Mogelin

    Bert Mogelin

    Lid geworden:
    26 aug 2015
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Hoorn
    Ik probeer nog even een uitleg te geven voor het frezen van het embleem.
    Ik heb via internet een voorwerp gevonden die ik wil gebruiken.
    Dit is nu een obj bestand, maar mag ook een stl bestand zijn.
    In de 3d viewer van windows ziet dat er zo uit
    upload_2020-11-21_15-46-42.png

    Vervolgens importeer ik dat in Artcam. Ik heb hier een model maat van 20x20mm genomen.
    upload_2020-11-21_15-52-9.png

    Hierbij krijg ik de mogelijkheid lengte, breedte en hoogte en de plaats op het veld aan te geven.
    upload_2020-11-21_15-59-11.png

    Als ik hier tevreden mee ben kan ik naar het berekenen van frees gedeelte gaan Toolpaths ( groen )

    Rechts onder is het icoontje voor een 3D toolpath

    upload_2020-11-21_16-1-50.png

    Daarna kan je een frees kiezen om de ruwe form te frezen ( rood) en om de contouren te frezen ( groen ).
    Ook kan je de dikte van het materiaal aangeven ( geel)
    upload_2020-11-21_16-14-39.png

    Als je daarmee tevreden bent druk je op Calculate now en worden er twee frees programma's aangemaakt voor de cnc machine die je in Artcam heb ingestelt.
    upload_2020-11-21_16-22-48.png

    Deze save je en kan je gebruiken om de cnc machine te laten werken.
    upload_2020-11-21_16-25-10.png

    Je kan ook nog het programma de frees opdrachten simuleren.
    upload_2020-11-21_16-27-12.png
    Dit is de ruwe form
    upload_2020-11-21_16-28-25.png

    En het eind resultaat.
    Ik zal later ook nog laten zien hoe het frezen gaat.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  13. Hoosterw

    Hoosterw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jun 2011
    Berichten:
    2.643
    Locatie:
    Nuenen
    Dat is alvast een duidelijk uitleg dank je Bert.

    Die 2 frees programmas die je opslaat die stuur je naar? of waar gebruik je die dan? en dan gebruik je eerst 1 en dan de ander.
     
    Hans Groenenberg en Herby63 vinden dit leuk.
  14. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    4.367
    Locatie:
    Oud Beijerland
    Kijk! Eindelijk een ervaringsdeskundige aan het woord. Thx voor je uitleg. Ook voor mij gaat het nu een beetje leven.
     
    Hoosterw en Stephan Kertész vinden dit leuk.
  15. Bert Mogelin

    Bert Mogelin

    Lid geworden:
    26 aug 2015
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Hoorn
    Ik zal nog uitleg geven hoe het vervolg is met de cnc machine, moet dat even opstellen en uitwerken.
    Maar nu eerst even en boreltje :)
     
  16. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    4.880
    Locatie:
    Ittervoort
    Duidelijk tot nu toe. Ik wist even niet hoe je eerst grof en daarna fijn kon frezen. Maar het programma maakt dus 2 freesplannen aan.
    En de aansturing naar de CNC gaat dus vanuit Artcam. Geen ander programma nodig dus. (Gbrl niet nodig dus)
     
  17. Hoosterw

    Hoosterw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jun 2011
    Berichten:
    2.643
    Locatie:
    Nuenen
    x2

    Proost :beer: we wachten geduldig op de rest.
     
    Herby63 vindt dit leuk.
  18. Bert Mogelin

    Bert Mogelin

    Lid geworden:
    26 aug 2015
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Hoorn
    Alvast een stukje hout van 35x50x3mm met wat triplex er onder al bescherming op de cnc machine geplaatst en een 1mm end bitje

    upload_2020-11-21_17-55-14.png

    Met het bijgeleverde stuurprogramma Grblcontrol (Candle ) ga ik nu de frees voorzichtig omlaag brengen tot hij het hout raakt.
    Ik kan met het programma tot 0.01mm zakken.
    Ik neem een stukje papier er onder en als dat vast komt te zitten paar klikjes door (3 of 4 dikte papier ) zet ik de z richting op nul.
    Ook de frees in het midden ( dat is de x en y richting ) ook op nul zetten.
    upload_2020-11-21_18-12-58.png

    upload_2020-11-21_18-11-41.png

    upload_2020-11-21_18-15-1.png

    De frees iets omhoog zetten.
    Het stuurprogramma dat ik gesaved heb van Artcam van de end bit inladen.
    upload_2020-11-21_18-20-7.png

    Door mijn max diepte instelling in Artcam bij mijn frees gaat hij in 10 lagen de form ruw weg frezen en dat neemt ongeveer 50 minuten in beslag.
    Ook is bij de frees instelling in Artcam aangegeven hoeveel aan de hand van de frees diameter per keer overlapping plaats vindt.
    En de snelheid dat er gefreest wordt. Dit heeft allemaal invloed op de frees tijd.
    upload_2020-11-21_18-27-50.png

    Nu kan ik dit opstarten.
     
    TIMBERWOLF en Stephan Kertész vinden dit leuk.
  19. Bert Mogelin

    Bert Mogelin

    Lid geworden:
    26 aug 2015
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Hoorn
    Jawel een stuur programma nodig
     
    Stephan Kertész vindt dit leuk.
  20. Bert Mogelin

    Bert Mogelin

    Lid geworden:
    26 aug 2015
    Berichten:
    131
    Locatie:
    Hoorn
    Hierbij wat voorbeelden die ik via internet heb gekocht.
    Zijn wel 3dmax tekeningen, maar die kan ik omzetten met 3d max naar obj files die Artcam kan inlezen.
    Dus als iemand een model wil hebben kan ik het omzetten naar obj.
    upload_2020-11-21_18-38-3.jpeg

    upload_2020-11-21_18-38-27.jpeg

    upload_2020-11-21_18-38-52.jpeg
     

Deel Deze Pagina