CNC en 3D printing in Historische modelbouw

Discussie in 'Historische Zeilschepen' gestart door Bouke van der Voet, 19 nov 2020.

  1. ewapenaar

    ewapenaar

    Lid geworden:
    2 mei 2020
    Berichten:
    30
    Locatie:
    Friesland
  2. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    5.081
    Locatie:
    Ittervoort
    er zijn vele wegen die naar Rome leiden. ;)
     
    Hoosterw vindt dit leuk.
  3. Hoosterw

    Hoosterw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jun 2011
    Berichten:
    2.740
    Locatie:
    Nuenen
    Running as we speak.

    Anderhalf uur aan het zoeken geweest naar een hoogte verschil. :( . De spindel bleef 4,5mm te hoog. Alles keurig aan het werk maar te hoog.
    Blijk je in artcam in de materiaal setting aan te kunnen geven waar je nulpunt van je materiaal is. Tja als die aan de verkeerde kant zit denkt de CNC andersom :)

    20201124_123658.jpg 20201124_134534.jpg
     
    Jaques, JanZMC, TIMBERWOLF en 2 anderen vinden dit leuk.
  4. TIMBERWOLF

    TIMBERWOLF Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 aug 2008
    Berichten:
    11.186
    Locatie:
    noord-holland
  5. Hoosterw

    Hoosterw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jun 2011
    Berichten:
    2.740
    Locatie:
    Nuenen
    2uur en 37 minuten later.

    Gelijk de eerste leermomentjes. Te fijn detail voor te vezelig hout.
    Maar verder krijgt het een dikke 8 van mij.
    Op naar de tekentafel voor het eerste serieuze ornament. :)

    20201124_163850.jpg
     
    Zeiler, Hans Groenenberg, Herby63 en 4 anderen vinden dit leuk.
  6. amazone

    amazone

    Lid geworden:
    3 aug 2009
    Berichten:
    2.334
    Locatie:
    vosselaar
    2,30 u valt voor dit wel mee vind ik en het ziet er netjes uit hans wist niet dat jullie ander geld hadden dan wij :)
     
    Hoosterw vindt dit leuk.
  7. Hoosterw

    Hoosterw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jun 2011
    Berichten:
    2.740
    Locatie:
    Nuenen
    Mijn geluksdubbeltje Amazone :)

    En ik denk dat die tijd nog wel naar beneden kan door wat meer te spelen met instellingen etc en het werkstuk oppervlakte kleiner te maken.
     
    Hans Groenenberg, TIMBERWOLF en Herby63 vinden dit leuk.
  8. TIMBERWOLF

    TIMBERWOLF Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 aug 2008
    Berichten:
    11.186
    Locatie:
    noord-holland
    De gulden munten enz waren mooier dan de euro s
     
  9. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    5.081
    Locatie:
    Ittervoort
    Welk hout heb je gebruik en wat is het toerental van de spindel?
    Zachter hout heeft hogere toerentallen nodig. Had ik uit een van de vele YouTube filmpjes begrepen.
     
  10. JanZMC

    JanZMC

    Lid geworden:
    6 jan 2007
    Berichten:
    1.751
    Locatie:
    Roosendaal
    Ik sta versteld van het resultaat.
     
    Hoosterw vindt dit leuk.
  11. *Hans*

    *Hans* Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 okt 2012
    Berichten:
    5.957
    Locatie:
    Dordrecht
    Het ziet eruit als perenhout.
     
    Herby63, Stephan Kertész en Hoosterw vinden dit leuk.
  12. Hoosterw

    Hoosterw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jun 2011
    Berichten:
    2.740
    Locatie:
    Nuenen
    Het is perenhout en het spindel toerental was 10.000 Hoog genoeg lijkt me :).

    Het probleem zat/zit hem in de detail van het model.
    Het was oorspronkelijk een spiegel rand .STL file, pakweg 60cm hoogte.
    Ik heb dat in artcam teruggebracht tot 25mm.

    Dat resulteerde in het feit dat er minuscule details ontstonden die (veel) kleiner waren dan de vezel structuur van het hout.
    Dan had ik buxus moeten nemen, dan was het wel goed gegaan.

    Ik ga ook nog proberen hoe ik het materiaal het best kan oriënteren, dwz frees richting versus vezelrichting.
    Dat zal ook wel uitmaken.
     
    TIMBERWOLF, Herby63 en Stephan Kertész vinden dit leuk.
  13. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    5.081
    Locatie:
    Ittervoort
    Ik heb in je link de specs nog eens terug gekeken, daar geeft hij een lager toerental. Maar dat ligt ook een beetje aan de voeding.
    In theorie zou hij details moeten frezen van 0,1 mm.
    En peer moet hard genoeg zijn.
    Ik denk gewoon even mee. Kan dat door verkleinen de details te klein zijn. Maar het kan ook zijn dat je andere instellingen moet nemen.
    Heb je een micrometer? Meet eens de zijdelingse spelling op het asje van de spindel in rust. Die 775 motortjes zijn massa productie, daar kan wat veel speling opzitten.
     
  14. Hoosterw

    Hoosterw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jun 2011
    Berichten:
    2.740
    Locatie:
    Nuenen
    Dank je Stephan. :thumbsup:

    De spec uit die(mijn) link zegt inderdaad dit: Spindel: 775 spindelmotor (12-36 V) 24 V: 7000 rpm.
    Maar kijk bij een andere op amazon en je ziet: Spindel: 775-spindelmotor (12-36V) 24V: 10000r / min.

    Ik heb hem tijdens het test draaien software matig van laag naar hoog laten draaien en pas vanaf 10.000 hoor je hem niet meer optoeren. Vandaar mijn aanname van 10.000.
    Het blijft een aanname ik heb ze niet geteld ;)

    Ik ga de komende dagen verder met ervaring opdoen en testen.
     
  15. Hans Groenenberg

    Hans Groenenberg

    Lid geworden:
    12 nov 2014
    Berichten:
    4.475
    Locatie:
    Oud Beijerland
    Jajaja... dit heb je al mooi voor elkaar Hans!
     
  16. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    5.081
    Locatie:
    Ittervoort
  17. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    5.081
    Locatie:
    Ittervoort
    Offline controller, is volgens mij overbodig als je hem op een laptop of pc hebt aangesloten. Scheelt weer euro's.
     
  18. Herby63

    Herby63

    Lid geworden:
    6 aug 2009
    Berichten:
    1.114
    Locatie:
    Brugge
    Tenzij je liever geen stof produceert op de plaats waar je PC staat ...
     
  19. Stephan Kertész

    Stephan Kertész

    Lid geworden:
    5 jul 2019
    Berichten:
    5.081
    Locatie:
    Ittervoort
    Je laat hem draaien met de pc en het geinstalleerde programma. De offline is alleen om de machine te laten bewegen en testen. En dat laatste kan ook met de pc. :) zonder pc geen cnc
     
  20. Hoosterw

    Hoosterw Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jun 2011
    Berichten:
    2.740
    Locatie:
    Nuenen
    Nee dat is niet helemaal correct Stephan, Herby heeft gelijk.(Bij die van mij althans) er zit een memory card op de offline controller en daarmee kun je hem laten draaien zonder laptop.
    Dat is dus idd bv als je hem in de schuur zonder PC wilt laten draaien.

    Het is zelfs zo of de een of de ander, NOOIT alle twee aansluiten (zegt de gebruiksaanwijzing).
     
    Laatst bewerkt: 25 nov 2020
    Stephan Kertész en Herby63 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina